» Blog » Seiko

Recenze a první fotky Seiko 5 Sports 2019

Tagy: Recenze | Seiko | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Agáta Vřeská | 9.10.2019 | 8 MIN

Seiko 5 Sports. Očekávaná novinka, na kterou se těšili všichni fanoušci. A prvních pár kousků konečně dorazilo na prodejnu. Samozřejmě, že jsem brala schody po dvou a letěla se na ně podívat. Nesmí proto chybět první reference, pocity a samozřejmě fotky.

Na Pětky s novým designem, které Seiko představilo na začátku srpna, jsme čekali celkem dlouho. I když bylo avizováno, že budou k dispozici v září, z Japonska dorazily až na začátku října a navíc jen některé modely. Na ostatní si musíme počkat, Seiko nám je nadělí pravděpodobně až v prosinci.

K nám se dostalo celkem 13 modelů (z celkových 27), ale od každého stylu nějaké. Ať to nezdržuji, pojďme je rychle projít. Všechno o redesignu i historii této kultovní řady jsme ostatně už psali v článku o Seiko 5 Sports, takže jít můžeme rovnou k věci.

bkfhwe fhwel

Sports Style

Styl „Sports“ nabízí celkově nejvíce modelů a v první várce tomu počet odpovídal. K dostání tak jsou fantasticky zelené (SRPD61K1), hluboce modré (SRPD51K1), jednoduše černé (SRPD55K1), pepsinové (SRPD53K1) a pomerančově oranžové (SRPD59K1).

Právě zelené se staly u nás na prodejně jedním z absolutních favoritů. Odstín temně zelené se slovy popisuje těžko, musíte to vidět. Oceánově modrá je klasika, která snad nemůže zklamat a nestalo se tak ani v tomto případě. Sunraysová úprava číselníků rozhodně dodává na zajímavosti a na světle hra odstínů barvy skutečně baví. Nejvíce to vynikne právě u tmavě modré a zelené (naopak u černé ji budete hledat marně). A oranžová? Neskutečný odvaz. Kombinace se zlatými detaily (lemování ruček a indexy na černé vložce lunety) je prostě skvělá. Odvážná, hravá, výrazná, sexy. Baví mě a budoucí majitele bude rovněž. A konečně na modro-červenou „pepsi“ verzi, nebo chcete-li SKXkovou inspiraci jsem byla hodně zvědavá. A realita je velmi podařilá. Když zvážíme cenu 7290 Kč, musím říct, že jsem vyloženě nadšená a jedná se o povedený přírůstek do pepsi rodinky.

Legendární SKX009 se staly inspirací pro nové Seiko 5 Sports. Bez debat

Legendární SKX009 se staly inspirací pro nové Seiko 5 Sports. Bez debat

Trochu jsem se bála kvality zpracování, naštěstí celkem zbytečně. Fandy ani detailisty Seiko nezklamalo. Ocelový tříčlánkový oyster náramek je kompletně matně broušený, do lesku jsou vyhlazeny jen boční plošky a provedení v Seiku naštěstí neodflákli. Překlápěcí spona také překvapila, a i když se stále jedná spíše o silnější ocelový plíšek, díky lesklé úpravě nepůsobí lacině. Pojistka nese signaturu Seiko a je broušeně matná po vzoru tahu.

Zaoblené tělo s krátkými nožkami je po boční straně leštěné, což na oficiálních promo fotkách nebylo patrné a tvoří pěkný kontrast. Jak bylo avizováno, korunka na čtvrté pozici není šroubovací a nenese ani emblém S. Na druhou stranu se s ní příjemně manipuluje, a to i přes zapuštění do pouzdra. Nastavování hodnot je tak bezproblémové.

Boční zaoblená plocha pouzdra je leštěná, korunka není šroubovací, ani nenese emblém S

Boční zaoblená plocha pouzdra je leštěná, korunka není šroubovací, ani nenese emblém S (Ref. SRPD53K1)

Datum se plynule přetáčí ještě před půlnocí, den v týdnu přeskočí zhruba půl hodinky z nového dne. Na výběr je označení dne v angličtině a němčině. Daydate je ve společném rámečku na třetí pozici.

Minutová otočná luneta má 120 poloh za typického seiko zvuku, manipulace jde tak akorát zlehka/ztuha a samovůle není u lunety naštěstí žádná. Kde ji nastavíte, tam zůstane. Barevná vložka je cejchovaná po 5 minutách, prvních 20 minut je rozděleno indexově po minutách. Luminiscenci tady ale nenajdeme, a to ani u nulté pozice.

Osvětlení tak zůstává pouze na ručkách a číselníkových indexech. Samozřejmě je použita LumiBrite od Seika a zelenkavý odstín je nám důvěrně známý. U číselníků ještě zůstaneme. Liší se sice barvou model od modelu, ale u všech najdeme lepené indexy i název Seiko. Nové eskové logo Seiko 5 je pak tištěné, stejně jako psacím písmem vyvedené označení Automatic.

Specialist Style

Z kolekce Specialist Style dorazily dva modely. První věc, o kterou byly „ochuzeny“ jsou hravé odlesky číselníků. Sunray tady byl nahrazen trochu uhlazenější čistě černou barvou.

Černý číselník a rose gold úprava

Černé číselníky Specialist Style nemají sunray efekt a působi elegantněji (Ref. SRPD76K1)

Díky pěkné kombinaci ocelově stříbrné (SRPD55K2) či golden rose (SRPD76K1), které si s černou dobře rozumějí, se to dá lehce odpustit. Navíc ne každému shining číselník sedne.

Kombinace ocelové a golden rose s černou působí elegantně

Kombinace ocelové a golden rose s černou působí elegantně

Ocelové náramky byly nahrazeny silikonovými řemínky s koženými prvky z vrchní části. U modelu černo-stříbrné je pásek černý s tmavě hnědým koženým detailem, u černé s golden rose je pak celočerný. Silikon působí příjemně, měkce, ale dostatečně bytelně, aby neměly problém unést ocelové pouzdro. Zapínání je přezkové s lesklou ocelovou signovanou přezkou.

Řemínek u Specialist Style je silikonový s koženými prvky a klasickou přezkou

Řemínek u Specialist Style je silikonový s koženými prvky a klasickou přezkou

Sense Style

V kolekci pro rok 2019 představilo Seiko pouze dva modely spadající do Sense stylu. To, čím zaujme na první i každý další pohled je zvrásněný povrch číselníku. Prvním vyslancem je zelená verze (SRPD77K1). Bez ohledu na to, v čem Seiko našlo pro tuto úpravu povrchu inspiraci, evokace přírodního prvku je jistá. Zvrásněná kůra stromu, kamenitá struktura, možná vám to bude připomínat ještě něco dalšího. Faktem ale je, že u Seika je to absolutní novinka a velmi zajímavá.
V kontrastu s tmavě zelenou je tenká oranžová vteřinová ručka, která celý číselník dokonale oživuje. Rámování plastických indexů je stříbrné, stejně tak indexy na zelné vložce lunety, což je asi nejzářivější prvek celého modelu, vše ostatní je v přírodních tlumených barvách.

Přírodní prvek zvrásnění na číselníku, kontrastní oranžová ručka, NATO řemen - model ze Sense Style má čím zaujmout

Přírodní prvek zvrásnění na číselníku, kontrastní oranžová ručka, tmavá hard coating úprava - model ze Sense Style má čím zaujmout (Ref. SRPD77K1)

Na oficiálních fotkách bylo pouzdro v tmavším odstínu ocelové. Naživo je ale celkem zřejmé, že ocelové tělo s hard coatingem jde do velmi tmavého odstínu šedé, téměř se mi chce napsat až černého. Navíc je pouzdro kompletně matně upraveno, a to i u zaoblených bočních ploch a korunky.

Originální textilní NATO řemínek je sladěn do zelené a přezkové zapínání má rovněž tmavě šedou barvu a matný finiš. Moc povedené. Zelenou Seiko umí. Favorit číslo 2.

Street Style

Favorit číslo 3, a popravdě můj osobní vítěz, se ukrývá právě v Seiko 5 Street Style. Ale zelenou už nečekejte. Naopak. Pro modely v pouličním stylu jsou typické až démonické barvy. V první dávce, kterou Seiko poslalo do světa, se vyjímá červeno-černý model (SRPD83K1), na zbylé dva si ještě počkáme.

Barevné combo šlape skvěle. Červená až odstínově růžová má neskutečné grády. Vidět ji na paletě barev samostatně, asi řeknu: ne, díky. Ovšem jako kontrast k černé? Naprostá pecka! Za mě nejpovedenější barevná kombinace Seiko 5 Sports 2019. A v reálu vypadá o dost atraktivněji než na jakékoli fotce, kterou na internetu najdete. Je to mladistvé, ale ne vykřičené, sedí to k vizi Seiko 5 a s ničím jiným si tento model zkrátka nespletete. Pradávné spojení těchto barev prostě funguje.

Barevná kombinace je ďábelsky dobrá. Bohužel na úkor luminiscence (Ref. SRPD83K1)

Nejvíce zvědavá jsem byla na to, jak si Seiko v této devilské červené poradí s luminiscencí. Bohužel musím konstatovat, že ani LumiBrite to nezachránil. V porovnání s ostatními modely a hlavně tím, na co jsem u Seika zvyklí, šla čitelnost ve tmě hodně dolů. A po běžném nasvícení pod umělým světlem jsou ručky i indexy téměř neviditelné. Pro krásu se hold asi občas vážně musí trpět. A v tomto případě byl zajímavý design na úkor čitelnosti. Ale nejde o cílený potápěčský model, takže budiž jim pro tu ďábelskou barvu odpuštěno.

Pouzdro je podobně jako u Streets modelu celo-matné, tady už se skutečně černou povrchovou úpravou oceli. Nic jiného by k tomuto modelu asi ani nešlo. Do smuteční barvy je laděn i NATO nylonový řemen.

Suits Style

Úplně nakonec jsem si nechala čtyři kousky z „kravaťáckého stylu“. Tady jde vidět, že Seiko 5 cílí na odvázanější mladší generace, které konvence oblekových hodinek nutně neřeší. Byť totiž dostaly do vínku meshový náramek, ke společenskému vzezření mají daleko. Působí sice uhlazeněji až elegantněji, pořád ale hrají barvami a jsou zkrátka cool.

Kravaťácký název nic nemění na tom, že Seiko 5 Sports jsou plné odvážnějších barev

Tři varianty s karmínovým číselníkem (SRPD69K1), tmavě modrým (SRPD71K1) a brčálově zeleným (SRPD75K1) mají ocelovou spleteninu s posuvným zapínáním. Model s černý číselníkem (SRPD73K2) má řemínek silikonový s napodobením meshového pletence. U všech modelů je vidět návrat k sunray efektu číselníků, a to dokonce i u zvláštně černé verze. Velmi povedené je také červené zakončení vteřinové ručky u tmavě laděných číselníků.

Nádherný efekt sunray a pěkný detail červeného zakončení vteřinovky

Nádherný efekt sunray a pěkný detail červeného zakončení vteřinovky (Ref. SRPD75K1)

Červená verze tento detail nahrazuje zajímavým barevným odstínem. Na původních fotkách vypadal tak nějak nezajímavě, v reálu je ovšem karmín doplněný zlatými detaily úžasný.

Karmínový odstín asi nesedne každému, ale rozhodně se povedl

Karmínový odstín asi nesedne každému, ale v kombinaci se zlatou se rozhodně povedl (Ref. SRPD69K1)

U Suits stylu najdeme rovněž kombinaci broušeného a lesklého těla hodinek a zůstala bezpévedéčková úprava. V prosinci se dočkáme ještě dalších čtyř modelů.


Po prvním seznámení můžu s klidem vydechnout. Seiko přineslo přesně to, co slibovalo: svěží vítr do Seiko 5. S cenovkou od 7 290 Kč do 8 890 Kč je to pořádná nálož. Pěkné zpracování, osvědčený automatický strojek a samozřejmě atraktivní design, kde se nezapomnělo ani na drobné detaily. Vyberou si příznivci klasiky i vyznávači nových směrů. Osobně nemám co vytknout a i drobné nedostatky zbylé kvality řádně vyvažují. Nezbývá než napsat, že se Seiku refresh ikonické řady Seiko 5 skutečně povedl.


Všechny nové Seiko 5 Sports představené jako redesignové v kolekci 2019 mají šroubovací dýnko a voděodolnost 100M. Přes průhledné dýnko jde vidět automatický strojek 4R36 s komplikací daydate, rezervou chodu 41 hodin, nátah je možný také přes korunku a nechybí funkce hackingu. Rotor nese signaturu Seiko včetně nového loga Seiko 5 (Sports). U všech najdeme minerální tvrzené sklíčko Hardlex. Kolekce zahrnující 27 modelů rozdělených do 5 stylů byla představena v srpnu 2019. Prvních 13 modelů šlo do prodeje začátkem října 2019, zbylých 14 modelů bude k dipozici v prosinci 2019.

 

První polovina modelů v refresh designu pro rok 2019 je v prodeji od října, druhá polovina dorazí až ke konci roku

Průhledné dýnko nabízí pohled na 3Hz strojek R36

Průhledné dýnko nabízí pohled na 3Hz strojek 4R36

Legenda SKX009 a Seiko 5 Sports Style. Jubilee náramek byl nahrazen oyster typem, navíc nejsou Pětky cíleně potápěčské

Legenda SKX009 a Seiko 5 Sports Style (na fotce ref. SRPD53K1). Jubilee náramek byl nahrazen oyster typem, navíc nejsou Pětky cíleně potápěčské

Některé mdely v Suits Style jsou na mesh náramku

Některé modely v Suits Style jsou na mesh náramku (na fotce ref. SRPD75K1)

Specialist Style má podobně jako Sports style leštěnou boční stranu pouzdra. S broušenými horními plochami tvoří senzační kontrast (Ref. SRPD55K2)

Modely Specialist Style, Suits Style a Sports Style mají leštěnou boční stranu pouzdra. S broušenými horními plochami tvoří senzační kontrast (na fotce ref. SRPD55K2)

Jak šel čas se Seiko 5

Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek
17.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku