» Blog » Casio

Casio G-Shock GST-B200: Ocelový premiant

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 22.7.2019 | 7 MIN

Tak jsme se dočkali. Poslední z letošního (2019) čtyřlístku basilejských novinek značky Casio dorazila konečně také do Evropy. Platí tedy u GST-B200 ono známé „to nejlepší na konec“?

Karbonové brnění

Až jednou budeme listovat knihou mapující historii značky Casio G-Shock, rok 2019 v ní bude bezpochyby zaznamenán tučným písmem. Patříte-li mezi pravidelné čtenáře našeho magazínu, už nejspíš tušíte, že řeč bude o karbonu. Spolu s novými modely totiž zažila svou premiéru také zbrusu nová konstrukce pouzdra nazvaná Carbon Core Guard. Karbon je populární materiál a ani u G-Shocků není úplnou novinkou. Například s lunetou z tohoto hi-tech materiálu jsme se u prémiových modelů již v nedávné minulosti setkali. Tehdy však šlo především o atraktivní vzhled.

S karbonem jsme se u G-Shocku setkali už dřív, šlo ale především o atraktivní vzhled

S karbonem jsme se u G-Shocku setkali už dřív, šlo ale především o atraktivní vzhled

To ale není případ nových pouzder Carbon Core Guard. Zde přichází ke slovu vysoká pevnost, odolnost vůči deformacím i teplotním změnám a v neposlední řadě také nízká váha, tedy hlavní výhody tohoto materiálu. A nejen to! Jarní novinky, které se novou CCG konstrukcí mohou pochlubit, jsou nyní více kompaktní, nekompromisní odolnost na souši i ve vodě však zůstala samozřejmě nezměněna. Karbonovým „brněním“ se pyšní také hrdina dnešní recenze G-Shock GST-B200 – nováček stylové řady G-Steel.

Casio G-Shock GST-B200 jsou novinkou ve stylové řadě G-Steel

Parťák nejen do města

Modely řady G-Steel vychází vstříc těm, kteří kromě odolných hodinek žádají také trochu moderní elegance. A jak už její název napovídá, prim tu hraje ocel. Novinka GST-B200 do této řady přináší svěží vítr v podobě nového vzhledu, CCG konstrukce, ale také nové technologie a funkce. Výškoměr, barometr ani kompas však nečekejte. Modely řady G-Steel jsou předurčeny ke zdolávání nástrah velkoměsta, nikoliv horských hřebenů. I když i to by samozřejmě zvládly. Jsou to hodinky, které vám pomůžou přežít nástrahy pracovního týdne, když vaše Rangemany čerpají po náročném víkendu zasloužený odpočinek na poličce. Řada G-Steel mi byla svou univerzálností a designem vždycky sympatická a na nové GéEsTéčka jsem se opravdu velmi těšil. A nutno říct, že nezklamaly!

Nemusí pršet, stačí když kape

Začněme, ale po pořádku, tedy exteriérem… Sendvičová konstrukce, využívající karbonové jádro se postarala nejen o úbytek váhy. Ve srovnání se staršími příbuznými jsou nové Dvoustovky kompaktnější (53.3 x 49.2 x 14.5mm), kombinovaný ciferník se naopak o 2.5mm zvětšil, což se pozitivně projevilo na celkové čitelnosti hodinek. O něco málo narostla i velikost tlačítek a tím pádem i komfort při manipulaci s nimi. Původně jsem myslel, že jsou pouze čtyři, ale zmýlil jsem se. To, co se na první pohled jeví jako elektronická korunka, je ve skutečnosti chránič ukrývající ještě jedno tlačítko, dohromady je jich tedy pět. Dobrou zprávou je, že i přes svůj nadstandardní rozměr, tlačítko při ohybu zápěstí nijak neobtěžuje.

Ocel, karbon, ocel – sendvičová konstrukce u GST-B200

Ocel, karbon, ocel – sendvičová konstrukce u GST-B200

Další drobný detail, který potěší především puntičkáře (tedy i mě) jsou nové šroubky lunety. Plochou drážku konečně vystřídal tri-wing, milovníci symetrie tak můžou slavit. Co však potěší snad úplně všechny, je rychloupínací systém uchycení řemínku, respektive tahu. Výměna řemínku za tah a naopak je nyní otázkou mžiku a zvládne ji i technický antitalent. Rychloupínací systém se u G-Shocků představil poprvé u další jarní novinky Casio GA-2000. Zde je ovšem mírně upravený, a tak použití řemínků z tohoto modelu bohužel není u GST-B200 možné.

