» Blog » Casio

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 17.9.2019 | 6 MIN

Casio chrlí každý rok desítky nových modelů a to nejen v řadě G-Shock. Odečteme-li však od nich různé barevné variace již zaběhnutých modelů moc nám toho nezůstane. Letos je to však jinak... Ještě nám ani nezačal podzim a v portfoliu G-Shocků se objevil již několikátý „echt" nový model. Hrdina dnešní recenze, tedy novinka nesoucí označení GA-2100 svým tvarem vzdává hold duchovnímu otci těchto hodinkových nezmarů – panu Kikuo Ibemu.

Oktagon je totiž s G-Shocky spjatý již od samého začátku, kdy se právě tento tvar ukázal jako nejvhodnější pro konstrukci vůbec prvních legendárních „Géček", tedy DW-5000C. A samotný pan Ibe měl tu čest tuto analogovo-digitální reinkarnaci původních G-Shocků osobně uvést v Singapuru na promo akci nazvané příznačně „the Game Changer".

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Nové GA-2100 představil sám zakladatel G-Shocků Kikuo Ibe

Karbonová dieta

Když jsem si na jaře (v této recenzi na Gravitymastery) zahrál na Sibylu a předpověděl příchod menších modelů, netušil jsem, že se má věštba vyplní tak brzy. Nic proti velkým G-Shockům. Ostatně jejich robustní vhled je rozhodně jednou z věcí, pro kterou je máme rádi. Ovšem jsou situace, kdy to může být trochu na obtíž. Ti, kteří si G-Shocky berou například na lyžovačku, mi jistě dají za pravdu, že vydolovat je z pod rukávu zimní bundy může být někdy trochu boj... To se nám s touto novinkou snad už nestane. Seznamte se s GA-2100 – alias nejtenčími G-Shocky!

Carbon Core Guard. Ano, i tato novinka se chlubí novou konstrukcí, využívající pro své jádro tento do nedávna exkluzivní materiál známý převážně z letectví nebo Formule 1. Díky použití karbonu, jako konstrukčního základu hodinek tak můžou být spokojeni všichni ti, kteří čekali na G-Shocky kompaktnějších rozměrů. Skvělou zprávou je také fakt, že si Casio tuto technologii nenechalo pouze pro své TOP modely, ale můžeme se z ní těšit i u cenově dostupné řady Original, kam i tato novinka s cenovkou 2790 korun patří. Pojďme se teď na ni podívat pěkně z blízka...

Odolný Oktagon

A jak jinak začít než právě rozměry. Jak už jsem předeslal, GA-2100 se mohou pyšnit titulem nejtenčí G-Shocky. Měří 48.5 × 45.4 mm a výška netradičního, ale o to zajímavějšího pouzdra je pouhých 11.8 mm! Říkáte si, že znáte i tenčí hodinky? Ano, já samozřejmě také, ale žádné z nich pravděpodobně nepřežijí ani zlomek toho, co tyto Géčka.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Samotná konstrukce G-Shocků, kdy strojek hodinek (takzvaný modul) v podstatě levituje ve „vzduchoprázdnu", je náročnější na prostor, proto se každý uspořený milimetr dá považovat za velký úspěch... Další důležitý údaj je samozřejmě váha hodinek. I tady se ukazují benefity uhlíkového kompozitu a činí tak příjemných 51 gramů. Za těch pár dní, co mi tento model dělal na ruce společnost, mohu prohlásit, že se jedná o jedny z nejpohodlnějších G-Shocků, se kterými jsem měl tu čest. Je to dáno i tím, že díky nízkému pouzdru nemají tendenci se na zápěstí překlápět, ani když nosíte hodinky takzvaně „na volno".

GA-2100 se nám zatím představuje ve třech variantách: červené (označené koncovkou 4A), černé (1A) a ještě černější (1A1) a každá má něco do sebe. Oktagonové pouzdro společně s řemínkem dostalo tentokráte matnou úpravu a jako materiál posloužil již tradiční Resin. Řemínek je zde příjemně měkký a disponuje také systémem Easy Release, umožňující jeho rychlou a snadnou výměnu, což ocení zejména skalní fanoušci, kteří si často G-Shocky vylepšují k obrazu svému.

Díky systému Easy Release můžete řemínek snadno vyměnit k obrazu svému

Jedinou výtku tak mám k rozteči jednotlivých dírek, která by mohla být krapet menší... U řemínku, respektive jeho spony se ještě chvíli zdržíme. Je to totiž jeden z mála detailů, kterými se jednotlivé verze odlišují. Nebývá zvykem, že by Casio u jednoho modelu použilo různé typy, jako je tomu zde. Zatímco černé verze vsází na kovovou klasiku v lesklé (1A) a pískované (1A1) úpravě.

U černých verzí najdeme kontrastní kovovou přezku

Červená verze (4A) dostala plastovou sponu stejné barvy. Ta sice působí poněkud lacině, na druhou stranu však hodinkám propůjčuje „čistý" jednolitý vzhled a o ten šlo tentokrát Casiu až v prvé řadě.

Červené GA-2100 mají jako jediné plastovou přezku

Červené GA-2100 mají jako jediné plastovou přezku

Tentokrát žádné různobarevné výstřední ciferníky se směsicí kontrastních nápisů. Jednoduchost a minimalismus jsou slova, která mě při pohledu na GA-2100 prvně napadají. Všechny prvky navzájem ladí, aby co nejlépe vynikl geometrický tvar pouzdra a zbytečně na sebe nestrhávaly pozornost. Proto i displej barevně koresponduje se zbytkem hodinek a to dokonce i u červené verze! Pravda, na čitelnosti už tak malého displeje to dvakrát nepřidá, z hlediska estetiky však není co vytknout.

Všechny prvky spolu (nejen) barevně ladí, dokonce i u červené verze

Všechny prvky spolu (nejen) barevně ladí, dokonce i u červené verze

Netradičně tvarovaný LCD na ciferníku doplňuje ještě jednoduchý kruhový subdial zobrazující dny v týdnu a samozřejmě také ručičky. U jednotlivých variant se liší nejen tvarem a barevným provedením, ale hlavně použitou luminiscencí. Černá verze s bílými indexy (1A) společně s červenou variantou se můžou pochlubit Neo-brite technologií, na kterou jsme zvyklí spíše u dražších modelů. Výborná čitelnost je proto zaručena i za šera.

Černá verze s bílými indexy a červená verze mají luminiscenci NeoBrite

Černá verze s bílými indexy a červená verze mají luminiscenci NeoBrite

Horší je to u druhé černé varianty. Ta dostala do výbavy pouze standardní Casio luminiscenci, která rychle ztrácí na intenzitě a čitelnosti příliš nepomáhá ani černé lemování ručiček. Pro někoho to může být problémem, ovšem milovníkům „Stealth" looku, jak se často tyto celo-černé verze hodinek označují, to bude právě takto vyhovovat.

bdfh

Celočerná ("Stealth") verze má jen standardní luminiscenci Casia

Když už jsme u čitelnosti, sluší se také zmínit o kvalitě vnitřního osvětlení. Tady kompromisy naštěstí nenajdeme. GA-2100 dostaly do výbavy kvalitní osvětlení Super-Illuminator v podobě dvojice vysoce svítivých diod – jednu pro ciferník, druhou pak pro displej. Hezkým detailem je jeho plynulý fade-out efekt (zeslabování) a potěší i možnost nastavení délky osvitu.

GA-2100 mají dvě LEDky včetně funkce afterglow a fade-out efektu

Takto výkonné osvětlení si žádá pochopitelně o něco více energie. Aby jí bylo dostatek až na tři roky provozu, Casio vybavilo tuto novinku také dvojicí baterií typu SR726W. Je však všeobecně známo, že při rozumném využívání Super-Illuminatoru G-Shocky vydrží mnohem déle, než výrobce uvádí. To samé platí i pro přesnost. Udávaných +- 15 vteřin berte prosím s velkou rezervou. Osobně jsem se u G-Shocků setkal s odchylkou maximálně čtyři sekundy za měsíc...

Osvědčená klasika

GA-2100 spadají do základní řady G-Shock Originals a tomu odpovídá jejich výbava. Voděodolnost 200 metrů a schopnost odolávat prudkým nárazům je dnes již legendární a asi nikoho nepřekvapí. Právě tyto klíčové vlastnosti zajistily hodinkám G-Shock popularitu i místo v žebříčku „Top 10 japonských invencí". Dále se můžeme spolehnout na automatický kalendář, jednoduché stopky s mezičasem, odpočet na 24 hodin, pět budíků + světový čas. Prostě G-Shock klasika dalo by se říci. Osobně bych ještě uvítal funkci automatického osvětlení, které tomuto modelu bohužel schází, za což mají ode mě GA-2100 jediné malé mínus.

Výčtem funkcí patří GA-2100 mezi klasiku – stopky, timer, auto kalendář, světové časy, budíky, 200m WR a odolnost proti nárazům je pro G-Shocky standard

Výčtem funkcí patří GA-2100 mezi klasiku – stopky, timer, auto kalendář, světové časy, budíky, 200m WR a Shock resist je pro G-Shocky standard

Resumé...

Co dodat na závěr? Snad jen, že Casio opravdu mile překvapilo. GA-2100 svým vzhledem vystupují z řady a s jiným modelem si je jen tak nespletete. DNA vůbec prvních G-Shocků je skutečně patrné a to je dobře. Myslím, že pan Ibe může být na svou poctu patřičně hrdý... No a teď už jen zbývá vybrat si tu správnou variantu. Já zvolil černé s bílými indexy. Kterými se potěšíte vy?

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží
13.6.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

G-Shock G-Steel GST-B600 představení – Kompaktnější, menší a nejtenčí
26.1.2024 - Filip Debrecenyi
G-Shock G-Steel GST-B600 představení – Kompaktnější, menší a nejtenčí

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další
Novinka Únor
2 790 Kč skladem