» Blog » Garmin

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré | Vojenské

Matěj Urbaczka | 7.4.2022 | 13 MIN | 39x komentář

Já vidím sílu. Vidím odvahu. Vidím pořádný přístroj, který se s nikým a s ničím... Kdo viděl kokosy na sněhu, zná i ukončení této hlášky. Pokud někdo vybírá nejvybavenější kousky od Garminu, často se dostane na strastiplné rozcestí – Fenix či Tactix? A nový Garmin Tactix 7 rozhodně zamíchal kartami.

Na začátku roku spatřil světlo světa Garmin Fenix 7X. Pokud jste četli či viděli naši recenzi na Fenix 7, pravděpodobně se tady skoro nic nového nedozvíte. Jestli jste tak ale neučinili, směle čtěte dál.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Naše video:

Jaký je rozdíl mezi Tactixem 7 a Fenixem 7X?

Rozdílů je vlastně docela málo, tak si je pojďme shrnout.

Garmin Tactix 7 má navíc:

  • vojenské funkce jako je Night Vision Mode, Stealth Mode či Kill Switch
  • letecké funkce
  • svítilna svítí bíle a zeleně
  • rovnou lunetu s 24hodinovou stupnicí

Možná se vám to bude zdát málo a některé vojenské či letecké funkce naprosto zbytečné, ale po Tactixu většina smrtelníků sáhne z jednoho jediného důvodu – kvůli vzhledu. Jsou to prostě nejchlapáčtější hodinky od Garminu, o tom žádná.

SOUBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X
9.12.2021 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X

Co přináší Tactix 7 nového?

S Tactixem si teď můžete na někoho posvítit. Doslova. Na dvanácté pozici totiž najdete LED svítilnu.

Garmin Tactix 7 AMOLED recenze – Už i vojenský svět hraje barvami
3.1.2024 - Dominik Hok
Garmin Tactix 7 AMOLED recenze – Už i vojenský svět hraje barvami

Taktické funkce byly už v předchozí generaci, ale nově se do Tactixu dostaly také letecké funkce.

Ze senzorového hlediska je velký posun v GPS a snímači tepové frekvence.

Kombinované ovládání s možností nastavení dotykového displeje jen pro některé ovládací prvky.

No, a výdrž baterie. Tady Garmin předvedl něco neuveřitelného. Malá ochutnávka – hodinky vydrží v běžném režimu až na 37 dní při dobrém přístupu světla.

Co je na Tactix 7 rozhodně lepší oproti Fenix 7X

S velkou radostí mohu ohlásit, že Tactix 7 zůstal ve dvou (potažmo třech) vyhotoveních. Rozhodně oceňuju, že Tactix zůstal u varianty bez solaru. Takže máme tady Tactix 7 PRO Sapphire a Garmin Tactix 7 PRO Solar Sapphire. Třetí variantou je verze Ballistics, která obsahuje software pro výpočet střelby na dlouhou vzdálenost.

Kdybych to měl rozdělit ještě trošku jinak:

Vzhledově se vlastně skoro nic neudálo, ale...

A já se jako vždy ptám: "Nač měnit něco, co funguje?" Myslím, že Garmin udělal velice dobře, že na vzhledu Tactixu 7 skoro nic nezměnil. Co ale udělal přímo skvěle je, že změnil materiál lunety a dýnka na titan. Luneta je nově prodloužená i na nožky a titan tedy pokrývá i plast, který byl na nožkách dříve vidět. Pouzdro pak samozřejmě zůstává plastové, aby váha nevyskočila do nebes. Oproti minulé generaci se snížila a rafička se zastavila na čísle 89 g. Se silikonem jsou paradoxně o 7 g lehčí než s tvrdým nylonem.

A teď mrkneme na řemínky, kde se designová změna odehrála docela značná.

Zůstávají oba typy řemínků, čili nylon a silikon. Záleží na vás co preferujete. Já osobně preferuji nylon. Na Tactixu je sice trochu tvrdší než je třeba UltraFit na Enduru, ale pořád mi to přijde lepší než silikon. Koneckonců, můžeme si pořídit UltraFit třeba i na Tactix. Rozpětí nožek je stejné (26 mm) a i na Tactixech vypadá UltraFit skvěle. Základní verze bez solaru se bude dodávat se silikonem a obě solarovky budou na nylonu s tím, že silikon je přiložen v balení.

V balení budou opět černé barvy řemínků, ale pokud byste chtěli například army zelenou nebo khaki, nově máte možnost dokoupit tyto parádní barvy zvlášť. A musím uznat, že ta khaki mi hodně učarovala.

Dotykáč je pro holky

To chcete slyšet u vojenských hodinek. Že jsou pro holky, co? Ano, už i tady sáhl Garmin po dotykáči v kombinaci s tlačítky. Rozhodnutí, jestli je to správně nebo nikoli, nechám asi na každém z nás. Prozatím je tato technologie u Garminu v plenkách. Ano, funguje to výborně. Neseká se, je to plynulé, dá se naťukat pin na kartě a zjednoduší to pohyb po mapě. Má to ale pár mínusů.

Prozatím si není možné nastavit dotykovou obrazovku pouze pro mapové podklady, kde toto ovládání dává největší smysl. Druhým a za mě největším mínusem je podsvícení displeje, které se rozsvítí pokaždé, když aktivujete dotykovou obrazovku. A ne, nelze si to nijak nastavit. Myslím, že to má velký vliv na baterku a přes den je to prostě zbytečné. Fíglem na první mínus je pak nastavení zkratky pro aktivaci dotyku na nějaké tlačítko, které zmáčknete právě když jste na mapovém podkladu. Tak už zbývá pořešit podsvícení a je to dokonalost sama.

Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto
1.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto

Sapfajr s transflektivním displejem

Klasikou už zůstává transflektivní displej s rozlišením 280 x 280 pixelů a úhlopříčkou 1,4". Stará dobrá jednačtyřka se skvělou čitelností díky technologii transflektivního displeje s troškou obtíží kvůli safírovému sklíčku. Já bych je nazval hodinkami pro správné selfíčkáře, protože odraz na přímém slunci je vážně parádní a fotka na Instagram jakbysmet. Hodně mi s čitelností pomáhájí polarizační brýle a odlesky úplně vymizí.

A pokud by vás napadla otázka, zda nalepit ochrannou fólii nebo krycí sklíčko, odpověď zní ne, není třeba. Safír je dostatečně pevný a nepoškrabatelný.

Safír nebo safír solar?

Čitelnost, to je oč tu běží. Jestli vám můžu ze své pozice poradit, tak pro všechny, kteří mají trošku zhoršený zrak, bych doporučil spíše čistě safírovou verzi bez solaru. Solární vrstva totiž zhoršuje čitelnost. A pokud se podíváte na solární kroužek v okolí displeje, rozhodně se nebudete zlobit, že tam není. Soutěž krásy byste s tímto pruhem určitě nevyhráli.

Bez nadávek na chybějící kilometry v deníku

Jste taky jedni z nich? Z těch, co měli Tactixy a stěžovali si, že nemají tolik kilometrů, jako ostatní? Ano, není žádnou tajností, že EXO anténa v lunetě nefungovala úplně nejlíp a mírně ubírala kilometry. To už je ale minulostí. Nový chipset je jiná pohádka. A máte na výběr ze čtyř možností snímání. Pouze GPS (nejméně přesné), všechny systémy (nejlepší poměr výkon / baterka – moje volba), Vše + více pásem (přesnost, jakou znáte jen ze říše snů) a UltraTrac, který snímá každou minutu, což je relativně na dvě věci u hodinek s takovou výdrží.

Nový chipset spuštěný na možnost všech satetilů v porovnání s Coros Pace 2

Nový chipset spuštěný na možnost všech satetilů v porovnání s Coros Pace 2 (černý)

Otočku o rozcestníku zvládly Tactixy prostě lépe

Otočku o rozcestníku zvládly Tactixy prostě lépe (Coros – černá barva)

Stejná písnička je snímač tepové frekvence, který povýšil na verzi 4.0. Zatím nejpřesnější počin od Garminu, ke kterému ale musím být lehce kritický. Ačkoliv je nejpřesnější, stále je třeba dbát na správné utažení řemínku a otřesy mu pořád nedělají dobře. Ale s klidným srdcem můžu říct, že přesnost se dost možná zdvojnásobila.

Zbytek senzorové výbavy zůstal úplně stejný. A upřímně, jsem rád, že se tam nedostaly takové "blbůstky" jako měření EKG, krevního tlaku a tak podobně. Akcelerometr, barometr, gyroskop, výškoměr, kompas, teploměr, výškoměr, tepovka a GPS. To jsou podstatné senzory, které měří veškeré důležité věci. Zbytek je tak nějak na okrasu, navíc.

Pětkrát Transsibiřská magistrála

Tuto nejdelší železniční trať byste s hodinkami stihli vlakem objet téměř pětkrát. Jedna cesta vlakem totiž trvá 6 dní a výdrž 28 dní v režimu smartwatche je u Tactixů působivá. Pokud bude dobře svítit slunce, hodinky vydrží běžet až 37 dní.

Pro větší přehlednost bude určitě lepší tabulka, která prozradí i další výdrže:


Tactix 7 Pro Sapphire
Tactix Delta Pro Solar Sapphire
V režimu smartwatche
28 dni
28 dní (37 dní)
Úsporný režim
90 dní
90 dní (1+ rok)
Příjem signálu GPS
89 hod.
89 hod. (122 hod.)
Příjem všech satelitů
63 hod.
63 hod. (77 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
36 hod.
36 hod. (41 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
16 hod.
16 hod.
GPS (režim max. úspory)
213 hod.
213 hod. (578 hod.)

Vždycky říkáme, že solar je v našich světelných podmínkách na prd a že nemá moc velké využití. V této generaci už to ale není zlé a musím se přiznat, že v tom spatřuju i nějakou výhodu. Pokud se mrkneme na widget slunečního záření, konečně vidíme aktuální a průměrný počet luxhodin, které dobíjí naše zařízení. Je zapotřebí alespoň po 3 hodiny mít 50 000 luxů, aby se hodinky solárně napájely a platila hodnota v závorce.

U sportovní aktivity pak musí být tato hodnota po celou dobu aktivity, což je relativně oříšek. No, vlastně není. Je to neproveditelné.:-)

Světla svítí

A stěrače stírají. Tu svítilnu si prostě nemůžu vynachválit. Přitom si člověk může říct, že je to taková blbost. Ale věřte mi, tohle je věc, kterou budete používat každý den stejně jako já. Zapoměli jste čelovku a vracíte se z tréninku za tmy? Rozsviťte si. Spadla vám v autě padesátikačka? Rozsviťte si. Jdete v noci na záchod a nechcete vzbudit celou rodinu velkým světlem? Rozsviťte si.

Do běžného života se to hodí úplně stejně jako do toho sportovního. Kromě toho, že hodinky mohou fungovat jako "čelovka", mohou také svítit podle vaší kadence kroků, když třeba běžíte okolo cesty a chcete být vidět. Mírná změna u Tactixů 7 je ta, že hodinky mají bílé světlo (stejně jako Fenix) a poté zelené světlo (Fenix má červené).

Do zákopu stejně jako do města

Někdo by si řekl, že vojenské hodinky jsou čistě jen pro vojáky a do zákopu. Ale není tomu tak. Tyhle se hodí i na běžný městský život. Pustíte si z nich hudbu (MP3, Spotify, Deezer...), zaplatíte s nimi nákup a přečtete si notifikace z telefonu. Za mě to jsou asi tři nejdůležitější lifestylové funkce, které hodinky nabízí.

Funkci kterou využijete všude, a teď už dokonce úplně všude (tedy celosvětově), jsou mapové podklady. No a stejně jako ve Fenixech, i zde jsou tedy TopoActive mapy celého světa. Úložiště je 32 GB a samozřejmostí je i Topovoucher ČR. Mapy můžete stahovat a upravovat dle libosti přímo v hodinkách anebo použít starý dobrý káblík a připojit je ke Garmin Express. Je to rychlejší a také extra oldskůlovější (a vintage teď frčí).

Náhled mapy bez nahraného topo voucheru

Náhled mapy bez nahraného topo voucheru

Novinkou pro Tactixy, kterou jsme viděli poprvé ve Fenix 7, je také obchod s aplikacemi Garmin Connect IQ přímo v hodinkách. Prozatím na hodinkách najdeme pouze doporučené aplikace samotným Garminem, ale podle tohoto kroku soudím, že se za chvíli otevře pro všechny appky, co jsou na Connect IQ.

