» Blog » Mido

Mido Multifort III Dual Time: švýcarské GMT hodinky, které stojí za úvahu

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Tradiční

Eduard Tomas | 10.9.2019 | 4 MIN

Letos v červenci (2019) představila švýcarská značka Mido hodinky Dual Time z modelové řady Multifort. Kromě GMT komplikace zaujmou i svým povedeným designem a 80 hodinovou rezervou chodu. Vyplatí se ale za cenu přes 25 000 Kč?

Skloubení designu a funkčnosti. Jde to?

Již od roku 1918, kdy byla značka Mido založena Georgem G. Schaerenem, byl cílem značky nadčasový design a technické inovace. Model Multifort III Dual Time se této tradici nijak nevymyká. Design hodinek je funkční, ale také velmi elegantní a přitažlivý. Hodinky nabízí i průhledné dýnko, které je kryto safírovým sklíčkem, stejně jako číselník.

Mido Multifort se rozhodně může pochlubit atraktivním vzhledem

Mido Multifort se rozhodně může pochlubit atraktivním vzhledem

Vytknout by se však dalo zdobení strojku, na tuto cenovou kategorii působí poněkud stroze. Když strojek porovnáme například se strojky hodinek značky Stowa ve stejné cenové kategorii, rozdíly jsou velmi patrné. Strojek samotný se ale může chlubit rezervou chodu 80 hodin, což je skutečně hodně. Mido Caliber 80 vychází z původního strojku ETA 2824-2, ale byl speciálně pro Mido upraven tak, aby nabídl téměř dvojnásobek původní doby rezervy nátahu.

Mido Caliber 80 vychází z původního strojku ETA 2824-2

Mido Caliber 80 má rezervu chodu 80 hodin, jen je škoda, že není více zdoben

Pouzdro hodinek s průměrem 42 mm, které je zhotoveno ze standardní 316L nerezové oceli je hodnoceno na 100 m voděodolnosti, a nemusíte se tak bát například plavání. Mido Multifort III Dual Time se nabízí ve variantě s koženým řemínkem i ocelovým tahem.

Varianty modelu se liší barvou oceli, číselníků i materiálem náramku

Varianty modelu se liší barvou oceli, číselníků i materiálem náramku

Model je určen, a jeho specifikace tomu odpovídají, spíše ke sportovnějšímu a běžnému nošení, proto je náramek v tomto ohledu vhodnější.

Ocelový tah

Ocelový tah je propracovaný a k pouzdru perfektně sedne

Pokud se rozhodnete pro kožený řemínek, odolnost se přirozeně zhorší, ale hodinky budou působit formálněji. Vyloženě k obleku Mido Multifort ale není. Pokud si je vezmete na lehce společenskou událost, nic se neděje, pokud ale hledáte hodinky zaměřené na formální nošení, a je vám značka Mido sympatická, doporučit se dají spíš modely z řady Baroncelli. Ty nabízí právě formální design a menší, lehčí a hlavně tenčí pouzdro.

GMT, pro piloty, cestovatele i pro chronomaniaky

Co je to GMT? GMT je komplikace představena značkou Rolex v padesátých letech, která umožňuje sledovat dvě časová pásma najednou. Ve většině případů, a Mido Multifort III nejsou výjimkou, znázorňuje druhé časové pásmo další ručka, která ukazuje čas ve 24 hodinovém systému, oproti běžnému 12 hodinovému. Tato komplikace se většinou objevuje až u hodinek řádově mnohem dražších, proto mě Mido s GMT na první pohled zaujaly.

Když v roce 1954 požádaly aerolinky Pam American Airways dnes již světoznámou značku Rolex, aby vytvořila hodinky pro své piloty na dlouhých letech, přišla značka s modelem GMT Master. Ten se postupem času stal velmi populárním nejen mezi piloty, ale i cestovateli a milovníky hodinek.

dfdsf

Nový Rolex GMT Master II

Dnes už máme přístroje, které tuto komplikaci nahradí efektivněji. Z objektivního hlediska jsou ale i hodinky samotné, zvláště pak mechanické, zastaralou technologií. Ale hodinky už nejsou jen o přesnosti, ani o užitečnosti. Hodinářství je umění, stejně jako například malířství nebo architektura. Nekupujeme si hodinky, jen abychom věděli kolik je hodin, ale také abychom ocenili krásu hodinářství.

Co konkurence? Je tu vůbec nějaká?

Pokud vás nezajímá GMT a hledáte jen elegantní sportovní hodinky, doporučit se dají například hodinky Certina DS Action Automatic Powermatic 80. Ty nabízí mnoho stejného. Jejich strojek vychází ze stejného základního ETA strojku a sdílí i 80 hodinovou rezervu chodu. Zdobení strojku, který jde také vidět přes průhledné dýnko, není sice o moc lepší, ale aspoň ho mají. Liší se však v ceně. Za hodinky Certina dáte o zhruba 7 000 Kč méně. Kromě toho nabídnou 200 m voděodolnost a jsou v porovnání s Mido i o chlup menší, s průměrem pouzdra 41 mm. Místo GMT mají navíc komplikaci dne v týdnu.

glghl

Sportovní eleganci najdeme i u Certiny DS Action Powermatic 80

Pokud ovšem na GMT trváte, Certina ve stejné řadě, ale už za vyšší cenu, nabízí DS Action Powermtic 80 GMT. Neochudíte se o zajímavou komplikaci GMT, ale oproti Mido i Certině bez GMT poklesl elegantní styl hodinek a narostla velikost pouzdra.

Certina DS Action Automatic Powermatic 80 GMT

Zajímavou alternativou je také Certina DS Action Automatic Powermatic 80 GMT

Dále bych se ještě podíval na hodinky modelové řady Khaki Field od značky Hamilton. Ty se pohybují většinou okolo 20 000 Kč, jsou tedy také trochu levnější a specifikace, byť se mírně liší od modelu k modelu, nabízí velmi podobné hodinkám Mido. Pokud vás však zaujala právě kombinace GMT, elegantního stylu, navíc se zvýšenou voděodolností i rezervou chodu automatického strojku, jen těžko najdete v této cenové kategorii přímého konkurenta k Mido Multifort III Dual Time.

Pro koho jsou tedy Mido Multifort III Dual Time? A vyplatí se vůbec?

Vyplatí se určitě, za cenu okolo 26 000 Kč dostanete kvalitní švýcarské hodinky od značky s historií a s velmi zajímavou a užitečnou komplikací. Jediným limitem je průměr pouzdra. Ten činí 42 mm, což není málo a rozhodně se nehodí k drobnějším postavám. 38 mm nebo 40 mm by bylo asi vhodnější, ale některým může robustnější pouzdro vyhovovat, protože přispívá ke sportovnějšímu duchu hodinek. Hodinky jsou dokonce nabízeny ve třech kombinacích barev oceli a dvou barvách číselníku, takže si jistě vyberete nějakou, která se vám bude líbit.

Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky
27.1.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku