» Blog » Garmin

Garmin Instinct Esports recenze: Pro vášnivé počítačové hráče

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 5.1.2021 | 3 MIN | 1x komentář

Hodinky ke hraní her? A od Garminu, který vyrábí sportovní hodinky? Ano, očividně i toto je možné. Garmin totiž vydal model Instinct Esports, který umí streamovat hráčovu tepovou frekvenci a hladinu stresu během hry do obrazu. A s tím, jak jsou teď e-sporty populární, nemyslím si, že by to byl od Garminu úplně hloupý krok.

Americkou značku Garmin jsem vždy považoval za výrobce sporttesterů, potažmo chytrých hodinek. Teď už jim můžu přidat další atribut – výrobce e-sporttesterů.

Garmin tímto krokem potvrdil názor mnohých gamerů, že hraní her je prostě sport. Do zařízení Garmin Instinct přidal funkci STR3AMUP!, která umožňuje sdílení biometrických dat o hráči – srdeční frekvenci, hladinu stresu a "nabití" těla.

K čemu to je dobré? Představte si, že v turnajích hry DOTA2 se točí úplně stejné peníze jako ve fotbalové UEFA Evropské lize. No, a teď budou diváci moci vidět, co hra dělá s počítačovým hráčem v reálném čase. Divácký zážitek to posune na úplně jinou úroveň.

Nejznámější streamer na Twitchi vystupující pod přezdívkou Ninja má přes 16 miliónů sledujících. Myslíte, že by diváky nezajímalo, co s ním hra dělá? Rozhodně ano. Fotbalového fanouška by určitě taky zajímala Ronaldova tepovka během zápasu. :)

Garmin před monitor posadil vojáka

Přijde mi až úsměvné, že Garmin udělal z outdoorově laděných vojenských hodinek zařízení pro počítačové hráče, ale vzhledově se jim to rozhodně povedlo. Kombinace černé s červenou dokonale ladí k červeně podsvícené klávesnici, kterou volí spousta hráčů.

Co se týče střev, Instinct Esports si vzal vše z původních Instictů – vojenský standard odolnosti, váhu 52 gramů, hromadu senzorů včetně barometru, teploměru, GPS přijímače a obdivuhodnou dvoutýdenní výdrž baterie. Pro zajímavost, v režimu e-sports hodinky vydrží 80 hodin. Vydržíte tak dlouho hrát, pařmeni? :) Protože tyto hodinky zvládnou i třídenní LAN party.

Vypisovat vše je upřímně zbytečné, to si raději přečtěte recenzi původních Instinct, protože jsou až na vzhled a jednu funkci totožné.

Garmin Instinct: Otestováno Radimem
15.4.2020 - Radim Pochyba
Garmin Instinct: Otestováno Radimem

Nové Instincty nabízí monitoring nejen s éčkem

Někdy je potřeba počítač opustit a trochu se protáhnout. Proto Instincty kromě monitoringu e-sportů nabízí také monitoring standardnějších sportů jako je běh, cyklistika, turistika, plavání a mnoho dalších.

To však zvládne většina sporttesterů. V čem jsou Esports speciální, to je monitoring e-sportů. Já jsem pro jednou testoval chytré hodinky z pohodlí gauče a sparing partnera mi dělal X-box.

Během testu jsem odehrál zápas ve Fifě za tým Aston Villa proti Chelsea. Mimochodem, semifinále anglického lidového poháru. Hodinky zaznamenaly celkovou dobu hraní, průměrný srdeční tep, maximální srdeční tep a průměrný stres. Ten se měří na základě variability srdečního tepu. To je (ve zkratce) pravidelnost úderů srdce. Pravidelný srdeční tep (doba mezi jednotlivými údery srdce je totožná) značí pohotovost organizmu – tělo je tedy ve stresu. Pokud je tep arytmický, značí to, že tělo relaxuje a srdce bije ležérně jen tehdy, kdy potřebuje.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Zajímavé je, jak se hladina stresu během zápasu vyvíjela. Abych to uvedl na příkladu (nebo se pochlubil), Chelsea mi podlehla 4:1. Hladina stresu zhruba odpovídala době, kdy jsem dával góly. Že by nervozita, jestli se trefím?

4 góly, 4 zvýšení stresu. Mimochodem, mezi třetím a čtvrtým zvýšením stresu jsem inkasoval a hladina stresu se v té době pohybovala dlouhodobě nad průměrem.

Abych byl upřímný, všechny tyto údaje jsou sice zajímavé, ale na maximálně tři hry. Po desátém zápase vás hladina stresu a tepovka pravděpodobně nebude zajímat. Kde to ale smysl má, to je právě u streamování her.

Kromě toho, co hráč dělá ve hře, uvidíme, co dělá hra s hráčem. Složitá věta, jednoduchá myšlenka. A Garmin to trefil. Jde s dobou a to je dobře. Ale i tak doufám, že se lidi budou nadále hýbat. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1201 dny, reagovat
Zajímavý krok od Garminu, který si určitě najde dost příznivců. Zajímavé by bylo, jestli by hráč při hře byl schopen vyhodnocovat i soupeřovu tepovou frekvenci a hladinu stresu a využít to pro svoji další strategii. Na druhou stranu navýšení ceny o 2000,-Kč za, jak píšete, jednu funkci mi připadá opravdu hodně.