Ploché drážky šroubků u lunety vystřídal tri-wing

Ploché drážky šroubků u lunety vystřídal tri-wing

Říká se, že dojem dělají detaily. A těch je na všech třech představených variantách požehnaně. Tak například luneta je nejen broušená, ale najdeme na ní leštěné i pískované části a zvláště na sluníčku je z toho opravdu pěkná podívaná. Co mě na fotkách nijak zvlášť nezaujalo, ale na živo doslova nadchlo je napojení pouzdra a tahu (případně řemínku), jehož ostře řezané rysy Dvoustovkám vyloženě sedí. Pozornosti brusného kotouče dokonce neunikla ani taková drobnost, jako jsou tlačítka, která tak vzhledově korespondují s lunetou.

Na detailech si dalo Casio záležet - úprava oceli pískováním, leštěním i broušením je působivá

Na pouzdru je vidět úprava oceli pískováním, leštěním i broušením

Verze s označením GST-B200B-1A dostala černou povrchovou úpravu Ion Plating a oproti jejich sourozencům i o něco více červených akcentů. Barevná kombinace červené a černé funguje už od pradávna a nejinak je tomu zde… Možná to působí, že se nad novými GéEsTéčky příliš „rozplývám“, ale i přes velké snažení a dlouhé zkoumání jsem nepřišel na nic, co bych mohl exteriéru vytknout. Všechny designové prvky a maličkosti do sebe zapadají a celé to krásně ladí a funguje.

Model GST-B200B-1A dostal černou IP povrchovou úpravu pouzdra

Model GST-B200B-1A dostal černou IP povrchovou úpravu pouzdra

Netradičním umístění displeje a subdialu může novinka připomínat loňské Gravitymastery GR-B100, v detailech se však samozřejmě liší. Ciferník krytý minerálním sklem je plastický, přesto přehledný a jeho odstín barevně ladí s karbonovým jádrem hodinek. Dominují mu ostře řezané ručičky ve tvaru meče. Dovedností uklidit se ze zorného pole displeje vás patrně nijak zvlášť neohromí – setkáváme se s ní poslední dobou často, a to nejen u G-Shocků. Méně obvyklá je však možnost ručičky v případě potřeby vycentrovat. Tu jsem měl možnost ocenit i já, když mi hodinky díky mé šikovnosti upadly na podlahu. Betonovou…

Ručky mají schopnost se uklidit ze zorného pole displeje a navíc se v případě potřeby vycentrovat.

Ručičky jsou velké a dostatečně výkonná luminiscence Neobrite jim navíc propůjčuje výbornou čitelnost i v šeru. Horší je to bohužel s LCD displejem. Vůbec mi nevadí, že je inverzní. K tmavému ciferníku se negativní displej hodí skvěle. Je však příliš „utopený“ a čitelnost z úhlu není tím pádem zrovna ideální. Je to trochu paradox, protože Casio nadělilo Dvoustovkám nematicový STN displej s velkým rozlišením, který patří u LCD k tomu nejlepšímu, a právě výborná čitelnost z bočního pohledu je jeho silná stránka. Zde si tuto vlastnost příliš neužijeme. Stačí však hodinky nasměrovat k obličeji a rázem můžeme obdivovat kouzlo STN technologie i zde. Zpříma je displej ostrý a oceníte jej zejména na sluníčku, se kterým mívají obyčejně digitálky problémy. Zmíněná technologie totiž vyřešila známý neduh LCD displejů, kdy místo aktuálního času vidíte na slunci zhruba toto – 88:88:88. Tento jev nazývaný „slepý“ displej dokáže otrávit život hlavně v létě a jsem rád, že se STN displeje začínají u G-Shocků objevovat stále častěji…

GST-B200

GST-B200 dostaly STN displej, který se u G-Shocků objevuje čím dál častěji

Hra na schovávanou

Dalším výrazným prvkem ciferníku je multifunkční subdial, umístěný v jeho spodní části. Jeho lemování dokonale ladí s broušenou lunetou. Subdial vám prozradí, v jakém módu se hodinky nachází a poskytne přehled o aktuálním stavu baterie. Ta je nabíjená světlem, přesto Casio garantuje, že vydrží až 20 měsíců i v naprosté tmě. Kdo by tak pěkné hodinky nechával zahálet skoro dva roky v šuplíku, je mi však záhadou…

