» Blog » Pulsar

Pulsar Accelerator Solar: Limitka Ford Rally Teamu

Tagy: Recenze | Pulsar | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Bohumil Vopršal | 29.6.2020 | 5 MIN | 1x komentář

Právě jsem je vybalil a koukám na ně. A kdesi vzadu v hlavě mi vyvstává poznámka, kterou kdysi dávno napsal někdo z tuzemských či slovenských hodinkových nadšenců: Ruku na srdce: Kdo se pořádně podívá na zpracování hodinek řady Seiko 5 za pár tisícovek, jen těžko se mu bude obhajovat nákup hodinek několikanásobně dražších. Autor tím chtěl říci, že jsou­‑li relativně „levné“ hodinky poctivě udělány, pak dvacetkrát či třeba stokrát dražší stroje nepřinášejí majiteli dvacetkrát (a už vůbec ne stokrát) vyšší užitnou hodnotu. Zato ty levnější často zajistí tentýž (a co do přesnosti klidně i vyšší) užitek za zlomek nákladů. V případě Pulsarů Accelerator Solar o oprávněnosti takových úvah není pochyb.

Co jsou vlastně zač?

Než přistoupím k popisu recenzovaného kousku, odbočím k historii značky. Ne, není to nějaká módní fashion záležitost, jak by se mohlo zdát. Název „Pulsar“ si kdysi vymyslela tehdy ještě „pravá americká“ firma Hamilton pod dojmem příchodu digitálních hodinek a nejnovějších objevů v astronomii; „astronomickou“ inspirací bylo zachycení signálu hvězd, zvaných pulsary. Ty s udivující přesností vysílají opakující se elektromagnetické pulsy, které se ve své době staly symbolem pro prakticky neměřitelnou odchylku v čase. Proto si přídomek „Pulsar“ Hamilton nechal patentovat pro své superúspěšné první LED hodinky na světě.

Pulsar byl původně registrován Hamiltonem. Později jej odkoupilo a znovu přivedlo k životu Seiko corp.

Pulsar byl původně registrován Hamiltonem. Později jej odkoupilo a znovu přivedlo k životu Seiko corp.

A když vlna okouzlení opadla, prodal registrovaný název japonské konkurenci – společnosti Seiko. Proto má hodinková značka Pulsar dodnes formálně americký původ. Naproti tomu původně americký Hamilton se mezitím stal součástí švýcarské Swatch Group, a tak od té doby na své hodinky píše „Swiss Made“. A když se u Hamiltonů před časem sešli u kafe, napadlo je letos uvést vzpomínkovou edici na téma svých nejproslulejších digitálních „Pulsarů“. Jen už to označení nesměli použít. Jmenují se proto Hamilton PSR 2020. Že je to celé zamotané? Ve světě hodinek nic neobvyklého!

Zpět k Pulsar Accelerator Solar

Hodinky patří do kolekce Rally Sport, kterou Pulsar představil loni v červnu; konkrétní recenzovaný kus je zástupcem limitované edice, vydané při příležitosti spolupráce s týmem M-Sport Ford Rally Team. Jak se na „ekonomický“ model sluší, Accelerator (což mj. znamená „plynový pedál“) přichází v jednoduché, leč kvalitně potištěné a poskládané matné papírové krabičce. Žádná umělá kůže a tak. Chybí i vnější přebal, krabička se prostě jen otevře a… Právě jsem je vybalil a koukám na ně (ne, nezacyklil jsem se a nebudu větu z úvodu v periodických pulsech opakovat). Tedy: Hodinky mají po vybalení vytaženou (a kouskem plastu zajištěnou) korunku, aby ve tmě krabičky zbytečně nemrhaly dávkou energie z výroby, kterou na světle okamžitě začne doplňovat solární článek.

Zpracování na první (i druhý) pohled není co vytknout, kvalita potisku ciferníku i armovacího kroužku s tachymetrickou stupnicí je bezchybná a lepené plastické indexy rovněž; hlavní ručky mají luminiscenci bezvadně nanesenou a po nasvícení září do tmy jako hotel Frontier v Las Vegas… (Světelná show bohužel už po slabé hodince viditelně ztrácí dech; čitelnost až do svítání jsem nezkoumal.) Dojem je ale vážně výborný, a tak si beru pro porovnání nejdražší quartzové chronografy, které mám k dispozici – Alpiny AL-371BB4FBS6, které stojí víc než třikrát tolik (červen 2020). A pocit bezvadného zpracování trvá.

Až po chvíli nacházím první – a jedinou – „chybičku“: mimostředná ručka Pulsarů na pozici 6 o fous nelícuje s počátečním indexem, je maličko – snad jen o desetinku milimetru – vychýlená doprava. (Férově ale přiznávám, že tutéž vadu jsem našel i u Alpin; a to dokonce na oficiálním produktovém snímku. Velká vteřinovka na fotce ani zdaleka nelícuje s vrcholem trojúhelníku na pozici 12! U mého kusu je to v pořádku, ale na indexy se pro změnu tak úplně netrefuje malá vteřinovka. Safra, nezkoumat Pulsary, vůbec bych si toho nevšiml! Pohyb malé vteřinové ručičky je totiž obvykle jen znamením, že hodinky jdou a jinou funkci nemá!)

Nuže Pulsare, pulsuj!

Vytahuji plastové cosi, co drží korunku vytaženou, nastavuji čas a po jemném zatlačení do provozní polohy Pulsary spouštím; ne, korunka není šroubovací, ale hodinky přesto mají velmi slušnou 100metrovou voděodolnost. A první překvapení je tu – hlavní (velká) vteřinovka se okamžitě rozbíhá. Aha, ona asi nepatří ke chronografu… Spouštím pro kontrolu horním tlačítkem stopky (dojem při stisku je tak nějak krapet „gumový“) – a opravdu, rozbíhá se ta o fous nelícující mrňavá ručička u 6. hodiny. Indikátor, že hodinky jdou, se stal hlavním prvkem chronografu!

Ale jak mám odečíst vteřiny, když šedé indexy po obvodu vteřinovky na černém podkladu ciferníku i s brýlemi spíš tuším, než vidím? Zvýrazněno je jen pole mezi pozicemi 35 až 45 vteřin (vysvětlení níže). Tak tady je zakopán čokl! On ten chronograf tak úplně pořádný chronograf není. Ale na druhou stranu – na sledování času třeba při vaření vajec či u grilu to bohatě stačí (o uplynulých minutách není pochyb, protože minutový sčítač chronografu je podstatně čitelnější). Doplňkovou funkcí je indikace nabití; po stisknutí nulovacího tlačítka na déle než 2 sekundy vteřinová ručka chrona na již zmíněné zvýrazněné části stupnice ukáže zásobu energie od „High“ (vysoká) po „Low“ (nízká).

Nepřehlédnutelný design

O designu, inspirovaném barvami M-Sport Ford Rally Teamu, by se daly vést dlouhé debaty, protože – jak známo – sto lidí, sto chutí. Mně připadá na léto jako dělaný; ve stejných barvách jsou vyvedeny třeba hodně odvázané Certiny DS Podium. Komu by černo­‑žluté provedení ciferníku nevyhovovalo, může se podívat na černo­‑červenou či modro­‑bílou kombinaci, která má nádavkem ocelový náramek. Kožený řemínek u prvních dvou verzí ovšem žádnou ostudu nedělá; naopak bych řekl, že hodinky na něm vypadají lépe.

Shrnutí Pulsar Accelerator Solar Limited Edition 1000pcs

Poměr cena/výkon
Solární napájení
Zpracování
Nepřehlédnutelný design
Dobře vypadající kožený řemínek
Voděodolnost 100 m

Hůře čitelný, „ošizený“ chronograf
Minerální sklíčko
Mírně nejistý („gumový“) chod tlačítek chrona
U mého kusu drobná chyba v osazení vteřinové ručky chrona (nic, co by hodinář nezvládl spravit)

Fotografie: Kateřina Skupieňová, Hodinky-365.cz; pulsarwatches

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milan Topolpřed 1140 dny, reagovat
Škoda, že jde jen o limitovanou edici, hned bych si je pořídil! Všechna provedení jsou bezchybná.

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 1000 ks
5 990 Kč nedostupné