» Blog » Xiaomi

Redmi Watch 4 recenze – Hybrid mezi vším

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Matěj Urbaczka | 21.3.2024 | 6 MIN | 8x komentář

Pokud hledáte opravdového obojživelníka pro mětskou džungli a outdoorový svět tam venku, Redmi Watch 4 by pro vás mohla být univerzální odpověď. Hodinky zvládnou téměř vše potřebné a ještě nezatíží vaši peněženku.

Čínské značky máme v nabídce tři – Amazfit, Huawei a právě Xiaomi (tedy Redmi jako dceřiná společnost), které mi vždycky přišlo z těch tří nejslabší. Posledními modely se dostává čím dál tím více do povědomí lidí a zkvalitňuje, co se dá. A stále to dělá v rámci rozumných cenových relací, které vám nezruinují peněženku.

Co je na Watch 4 zajímavého?

  • design na pomezí AW Ultra / AW
  • 1,97" velký AMOLED displej
  • slušná senzorová výbava
  • skvělá sportovní základna
  • telefonování v dosahu Bluetooth

Design inspirovaný Jablkem

Hodinky tak trošku vypadají jako Apple Watche. Jen jsem se ještě nerozhodl které. Robustnější tělo naznačuje inspiraci AW Ultra a hladký minimalistický design spíše kopíruje klasické Apple Watche.

2 399 Kč skladem

Každopádně, designově se mi hodinky líbí, protože vystupují z řady nudných hranatých hodinek. Rozměry 47,5 x 41,1 x 10,5 mm jsou celkem střízlivé, ačkoliv jsou spíše pánské. Když porovnám s Garmin Fenix 7X na druhé ruce, mám z nich stejný pocit.

Co je zajímavé na hodinkách, je rozhodně řemínek. Ten je na speciální systém od Redmi. Zmáčknete tlačítko na dýnku a řemínek "vyjede" z pouzdra. Silikon je příjemný a materiál na ruce nevadí. Co mi trošku vadí, je systém upínání. Při zapínání musíte trefit "cuplík" do dírky řemínku a musíte to udělat jednou rukou, což chce trošku grifu, než se to člověk naučí a upne si hodinky dobře.

Poslední zajímavou věcí je korunka přístroje, která je velká a dobře ovladatelná, a výstup mikrofonu. Ten mě překvapil umístěním, kdy když vám někdo volá, cítíte celou dobu takové mírné vibrace.

AMOLED o velikosti 1,97"

Co je opravdu paráda, je displej. Ačkoliv jsou všechny AMOLEDy většinou krásné, zrovna tento mě bere ještě o něco více než ostatní. Velikost displeje je 1,97" s podsvícením 600 nitů. Možná mě trošku mrzí, že to nedotáhli až na tisícovku, ale s viditelností jsem neměl problém ani na přímém slunci. Ačkoliv se o tom Redmi nikde nezmiňuje, vypadá to, že je zde Gorilla Glass opatřena nějakou vrstvou zabraňující tvorbě viditelných otisků, což je parádní vychytávka.

Překvapilo mě, že i svítilna přes displej je v noci při cestě na záchod celkem použitelná – člověk trefí a nezabije se o nástrahy bytu. Nicméně, displej není nijak chráněn, a tak by si zasloužil nějakou tu ochrannou fólii.

Senzory – Naprostý základ

U senzorové výbavy je to zde jednoduché – akcelerometr, kompas, snímač tepu a SpO2, okolní snímač světla (upravující automaticky jas) a GNSS s možností až pěti systémů najednou. Jelikož se bavíme o hodinkách do 2500 Kč, nenajdeme zde například barometr anebo gyroskop, ale nemyslím, že to hodinkám nějak rapidně ubírá na kráse.

Při testování GPS jsem nějaký veliký problém s přesností neměl a plus mínus to sedělo s Garminy, ačkoli nějaké rozdíly tam byly. Zajímavé je, že když máte poblíž připojený telefon, GPS z hodinek si pomáhá připojením telefonu a třeba i rychlejším získáním polohy. Pokud nemáte, jede čistě na sebe.

Výsledky nejsou tak hrozné i při bližším zkoumání.:-)

Výsledky nejsou tak hrozné i při bližším zkoumání.:-)

Co se tepové frekvence týče, tam je třeba dát pozor na správné utažení hodinek, protože pokud jsou jen trošku více navolno, tepovka nebude vůbec sedět a bude házet zbytečně vysoké hodnoty (dostal jsem se při klusu až na 191 tepů). Po dotažení se ale hodnoty daly brát jako relevantní.

Na první části jde vidět ten povolený řemínek. Pak už cajk.:-)

Na první části jde vidět ten povolený řemínek. Pak už cajk.:-)

Jelikož se z hodinek nedají moc dobře vytáhnout data, tak jsem si alespoň hrál s pulzním oxymetrem, ze kterého vycházela podobná čísla po třech měřeních jako z Garminu. Garmin měl za tři měření 96 %, 99 % a 97 % a Redmi zase 98 %, 95 %, 99 %.

Baterka dá až 20 dní, reálných je ale 10

Čím Watch 4 docela překvapil, je výrobcem uváděných 20 dní výdrže baterie na jedno nabití. Já jsem v tomhle realista a hodinkám dávám maximálně 10–12 dní v závislosti na jasu displeje, používání hodinek a sportování s nimi. I tak je to ale slušná cifra, která k pohodlnému životu bez nabíjení absolutně stačí.

V režimu GPS pak výrobce hodnoty neudává, ale dovolil bych si tvrdit, že s puštěnou GPS po sekundě to bude okolo 24 hodin, což mi přijde jako solidní výkon na městské hodinky.

V systému se výrobce posunul

Na co jsme si vždycky s kolegou v recenzích stěžovali je systém a jejich nic neříkající "kachličky" v menu. Ty tam teda jsou stále, ale dají se přepnout do klasického menu ve formě seznamu, kde jsou jednotlivé položky popsané a člověk se v tom konečně může rozumně vyznat.

Jinak zůstala klasika v podobě horní lišty s notifikacemi, spodní lišty se zkratkami, doleva / doprava mrknete na widgety (celkem dobře seskupené na jedné obrazovce) a korunkou se dostanete do menu a z něj zase ven na základní obrazovku. Korunka má možnost jen rollovat v menu, nikoli potvrzovat.

Celkově mi přijdou hodinky hodně "user friendly" a naučí se je ovládat za pár minut každý jedinec.

Sportovní aktivity na vysoké úrovni

Pokud zrovna nevybíráte jednu z x sportovních aktivit, které jsou dobré maximálně na kategorizaci sportů ve vašem tréninkovém deníčku, narazíte i na kvalitní sportovní aktivity, jako běh, kolo, posilovna, plavání a třeba zimní sporty.

U běhu vám jsou hodinky schopné vyplivnout vaši VO2 Max, aktuální tréninkovou zátěž a třeba taky dobu regenerace. Všechny tyto hodnoty jsou podstatné pro trénink a dá se podle nich řídit. Navíc je v hodinkách spoustu přednastavených běžeckých tréninků, které si můžete pustit a hodinky vás povedou k těm nejlepším výkonům.

Redmi Watch 4 měří vaši vitalitu

Z fitness základu, který Redmi nabízí, jsou nejdůležitější kroky, kalorie, spánek, minuty intenzivní aktivity, tepovka (co minutu) a třeba stres.

Zajímavou hodnotou je tzv. "Vitalita", která se měří na škále od 0 a započítává se do ní aktivní životní styl. Tedy kolik kroků nachodíte, kolik toho odsportujete a tak podobně. To pak hodinky sesumírují do jednoho čísla a tomu Redmi říká "Vitalita". Pokud se toto číslo drží nad 100 bodů, tak váš životní styl výrazně přidává na vaší kondici a je vše v naprostém pořádku. Řekl bych, že je to taková obdoba skóre PAI od Amazfitu.

A pokud si budete chtít odpočinout a uvolnit se, není nic jednoduššího, než si pustit dechové cvičení, které vám opět hodinky budou celé řídit.

