» Blog » Polar

Polar M430: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Radim Pochyba | 28.6.2019 | 7 MIN | 8x komentář

Když jsem vybíral, které hodinky budu týden testovat, měl jsem nutkání vyzkoušet nějaké populární, s mnoha funkcemi a moderním designem. Kupodivu mne zaujaly celkem nenápadné sporttestery Polar M430 s oválným pouzdrem, které finský výrobce představil v roce 2017. Jak si vedly? A co za ten týden musely vydržet? A mají na trhu se smartkami co nabídnout? Pojďme na to!

Polar 430 vám díky integrované GPS zaznamená i trasu běhu

Polar M430 vám díky integrované GPS zaznamená i trasu běhu

Hned první kontakt s Polar M430 mě vrátil do minulosti. Ale v dobrém. Když jsem scrolloval menu na displeji hodinek, které má pěkné a jednoduché uživatelské rozhraní, stále jsem si říkal, co mi jen připomíná a ve chvíli, kdy jsem si volil jeden z 5 dostupných zobrazení ciferníků, mimochodem ciferník "Aktivita", mi to došlo. Menu jako by z oka, respektive z displeje, vypadlo prvnímu telefonu, který jsem jako malý používal, Nokii 3410, která shodou okolností také pochází z Finska, stejně jako Polar. A stejně jako můj první telefon, ani Polar M430 nemá dotykový displej. V té chvíli jsem se opravdu rozhodl a začal těšit, že týden budu nosit právě tyhle hodinky, které mi připomínají léta bez chytrých telefonů. A když už jsem tak nostalgický, musím dodat, že celkově na mě tento sporttester působí velice mile a jednoduše, bez zbytečných prvků a funkcí, využívá černobílý displej a nehraje si na něco, co není.

Jak jsem zmiňoval, zvolil jsem si ciferník "Aktivita," a to z důvodu, že okolo běžícího času se nachází kruh, jehož obvod se vyplňuje dle splněných denních cílů, které jsou také nastaveny v denní aktivitě, což by mě i každého uživatele mělo motivovat k pohybu. No uvidíme.

Jako celkem nešťastné se podle mě jeví nastavování jazyku. V nabídce sice máte spoustu možností, ovšem pro změnu z angličtiny na češtinu je třeba najet do mobilní appky nebo přímo na web, ne že by šlo o nadlidský úkol, ale je to pro uživatele zbytečné zdržování.

Při nastavování hodinek jsem si všiml, že mají funkci budíku. Ihned jsem ji vyzkoušel, jelikož mě zajímalo, zda jde o vibrace nebo i zvuk. Měly pouze vibrace. Říkal jsem si, že mě to vzbudit nemůže, když už mám problém vzbudit se při klasickém alarmu z mobilu. Ovšem o několik hodin později v 5:30 ráno jsem byl mile, v té chvíli však nemile, překvapen, že mě vibrace vážně vzbudily a zbytek členů rodiny na mě nehulákal, ať si ten budík vypnu. Hodinky mají v sobě zabudovanou také funkci monitoringu spánku, kterou jsem samozřejmě také prozkoumal. Zjistil jsem, jakých hodnot dosahovalo mé srdíčko, také v kolik hodin jsem usnul a probudil se. Celkem mě překvapily údaje o kontinuitě spánku, jelikož se často v noci probouzím.

Díky včasného vzbuzení jsem tedy mohl jít před prací běhat a naplnit potenciál těchto oválných sporttesterů a udělat i něco pro sebe. Hodinky krom běhání lze také však nastavit na režim cyklistiky a outdoorových a indoorových sportů. Funkce stopek zde dává více možností, kromě klasického stopování času a vzdálenosti, si můžete také nastavit dva typy intervalů. Časový, když třeba budete běhat na oválu a víte, že potřebujete být doma například za půl hodiny, nebo vzdálenostní a ten je ideální, když si řeknete, že dokud neuběhnu 5 km, nezastavím se. Každý má něco do sebe Já, jelikož jsem si věřil, nastavil jsem si vzdálenostní cíl, což se ukázalo jako nepříliš šťastná volba, protože jsem se přecenil a autobus do práce jsem málem nestihl, ale krásných 5 km je doma, ale příště ráno nastavuji raději interval času.

Při cestě autobusem jsem si zkontroloval jak vysoko se vyšplhala má tepová frekvence během mého výkonu, jaké průměrné a maximální rychlosti jsem dosáhl a kolik kalorií jsem spálil. Ne že bych si kalorie běžně počítal, ale když tuhle funkci hodinky nabízejí, tak proč ne, při pohledu do zrcadla bych s tím možná začít měl.

V práci jsem pak začal prozkoumávat mobilní aplikace Polar Flow a Polar Beat. První jmenovaná slouží pro statistiky, které jsou zde pěkně a přehledně rozebrané. Druhá appka pak nabízí volbu široké škály sportů, respektive 119. Ano, vážně tolik, takže si každý vybere tu svou a ke každé také doplňuje, zda při daném sportu lze využívat GPS. Následně vám poskytne výsledky vaší aktivity, i když jsem si hned říkal, že tuhle appku moc nevyužiji. Při zjišťování informací o M430-kách mi najednou hodinky zavibrovaly a de facto napsaly: "Je čas se hýbat!" Krásné, když na vás alespoň hodinky myslí a mají o vás starost. Jen se obávám, aby příští zpráva nezněla nějak takto: "Je čas umýt nádobí!" Nicméně, právě upozorňování na neaktivitu jsem během celého týdne opravdu ocenil. Když totiž ztratíte pojem o čase, tak vám ani nepřijde, že se vlastně moc nehýbete.

Při delší neaktivitě vás Polar 430 upozorní, že byste se měli začít hýbat

Při delší neaktivitě vás Polar 430 upozorní, že byste se měli začít hýbat

Po celém dni v práci jsem se v tomto dusném počasí těšil na jediné, a to na koupaliště. O M430-kách jsem se dočetl mnoho, ale vyzkoušet jsem to chtěl pro svůj lepší pocit, takže jsem s nimi vyrazil na místní koupák. Po 10 minutách plavání jsem si potvrdil, co jsem si přečetl, tento model Polaru je voděodolný, vzdálenost i čas vám změří, ovšem tepovou frekvenci nikoli.

 

Díky 6 optických LED diod vám hodinky změří srdeční tep

Díky 6 optickým LED diodám vám hodinky změří srdeční tep

Cestou domů mi na displeji vyskočilo pochvalné splnění denního cíle, což mě po náročném dni potěšilo a při pohledu na počet kroků a spálených kalorií jsem se cítil vážně dobře, i když jedna vlaštovka jaro nedělá, ale o to Polar M430 jde, abyste si to jaro udělali.

Asi si říkáte, jestli jsem musel hodinkám dobít během dne baterii. Odpovědí je, že nemusel, baterie při plném zápřahu vydrží až 8 hodin, ovšem kdybyste používali hodinky pouze na sledování času a monitorování aktivit, výdrž baterky může dosáhnout až 24 dní, což určitě není špatný výkon. A nemusíte se bát, že se vám po nabití vybije v polovině tréninku nebo závodu.

Jak se s M430-kami pracuje v praxi

M430 jsou, jako i ostatní Polar watches, určeny ke sportu, a proto plastové sklíčko, které se sice snadněji poškrábe, ovšem je odolnějším proti prasknutí, což je pro sportování jako dělané. Stejně tak jako lehkost hodinek, jenž váží pouhých 57 g a na ruce vás vůbec neomezují. Praktický a pohodlný řemínek je tvořen z voděodolného a pevného polyuretanu. Co bych ale chtěl vyzdvihnout, je ovladatelnost tohoto zařízení, která je velmi jednoduchá a uživatelsky příznivá.

Ovladatelnost zařízení je opravdu předností, jelikož je vážně jednoduchá a to se zejména při sportování vážně hodí. Když se na hodinky podíváte, na první pohled vidíte 5 tlačítek a hned to první vlevo nahoře slouží k rozsvícení displeje a při delším přidržení uzamknete i ostatní tlačítka. Levé dolní pak má více funkcí, při stisknutí vrátí vámi provedenou akci o krok zpět, tj. blíž k hlavní obrazovce (času), při delším podržení buď vypnete měření nebo budete hledat spárované zařízení, záleží na situaci. Pravé horní a dolní slouží k pohybu možností a horní má při delším podržení ještě funkci rychlého přepínání ciferníku. Červené tlačítko neboli start, je tlačítko potvrzovací.

Jednoduché ovládání ocení každý uživatel tohoto zařízní

Jednoduché ovládání ocení každý uživatel tohoto zařízní

Co umí aplikace Polar Flow a Beat?

Polar Flow, tedy aplikace, která ukazuje statistiky, se mně osobně velice líbí, je přehledná, spárování s mobilem, v mém případě se Xiaomi, bylo bezproblémové a hlavně si v ní můžete nastavit svůj trénink z hlediska délky trvání, uběhnutých kilometrů, či nastavení kolik kalorií chcete minimálně spálit. A v appce naleznete také díky integrované GPS záznam trasy, pokud se jedná například o běhání. Polar Flow je super, vážně vám poskytne kvalitně zpracovaná data, jelikož v hodinkách je sice také máte zaznamenaná, ale graficky a přehledně zpracovaná vám budou k dispozici v aplikaci. Jen dodám, že aplikace není pouze mobilní, ale také funguje na vašem webovém profilu. Takže si můžete vybrat, což by oproti mě ocenil můj děda, který s mobilem kamarád moc není.

Polar Beat. No, na rovinu vám řeknu, že i když je aplikace uživatelsky příznivá, spustíte pomocí ní trénink (který však spustíte i pomocí hodinek) a uvidíte vaše výsledky z tréninků, tak prostě je to spíše takový update Flow, menší doplněk, za mě zbytečné zaplňování paměti telefonu.

Aplikace Polar Flow poskytuje také přehledné zpracování dosažených výsledků

Aplikace Polar Flow poskytuje také přehledné zpracování dosažených výsledků

Takže, Polar M430 ANO, nebo NE?

Musím říct, že při testování sporttesteru Polar M430 jsem vyzkoušel všechny funkce a panuje u mě spokojenost. Design a uživatelské rozhraní působí skromně, žádná bomba to není. Jako důležité ale vnímám, že hodinky, potažmo aplikace, vám poskytnou zajímavé informace, které se dají využít k vyhodnocení vlastního výkonu a následnému zlepšení. A přesně na to se Polar, který na trhu působí už 42 let, zaměřuje - aby člověk poznal sám sebe. Já jsem například zjistil, vlastně jsem si to spíše potvrdil, že nemám příliš vysokou maximální rychlost, ovšem netušil jsem, že jsem na tom až tak špatně. Takže za mě vážně splňují, co slibují a to se cení.

Pokud se neplánujete potápět, tak se hodí téměř k většině běžných sportů, což jsem si sám vyzkoušel a potvrdil. I výdrž baterie mi naprosto stačila. Vím, že v tomhle nejsou nejlepší, ale teď si říkám, že celý týden jsem si je nemusel nabíjet. Ještě bych také vyzdvihl Polar Flow aplikaci, která je praktická a velice přehledná.

Koupit, či nekoupit? Pokud hledáte nejmodernější sporttester, díky kterého budete moct zároveň odeslat například SMS nebo přijmout hovor, tak Polar M430 není nic pro vás. Na trhu je plno lepších sporttesterů, ovšem z hlediska jednoduchosti a praktičnosti můžu s čistým svědomím Polar M430 doporučit. Rozhodně jsou zcela dostačující pro rekreační využití a s přimhouřením oka by si s nimi vystačil i zkušenější sportovec. Závěrem bych přirovnal tyto sportovní hodinky k tlačítkové Nokii, se kterou jsem si jako uživatel vždy vystačil a byl spokojen, díky její spolehlivosti. Ovšem s nadsázkou dodávám, že M430 byste s ní samozřejmě nespárovali.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Stanislavpřed 277 dny, reagovat
Přestal mi fungovat vizualizační program PolarFlowsync nepřihlásí se ke stahování dat z hodinek. Rok fungoval perfektně. Máte někdo zkušenosti? Dík Cerman
Matěj Urbaczkapřed 276 dny
Zdravím, nejprve bych zkusil přeinstalovat Polar Flow.:-)
Stanislavpřed 276 dny, reagovat
To jsem provedl. Instalace proběhla bez chyb. Po startu Polar Flow Sync se objeví okno žádosti na připojení hodinek, ale pouze na 3 sekundy a potom zmizí . Hodinky M430 se nepřipojí. Díky Cerman
Matěj Urbaczkapřed 275 dny
Zdravím, Stanislave, upřímně, hodinky M430 jsem neměl dlouho v ruce. Co jsem prolezl internet, tak bych Vám ještě doporučil i hodinky uvést do základního nastavení a pak znova zkusit spárovat s PC.
Slotapřed 42 dny, reagovat
Zdravím,neví někdo co se děje s hodinkami když je chci nabít a vůbec se nerozsvití display že se nabíjí?
Matěj Urbaczkapřed 41 dny
Zdravím, Sloto. Zkusil bych vyměnit kabel, anebo se obávám, že bude po nich.:-(
Stanislavpřed 41 dny, reagovat
Po 14 dnech začali hodinky fungovat
Slotapřed 39 dny, reagovat
Tak jsem hodinky napojil na pc a najednou se rozbehli.Ani kabel jsem menit nemusel,tak uvidim az se vybijou a budu je nabijet normalne a ne pres pc