Vojáci a letci mohou mít jasno

V Garminu si řekli, že vojenské funkce navíc oproti Fenixu nestačí, a tak přidali i funkce pro letce, aby z Tactixů byly ještě nabušenější hodinky. Malé opáčko taktických funkcí zajisté neuškodí a zde je výčet těch nejdůležitějších:

  • Tactixy mají plochou lunetu s 24hodinovou stupnicí a mají robustnější vzhled.
  • Tlačítka mají vroubkování, takže se o něco lépe ovládají třeba i s rukou od bláta nebo v rukavicích.
  • Kill Switch – Můžete si nastavit zkratku na jedno tlačítko (delší podržení) a hodinky se vyresetují.
  • Stealth Mode – Tento režim zabrání uložení a sdílení vaší polohy GPS a zakáže jakoukoliv bezdrátovou komunikaci.
  • Night Vision Mode – Snižuje intenzitu podsvícení, aby bylo možné se na hodinky dívat přes noční vidění a vypne optický snímač tepové frekvence.
  • Verze Ballistics má přidaný software Applied Ballistics Elite pro výpočet střelby na dlouhé vzdálenosti.

Pro letce pak doporučuji stáhnout k aplikaci Garmin Connect ještě Garmin Pilot, kde naleznete vše potřebné, abyste čas ve vzduchu trávili co nejpohodlněji a nejbezpečněji.

První letecká funkce je funkce pro zjištění počasí. Reporty počasí zahrnují systémy NEXRAD radar, METARs a TAFs. Všechny tři systémy generují pravidelně zprávy o počasí, větru, tlaku atp. Zprávy chodí většinu času jednou za hodinu. Pokud se náhle změní počasí, existují proto speciální zprávy SPECI.

Takhle nějak bude vypadat NEXRAD na vašich Tactixech

Takhle nějak bude vypadat NEXRAD na vašich Tactixech

Druhou leteckou funkcí je pak navigace. Ta funguje za pomocí celosvětové aeronautické databáze. Buď si můžete naplánovat trasu podle vás, anebo aktivovat funkci, která vás navede na nejbližší letiště.

Uběhnout maraton anebo skočit s padákem

Kupodivu, obě aktivity se s těmito hodinkami dají dělat. Garmin je svou sportovní duší pověstný a nové Tactixy nejsou žádná výjimka. Takže pokud chcete běžet ultramaraton, sjíždět divoké traily na kole, sedřít se v posilce anebo si zahrát golf, jen do toho.

Pokud jste biker, rozhodně vás potěší 10 různých cyklistických aktivit a pokud rádi divočíte na kole v lese, můžete využít statistik GRIT a FLOW, které měří obtížnost jízdy (GRIT) a plynulost jízdy (FLOW). Pokud jste bežec, nezapomeňte mrknout na novou funkci Real-time Stamina, která vám řekne, jak jste na tom se silami a jak dlouho ještě vydržíte běžet.

Fitness maniaci zajisté ocení animovaná cvičení, která vám mohou pomoci se skladbou tréninku. Některé animované tréninky jsou už nahrány v hodinkách a některé si ještě můžete stáhnout z Garmin Connect.

Kolik jsi toho vypil?

Jak často slýcháváte tuto otázku? A nemyslím, když přijdete večer z hospody a ptá se vás drahá polovička. Často se ptáme sami sebe, jestli pijeme dost a kolik jsme toho za den vlastně vypili. No, a do Tactixu si to jednoduše zapíšete a v hodinkách (stejně jako pak v Connectu) uvidíte graf, jak moc pijete. Jinak samozřejmostí je vše podstatné. Kroky, spánek, patra, kalorie, Body Battery, stres. Prostě vše, co potřebujete, abyste o sobě měli přehled. Mým doporučením je snímek zdraví, který vám, ano, udělá snímek zdraví.

Já si ho dělám téměř každé ráno a zjistím vše, co potřebuji. Za dvě minuty mi Garmin vyplivne průměrné hodnoty tepu, SpO2, dechu, stresu a také variability srdečního tepu, ze které můžeme zjistit, jak moc je naše tělo unavené. Takže ano, i jako fitness pomocník pro každodenní nošení, je to skvělý přístroj.

Garmin Connect

Pojďme na Garmin Connect. Platformu na vyhodnocení tréninku, vedení online deníku a mnohem více dalších funkcí. Úplně jednoduše, pokud chcete něco nastavit, běžte do Connectu. Procentuální úspěšnost vyřešení problému bude tak 99,9%. 0,1% patří jen tomu, že jsme přehlédli správné políčko.

Ale pěkně popořadě. Teď začneme na stránce pojmenované Můj den. Tam se nám zobrazuje přehled našeho dne, tepovka, spánek, tréninky, vyhodnocení naší VO2 Max atp. Vše si samozřejmě můžete nastavit podle vás. Hned pod tím, jsou týdenní průměry z těchto hodnot, které jsem teď zmínil.

Jako druhé najdete dole políčko Výzvy. Zde se vyobrazují veškeré výzvy, kterých se účastníte s vašimi přáteli anebo třeba celorepublikové výzvy, kde si nové přátele můžete i udělat. Poslední možností je pak výzvu vytvořit sám a pozvat své známé.

Garmin Quatix 7 představení – Tede, nahoď udici!
28.4.2022 - Dominik Hok
Garmin Quatix 7 představení – Tede, nahoď udici!

Kalendář je třetí okénko, které můžeme ze spodní lišty rozkliknout. Zde vidíme nečekaně kalendář s nějakými divnými proužky. Ty proužky mohou být každý den jiné. Každý proužek je jinak barevný a barva vždycky naznačuje, o co se jedná. Červená je pro tep, modrá pro kroky, zelená pro sportovní aktivitu atp. Vidíte vše přehledně den po dni.

Následuje políčko Přehled, což si můžete představit jako takovou zeď na Facebooku. Jsou zde aktivity jak vás, tak všech vašich přátel. Můžete je likovat, komentovat anebo se motivovat tréninky ostatních.

Poslední spodní políčko je Oznámení, kde jen vidíme, komu se líbil náš trénink, kdo nám ho komentoval atp.

Aby toho nebylo málo, tak na boku je další menu, které skýtá další možnosti nastavení, přehledů, atp. Novinkou je také možnost, nastavení celých hodinek v telefonu po rozkliknutí námi spárovaných hodinek (pouze Tactix 7 a Fenix 7). A pro osoby, které rádi vidí všechno tak nějak větší, není problém si Garmin Connect zobrazit na počítači (ostatně tam, kde začínal).

Tactix Delta anebo Tactix 7?

Pokud chcete sekat parádu s poslední řadou hodinek, chcete mít senzory GPS a tepovky neskutečně přesné a k tomu všemu ještě o trošku vylepšenou výdrž baterie a dotykáč, tak ano. Model Tactix 7 nabízí tyto skvělé novinky, které rozhodně stojí za to mít a budete s nimi velice spokojeni.

Vlevo Tactix Delta, napravo Tactix 7

Vlevo Tactix Delta, napravo Tactix 7

Naopak, pokud vám stačí druhé nejlepší hodinky na světě a spokojíte se s tou číslovkou "2", hodinky Garmin Tactix Delta jsou stále šupy, které ještě pár let rozhodně budou válcovat nabídku chytrých hodinek napříč všemi značkami.

Osobně se mi ty hodinky prostě a jednoduše líbí! Miluji jejich vzhled, jejich odolnost a celkově se mi líbí koncept podobných hodinek jako Fenix, které přidávají navrch další funkce. Ale na mou dětskou ruku prostě nesedí a musím se smířit s tím, že budu používat Fenixy, které na mém zápěstí nevypadají až tak komicky.

A názor největšího milovníka Tactixů z firmy, Dominika? Tady ho máte:

"Z pragmatického hlediska ty hodinky nedávají absolutně žádný smysl, pokud se zrovna nechystáte na misi do Mali nebo každý den nebrázdíte mraky na nebi. Ale i tak jsou pro mě srdcovou záležitostí. Hlavně kvůli designu, protože nejsou chlapáčtější hodinky než právě Tactix. A navíc teď s novými senzory, které je posunuly mílovými kroky dopředu.

Alternativy se k tomuto modelu hledají relativně těžko. Kdybych měl přece jen nějakou zmínit, tak by to byly právě Garmin Fenix 7, které se tak nějak prolínají celým článkem z důvodu, že to jsou téměř identické hodinky. Další možností je pak více sportovněji zaměřený model Coros Vertix 2. Corosy mají taktéž monstrózní výdrž baterie a přidávají například měření wattů.

Napadají vás nějaké alternativy k tomuto modelu? Dejte mi vědět do komentářů.:-)

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Fenix 7X – Po více než 1000 kilometrech
23.8.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7X – Po více než 1000 kilometrech

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
9.8.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vladimírpřed 740 dny, reagovat
moc pěkný komentář, jen doporučuji opravit chyby v závěrečném komentáři.....Y/I
Eliška Měrkovápřed 740 dny
Vladimíre, díky za upozornění, opraveno. :)
Radimpřed 740 dny, reagovat
Ahoj, kdy budete mít na prodejně k prohlédnutí ?
Martin Koňařík (majitel)před 740 dny
Během příštího týdne by měla být první várka. Ale poptávka je velká, tak nemůžu s jistotou říct, že tam vydrží.
iGOpřed 739 dny, reagovat
"problém" se zapínáním podsvícení po každém dotyku je vyřešen u Fenix 7 u nové beta verze fw 8.13 - možno nastavit. Takže určitě přijde brzy i na Tactix
Matěj Urbaczkapřed 739 dny
Super informace! :-)
iGOpřed 739 dny, reagovat
Neměla tahle věta být jinak? "Tactixy jako jediné kombinují solární dobíjení se safírovým sklíčkem." ... např "Tactix jako jediné nabízí safír bez solaru"
Matěj Urbaczkapřed 739 dny
Zdravím, je to tak. Měl jsem chybičku v textu, která už byla napravena.:-)
Václav Kouckýpřed 739 dny, reagovat
Mám Delty a popravdě jsem na Tactix 7 nenašel nic, kvůli čemu bych měnil, a to jsem se na to chystal. Navíc design je podstatně "změkčilejší", a opuštění vojenské hláskovací abecedy to jenom podtrhuje - tohle se už nemůže jmenovat "Echo".
Eddypřed 735 dny
Taky nad tím přemýšlím...mám měsíc staré Delta Solar a přemýšlím jestli vyměnit za D7 Solar s doplatkem, či nechat. Ta baterka se může hodit, GPS zase tolik nepoužívám. Spíš je lákavé lepší solární dobíjení. To mám na všech svých hodinkách. Třeba na Casio Rangeman to funguje skvěle, při používání GPS.
Honzapřed 729 dny
Upgradoval jsem a velká spokojenost. T7 jsou zřetelně lehčí a lépe sedí na ruce, svítilna je super, díky novému chipu je GPS fakt rychlá a mnohem přesnější. Solární nabíjení konečně funguje a bez šroubů je vzhled lunety konečně i elegantní. Výdrž baterie vzrostla tak o týden.
Eddypřed 703 dny
Honzo, jaký je rozdíl v tom solárním nabíjení? Je to opravdu znatelné? Diky za info.
Standapřed 737 dny, reagovat
Sklíčko na Tactix 7 rozhodně není vypouklé jako u předchozího modelu, ale dokonale rovné.
Matěj Urbaczkapřed 735 dny
Zdravím Stando, máte dokonalou pravdu.:-) Byla to moje chyba, že jsem si nevšiml, když jsem recenzoval.:-) Opravil jsem to a ještě jednou díky.:-)
Jindrapřed 735 dny, reagovat
Ty delty se mi zdají trochu chlapáčtější (asi díky těm pěti šroubkům v lunetě), ale co člověk to jinej názor..
Honzapřed 728 dny
Chlapácká je ta velikost hodinek. Za ty prachy se mi nechce koukat na šrouby v lunetě. Za mne mnohem více šmrncovní design.
Jerzypřed 733 dny, reagovat
Ahoj, dovolím si Vás trochu poopravit protože níže citovaná tvrzení nedávají moc smysl :) "Pokud se mrkneme na widget slunečního záření, konečně vidíme aktuální a průměrný počet luxhodin, které dobíjí naše zařízení." Ve widgetu není nic jako aktuální ani průměrný počet luxhodin. Je tam grafický ukazatel (kolečko), které ukazuje efektivitu dobíjení (procentuálně) a kumulativní údaj o nasbíraných luxhodinách za daný den. Na druhé "stránce" pak lze vidět graf efektivity solárního dobíjení v čase opět v procentech. Tady si pak protiřečíte. "Je zapotřebí alespoň po 3 hodiny mít 50 000 luxů, aby se hodinky solárně napájely a platila hodnota v závorce. U sportovní aktivity pak musí být tato hodnota po celou dobu aktivity, což je relativně oříšek. No, vlastně není. Je to neproveditelné.:-)" Za předpokladu, že se hodinky solárně nabíjejí intenzitou 50000 luxů po dobu 3hodin tak by na widgetu mělo po třech hodinách přibýt 150000 luxhodin. Což je je úplně v pohodě dosažitelné a ne jak píšete "relativně oříšek" a "neproveditelné" :) Jinými slovy, pokud za hodinu aktivity přibude ve widgetu 50000 luxhodin tak je splněná podmínka a platí údaj v závorce. Jestliže denně nasbíráte alespoň 150000 luxhodin platí hodnota v závorce u položky režim smartwatch. Jinak relativně fajny článek ale trochu oříšek :)
Matěj Urbaczkapřed 733 dny
Zdravím do Třince Jerzy :-), díky za opravení prvního bodu, ve kterém máte pravdu a smysl to opravdu dává. Ten druhý bod je ale bohužel špatně, protože pokud běžíte delší závod přes noc, tak je solární nabíjení bohužel k ničemu a hodnota je stále neproveditelná.:-) Jinak děkuji za chválu na článek.:-)
Jerzypřed 733 dny, reagovat
Czau Matěji. Ano, na naší planetě nesvítí slunce v jedné oblasti v kuse 122hodin a tudíž dosáhnout výdrže 122h na jednu aktivitu není možné. Omlouvám se, z tvého popisu nebylo na první šup zřejmé jak to myslíš. :) Vzhledem k tomu, že den má jenom 24h by mě nenapadlo brát garmin za slovo a poukazovat na to, že hodnota v závorce není dosažitelná. Podle mě je to spíše parametr, který ti přesně říká jaký je benefit solárního dobíjení. Jednoduchými přepočty (89/100)*60=53,4 a (122/100)*60=73,2 zjistíš že na jedno procento baterky s 50klux/h získáš 20min navíc a to není málo. A z vlastních zkušeností vím, že nasbírat 50k luxů za hodinu není vůbec problém, dá se i víc. Zdar a sílu ✌
Forhendpřed 729 dny, reagovat
A jak je to s konektivitou se smartphonem? Někde jsem se dočetl, že se zatím neumí spojit s Androidem 12...
Dominik Hokpřed 728 dny
Zdravím, typ softwaru nemá takový vliv na hodinky jako spíše na to, jestli jste schopný nainstalovat aplikaci Garmin Connect do telefonu. Vím, že s tím byly problémy, ale Garmin na tom pracoval už více než před půl rokem a jestli se nepletu, mělo by to už být v pořádku.
Honzapřed 654 dny, reagovat
Ahoj, mě by ještě hrozně zajímalo srovnání mezi Tactix a Epix 2 :) Nebo ještě lépe Tactix x Epix 2 x Fenix 7 Stále váhám při výběru mezi těmito třemi. Je to k zbláznění :D
Matěj Urbaczkapřed 649 dny
Zdravím Honzo, určitě to je zajímavý námět na článek. Ale ve zkratce, mezi Fenix 7X a Tactix není žáden rozdíl (krom vzhledu a vojenských funkcí) a Epix 2 je o něco menší a má AMOLED displej.:-)
Rostislavpřed 648 dny, reagovat
Ahoj kluci, asi všechny by zajímalo kdy dostaneme do hodinek novou aktualizaci po vydání 955. Zatím nic, ale na určitých fórech jsem se dočetl, že větší aktualizace se dělá jednou za 1/4 roku, tak se snad dočkáme také denního spánkového vyhodnocení a přidání rozdělení a ukazatele wattů. Pokud máte přesnější informaci, napište to zde pro nás nedočkavé ????????. Jinak děkuji za vaše články, jsou perfektní. Těším se i na další vyhodnocení, které nyní zpřesňujete ukázkou vyhodnocení grafů s GPS údaji, z měřením tepů, atd. Šlo by i vyhodnotit samotnou vydrž solárního nabíjení u stejných hodinek. Myšleno například jedny hodinky se solárním nabíjení a jedny bez nich, nainstalované stejné aplikace, zapínání a vypínání stejných aktivit a vyhodnotit při standardních podmínkách po dobu například dvou měsíců. Určitě by to mohlo dopomoci při rozhodování klientů při koupi hodinek s a nebo bez solárního nabíjení. Děkuji ???????? a přeju mnoho takto pěkných zpracovaných článků.
Martinpřed 642 dny, reagovat
Ahoj kluci, omlouvám se, ale nějak jsem v článku přeskočil tu část na kterou jsem se dotazoval a to zda tactix 7 umí animovaná cvičení a nyní už vím, že umí ????
Josefpřed 299 dny, reagovat
Dobrý den, mám obvod zápěstí 160mm. Nebudou Tactix 7 na mě moc velké?Diky
Matěj Urbaczkapřed 298 dny
Zdravím, Josefe, já mám zápěstí 16 cm také a nosím Fenix 7X PRO, které jsou stejně velké.:-) Tactixy jsem testoval také a šířka hodinek mi nevydila vůbec.:-)
Davidpřed 267 dny, reagovat
Dobrý den, Smím se zeptat, jestli se dá vyměnit poškrábaná lunetka u modelu Tactix 7, případně na kolik +- oprava vyjde? Uvažuji o koupi modelu, ale časem poškrábaná lunetka, mě děsí. Velice děkuji za odpověď a zároveň chci pochválit Váš support, web+ youtube kanál. Děláte to dobře. David.
Matěj Urbaczkapřed 267 dny
Zdravím, Davide, samostatná luneta objednat či vyměnit bohužel nejde.:-(
Josefpřed 265 dny, reagovat
Zdravím Matěji,chtěl bych se zeptat k pulznímu oxymetru. V průběhu noci se mi nevykresluje křivka viz obrázek. Můžete mi prosím poradit, čím to je? Zatím jsem žádny den neměl křivku v kuse (hodinky nemám málo utažené). Koupil jsem u vás hodinky na konci června a zatím maximální spokojenost. I jak jsem se Matěji ptal na velikost zápěstí, tak hodinky sedí vážně super. Děkuji...Jak se David tázal v dotazu výše, na výměnu lunety, tak mi to také samotného napadlo, když jsem byl teď v horách. Takže také děkuji za odpověď. Ale asi se člověk bude muset smířit s tím, že nějaký ten škrábanec přijde. Jsou to prostě sportovní hodinky:-) Děkuji za odpověď a mějte se fajn.
Matěj Urbaczkapřed 265 dny
Ahoj, Josefe, sice nevidím obrázek, ale pokud křivka není kontinuální, tak se může stát, že hodinky nezvládnou některé měření v noci kvůli Vašemu pohybu ve spánku. Pulzní oxymetr potřebuje absolutní klid, a tak pokud se pohnete, měření je neúspěšné a hodinky se o to pokusí znova o něco později.:-)
Josefpřed 265 dny, reagovat
Ahoj, tak ještě jednou a lépe s obrázkem:-) Díky
Matěj Urbaczkapřed 265 dny
Opět bohužel obrázek nevidím.:-(
Dominik Hokpřed 265 dny
Zdravím, Josefe. Obrázek tady pořád není. Možná bych mrknul, jestli to máte formát JPG. :)
Davidpřed 99 dny, reagovat
Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Dá se u Garmin Tactix 7, vypnout automatické počítání kroků, případně snímání srdečního tepu? Velice děkuji za odpoveď. S přátelským pozdravem. David,
Dominik Hokpřed 99 dny
Zdravím, Davide. Snímaní srdečního tepu se deaktivuje přímov v nastavení "Snímače a příslušenství" a deaktivujete stav automatického měření. Co se týče měření kroků, to deaktivovat nejde. Mimochodem, snímač tepu se deaktivuje i v úsporném režimu.
Petrpřed 3 dny, reagovat
“A pokud by vás napadla otázka, zda nalepit ochrannou fólii nebo krycí sklíčko, odpověď zní ne, není třeba. Safír je dostatečně pevný a nepoškrabatelný.“ Dobrý den, tak proč jí k tomu nabízíte?
Matěj Urbaczkavčera
Zdravím, Petře. Protože obsahujeme celý sortiment a když si ji tam někdo dát chce, má možnost.:-)
Petrvčera, reagovat
Díky za odpověď:). Hodinky se mi "líbí" už se na ně šetří peníze a protože nestojí 5-ti korunu, a protože jste mi (nám) přinesli opravdu velké množství informací, což je za mě seriózní, udělám si k Vám i výlet a hodinky chci koupit u Vás po "konzultaci" co jo co už ne - logicky člověk si řekne Joo fólie ultra zichr potom jenže zase další vrstva na displeji co má vliv asi na vše (čitelnost, solární nabíjení) takže co je správně :D se v tom člověk ztrácí už potom...

Hodinky zmíněné v článku