Chytré funkce v čele s telefonováním

Redmi Watch 4 jsou jedny z nejlevnějších hodinek, které podporují telefonování v dosahu Bluetooth. A jsem docela překvapený, že zvuk z reproduktoru je čistý a druhá strana mě taky skvěle slyšela. Kromě toho zde najdeme klasiku v podobě kalendáře, stopek, počasí, úkolů (zadávají se přes aplikaci) anebo třeba dálkovou spoušť fotoaparátu.

Za peníze, které Watch 4 stojí, musím říct, že se chytrými funkcemi rozhodně nenechaly zahanbit a konkurují i o hodně dražším modelům. Jako třešnička na dortu je přidána SOS funkce, kdy stačí 3x za sebou rychle zmáčknout korunku a hodinky vytočí jeden přednastavený kontakt. Což se v nějaké kritické situaci může hodit. Možná trošku škoda, že to nefunguje jen na dlouhé podržení korunky, ale jinak je to fajn funkce.

Za ty prachy jsou to super hodinky

Hodinky začínají s cenovkou pod dva a půl tisíce a nabízejí za to opravdu hodně muziky. Vlastně jediná věc, která mě překvapuje, že tam není, je právě ta muzika. Ale hodinky za tu cenu mají super design, solidní sportovní a chytré funkce a taky slušnou výdrž baterie.

O mínusech se v této cenové kategorii hovoří těžko, ale možná bych za lehké mínus označil těžší manipulaci s řemínkem a na to konto méně přesný snímač tepové frekvence. Ale jinak se není o čem bavit a hodinky v testu obstály na výbornou.

Jako možnou alternativu vidím určitě Huawei Watch Fit 2, který přidává hudbu pro Android uživatele a trošku menší pouzdro. Nebo třeba Amazfit Active, který má navíc ještě navigaci po křivce.

A jak se líbí nové Redmi Watch 4 vám?

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře
12.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 36 dny, reagovat
Redmi watch 4 vs Huawei watch fit 2? Které jsou lepší? Redmi jsou novější, ale Fit 2 měří tepovku každou sekundu. Na měření zdravotních funkcí (spánek, tep, stres atd) vybrat které? Děkuju
Matěj Urbaczkapřed 36 dny
Zdravím, Honzo. Vybral bych si Watch Fit 2.:-)
Dušanpřed 32 dny
Bral bych spíše watch 4, na chvíli jsem měl huawei, a měl jsem obrovský problém s připojením. Když jsem se s telefonem vzdálil od hodinek a znovu přiblížil, hodinky se automaticky k telefonu připojily jen z 50%, a musel jsem je připojovat manuálně. A především huawei ztrácí podporu aplikaci v čele Evropě.
Honza P.před 31 dny, reagovat
Dobrý den! Nemohu se rozhodnout se mezi Amazfit Active, Redmi Watch 4 a možná Xiaomi Watch S3 (ty už mi ale asi přijdou moc velké a děsí mě ta výměnná luneta). Je to pro manželku, má iPhone... Které budou nejlepší? Díky!
Matěj Urbaczkapřed 30 dny
Zdravím, Honzo. Uprímně, kdybych volil hodinky na zápěstí slečny, vzal bych určitě Amazfit Active, který se bude nejvíce hodit. Za mě jsou oba dva další modely hodně velké. Testoval jsem teď jak Watch 4 tak S3 a už i na mou ruku (obvod 16cm) mi přišly zbytečně velké.
Honza P.před 30 dny
Díky moc za info! Bude to asi i nejlepší volba vzhledem k tomu, že tam lze dát klasický řemínek, narozdíl od Redmi Watch 4
Vladimírpřed 24 dny, reagovat
Matěji prosím tě potřebuju poradit jake hodinky vzit jesli jit do Xiaomi Redmi Watch 4 nebo do Xiaomi Watch S1 Active Je to taková nouzovka počkám na nove Garminy Venu 4 tak tet abych něco měl . Předem moc dekuju !
Matěj Urbaczkapřed 23 dny
Zdravím, Vladimíre, pro pohodlnost nošení bych vzal Watch S1 Active, který má více sportovních funkcí, a příjemnější vzhled a rozměry na nošení.:-)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Únor
2 399 Kč skladem
2 399 Kč (doručíme do 7.5.)
Novinka Únor
II. Jakost, sleva 5%
2 279 Kč skladem