Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 22.5.2023 | 8 MIN | 2x komentář

Je to barvou, je to stylem? Může za to design? Ve světě hodinek existuje několik názvů, které zdůrazňují jistý aspekt hodinek. Pojďme se o nich dneska pobavit. Odkud se vzaly pandy, proč pepsi a ne RC a co jsou padellony?

Existují přezdívky, označení a přirovnání, které jsou spojeny pouze s konkrétním modelem, nebo jednou značkou. Třeba Paul Newman od Rolexu. Tuňák od Seika. Speedy od Omegy. Lucy od Breitlingu. Je jich nespočet.

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Ale existuje několik, které natolik zobecněly, že se staly komunitou běžně používaným označením. A tady je výběr těch nejznámějších. I když, pravda, dobrá polovina vzešla od Rolexu. Proč asi…

Designové a konstrukční

Panda

Možná patříte mezi velkou skupinu lidí, kteří vydrží hodiny koukat na videa s pandou velkou. Jak se kutálí, jak si hraje, jak pojídá bambus. Jak je roztomilá. A možná patříte mezi skupinu lidí, kteří neodolají pandám i v hodinkovém prostředí, kde představují symbol bicolorového provedení číselníků.

Nejčastěji používáme označení panda u hodinek se stopkami, kde jsou subčíselníky vyvedeny kontrastní barvou oproti číselníku. Podle zbarvení a rozmístění subčíselníků rozlišujeme několik typů:

  • Panda číselník: Obvykle světlý číselník s černými subciferníky. Nejčastěji na pozici 3, 9, případně 6.
  • Reverzní Panda číselník: Tmavý číselník se světlými subciferníky.
  • Semi-Panda číselník: Subciferníky jsou v kontrastní barvě s číselníkem, ale ne nutně v bílo-černé či černo-bílé kombinaci.
  • Vertikální Panda číselník: Kontrastní subciferníky ve vertikální pozici, např. 6, 9 a 12.

Panda číselníky byly oblíbené především v 60. a 70. letech. Jen se podívejte na sportovní chrona třeba od Rolexu, Breitlingu nebo Hamiltonu.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Ovšem svou atraktivností, stylovostí a taky skvělou čitelností se zapsaly na listinu nesmrtelných designů a jsou oblíbené dodnes. Subčíselníky nemusí být nutně pro funkci stopek, hlavní je u pand barevné schéma.

Breitling Navitimer 8 B01 s reverzním panda číselníkem.

Breitling Navitimer 8 B01 s reverzním panda číselníkem.

Bi-compax a Tri-compax

Bi-compax nebo tri-compax. Běžně víme, co to znamená – dva nebo tři subčíselníky chronografů. Tedy, takto se bi/tricompaxové označení používá obecně, i když je převzato a původně to s ním bylo trochu jinak…

Bi opravdu odkazuje na počet dva, předpona tri na tři. Slovo compax ale původně předesílalo počet komplikací. Takže bi-compax neznamenalo původně dva subčíselníky stopek, ale dvě komplikace, které se mohly a nemusely vyskytovat na dvou subčíslnících.

Universal Genève Uni-Compax ref. 124103. Foto: Bernardini Milano.

Universal Genève Uni-Compax ref. 124103. Foto: Bernardini Milano.

Za původcem musíme do Švýcarska 30. let, kdy značka Universal Genève SA uvedla svou kolekci Compax. Hodinky měly komplikaci stopek, kdy sčítané minuty a hodiny byly na dvou subčíselnících, později přišla i s Uni-Compaxem, kdy subčíselníky ukazovaly sčítané minuty a sekundy aktuálního času. Subčísleníky ale byly i přes název dva.

Tri-Compax přišel ve 40. letech, kdy Universal Genève pojmenovala svůj model z kolekce Compax podle tří komplikací – stopky, kalendář a měsíční fáze. Subčíselníky byly ale čtyři.

Universal Genève Tri-Compax Ref. 22539. Foto: Wind Vintage.

Universal Genève Tri-Compax Ref. 22539. Foto: Wind Vintage.

Celkem zmatek, že. Možná proto dnes nemáme bicompaxové a tricomapxové pojmosloví spojené se švýcarskou značkou, ale s počtem subčíselníků u chronografů. Bi-compax pro dva subčíselníky, tri-compax pro tři subčíselníky. Jednoduché. I tak je to ale zajímavý příběh, no ne?

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Big Crown

Toto označení je spojeno nejvíce s jednou značkou: Oris. Oris Big Crown přišly v roce 1938 a pojmenování není třeba vysvětlovat. Velká korunka je pro tyto modely skutečně signifikantní. Dodnes.

Oris Big Crown Pointer Date.

Oris Big Crown Pointer Date.

Pojmenování se ovšem přeneslo do obecnějšího slangu a když někdo řekne koukni na ty big crowny, asi víte, kam směřuje. I když to bude třeba Zenith Pilot.

Big Crown jsou spojeny především s pilotkami, tedy modely pro piloty, kteří potřebovali hodinky ovládat i v rukavicích a korunka tak musela být větší. Dnes je to především designovka, retro odkaz na nádherné pilotní kousky napříč značkami a jen málokdy je Big Crown příliš velká.

Oris Big Crown 1917 Limited Edition.

Oris Big Crown 1917 Limited Edition.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Bullhead

Popravdě nevím, kdo s tím začal. Možná Omega se svými Seamastery na konci 60. let. Úplně si  nejsem jistá tím, že zrovna Omegy byly první, rozhodně ale patří k těm nejslavnějším. A rozhodně byly Bullheady typické právě pro konec 60. a 70 léta.

Omega Seamaster Bullhead.

Omega Seamaster Bullhead.

Jde o označení hodinek s chronografem, které mají tlačítka stopek (a obvykle i korunku) na horní straně pouzdra. Připomínají tak býčí rohy – bullheady. Je to velmi sportovní, výrazný a rozeznatelný styl hodinek, kdy často i pouzdro není typicky kulaté, ale svažuje se nebo je oblé. Nemusíte jim přijít hned na chuť, v každém případě je to způsob, jak mít zajímavé a přitažlivě jiné hodinky s pořádnou retro atmosférou.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Mezi značky, které se Bullheady proslavily, patří krom zmíněné Omegy třeba Citizen, Bulova, Breitling, Tissot i Seiko.

Dnes kromě pátrání po původních vintage kouscích můžete najít dostupné varianty Bullheadů třeba u Stührling a jejich Torero, nebo Citizenu, které se proslavily i díky spojení s Bradem Pittem, který je nosil ve filmu Tenkrát v Hollywoodu.

Toreadorský zápas s Citizen Bull Head
3.8.2020 - Bohumil Vopršal
Toreadorský zápas s Citizen Bull Head

Z přezdívky styl

Pepsi

Ne, žádné jiné barevné schéma, žádné jiné označení a možná ani žádná jiná hodinková přezdívka není tak rozšířená, oblíbená a vžitá jako pepsi. Tady došlo k onomu vzácnému zrození ikony díky dokonalé kombinaci přitažlivého stylu, správného načasování a silného jména. Nebo rovnou dvou.

Pepsiny jsou hodinky v barevné kombinaci červeno-modré, typicky na lunetě hodinek. Za nesporné rozšíření můžou dvě velká jména: Rolex (to často stačí) a Pepsi (kdo by černý opojný nápoj s červenomodrým logem neznal).

Rolex GMT-Master Pepsi, foto: teddybaldassarre.com

Rolex GMT-Master Pepsi, foto: teddybaldassarre.com

Rolex v ´55 uvedl na trh model GMT-Master s lunetou z ½ červené (denní hodiny) a ½ modré (noční hodiny). Kdyby dostaly jinou přezdívku než pepsi, byly by ikonou i tak. Ale jiná globálně známá značka je dodnes zárukou, že každému dojde "o co tady jakože jde". I když – designéři Rolexu u tvorby GMT tento dyspeptický nápoj asi nepili. Původně byl model na zakázku pro piloty Pan American Airways, který používal modré logo s červenými akcenty. PAM už zkrachoval, legenda pepsi hodinek je na vrcholu.

Navíc Rolex GMT-Master byly první GMT hodinky, a to ještě dopomohlo silnému postavení. Dnes ale pepsi schéma nenajdeme jen u GMT hodinek, ale často taky u potápek. A dost možná bude platit, že je na trhu více značek, které nějaké ty pepsiny mají v nabídce než těch, které se jim vyhýbají. Zajímavou fotogalerií se můžete pokochat i v našem magazínu:

Pepsi hodinky – Fotogalerie ikonického modro-červeného designu
27.4.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogalerie ikonického modro-červeného designu

Coke

Červeno-černé. Možná největší konkurent pepsi. Ale s podobným příběhem. Poprvé se objevily u Rolex GMT-Master II v 70. letech. Polovina lunety byla červená (denní hodiny), druhá černá (noční).

Zbarvení Coca-Coly u Rolex GMT-Master II.

Zbarvení Coca-Coly u Rolex GMT-Master II.

Dnes už toto poloviční rozložení není tak striktní, třeba u potápek je to obvykle 1/4 nebo 1/3. Ale jde o barevné schéma, které je stále velmi atraktivní. Co velmi – je vyloženě nesmrtelné. A to hlavní – už dávno není jen o Rolexkách.

Batman

Jestliže pepsi kombinuje červenou a modrou, coke červenou a černou, tak batman si bere modrou a černou. Je to poslední z nejslavnější triády Rolex GMT-Master schématu.

Rolex GMT-Master II. Foto: bobswatches.com.

Rolex GMT-Master II. Foto: bobswatches.com.

Oproti kolovým soupeřům nemají batmany tak silné postavení a především jsou na trhu mnohem kratší dobu. První rolexovský Batman byl vydán v roce 2013 jako Rolex GMT-Master II, ref. 116710BLNR. Přezdívku si získaly díky barevné kombinaci typické pro původní komiks.

U Batmanů ale vzniklo i hodně fanda-modelů různých značek, které sází na žluto-černé provedení nebo červené akcenty.

A jen pro zajímavost, Rolex má i Batgirl (v podstatě pozdější varianta na jubilee s novým kalibrem), ale ta zůstala u rolexek.

Hulk

Rolex: „My máme Hulka“. Breitling: „My máme Wolverina“. Fanděte komu chcete, ale Hulk jsou prostě nabušené zelené monstra. Původně od Rolexu, kdy vznikly Submarinery v robustnějším pouzdře a celozeleném provedení. Hulk byl na světě.

Rolex Sub Hulk, foto: time4diamonds.com.

Rolex Sub Hulk, foto: time4diamonds.com.

Dnes se díky vvšeobecnému povědomí o avangerovských hrdinech a dobré asociaci vžilo označení Hulk pro celozelené hodinky, i když hlavně ty potápěčské, sportovní a robustní.

Kermit

Černý číselník a brčálově zelená luneta. Kermin. Přezdívka původně – jak jinak – Rolexovského modelu Submariner, která se okrajově zobecnila. První model vyšel v roce 2003 k 50. oslavám Sub. Oproti Hulkovi nejsou hodinky celozelené, ale zelená je výrazným prvkem.

Akcenty zelené, to je Kermit v podání Rolexu.

Akcenty zelené, to je Kermit v podání Rolexu.

Dnes se můžeme setkat s označením Kermit i u jiných hodinek, ale je to spíše v komunitě, kde je rolexovská přezdívka dobře známá. A je zajímavé, že třeba Oris udělal model Kermit se zeleným číselníkem a v datumovém okénku je – Kermit.

Oris Kermit.

Oris Kermit.

Pokud si nevybavíte co nebo kdo Kermit je, koukněte na některý z dílů Sezame otevři se. ;)

Smurf

Šmoulími hodinkami nemyslím zrovna modely s Taťkou šmoulou na číselníku. Jde o hodinky v modrém stylu, nejčastěji potápky s modrou lunetou i číselníkem. Kombinace ale může být i modrá luneta a černý číselník. Přezdívka se dostala, opět, od Rolexovských Submarinerů.

Modrá je dobrá, na hodinkách obzvlášť. Smurf od Rolexu.

Modrá je dobrá, na hodinkách obzvlášť. Smurf od Rolexu.

Disco Volante

Létající talíře poznáte podle výrazně kaskádovité nebo jinak atypické lunety a – placatého číselníku. Přiletěly někdy v druhé polovině 50. let a krásným příkladem jsou Patek Philippe ref. 2552, nebo modely od Audemars Piguet či Vacheron Constantin připomínající UFO ještě více.

Vacheron Constantin Disco Volante z 60. let.

Vacheron Constantin Disco Volante z 60. let.

Současná produkce působí obvykle jako retro kousky, ale málokdy dotažené do takové vintage atmosféry disku jako kdysi. Hodně s nadsázkou bychom disco volanty mohli vidět třeba v Memphise od Tissotu nebo lehce v Bambinech od Orientu.

Audemars Piguet Disco Volante.

Audemars Piguet Disco Volante.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?
10.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?

Padellone

„Padelóne“ je z italského „pánev“ a podle toho není těžké určit, jak takové hodinky vypadají. Typická je pro ně zkosená luneta, plochý bok pouzdra a poněkud větší rozměry – tedy na aktuální poměry.

Rolex Padellone.

Rolex Padellone.

Však jsou taky spojeny hlavně s historickými modely, především Rolex ref. 8171 nebo Patek Philippe ref. 3448. Ano, polovina minulého století byla hodinkově úžasná doba. Dneska se toto označení už moc nepoužívá, ale je to škoda. Padelónky jsou fantastické.

Rolex Padellone ref. 8171.

Rolex Padellone ve zlatém pouzdře.

Snowflake

Dobře, dobře, Snowflake (sněhová vločka) je tak trochu na pomezí. Máme ji ale spojenou minimálně se dvěma značkami a kdyby někdo sáhl po typických znacích té či oné, další vločky by mohly spadnout.

Tudor Submariner se snowflake ručkou.

Tudor Submariner se snowflake ručkou.

První je samozřejmě Tudor. Tudor a jeho ručka s typickým čtvercovým zakončením připomínající sněhovou vločku. Tudor ji vytvořil v 60. letech původně pro potápky určené francouzskému námořnictvu. Podobnou používá občas i Longines, ale jinak je typická právě pro Tudor.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Druhá asociace je na Seiko, resp. Grand Seiko, nejtypičtěji s modelem se strojkem Spring Drive ref. SBGA211G. Číselník se strukturou jako napadaný sněhový poprašek si přezdívku nemusel hledat dlouho.

Vločkový číselník Grand Seika.

Vločkový číselník Grand Seika.

Něco chybělo? Pište do komentářů, seznam je málokdy tak kompletní, aby se nedal doplnit.

Mohlo by vás dále zajímat:

Hodinky Billa Gatese Casio Duro MDV-107 recenze – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanem
16.3.2022 - Agáta Vřeská
Hodinky Billa Gatese Casio Duro MDV-107 recenze – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanem

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 339 dny, reagovat
Treba dosť fantázie aby som v tej OTRASNEJ hodinovej ručičke Tudurov zazrel snehovú vločku - kým sa tak stalo uvidel som tam kadečo iné :)
Vítpřed 325 dny, reagovat
Děkuji za dobrý článek.