» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 945 recenze

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radek Vyhlídal | 27.6.2019 | 6 MIN

Ze tří novinek řady Forerunner, které Garmin nedávno představil, jste si již v našem magazínu mohli přečíst recenzi na Forerunner 45 i Forerunner 245. Teď přichází řada také na nejvyšší model z této trojice - Forerunner 945, který má ambice být lepší než vlajková loď Garminu Fenix 5 Plus. Zda se to hodinkám daří, zjistíte v této recenzi.

Vezmeme to pěkně zostra a hned na úvod řeknu: ano, hodinkám se podařilo být lepší než Fenix 5 Plus. A ne jen to, hodinky jsou dokonce lepší než nejvýkonnější model Fenix 5X Plus. Nabízí totiž téměř vše co modelová řada Fenix 5 Plus a ještě něco navíc. Jako třeba funkce training load focus nebo heat & altitude acclimation, které jsme doposud mohli nalézt jen v luxusní řadě Garmin Marq, námi představenou v tomto článku. Funkce training load focus dává přehled o tom, kolik času za minimálně posledních 7 dní jste strávili v konkrétní aerobní zóně a také jak by čas v těchto zónách měl vypadat optimálně.

Heat & altitude acclimation (aklimatizace na teplotu a nadmořskou výšku) jsou dvě funkce, které zohledňují cvičení v prostředí, ve kterém jej provádíte. Aklimatizace na okolní teplotu vám dává (v rozmezí 0  100 %) informaci, jak jste připraveni na cvičení v okolní teplotě. Při určovaní vychází z historie vašeho cvičení (posledních 7 až 15 dní) v kombinaci s informacemi o počasí získaných z Garmin Connect. Aklimatizace na nadmořskou výšku zase říká, na cvičení v jaké nadmořské výšce jste připraveni. Obě tyto hodnoty pak také hodinky používají ke zpřesnění odhadů vašeho VO2 Max, což jiné hodinky Garmin (kromě exklusivní řady Marq) nedělají.

Vzhledově jsou Forerunner 945 naprosto totožné se svým předchůdcem Forerunner 935, liší se od nich snad pouze barvou tlačítek a podle technických parametrů výrobce jsou také tenčí o 0,2mm, což ale při porovnávání obou hodinek nemůžu vůbec poznat. Váží "celých" 50 g, jsou tedy extrémně lehké, jak jsme, u primárně běžeckých hodinek z řady Forerunner, zvyklí. Když už jsem zmínil stránky výrobce, tak mne zaráží, že je uveden systém Quickfit (snadno vyměnitelný řemínek), ve skutečnosti, jak jej tak na hodinkách hledám, však není...

Forerunner 945 vs Forerunner 935

Forerunner 945 lze koupit ve dvou provedeních a to buď samostatně, nebo s hrudními pásy. Varianta bez hrudního pásu je v černé barvě za cenu 15.990 Kč a v balení najdete samozřejmě hodinky, dále nabíjecí USB kabel a návod. Varianta druhá, s hrudními pásy, je v modročerné kombinaci za 19.490 Kč. V balení kromě hodinek, nabíjecího USB kabelu a návodu naleznete také náhradní černý řemínek, náhradní modré a černé poutko k řemínku (paráda), hrudní pás s měřičem tepu HRM TRI pro triatlon (snímá srdeční tep pod vodou a zaznamenává běžecké dynamiky jako doba kontaktu se zemí, vertikální oscilace aj.), hrudní pás s měřičem tepu HRM SWIM (navržený speciálně pro plavání) a držák na kolo.

Jak připevnit držák hodinek Garmin na kolo

Forerunner 945 má nový optický senzor Garmin Elevat V3 (stejně jako Forerunner 45 i 245). Ten by měl být podle všeho přesnější, a jak už jsme si u nových hodinek Garmin zvykli, nabízí také funkcí Pulse Ox. Jde v podstatě o pulsní oxymetr, který měří okysličení krve (SpO2). K jejímu zjištění se používá kromě zeleného světla (pro zjištění tepové frekvence), také červené a infračervené světlo. Tato funkce se hodí především pro vysokohorskou turistiku, kdy s přibývající nadmořskou výškou množství kyslíku v krvi klesá. Garmin ji ale také používá ke zpřesnění údajů o spánku a pravděpodobně i k jiným metrikám. Pulse Ox byl poprvé použit v hodinkách Fenix 5X Plus, ale najdete ji také v náramku Vívosmart 4 a pravděpodobně u novějších modelů se s ní budeme setkávat častěji. Hodinky také disponují ukazateli Body battery, tedy vaší aktuální úrovni energie (na základě kombinace údajů o variabilitě srdečního tepu, stresu, spánku a fyzické aktivitě) a Fitness Age, který převádí hodnotu vašeho VO2 Max do srozumitelnějšího údaje o vašem věku podle fyzické kondice. Hodinky také snímají dechovou frekvenci (zapotřebí hrudní pás), kterou potom používají k vyhodnocování a zpřesnění některých metrik.

Jak funguje pulsní oxymetr v hodinkách Garmin

Forerunner 945 (opět stejně jako nové Forerunner 45 i 245) dostaly nový GPS čip od Sony, jehož hlavní výhodou je prodloužená výdrž baterie. Hodinky tak vydrží ve smartwatch módu až 14 dní, se zapnutou GPS potom 36 hodin. O takové výdrži baterie si může Fenix 5 Plus nechat jen zdát. Dokonce i nejvyšší model Fenix 5X Plus dosáhne při zapnuté GPS na výdrž o 4 hodiny menší, wow. Na druhou stranu však Fenix 5X Plus mají delší výdrž baterie ve smartwatch módu a také v ultratrack módu (nejnižší frekvence zjišťování polohy), no a teď se v tom vyznejte... :)

Co se výbavy týče, nemají hodinky konkurenci. Ze senzorů jsou to, jak už jsem zmínil, měřič tepu na zápěstí s funkcí Pulse Ox, dále pak barometrický výškoměr, kompas, akcelerometr, gyroskop a teploměr. Hodinky tak měří všechny běžné metriky jako vystoupaná patra, nachozené kroky, ušlou vzdálenost, spálené kalorie, stres apod. Navigace u Forerunner 945 je s plnou podporou topografických map, které zobrazují členění krajiny, jako jsou řeky, cesty, budovy apod. K navigaci pak můžete zvolit jeden ze tří navigačních systémů (GPS, GLONASS, Galileo).

Forerunner 945 nabízí navigaci s topografickými mapami

Forerunner 945 nabízí navigaci s topografickými mapami

Hodinky samozřejmě také spárujete s mobilním telefonem, díky čemuž získáte smart notifikace na příchozí volání, SMS apod. (majitelé androidů mají také možnost hodinkami hovor odmítnout nebo odpovědět na SMS). K dispozici budete mít také funkci Find my phone a Find my watch. Forerunner 945, jako všechny vyšší modely Garmin, podporují také aplikaci Connect IQ pro personalizaci hodinek, kde si můžete například nahrát na číselník libovolnou fotku nebo jinak své hodinky vylepšit. Co je ale na hodinkách pecka, kterou jste u předchozího modelu Forerunner 935 najít nemohli, je vlastní úložiště pro hudbu a Garmin Pay. Do hodinek tak můžete využít streamovací služby Deezer a Spotify nebo nahrát až 1000 songů a pomocí bluetooth sluchátek je rovnou přehrávat přímo z hodinek. Platit hodinkami pak můžete (zatím), pokud máte účet u Komerční banky nebo Monety.

Co znamená dynamika běhu a jak funguje

Forerunner 945 jsou především běžecké hodinky, takže se není čemu divit, že umí detailně vyhodnotit dynamiku běhu (k některým je zapotřebí dokoupit příslušenství) údaji jako je vertikální oscilace, doba kontaktu se zemí, kadence, délka kroku apod. (seznam metrik i s jejich popisem si můžete přečíst zde). Detailně umí vyhodnotit také dynamiku jízdy na kole (veškeré metriky i s jejich popisem naleznete zde). Hodinky myslí i na golfisty, a proto nabízí golfový mód a featury jako je digitální skórkarta, záznam odpalu pro porovnání a statistiky, měření vzdálenosti k začátku, středu a konci greenu aj.

Forerunner 945 umí detailně vyhodnotit jízdu na kole

Forerunner 945 umí detailně vyhodnotit jízdu na kole

Hodinky také disponují funkcemi, které Garmin souhrnně nazývá "Safety and Tracking Features". Pod tímto názvem se skrývají funkce Incident detection a Assistance. K oběma je zapotřebí mít u sebe spárovaný mobilní telefon. V tom případě hodinky rozpoznají, pokud například bouráte na kole a odešlou předdefinovanou SMS určeným lidem s vaší aktuální pozicí. Tuto funkci můžete také spustit manuálně podržením tlačítka na hodinkách, což je vhodné, pokud se například ženy v noci po cestě domů necítí bezpečně. Člověk, který SMS obdrží, navíc může díky funkci Live Track online sledovat na mapě váš pohyb.

Forerunner 945 odešlou v případě nehody SMS zprávu

Forerunner 945 odešlou v případě nehody SMS zprávu

Máme pro vás také videorecenzi Forerunneru 945:

Shrnutí

Forerunner 945 jsou momentálně nejlepší hodinky od Garminu (exklusivní modelovou řadu Marq stranou). Pokud pominu menší voděodolnost (50M), plastové pouzdro a pár sportovních módů, nabízí hodinky vše, co dosavadní vlajková loď Fenix 5 Plus (topografické mapy, Garmin Pay, vlastní úložiště pro hudbu apod.), ještě však něco navíc: GPS s novým čipem, který je přesnější a spotřebovává méně baterie, díky čemuž je její výdrž jedna z nejlepších, měřič tepu na zápěstí nové generace, pulsní oxymetr, takže hodinky dávají přesnější data o stresu, spánku a dalších. Naleznete zde funkce, kterými dosud disponuje pouze luxusní řada Marq (training load focus a heat & altitude acclimation) nebo užitečné bezpečnostní funkce incident detection a assistance. Se všemi novinkami a vylepšeními je pořídíte za 15.990 Kč, tedy stejně, na jaké ceně Fenix 5 Plus začínají...

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

9 690 Kč nedostupné