» Blog » Zprávy

SEW veletrh hodinek v Praze: Co bylo k vidění a kdo (ne)zklamal?

Tagy: Zprávy | Klasické | Tradiční

Eduard Tomas | 25.10.2019 | 3 MIN

V neděli 20. 10. 2019 jsem navštívil Salon Exceptional Watches, veletrh s hodinkami od více než 40 značek napříč téměř všemi cenovým kategoriemi. Co nabídly? Kdo z nich nejvíce zaujal? A patří Samsung se svými chytrými hodinkami na takovou akci?


Od Tourbillonů Breguet po českou klasiku Prim

Nabídka byla na veletrhu SEW opravdu široká, k vidění byly hodinářské skvosty i za miliony korun, ale zároveň hodinky od značek s nejlepším poměrem ceny ku výkonu vůbec. Těmi jsou třeba německé značky jako Sinn a Junghans, nebo právě slavná česká značka Prim.

Pokud byste chtěli v příštích ročnících navštívit SEW právě za účelem sehnání nových hodinek, zklamaní nebudete. Zástupci všech značek, se kterými jsem se dostal do styku, byli velmi příjemní a ochotni pomoci. Konkrétně bych chtěl pochválit zástupce za hodinářství Dušák, který zastupoval mnoho značek, jako třeba Jaeger-LeCoultre, Omega a další. Byli nejen velmi znalí, ale i příjemní a ochotni se dát do řeči.

Myslím si však, že většina lidí vnímala veletrh spíše jako výstavu, což není špatně, protože je vždy dobře, když je krása hodinek a hodinářství šířena mezi lidmi. Zvláštně pak, když bylo k vidění tolik zajímavých časoměr.

Zdroj: fb.com/sewpraha

Výstava byla specifická tím, že hodinky jste si mohli vyzkoušet i přímo na místě koupit

Kdo zaujal? Spíš bychom se měli ptát, kdo ne

Na veletrhu SEW mě zaujali téměř všichni, jen někteří více a někteří méně. Mezi ty, kteří mě zaujali méně, patří například Bell & Ross, značka obecně v posledních letech dle mého názoru moc neinovuje a pokud přestaví nový model, je nezajímavý nebo jakýmsi "mišmašem" modelů jiných značek. A veletrh nebyl výjimkou.

Naopak se mi velmi líbilo u již zmíněného Jaeger-LeCoultre, dále mě zaujaly značky Sinn, Oris, Junghans, Mühle Glashütte a Grand Seiko. Konkrétně právě Grand Seiko mě asi nejvíce mile překvapilo. Do veletrhu jsem mu nevěnoval moc pozornosti. Ale tam jsem konečně docenil nejen krásu skvělého japonského zpracování detailů, hlavně však stále podle mě nedoceňovaný Spring Drive, který působí až hypnoticky.

Grand Seiko, japonský zástupce na SEW 2019 poutal pozornost svým Spring Drive

Samsung a hodinářská značka, špatný vtip, nebo nová realita?

Již jsem zmínil, že na veletrhu byla zastoupena i technologická značka Samsung. Mnozí ji pravděpodobně znají díky televizím a jiným spotřebičům, je ale Samsung i hodinářskou značkou a patří na podobnou akci? Já jsem toho názoru, že ne, protože nepovažuji tzv. smartwatch za hodinky. Pro mě jsou tato zařízení příslušenstvím k telefonu, nikoli hodinkami.

Není ale právě toto budoucnost hodinářství? Doufám, že ne, obdivuji technologické vymoženosti, které tato zařízení mají. Myslím ale, že nejsem jediný, pro koho nejsou hodinky jen nástrojem, ale i srdcovkou. Pro nás smartwatch nikdy nenahradí klasické hodinky, proto Samsung podle mě nepatří na veletrh SEW.

Zdroj: fb.com/sewpraha

Samsung a jeho smartwatche: pro někoho díl hodinářské skládačky, pro některé elektronika, která na SEW nepatří

Finální ohodnocení, navštívím SEW i příště?

Možná jsem vyzněl moc kriticky, nicméně veletrh SEW byl velmi povedený a rozhodně jej doporučuji i přes své nedostatky. Nic podobného v České republice ani v celé střední Evropě nenajdeme. Veletrh chválí například i Vladimír Bechyně, majitel hodinářství Bechyně, nebo dokonce Jan Lidmaňský, redaktor magazínu Top Class a hodinářský expert.

Jistě se běžte příště podívat, ať už za účelem nákupu, nebo jen z prosté zajímavosti. Já bez váhání další ročník SEW taky navštívím.

SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře