» Blog » Edox

Edox Chronorally-S: Auta, rychlost, vůně benzínu a špetka elegance

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Tradiční

Michal Kočiš | 19.7.2019 | 4 MIN

Modely z řady Chronorally jsou inspirovány rychlostí a automobilovými závody. Ale věřili byste, že Edox dokáže vmísit jistou míru ladnosti a elegance i do modelů tolik věrných sportu?

Odkud název Chronorally?

Edox lidově řečeno „lapil příležitost za pačesy", když se v roce 2009 stal oficiální časomírou automobilových soutěží WRC (World Rally Championship). Mimochodem ve stejném roce, i když nejspíš jen shodou náhod, slavil Edox své 125. výročí od založení. Logo Edoxu jste tedy mohli spatřit i ve svém obýváku při sledování sportovních kanálů. Po vzoru této spolupráce si Edox pro jednu ze svých sportovních modelových řad zvolil název Chronorally.

Partnerem i časomírou závodů se Edox stal také v roce 2012 až 2016, tentokrát obdivovaným Rally Dakar. A v sezóně 15/16 byl dokonce ambasadorem značky český závodník Martin Prokop. Modely s označením Chronorally-S, které spadají také pod řadu Chronorally, se poprvé objevily v roce 2016 a byly inspirovány závody Formule 1. A aby toho nebylo málo, v letošním roce, 2019, se Edox stal oficiální časomírou světového šampionátu v rallycrossu FIA World Rallycross Championship. Z výčtu je jasné, že slogan „Edox - časomíra mistrů" není vůbec zcestný.

Chronorally-S je inspirováno závody Formule 1

Jak je z názvu řady zřejmé, hodinky se skvěle osvědčí ve světě rychlosti, vůně benzínu a aut. Přesto se Edox nebojí, a myslím si, že je to i jeho záměr, zakomponovat elegantní prvky a zjemnit celkový dojem sportovních hodinek. Konkrétně u Chronorally-S 10227 se to podařilo na výbornou. Můj první vizuální dojem z modelu Chronorally-S 10227 357RNCANB mě v tomto myšlení ještě více utvrdil. Na první pohled zaujme kombinace opravdu sytě černé barvy a růžového zlata, která je mou oblíbenou a u Edoxu se s ní setkáváme poměrně často. Růžově zlatá se na nás blýská z lunety, dvou subciferníků, korunky i tlačítek a také z ručně lepených číslic. Číslice vyjadřují rovnou počet sekund, tedy nezobrazují se v klasickém provedení 1-12, na které jsme u většiny hodinek zvyklí, ale 05-60.

Číselník v dokonale vyvážené kombinaci černé a růžově zlaté

Vrchní subciferníky jsou upravené technikou gilošování, u hodinek tato úprava zlepšuje vizuální dojem a taky přidává na hodnotě. Dolní subciferník, znázorňující hodiny stopovaného času, zůstal bez úprav. Otočíme-li hodinky o 180°, všimneme si, že dýnko je velmi zajímavě designově zpracované. Nalezneme na něm pískovanou metodou zobrazenou formuli, symbol rychlosti a závodění. Pro tuto řadu rozhodně příhodné. Na dýnku se nacházejí i další informace o hodinkách, například voděodolnost nebo označení Swiss Made.

Rytina formule na dýnku odkazuje na inspiraci modelu

A jakými funkcemi a vlastnostmi se Chronorally-S 10227 pyšní?

Krom ukazatele denního data na čtvrté (resp. dvacáté pozici) pozici, disponují také jednosměrně otočnou lunetou a chronografem. Co se týče lunety, marně bychom hledali číslovku 60, ta je totiž nahrazena malým rovnostranným trojúhelníkem. Ve středu trojúhelníku se nachází malý dekorační, ale také velmi praktický ,,kamínek“. Ten má stejně jako ručky schopnost luminiscence, proto nemusíte mít ani v přítmí nebo úplné tmě strach ze ztráty pojmu o čase. Stopky mají přesnost jedné sekundy, maximální délka měřeného času je 12 hodin. Srdcem i mozkem tohoto modelu je quartzový strojek RONDA 5030.D, který je chráněn ocelovým pouzdrem z oceli 316L.

Detail ruček, subciferníků a lunety

Díky voděodolnosti 100M hodinky zvládnou také vodní sporty na hladině, šnorchlování i mělké potápění. Řemínku, který je z kaučuku voda také nemá šanci ublížit. Krom toho, kaučukové řemínky se vyznačují svou odolností a pevností, navíc perfektně obepnou ruku a přizpůsobí se tvaru každého zápěstí a netlačí. Je zakončený klasickým zapínáním s přezkou. Číselník chrání safírové sklíčko, které je téměř nepoškrabatelné, i když křehčí než například minerální.

Kaučukový řemínek je u sportovních hodinek praktický

Nemusíme zůstat u černé ani u řemínku

Jak jsme již zvyklí, Edox u většiny svých modelů nabízí různá barevná provedení. Ani u modelu Chronorally-S 10227 tomu není jinak. Nalezneme jej v provedení na kaučukovém řemínku s barvou ciferníku bílou, černou, sytě modrou. Stejné barevné kombinace najdeme také na kovovém tahu. U kaučukového řemínku pak najdeme také modely s pouzdrem a detaily ve zmiňované barvě růžové zlato, která s černou tolik ladí.

Modelové provedení v bílé (Edox 10227 37RCA ABR), černé (Edox 10227 3CA) a sytě modré (Edox 10227 3NBUCA BUBN) barvě ciferníku na kaučukovém řemínku

Modelové provedení v bílé (Edox 10227 3M ABN), černé (Edox 10227 3M NBN) a sytě modré (Edox 10227 3NBUMBUBN) barvě ciferníku na kovotahu

Krátké shrnutí

Věřím, že tímto modelem dokázal Edox svou schopnost vytvořit hodinky, které jsou určené pro mnohem širší skupinu odběratelů, než se prvně může zdát. Pokud člověk hledá hodinky, které mají základní sportovní funkce, ale přesto mají větší dávku elegance, Chronorally-S 10227 jsou horkým favoritem. Neurazí ani jako každodenní společník na zápěstí. A já osobně doporučuji mou oblíbenou kombinaci elegantní sytě černé barvy s růžovým zlatem, která se hodí téměř ke všemu, tedy pokud nesáhnete po vyloženě společenském a formálním outfitu, ke kterému se určitě sluší nosit spíše hodinky minimalistické a bez sportovních funkcí.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře