» Blog » Hirsch

Řemínky Hirsch: 5 rozumných důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží

Tagy: Recenze | Hirsch | Klasické | Řemínky, náramky

Agáta Vřeská | 10.4.2020 | 7 MIN | 4x komentář

Asi každý milovník hodinek ví, jak dokáže řemínek změnit celkový dojem jakýchkoli hodinek. Jeho výběru ale ne každý věnuje patřičnou pozornost. Zatímco nad výběrem hodinek trávíme (přinejmenším) hodiny, po řemínku sáhneme takřka bezmyšlenkovitě. Nějak jsme nabyli pocitu, že řemínky jsou spotřební zboží a nemá cenu do nich investovat. Čas, ani peníze. Řemínky Hirsch ale umí přesvědčit o opaku.

Možná vám hlavou proudí myšlenka, že „ty Hirsche budou asi hodně mastná záležitost“. Ve skutečnosti začínají na ceně okolo pěti stovek. Pravda, řemínky z exotické kůže se můžou vyšplhat na několik tisíc, většina se nicméně pohybuje okolo tisícovky. Pokud jste doposud byli zvyklí nedat za řemínek víc jak třista, může se to i tak zdát celkem dost.

Důležité je, zda Hirsch řemínky za tu cenu stojí. Vydrží víc než levné alternativy konkurence? Vyplatí se do nich investovat, nebo se za chvíli rozpadnou? Díky čemu si získal Hirsch tak dobrou pověst? Opravdu jsou Hirsch řemínky voděodolné? Jestli si kladete stejné otázky, tady jsou odpovědi, shrnuté do 5 nejdůležitejsích bodů.

(1) Kvalita s estetickým dojmem

Hirsch své výrobky neprezentuje jako hodinkové řemínky (watch straps), ale jako náramky pro hodinky (bracelets for watches). Pro Hirsch jsou jeho výrobky něčím víc, než způsob, jak si připnout hodinky k ruce. Je to mistrovské dílo, které se snaží neustále zdokonalovat. Klade důraz nejen na použité materiály, ale celkový výsledný dojem. Samozřejmě jde hodně o marketingové slovíčkaření, ale faktem je, že kvalitu řemínků oproti konvenčním konkurentům do jisté míry pocitově i vizuálně poznáte.

Jednotlivé kolekce se od sebe často dost liší, a to jak způsobem opracování kůže, tak samotnou výrobou i konkrétní vlastností. U všech ale platí, že Hirsch volí zásadně kvalitní kůže pro svrchní i vnitřní stranu. Tedy kůži, která je vidět i tu, která se dotýká pokožky. Věří, že spokojené zákazníky si získá pouze tehdy, když jim dodá kvalitní výrobek. A má samozřejmě pravdu.

Hirsch klade na kvalitu kůže zásadní důraz. Proto se můžeme spolehnout, že řemínek je vždy z jednoho kusu kůže té nejvyšší kvality. Nikdy nepoužívá slisované zbytky kůže nebo umělé materiály. Vedle kůže nabízí i řemínky z přírodního kaučuku (např. Hirsch Pure).

Nejsou to ale jen kvalitní kůže, ale také technologie zpracování. Výrobní procesy mají desítky fází, mnohé z nich se stále dělají ručně. Výsledkem je precizní produkt ve všech detailech. Bez ohledu na to, zda půjde o italskou teletinu s aligátořím vzorem nebo skutečnou kůži aligátora, vždy jde o perfektní výsledek v dané cenové kategorii. Všechny tři části řemínku (svrchní, výplň a podšívka) jsou navíc vždy přírodního původu, příjemně se nosí, a skvěle vypadají. Méně kvalitní řemínky budou stát často i o dost méně, ale obvykle nesrovnatelně kratší dobu vydrží a celkový dojem je opravdu rozdílný.

Hirsch má i několik kolekcí zaměřující se na určité vlastnosti řemínků. Mezi nimi je i Artisan Leather. Kůže řemínků s tímto označením se opracovává kompletně ručně, podle tradičních metod prověřených staletími. Příkladem je např. Hirsch Siena nebo Hirsch Heritage.

(2) Funkčnost, která se dá testovat

Nejeden prodejce vychválí své výrobky do nebes i výš. Po přečtení té dokonalé copywriterské symfonie máte pocit, že jde o zázračný produkt, navíc za neuvěřitelnou cenu. A je jedno, jestli jsou to boty, elixír na hubnutí, výbava domácí posilovny nebo řemínky k hodinkám. Ne vždy to pak odpovídá realitě. U řemínků se to dá ale otestovat. A testuje to i Hirsch sám.

Všechny řemínky Hirsch jsou testovány v sauně a díky technologii zpracování a kvalitním materiálům jsou odolnější nejen vůči vodě, ale dokonce i teplu.

Životnost řemínků ovlivňuje řada faktorů, vedle materiálů je to i zacházení s nimi a samozřejmě okolní vlivy, jako je déšť, pot, krémy či parfémy. Aby si Hirschovy řemínky uchovaly svou estetičnost, jsou koncipovány tak, aby všechny - ano, všechny, nejen ty za tisíce - odolaly teplu, vlhku i potu. Do jednoho jsou testovány v sauně a při správné péči mohou bez známek neduhů vydržet mnoho let.

Hirsch garantuje u všech svých řemínků jeden rok bez narušení fyzických kvalit. U své kolekce Performance dokonce 2,5 roku.

Zvýšené voděodolnosti je docíleno technologií Rembordé, kterou značka nechala patentovat v 50. letech. Jde o bezešvé spojení svrchní části s podšívkou náramku bez nutnosti švu. Díky tomu jsou odolnější proti vnějším vlivům, a to včetně vody. Pár let nazpět testoval voděodolný řemínek Hirsch Mariner určené pro potápěčské hodinky český hodinářský magazín Hodinky a šperky. Vystavil jej 25 hodinám ve vodě, 50 hodinám sušení na přímém slunci a 5000 ohybům ve stejném místě. Hirsch z toho vyvázl bez jediné změny jakékoli vlastnosti řemínku... A pak že kožené řemínky do vody nepatří.

Řemínky Hirsch s voděodolnsotí 100m určené pro vodní aktivity poznáte podle modrého prošití na vnitřní straně řemínků. Příkladem jsou řemínky Hirsch Grand Duke nebo Hirsch Mariner.

Všechny řemínky Hirsch mají zvýšenou odolnost vůči vlhku, potu i teplu

(3) Tradice, která se nedá koupit

Nové značky nemusejí nutně dělat horší věci. Ale musí si získat naši důvěru, prosadit se a obhájit každý svůj krok. Tradice je oproti tomu něco, co si nejde koupit. Je to signál, že někdo umí a ví, co dělá. Už hodně dlouho. A dělá to dobře, jinak by jej konkurence převálcovala. To platí i pro Hirsch, který navíc obchoduje s dalším slovíčkem, na který moderní společnosti opět slyší: rodinná.

Značku založil v roce 1765 Johannes Franz Hirsch, který si v Dolním Rakousku otevřel dílnu, kde zpracovával kůži pro boty či sedla. Historii kožených náramků pro hodinky otevírá v roce 1945 potomek Hans Hirsch. Jako pracovní prostor mu sloužil jeho kuchyňský stůl, jako nástroje kapesní nůž a domácí šicí stroj. Tyhle osobní (možná lehce nafouklé) detaily na tradičních příbězích miluji.

Rodinná tradice Hirsch začala už v roce 1765

Rodinná tradice Hirsch začala už v roce 1765

A protože má práci s kůží v krvi, o deset let později objevuje Rembordé, techniku, jak hladce spojit horní vrstvu kůže s podšívkou. Používá se dodnes. Do společnosti vstupuje jeho syn a rodinná tradice pokrčuje i v 21. století, už 9. generací (pěkné video tady). Bezpochyby jsou za tím roky dřiny, zkoušení a inovací, které firmám jako je Hirsch přináší milníky, na které můžou být hrdí. Dnes je Hirsch jedním z předních dodavatelů švýcarskému hodinářskému průmyslu.

Rembordé – Hirschem patentovaná technika spojení vrchní a spodní části kůže. Svrchní část kůže řemínku a spodní část, která se dotýká pokožky, je spojena pomocí silného tlaku a tepla. Díky tomu je odolnější vůči vnějším vlivům. Zatímco jiné značky používají pro spojení prošití (nebo v horším případě lepení), u Hirsche je šev estetickou záležitostí.

Rembordé, bezešvé spojení svrchní a spodní části řemínku

Rembordé, bezešvé spojení svrchní a spodní části řemínku

(4) Odpovědnost jako nepovinný standard

Většinou řešíme u výrobků kvalitu, vizuální efekt, cenu... Odpovědnost je už jakýsi nadstandard, často ukrytý hluboko v menu prezentace dané firmy. Samozřejmě, některé si na tom staví své jméno, a dá se to dobře využít jako prodejní argument. V celkovém součtu tvoří ale stále menšinu. Ať už se jedná o odpovědnost enviromentální, společenskou nebo jakoukoli jinou, říká to něco o lidech, od kterých si kupujeme třeba řemínek pro hodinky.

Když jsem psala o dámských hodinkách s krystaly Swarovski, měla jsem značku zaškatulkovanou jako předražené zirkony, kde platíme za známé jméno. Když ale procházíte informacemi o dané firmě, najednou zjišťujete, že to není jen o dokonale vybroušených labutích za tisíce, ale o lidech, kteří svou práci dělají naplno, zodpovědně a odpovědně. Udržitelné principy a uvědomění Swarovski, že je důležité myslet na budoucnost planety, mi tehdy vzaly vítr z plachet.

U Hirsche to nejsou tak velké projekty jako u zmíněné krystalové velmoci, ale není mu lhostejná odpovědnost k jeho zaměstnancům, dodavatelům ani přírodě. Potěší, když se dočtete, že výrobna jede na solární panely, které dodávají energii, nebo že kůže z ohrožených druhů zvířat podle tzv. Washingtonské úmluvy (CITES) pocházejí z chovatelských farem. Chovného aligátora to sice nezachrání, ale ti volně žijící jsou minimálně u Hirsche v bezpečí. Každý takový řemínek (z aligátora, krokodýla či ještěrky) pak má certifikát původu.

Hirsch nabízí luxusní řemínky z kůže exotických zvířat jako je aligátor či krokodýl nilský. Pochází ale z chovných farem a díky certifikaci původu máte jistotu, že za řemínkem nestojí žádné nelegální pytlačení. Alternativou jsou kůže s velmi povedeným aligátořím vzorem, které Hirsch označuje Alligator Embossed (např. Hirsch Modena nebo Hirsch Duke.

Kůže ohrožených druhů pochází z chovných farem

Kůže ohrožených druhů pochází z chovných farem, ne z volné přírody

(5) Důvěra za dostupnou cenu

I ve světě hodinek jsou značky, kterým bez mrknutí oka věříme. Třeba že Rolex nebo Seiko nevydá potápěčské hodinky, na které by se nedalo spolehnout. V sázce je totiž víc než neprodejný model. V sázce je dobré jméno. Nejde ani o to, že by nemohli přijít s chabým průměrem za přemrštěnou cenu. Nechtějí. A proto mají důvěru svých zákazníků a fanoušků. Kolem řemínků se takový kult asi nevytvoří, ale i tady je důležitá důvěra ve značku. Znamená pohodlí při nákupu, protože nemusíte číst dvoustránkový článek o důvodech, proč si Hirsch koupit.

Při výběru řemínku pro náš hodinkový skvost nás limituje několik faktorů. Styl hodinek (oblekové Patek Philippe zkrátka nebudou vypadat na NATO řemeni dobře), osobní preference i cena. Pokud máte tu možnost, ruční práce na zakázku u dobrého brašnáře povznese hodinky na jinou úroveň. Rakouský Hirsch představuje méně osobitou, zato velmi dostupnou volbu, s širokým spektrem výběru.

Hirsch nabízí i modely se zvýšenou ochranou proti poškrábání (např. Heavy Calf), nebo třeba pro majitele citlivé kůže. Na kolekci Pro Skin spolupracuje s Vienna Dermatological University Clinic a jsou dermatologicky testované. Příkladem jsou např. Hirsch Camelgrain.

Tyto dva aspekty, důvěru v samotný produkt a odpovídající cenu podle nás řemínky Hirsch splňují. Proto jsme jim dali důvěru i my, v Hodinky-365 a zařadili je do nabídky. Věříme, že vás přesvědčí stejně jako nás. (O různých typech zvířecí kůže i rady při výběru si můžete přečíst v článku Jak správně vybrat kožený řemínek.)

Mohlo by vás dále zajímat:

Italské řemínky Morellato – Příběh a 4 argumenty, proč stojí za to
18.5.2022 - Eliška Měrková
Italské řemínky Morellato – Příběh a 4 argumenty, proč stojí za to

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 710 dny, reagovat
To sa zas namotám tak, že budem ochotný nosiť fajnové remienky aj bez hodiniek. Dodávate aj atrapu hodiniek alebo drôtovú sponu, aby mi držal remienok aj bez naozajstného časomerného prístroja? :)
Agáta Vřeskápřed 709 dny
To je skvělý business nápad, Marku! ;D Ale bohužel nemáme. Zkuste tržnici nebo Aliexpres, tam určitě něco uspokojí vaše nároky :)
Marekpřed 709 dny, reagovat
Ľudstvo sa trýzni večnou, bytostnou otázkou Prečo sme tu? To aligátor to má jednoduché, zmysel jeho existencie je remienok na hodinky. Ešteže nemusíme mať výčitky, predpokladám, že ako plaz odovzdá čerstvo zvlečenú kožu o výkupe, zinkasuje fair trade sumičku a ďalej veselo behá.
Marekpřed 709 dny, reagovat
Ts, kdeže tržnici nebo Aliexpres! Ako náročný zákazník žiadam značkové atrapy.