Dolní subdial prozradí informace o aktuálním módu i stavu baterie hodinek

Dolní subdial prozradí informace o aktuálním módu i stavu baterie hodinek

Posledním, ale neméně zajímavým detailem jsou indexy. Zaujmou svou robustností a zalomeným tvarem, ale také tím, že při nárazu slouží jako stabilizátor modulu hodinek. Index na třetí hodině navíc skrývá drobné překvapení, kterého jsem si všiml až po delším čase. Plocha pod malou šipkou vytváří pod určitým úhlem duhový efekt, což z oficiálních fotek ani videí nebylo patrné. Je to nepodstatná maličkost, která však nejlépe dokládá, jak moc si tentokrát dali u Casia záležet i na těch nejmenších detailech!

GST-B200

Indexy slouží také jako stabilizátory modulu hodinek při nárazu

Dobře vybavený elegán

GST-B200 však samozřejmě nejsou jen o designu. Modul 5608, který karbonovo-ocelový kabátek skrývá, za svým povedeným exteriérem nijak nezaostává. Je navržen tak, aby byl co možná nejlepším společníkem, a svému majiteli se snaží život ulehčit, nikoliv komplikovat. S chytrým telefonem si rozumí, ale ke svému fungování jej nutně nepotřebuje. Přes aplikaci G-Shock Connected si umí seřídit čas a můžete přes ni nastavit jednotlivé funkce, ale nejsou na něm nikterak závislé a obejdou se i bez něj. Díky solárnímu pohonu vám rovněž odpadnou návštěvy servisu kvůli výměně baterie. S GST-B200 tím pádem šetříte nejen čas, ale také peněženku. Vás to jistě potěší, hodináře už asi méně…

GST-B200 lze snadno spárovat s aplikací G-Shock Connected, nejsou na ní ale nijak závislé

GST-B200 lze snadno spárovat s aplikací G-Shock Connected, nejsou na ní ale nijak závislé

Novinkou u řady GST je vylepšený budík (celkově 5), který vás může na událost upozornit buď jednou, denně, ale můžete jej nastavit na konkrétní datum a dokonce mu pomocí aplikace vytvořit i název. Lze jej tak využívat nejen k buzení, ale například jako jednoduchou upomínku blížícího se výročí, což vás může zachránit od vyčítavého pohledu vaší milované. Nově si můžeme na displeji nastavit evropský formát data či zvolit si zobrazení názvu dne v jednom z šesti světových jazyků.  Samozřejmostí je světový čas, 24 hodinové stopky s přesností 1/1000 (prvních 60 minut) a jednoduchý Timer. Někoho může potěšit funkce Phone Finder, která pomůže najít zapomenutý telefon. Poslední třešničkou na dortu je osvětlení Super Illuminator. Dvě výkonné diody bílé barvy zaručují více než dostatečný přísvit ručiček, ale také displeje. Na špatnou čitelnost v noci si tak rozhodně stěžovat nebudete.

GST-B200

Dvě LED diody zajišťují spolu s luminiscencí Neobride perfektní čitelnost i ve tmě

Pozitivní překvapení

Co dodat na závěr? GST-B200 mě skutečně pozitivně překvapily. Potěší rozumnou cenou, za kterou nabízí příkladné zpracování, vychytané funkce a samozřejmě také odolnost, pramenící z nové karbonové konstrukce. Na živo okouzlí množstvím povedených detailů a jsou jasným důkazem toho, že i odolné hodinky mohou být skutečně krásné.

GST-B200 jsou důkazem, že i odolné hodinky mohou být krásné

GST-B200 jsou důkazem, že i odolné hodinky mohou být krásné

Zapínání GST-B200-1AER s ocelovou přezkou

 

Celoocelový model GST-B200D-1AER s překlápěcím zapínáním

Celoocelový model GST-B200D-1AER s překlápěcím zapínáním

Zadní dýnko se základními informacemi o modelu

Detail GST-B200-1AER

Detail GST-B200-1AER

Mohlo by vás dále zajímat.

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží
13.6.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

 

 

 

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku