Quartzové strojky – Znáte velikány křemíkového světa?

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 7.6.2023 | 10 MIN | 4x komentář

Nosit quartzové hodinky už není žádné stigma a taky není quartz jako quartz! Jaké křemíkové útroby se možná skrývají i ve vašich vysněných hodinkách a které slavné quartz strojky byste měli znát?

O tom, jak přesně quartzové strojky fungují a v čem se liší od těch mechanických, jsme se tu rozepisovali docela nedávno. A tak si pouze shrneme to nejzákladnější a dále se budeme zabývat pokročilejší, spíše "chronomaniackou" tematikou konkrétních strojků a jejich původců.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Quartzovými hodinkami míníme takové hodinky, které v sobě mají integrovaný obvod a jejich energii zajišťuje baterie či akumulátor (quartzové hodinky jsou tedy i soláry).

A co že je to ten quartz? Výbrus z krystalu křemene, který slouží k tomu, že jdou hodinky přesně, a to s odchylkou (u těch nejzákladnějších strojků) nějakých 20 s za měsíc. Quartz osciluje s přesně danou frekvencí – nejčastěji 32,768 Hz (oscilací za sekundu) a obecně (většinou) platí, že čím vyšší frekvence, tím přesnější strojek je.

Dneska se budeme koukat na velikány křemíkového světa, kteří onen průměr daleko převyšují.

Kde se quartzové strojky berou?

Na trhu je nespočet quartzových strojků. Jasně, mnohé z nich mají původ jak jinak než v Číně (pozor, ne vždy to musí být nutně špatně!). V tomto článku ale nebudeme brát v potaz různé no-name brandy nebo neznámé či marginální původce hodinkových strojků, ale opravdové giganty. Jaké značky strojků byste měli znát?

Švýcaři – ETA a Ronda

Za největšího "strojkodárce" švýcarského hodinářství je stále považována společnost ETA, která spadá pod koncern Swatch Group, největšího výrobce hodinek na světě.

Pyramida značek Swatch Group.

Pyramida značek Swatch Group.

Swatch Group je soukromá společnost, která zastřešuje mnoho švýcarských hodinářských značek. Mezi nimi například Tissot, Certina, Mido, Hamilton, ale také Omega, Longiness, Rado a tak dále.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Právě proto je velmi pravděpodobné, že i ve vašich švýcarských oblíbencích možná běží právě strojek od Ety. Jen to není vždycky na první pohled znát. Spousta z těchto renomovaných značek si totiž strojky sama upravuje, dozdobuje (hlavně teda u mechanických strojků) a všelijak etabluje, ale základ – ten je stále Eta. I v těch slavných Omegách.

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Asi nejznámější quartzový strojek od Ety je 282.002 (je špičkový – vyvedený z mosazi a proslavil se tím, že je se svými 1,20 mm nejtenčí švýcarský strojek na trhu).

ETA, jejíž historie sahá až do konce 18. století, v současnosti vyrábí quartzové i mechanické strojky, a také tzv. ébauche. Ébauche v horologii označuje nesestavené nebo částečně sestavené části strojku. Eta dodává svým sesterským společnostem a (hlavně  před rokem 2020) dalším konkurenčním společnostem díly nebo celé strojky pro jejich hodinky. Eta vznikla sloučením a akvizicí několika továren na výrobu strojků, včetně slavných Adolf Schild (AS), Valjoux, Unitas atd.

A protože se ETA zaměřuje pouze na vývoj strojků, má na jejich kvalitu vysoké standardy. Díky tomu se Eta strojky mohou pochlubit spolehlivostí, precizností, i přesností. Některé z nich dosahují také certifikátu COSC pro chronometry – výjimečně přesné hodinky. U quartzových hodinek tento certifikát znamená maximální odchylku 0,07 sekund/den.

V roce 2002 měla Eta omezovat dodávání svých strojků a dílů třetím stranám (aby se zabránilo monopolizaci trhu). Trvalo mnoho let, než se v roce 2013 dospělo k dohodě: Swatch Group (a tedy Eta) má až do roku 2019 postupně snižovat počet strojků, které dodává třetím stranám (do té doby si hodinářské značky měly možnost najít jiné dodavatele strojků – a tím taky zvýšit konkurenceschopnost jiných švýcarských výrobců strojků). Nyní by měl být spor u konce a Swatch Group může dodávat strojky komukoli.

Festina Pilot Automatic představení – Pilotky jak od IWC se strojky ETA
5.4.2023 - Agáta Vřeská
Festina Pilot Automatic představení – Pilotky jak od IWC se strojky ETA

Nicméně omezování dodávky Eta strojků zapříčinilo kýženou konkurenceschopnost jiné švýcarské značky, zaměřující se na výrobu strojků a ébauché – do popředí se dostává Ronda.

Právě k Rondě se uchylují ti výrobci hodinek, kteří nepatří pod Swatch Group a jejich původ je různorodý a smíšený (nebo k Sellitě, pokud jde o mechaniky). Máme tu Švýcary, jako třeba Edox, který do quartzových hodinek zpravidla vkládá strojky od Rondy, Němce (Zeppelin), mezi nimiž někteří rovněž na strojcích dále staví nebo je zdobí (Junghans, Bruno Söhnle). Rondy pak najdeme i v některých modelech americké Invicty.

Zdobené quartzové strojky od Bruna jsou často vidět skrz průhledné dýnko.

Zdobené quartzové strojky od Bruna jsou často vidět skrz průhledné dýnko.

A dostává se i na módní značky – třeba když Festina zatoužila po prémiovější Swiss Made kolekci.

Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě

Ronda je zavedená švýcarská společnost s kořeny v Basileji. Společnost založil William Mosset v roce 1946 v údolí Waldenburg a nyní sídlí v Lausenu, kde se vyrábějí jednotlivé komponenty pro strojky. Ronda v posledních letech roste, a proto dnes zahrnuje pět dceřiných společností: dva výrobní závody v jižním Švýcarsku, jeden v oblasti Jura v západním Švýcarsku, výrobní závod v Thajsku a obchodní kancelář v Hongkongu. Celkem Ronda ve svých švýcarských a asijských provozech zaměstnává více než 1 000 pracovníků.

Japonci – Miyota a Seiko

Švýcarsko má Etu, Japonsko zase Miyotu. Ať už jste se totiž nejspíš prošli jakýmkoli hodinářstvím, věřím, že jste na tohoto gigantického výrobce s oficiálním jménem Citizen Miyota Co., Ltd. (ha, už víte, odkud vítr vane?) pravděpodobně narazili. Jejich strojky si totiž oblíbilo mnoho, mnoho značek a najdete je v milionech hodinek (doslova). Citizen je prodává pod tímto názvem třetím stranám.

Miyoty využívají jak značky, spadající pod gigantický Citizen (např. Bulova), tak kdokoli jiný, a to bez omezení. Miyoty tak najdeme třeba ve standardních (ne "Swiss-Made") Festinách, Primkách (MPM), Timexech aj.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Tyto strojky se vyrábějí většinou na automatizované robotické lince, což ovšem umožňuje minimální chybovost. A taky dostupnější cenu. A ačkoli se většina strojků Miyota nesetká s důkladnou lidskou péčí a jejich styl je poněkud "syrovějšího" rázu (to platí také hlavně pro mechaniky), jsou brány jako spolehlivé a oblíbené strojky.

"Vše od výroby jednotlivých komponent až po konečnou kontrolu kvality provádíme v japonských továrnách, kde pracují zkušení inženýři. Je to výhodný kruh. Protože dokážeme vyrábět velmi malé přesné komponenty na jednotné úrovni kvality a výkonu, můžeme pak naše strojky montovat na vysokorychlostních automatizovaných montážních linkách, což zase zaručuje stabilní dodávky pro naše zákazníky." – Miyota

V současnosti je jedna montážní linka schopna vyrobit jeden kompletní quartzový strojek (např. Miyota 2035) každou sekundu (což je asi 30 milionů ročně, pokud by byla v nepřetržitém provozu celý rok). A takových linek mají alespoň 10... Mezi další základní dříče a jedny z nejpoužívanějších quartzových strojků na světě pak patří taky Miyota 2115.

Základní strojek Miyota 2115.

Základní strojek Miyota 2115 – tříručka s datumovkou.

Společnost Citizen Watch postavila továrnu na výrobu strojků ve městě Miyota v Naganu v roce 1959. Samotné strojky MIYOTA však byly uvedeny na trh až v roce 1980, přičemž hned o rok později vypustili krakena v podobě quartzového kalibru 2035, jehož monumentální produkce Citizenu později vynesla zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

A druhým silným hráčem v Japonsku je, jak jinak, Seiko. Přesně tak, strojky Seiko nejsou jen pro hodinky Seiko a používá je např. Invicta a jiné.

Při výrobě analogových quartzových hodinových strojků využívají zařízení, jako jsou vysokorychlostní lisy, které mohou zpracovávat velké množství najednou, a to s vysokou přesností. Seiku to mimo jiné umožňuje vyrábět i velmi malé a složité díly přímo ve firmě. Při montáži v čisté místnosti jsou hodinkové strojky sestavovány roboty s pokročilými programy, které provádějí různé operace, včetně montáže jednotlivých dílů (montáž integrovaných obvodů, bloků cívek, křemenných krystalů atd.), nastavení přesnosti a kontroly.

Seiko Group Corporation nedělá jen hodinky, hodiny a strojky, ale taky šperky, různá elektro zařízení, polovodiče a optické výrobky. Společnost Seiko byla založena v Tokiu v roce 1881 Kintaró Hattorim a nejvíce se proslavila tím, že v roce 1969 představila první komerční náramkové hodinky s quartzovým strojkem na světě, a způsobila tak tzv. quartzovou krizi (či revoluci).

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Seiko je (např. spolu s Rolexem) považováno za hodinářskou společnost, která je "vertikálně integrovaná" – tzn. Seiko je schopno navrhnout a vyvinout všechny součásti hodinek, stejně jako je ve vlastních prostorách sestavit, seřídit, zkontrolovat a dodat ve vlastních továrnách a díky vlastním technologiím.

Hodinky Seiko původně vyráběly dvě různé společnosti rodiny Hattori – jednou byla Daini Seikosha Co (nyní známá jako Seiko Instruments Inc) a druhou Suwa Seikosha Co (nyní Seiko Epson Corporation). Existence dvou společností vyrábějících jednu značku mimo jiné snížilo riziko výrobních problémů, protože jedna společnost může zvýšit výrobu v případě poklesu výroby u druhé strany. V současné době se quartzové hodinky a hodinky Spring Drive vyrábějí ve městě Shiojiri v Naganu (Seiko Epson) a mechanické hodinky ve městě Shizukuishi v Iwate (Morioka Seiko Instruments).

Jaké jsou ty nejdůležitější quartzové strojky?

A teď když víme, odkud většina známých strojků je, koukneme se na ty nejdůležitější a v současnosti nejpřesnější (bez RC, GPS nebo Bluetooth synchronizace).

Caliber 0100 (Citizen) – nejpřesnější autonomní strojek na světě

Caliber 0100, který byl na Baselworldu představen v roce 2019, byl stvořen na počest krásně kulatého výročí 100 let od založení Citizenu. A Citizen, technologický průkopník, to nejspíš ani nemohl oslavit lépe. Tento kalibr se totiž okamžitě stal nejpřesnějším na světě, a to s neuvěřitelnou přesností ± 1 vteřina za rok!

Tyto hodinky ručně sestavují jen ti nejlepší a nejzkušenější mistři.

Citizen Caliber 0100 ručně sestavují jen ti nejlepší a nejzkušenější mistři.

Kalibr 0100: Citizen představil nejpřesnější hodinky na světě
22.3.2019 - Radek Vyhlídal
Kalibr 0100: Citizen představil nejpřesnější hodinky na světě

A jak takové přesnosti dosáhli? Hlavní roli v tom hrála zvýšená frekvence na šílených 8 388 608 Hz (což je oproti standardní frekvenci 32.768 Hz 256ti násobek!). A pozměnili taky brus samotného quartzu (krystalu). Svou úlohu taky plní systém "Shock Counteraction" chránící strojek proti nárazům nebo teplotním výkyvům.

..

Strojek má moderní černou DLC úpravu.

A koho tím Citizen sesadil z trůnu? No... Citizen. Do roku 2019 totiž prvenství držel kalibr A660 s přesností ±5 vteřin za rok, který najdeme v úžasných (a to bez nadsázky) Citizen Chronomaster. Jen je škoda, že je tady v Česku nemůžeme sehnat (a že by o ně zájem byl).

9F (Grand Seiko)

Caliber 9F je dobře známý, patentovaný quartzový klenot z dílny Grand Seika, který by vám neměl udělat víc než krásných 10s za rok. Ale některé limitované modely se dostávají i na pouhých 5s za rok (samozřejmě jsou všechny sestavované ručně).

...

Grand Seiko SBGV238 zhotovené ke 25. výročí kalibru 9F.

Tady je zajímavé, že přesnosti nebylo dosaženo zvýšenou frekvencí (ta je standardních 32.768 Hz), ale jinými faktory. Mezi nimi hraje roli speciální a pečlivě vybíraný výbrus křemenného krystalu, který si Seiko vyrábí přímo ve firmě a pěstuje jej v masivních autoklávech, které jsou vysoké asi čtyři patra.

Caliber 9F je taky specifický tím, že využívá termokompenzátor, který měří teplotu stokrát za den, načež pak upravuje frekvenci kmitání křemene, aby vyrovnal případné nesrovnalosti v přesnosti.

Grand Seiko věnuje pozornost naprosto všem, i běžným okem neviditelným detailům. Například elektromagnetická cívka strojku je speciálně utěsněna a její dráty jsou navinuty  pravidelně, zatímco u typické cívky je to takřka náhodné.

Longines V.H.P – Very High Precision

Na Baselworldu se v roce 2017 udál jeden malý milníček – Longines se stal první švýcaskou značkou, která se mohla pochlubit přesností ± 5 sekund za rok.

Longines VHP se vyráběly už v 80. letech a rovněž s výbornou přesností nějakých 10s za rok. V roce 2017 se značka rozhodla oživit jejich odkaz a přesnost ještě zvýšit.

Jednou z nejúžasnějších funkcí těchto hodinek je systém detekce polohy ozubeného kola, který umožňuje automatickou resynchronizaci ručiček hodinek, pokud jsou náhodně posunuty nárazem nebo magnetickým polem. Hodinky se také mohou pochlubit věčným kalendářem v datu, což znamená, že hodinky znají délku každého měsíce a vědí, kdy nastane přestupný rok, takže si s datem nikdy nebudete muset lámat hlavu.

Precisionist (Bulova)

Bulova byla průkopníkem v přesnosti zaznamenávání času. Taky jako první, v roce 1960, představila geniální ladičkový strojek v hodinkách Accutron. Hodinky, o kterých se věřilo, že vymýtí mechanické hodinky a způsobí hodinářskou revoluci (nakonec to byly quartzové Astrony od Seika, ale první krůčky dělala právě Bulova).

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

I v současnosti se Bulova snaží dostat na špičku, co se týče přesnosti, a to s quartzovým strojkem zvaným Precisionist. Precisionist se objevil v roce 2010 a i dnes láká zákazníky nejen na vysokou přesnost 10s za rok, ale hlavně na plynulou sekundovku, která po číselníku pluje jako natřená máslem (...nebo jako vteřinovka mechanických hodinek), což je něco, co milovníci hodinek milují.

Bulova Lunar Pilot.

Bulova Lunar Pilot.

A jak se jim to povedlo? Za prvé, krystal v Precisionist je jedinečný: většina quartzových hodinek používá krystaly ve tvaru dvouramenných ladicích vidliček, ale Precisionist použil ladičku tříramennou (která dokáže kmitat závratnou rychlostí 262,144 kilohertzů a udělá 16 úderů za sekundu, což je tak 8x rychleji než je standard, který má 1–2 údery za sekundu).

A za druhé: v Bulově se zabývali také regulací teploty. Obvody Precisionist tak v podstatě snímají změny teploty a následně přizpůsobují elektrické impulzy křemenného krystalu.

Precidrive

Technologie Precidrive spousta z nás jistě dobře zná, jelikož jej najdeme v oblíbených Certinách či v některých Tissotech. Udávaná přesnost činí 10s za rok a dosaženo jí bylo vyrovnáním teplot a zvýšené odolnosti proti vlhkosti. A tak je integrovaný obvod i quartz vakuově uzavřen v keramickém pouzdře.

Certina s ní přišla v roce 2013 a jedná se více o technologii než strojek samotný, a najdeme jej např. ve strojcích ETA Caliber 251 (najdeme i v Omegách) nebo v dostupnějších G10.212 (tříručka s datem a chronografem) či F06.412 (tříručka s datumem) aj.

Certina DS Podium Quartz Precidrive.

Certina DS Podium Quartz Precidrive.

Precidrive - stručně a srozumitelně
26.8.2019 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručně a srozumitelně

Mohli bychom najít vícero příkladů mimořádně přesných strojků (např. Breitling Superquartz), ale protože tenhle článek není nafukovací, tímhle článek ukončíme. Nebo vám tu vyloženě nějaký quartzový velikán chybí?

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Přehled mechanických strojků najdete v samostatném článku:

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Andrejpřed 328 dny, reagovat
Super čteni
Peterpřed 327 dny, reagovat
Pekné čítanie, na ruke mám práve teraz tie Lunar Pilot, možno mi tam trochu chýba Casio.
Jánpřed 299 dny, reagovat
Mohli by ste prosím uverejniť recenziu o hodinkách Rado hyper hrome R32 502 203 a o použitom kalibri 03.073.011. Ďakujem Ján Kocúr.
Dominik Hokpřed 298 dny
Zdravím, Jáne. Recenzujeme pouze hodinky z naší nabídky. Hodinky mimo nabídku si nemůžeme osahat, a tak by to nebyla relevantní recenze.

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.