» Blog » Tissot

Tissot ohlásil nové PRX s automatickým chronografem

Tagy: Představení | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 22.3.2022 | 4 MIN | 2x komentář

Není tomu tak dávno, co parádní PRXka otřásly hodinářským světem. Sotva jsme se jich však stihli nabažit a..? Tissot nás provokuje dalším kouskem, který nedá naší peněžence spát – Tissot PRX s automatickým chronografem.

Jeden z nejžhavějších trendů (a to bez nadsázky) je od loňského roku sedmdesátkový vzhled zahrnující ostré hrany a integrovaný náramek ve výrazně broušené úpravě. A je nasnadě se domnívat, že právě tento trend byl více než přiživen vypuštěním hodinkového krakena – PRXek, které se staly dostupnější alternativou pro obdivovatele "žijících legend" Royal Oak značky Audemars Piguet a Nautilus od Patek Philippe.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

A tak jsme je tu měli. Nejlepší hodinky roku 2021, jak se je mnozí neostýchali (právem) nazvat. Jako první nám Tissot naservíroval povedené quartzové modely s designem jako od Géralda Genty s různou úpravou číselníku. Nejzajímavěji určitě působilo vertikální broušení, které navazovalo na stejnou úpravu pouzdra a integrovaného náramku.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

A mechanické modely se strojkem Powermatic 80, po kterých chronofandové volali nejvíce, na sebe nenechaly dlouho čekat. Tady se Tissot v experimentování se strukturou číselníku pustil ještě dál. Výsledek byl více než uspokojivý.

A nové PRX Chronograph? Jeden krok zpět a dva kroky vpřed

Letos na jaře Tissot vykročil sportovnějším směrem a ke svým PRX přidal komplikaci chronografu (stopek). Lehký retro vzhled inspirovaný módou sedmdesátých let však zůstal k naší radosti zachován. Právě sedmdesátky totiž byly, co se chronografů týče, asi největší érou panda číselníků.

U nových Tissot PRX Chronograph zatím vidíme dvě barevné varianty s panda a reverse panda číselníkem.

Tzv. panda číselníkem se rozumí design, kde se na světlém podkladu číselníku nachází subčíselníky chronografu v tmavých odstínech (obvykle v barevné kombinaci černé a bílé). U tzv. reverse panda číselníku (tedy "obrácená panda") je pak základní barva číselníku černá či tmavá a subčíselníky jsou bílé. Největší popularitě se pandy těšily v 60. a zejména 70. letech 20. století.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Na první pohled je zřejmé, že u novinky Tissot couvnul zpět k fungující kartáčované struktuře, jakou jsme viděli u quartzových PRX. A dobře udělal, "wafflový" číselník (neboli tapisserie guilloche, pokud bychom chtěli být přesní) by v kombinaci s kontrastními subčíselníky působil trošku přeplácaně, nemyslíte?

Naše videorecenze:

Zatím to vypadá, že quartzovou fázi zde Tissot taky přeskočil a šel rovnou na mechaniku. Což je podle mého docela odvážný krok, vzhledem k vyšší ceně hodinek s automatickým chronografem (zatím můžeme očekávat cenovku kolem 50 tis. Kč). Ale na druhou stranu se tak hodinky mohou velmi snadno stát hodinářskou lahůdkou. A stejně se domnívám (ale opravdu jen domnívám), že dostupnější quartzovou verzi zanedlouho uvidíme taky.

Uvnitř najdeme švýcarský strojek ETA A05.H31 s automatickým nátahem, který je založen na Valjoux, přičemž maximální rezerva chodu činí (nedávno prodloužených) 60 hodin (28 800 bph, 4Hz). Tissot zde navíc efektivně skeletonizoval rotor a na strojku vidíme decentní broušení můstků i rotoru.

Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů
7.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů

Dýnko kryje safírové sklíčko. A vidíte ta parádní hranatá tlačítka??

Dýnko kryje safírové sklíčko. A vidíte ta parádní hranatá tlačítka??

Sklíčko je samozřejmě safír a jak už se dá z názvu PRX vyčíst, hodinky jsou voděodolné do 100 metrů (berte X jako římskou číslici 10, značící 10 atmosfér, a tedy 100 M).

Průměr pouzdra nových chronografů činí 42 mm. Oproti původním PRX tedy maličko přibraly, konkrétně o 2 milimetry. Tato velikost by papírově indikovala, že jsou hodinky relativně menší (dnes jsme u sportovních hodinek s chronografem zvyklí spíše na 44 mm a více). Ovšem jak se ukázalo u původních 40mm PRX, na užší zápěstí zkrátka nesednou. První články integrovaného náramku, které přímo navazují na pouzdro, jsou totiž pevné, což bohužel hodinky výrazně prodlužuje. Na užším zápěstí proto mají tendenci odstávat.

Kdy se hodinky dostanou i k nám do česka, si zatím netroufám hádat, ale upřímně doufám, že co nejdříve.

Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická
19.2.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická

Jako lentilky – unisex PRX s menším průměrem

Tissot představil nové chronografy spolu s dalšími přírůstky do řady PRX – PRX s 35mm průměrem pouzdra. Tím Tissot odkazuje na doby minulé, kdy trhu vládly mnohem menší hodinky než dnes, a zároveň uspokojí i něžnou část své fanouškovské základny.

Na výběr bude pět barevných variant v quartzu (kde zajímavé barvy číselníku opravdu oceňuji, ovšem namísto sunburst číselníku bych možná raději uvítala vertikální broušení) a dvě barevné varianty s modrým a neobvykle hnědým číselníkem v mechanice se strojkem Powermatic 80. U obou je vroubkovaná luneta z 18karátového růžového zlata. Quartzové i mechanické modely by už měly být na trhu dostupné, kdy se však dostanou k nám, ještě není známo.

Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?
25.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pro rok 2022 – Na co se můžeme těšit?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vladimírpřed 104 dny, reagovat
Moc pěkné hodinky. Rád bych se zeptal zda u hodinek Tissot PRX Chronograph je k dispozici i bateriová varianta. Popřípadě zda bude bateriová varianta v budoucnu uvedena na trh.
Agáta Vřeskápřed 102 dny
Zatím to Tissot neuvádí, ale dalo by se to očekávat, když už má i digitální verzi. Zatím se musíme nechat překvapit :)

Hodinky zmíněné v článku