» Blog » Pulsar

Pulsar Accelerator Solar Chronograph – Dostupný sporťák, kterého není radno podceňovat

Tagy: Recenze | Pulsar | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Eliška Měrková | 10.5.2021 | 6 MIN

Ideální parťák na léto? Sportovní, odolný, stylový a světlem poháněný Pulsar Accelerator Solar Chronograph by mohl být skvělou volbou pro ty z vás, jež hledají praktické, dobře vypadající a dostupné hodinky, jaké s vámi zvládnou skoro každé letní dobrodružství, které vás čeká.

Pulsar Accelerator Solar Chronograph – Jedny z nejoblíbenějších hodinek od Pulsaru

Solární chronografy od Pulsaru jsou na internetu považovány za jedny z nejpodceňovanějších na trhu. A to i přesto, že získávají jen dobré ohlasy a nezřídka o nich někdo prohlásí, že je jejich kvalita natolik dobrá, že je srovnatelná s hodinkami, které jsou i třikrát dražší, a že jsou zkrátka takový "best value pick" (nejlepší poměr cena výkon), jaký můžete dostat. A něco na tom bude. Ostatně na jeden takový se dnes koukáme.

Pánské hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph patří do řady Accelerator (znamenající "urychlovač" či doslova "plynový pedál"), která už svým názvem předznamenává vztah k rychlosti a motosportu. Inspirace je na hodinkách znát díky barvitému sportovnímu designu, často zahrnujícímu chronograf (stopky) a tachymetrickou stupnici, robustní konstrukci a odolnost, která se na takové hodinky sluší a patří.

Nutno také podotknout, že hodinky Accelerator působí jako ryze pánská záležitost, čemuž odpovídá i velikost pouzdra pohybující se nejčastěji kolem 44–45 mm, což dává modernímu sportovnímu designu moc dobře vyniknout. Hodinky z této řady tak patří mezi větší hodinky od Pulsaru a právě díky neustávající popularitě velkých hodinek, ale také dobrému zpracování, zajímavému "závodnickému" vzhledu a dostupným cenám se Accelerator stala jednou z nejoblíbenějších řad této značky.

Představujeme – Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ511

Dnešní model Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ511 dostal 44mm průměr pouzdra a nabízí se ve čtyřech barevných variantách:

První model Pulsar představil už v červenci roku 2020 – Pulsar Accelerator Solar Chronograph s rose-gold lunetou. Hodinky získaly díky populárnímu růžově-měděnému tónu velmi elegantní tvář, která vyvážila onu čistě sportovní "Accelerátorovskou" stránku designu a musím uznat, že tato kombinace má něco do sebe. Posuďte sami.

Ještě v prosinci stejného roku přišly další tři kousky, barevně už tentokrát ve sportovnějším duchu.

Pulsar Accelerator Solar Chronograph s modrým číselníkem, lesklou modrou lunetou a hnědým koženým Rally řemínkem s perforací nám z této trojky přišel nepoutavější.

Pro ty, kteří si však na kůži nepotrpí a raději by nějakou celoocelovou záležitost, Pulsar nabídl hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph na ocelovém náramku s černým číselníkem a červenými detaily.

Poslední model je pro fanoušky výrazných, až "výstražných" barev – Pulsar Accelerator Solar Chronograph se žluto-černým designem.

Je na co koukat – Design a spousta detailů

K "závodním" hodinkám patří rušný vzhled a sportovní rysy a nejinak je tomu i u našich Pulsarů. A ačkoli jsem si vzala ke zkoumání a testování ten nejumírněnější model na kovotahu, oči mi po něm i tak lehce těkaly a nevěděly, na co se zaměřit dřív... Nechápejte mě špatně, není to žádná děsivá chaotická rušnost jako například u některých moderních pilotek (koukám na tebe, Citizen Promaster Sky JY802), ale i tak se toho na hodinkách děje relativně dost.

Foto: Hodinky-365.cz

Nakonec se můj pohled zastavil na lesklé lunetě s tachymetrickou stupnicí, která má primárně sloužit k výpočtu průměrné rychlosti, ale ruku na srce, kdo ji dnes k tomuto účelu používá? K její funkčnosti na hodinkách Pulsar Accelerator se ještě dostanu, zatím však vyzdvihnu to, jak její černá barevná uprava efektivně rámuje a tlumí rušný číselník. Trochu jako když černou linkou vytáhnete ve změti písmen v osmisměrce ten správný tvar a stvoříte celek, který dává smysl.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Všechny ostatní prvky – tři subčíselníky, velké indexy, široké ručky s luminiscencí, červeně a bíle vyznačené detaily a číselné údaje, datumovka mezi čtvrtým a pátým indexem, chapter-ring na zářivě bílém podkladu a velké bílé logo Pulsaru – jsou položené na kostkované struktuře, která symbolizuje vzor startovací vlajky.

Živost všech těchto detailů ale zachraňuje kontrastní barevná kombinace černá-bílá-červená, která je vždy efektivní v boji proti špatné čitelnosti. Číselné údaje jsou navíc velké a výrazné, stejně jako přehledné široké indexy. Posledním záchranným člunem v moři detailů je pak odlišná struktura vnitřků subčíselníků od okolního kostkovaného vzoru.

Tříčlánkový náramek s překlápěcí sponou je zpracován na cenovou kategorii hodinek slušně a pěkné je i broušení ozvláštněné lesklým proužkem. Jestli však bude trhat chlupy sama bohužel posoudit nedokážu. Soudě podle prostoru mezi články bych si ale tipla, že hodinky nejspíš sem tam nějaký ten chloupek vezmou... Nejspíš.

Odolné a světlem poháněné

Teď se na Pulsary koukněme z techničtější stránky. Jedná se o solární hodinky, které jsou nabíjeny světlem jak slunečním, tak umělým a na rozdíl od bežných quartzových hodinek není u těchto zapotřebí pravidelná výměna baterie. Solární článek je navíc čistý zdroj energie a není tedy zátěží pro životní prostředí. U solárních hodinek je nejdůležitější nenechávat je položené ve tmě, ale i kdybyste to z jakéhokoli důvodu hodinkám provedli, při plném nabití vydrží jít i 6 měsíců.

Úroveň nabití zjistíte při delším stisku spodního tlačítka – ručka ve spodním subčíselníku ukáže na škále s vyznačeným F (full - plný), jak na tom hodinky s energií jsou.

Úroveň nabití zjistíte při delším stisku spodního tlačítka – ručka ve spodním subčíselníku ukáže na škále s vyznačeným F (full - plný), jak na tom hodinky s energií momentálně jsou.

Hodinky samozřejmě disponují funkcí chronografu (stopek) s přesností na 1 sekundu, jejichž ručka běží rovněž ve spodním subčíselníku... A právě to mě při prvním spuštění hodinek trošku zarazilo. U hodinek s tachymetrickou stupnicí bych totiž očekávála ručku stopek namísto hlavní vteřinové ručky. Takhle je tachymetrická stupnice neříkám funkčně k ničemu, ale při měření průměrného času si musíte počkat, až vteřinová ručka dojde na výchozí 12 pozici, než začnete. Ale jak jsem psala výše, tachymetrická stupnice má dnes na hodinkách spíše funkci estetickou.

A druhá věc, která mě u chronografu na těchto Pulsarech trošku překvapila, byl zvláštní pocit při stisknutí spouštěcího tlačítka, které vydalo tiché zavrzání... Trochu jako když přejedete prstem o nafukovací balónek. Říkala jsem si, jestli to není "chyba" jen mého konkrétního modelu, ale pak jsem si přečetla recenzi kolegy, který před rokem testoval jiné Pulsar Accelerator Solar, a musela jsem se usmát nad tím, že ho zarazila stejná věc – vrzající tlačítka. Není to ale nic, s čím bych se jako uživatel nesmířila.

Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu 2020
29.6.2020 - Bohumil Vopršal
Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu 2020

Subčíselník na deváté hodině pak ukazuje 30minutovou maximální kapacitu chronografu. V posledním subčíselníku na třetí hodině běží 24hodinová ručka.

Pulsary mají také zvýšenou voděodolnost do 100 M, se kterou se nemusíte bát, že hodinky utopíte při plavání v bazénu či v moři, což podporuje také šroubovací dýnko a samotná robustnější ocelová konstrukce... Ta ostatně přidává na váze. Jen tak pro zajímavost jsem hodinky (model s kovotahem) položila na kuchyňskou váhu a zjistila, že váží 147,4 g, což není úplně málo. Na druhou stranu na to, že jsou to velké celoocelové hodinky s větším 44mm průměrem bych čekala i víc.

Sklíčko je minerální. To se vám na rozdíl od safírového sice časem podaří trošku poškrábat, ale zato je při nárazu odolnější proti rozbití.

A nakonec – quartzový strojek je od japonského Seika, což dává smysl, vzhledem k tomu, že značka Pulsar formálně spadá pod Seiko Watch Company.

Odkud se hodinky Pulsar vlastně vzaly?

Pulsar navzdory svým moderním módním designům a cenové dostupnosti patří mezi tradiční značky, ačkoli se sám žádnou dlouholetou tradicí pyšnit nemůže. Dnes spadá pod japonského giganta Seiko Watch Company, ale nebylo tak tomu vždy. Jedná se o americkou značku, jejíž kořeny jsou propleteny s původně americkým velikánem Hamilton a jeho slavnými prvními digitálkami s LED číslicemi z roku 1970, které snad netřeba ani představovat: jejich jméno znělo "Pulsar Time Computer".

...

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Hamilton je začal vyrábět s představou hodinek, které by přivály čerstvý vítr do jejich prodkuce a zaujaly by ty" kteří chtějí něco jiného". Později přišla verze Hamilton Pulsar P2 a hodinky se staly naprostým hitem (nosil je například mimo jiné Elvis Presley nebo Agent 007 v Bondovce Žít a nechat zemřít). Pak však přišla zdrcující quartzová krize a následný konec amerického Hamiltonu. Zrodil se však Hamilton švýcarský, který se rozhodl spojit své síly s nynějším uskupením Swatch Group.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

V roce 1979, když opadla největší vlna zájmu o slavné digitálky Pulsar, pak Hamilton přenechal jejich jméno japonskému gigantu Seiko Watch Company, které značkou Pulsar doplnilo vlastní nabídku o cenově dostupnější quartzové hodinky, které však neztratily nic z kvality a technologických výdobytků japonské korporace.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku