» Blog » Rozhovor

SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?

Tagy: Rozhovor | Klasické

Agáta Vřeská | 28.10.2021 | 4 MIN

Jaké trendy se objevují v hodinářství? A jak moc zasáhla koronavirová krize konkrétní značky? I na to jsme se s kolegyní Eliškou ptaly zástupců několika značek během výstavy SEW, která se konala v Praze na konci října. A vybraly jsme hned tři zajímavé – EDOX, TAG Heuer a Omegu.

A vyzpovídaly jsme i šéfredaktora magazínu Hodinky & Šperky pana Igora Sirotu:

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Mechanika vs. smartwatch? Jak vidíte budoucnost klasických hodinek v době, kdy enormně roste zájem o chytré hodinky?

Edox (Lubor Viktorin) Jakékoli chytré hodinky jsou samozřejmě velkou konkurencí. Ale osobně věřím, že klasické švýcarské mechanické hodinky nezaniknou. Stále se najdou lidé, kteří mechaniku ocení. Dokonce konkrétně u Edoxu se zvyšuje zájem o mechanické hodinky oproti quartzovým. Takže by se dalo říct, že chytré hodinky jsou spíše konkurencí pro ty quartzové a naopak je stále dost zákazníků, kteří oceňují jemnou mechanickou práci švýcarských hodinářů. Zajímavé mechanické hodinky mají budoucnost.

TAG Heuer (Eva Kratochvílova) Nemohu slíbit, že se lidé začnou vracet ke klasickým hodinkám, ale například před dvěma lety byla na SEW velká panelová diskuze, která skončila překvapivě smírným dialogem – smartwatche a mechaniky jsou tak odlišné světy, že není důvod, aby jedny vytlačovaly druhé a na trhu je místo pro oba světy. A s tím se ztotožňuji.
Mechanika není jen o tom, že hodinky ukazují čas. Jde o prestiž, je to prvoplánový pánský šperk. A druhá věc je pak láska k té mechanice, k těm stroječkům. To je něco, co je a bude.

Omega (Michaela Jetmarová, gen. ř. zl. Dušák) Zhruba před dvěma třemi lety začal skutečný boom těchto novodobých hodinek. Nicméně co se týče těch klasických mechanických hodinek, tam posledních patnáct let vidíme převažující zájem o mechanické stroje na úkor těch quartzových a čím více je daná značka v té hierarchii prestiže na vyšší úrovni, tím více uvádí na trh právě spíše ty mechanické.

Co se týče těch novodobých hodinek typu iWatch, Garmin, tak je to samozřejmě módní trend, ale věříme, že klasické tradiční mechanické hodinky budou mít stále oblibu u cílové skupiny řekněme 45+ a i mladí lidé budou mít jednou ve své sbírce více než jedny hodinky a časem budou inklinovat k těm tradičním hodnotám. Ale i já mám doma třeba na golf hodinky od značky Garmin.

Jak zasáhla koronavirová krize vaši značku? Zaznamenali jste výrazné ztráty? A přinesla pandemie i něco pozitivního?

Edox (Lubor Viktorin) Koronavirová krize samozřejmě zasáhla zřejmě každého. Už z toho hlediska, že byly zavřené všechny kamenné prodejny. Na druhou stranu to zvedlo zájem o značku na internetu a díky tomu se objevili noví zákazníci, nové možnosti.

TAG Heuer (Eva Kratochvílova) Dotklo se to asi všech. Samozřejmě tržby šly dolů, lidé nešli do prodejen… Osobně v tom ale vidím i pozitiva. Lidé byli najednou otevřenější k online věcem a odbouralo se mnoho bariér co se týče online nákupů a celkově pohybování se v online světě. A kdo se nepřizpůsobil, tak tady asi není.

Omega (Michaela Jetmarová, gen. ř. zl. Dušák) Je pravdou, že před koronavirovým obdobím jsme – jako klenotnictví Dušák – zvažovali, zda jít cestou i-commerce, zda pro náš segment je opravdu ta správná cesta právě online prodej. Protože u nás je to hlavně o zážitku. Klient se krásně oblékne, dá si u nás kávu, koňak… Přijde jednou, dvakrát, třikrát a třeba až napočtvrté si koupí dané hodinky.

A teď je tady ta druhá varianta, že si doma pohodlně sedne a začne porovnávat technické údaje. To samozřejmě může, ale není život spíše o zážitcích? O příbězích? Takhle jsme před covidem uvažovali. A pak vám najednou zavřou obchod – a tím vám v podstatě odpoví.

Michaela Jetmarová přebírá za Omegu ocenění pro Hodinky roku SEW 2021.

Michaela Jetmarová přebírá za Omegu ocenění pro Hodinky roku SEW 2021.

Na výstavě jsme měli možnost vidět hodinky Jamese Bonda. Viděla jste film? Jak se vám líbil?

Omega (Michaela Jetmarová, gen. ř. zl. Dušák) Omega je partnerem posledních devíti Bondovek a dokonce jsme měli den před oficiální premiérou i private promítání pro naše dlouholeté klienty. Popravdě to byla taková směsice pocitů líbí-nelíbí. Příliš akční, příliš citové, ale to je na tom to hezké. Kdybychom byli všichni stejní, tak je to nuda. Takže co člověk, to jiný názor na aktuální Bondovku. Ale za mě – já miluju blonďáky. Za mě tedy Daniel Craig… To je asi i odpověď. :)

Zaznamenali jste v posledních dvou letech nějaké trendy, které se v hodinářství objevují? Ať už jde o barvy, komplikace či cokoli dalšího?

Edox (Lubor Viktorin) Když se porozhlédnete kolem, asi si všimnete například zelené barvy. Ještě pár let zpět v kurzu příliš nebyla, kdežto teď je to velký trend. Co se Edoxu týče, tak tam jsme hrdi na historii značky a v mnoha modelech se vracíme k úspěšným historickým modelům.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

TAG Heuer (Eva Kratochvílova) Obecný trend poslední doby je ergonomie, hodinky se zvětšují (snad kromě čínského trhu). A spíše než nové komplikace vnímám trend nových materiálů – začíná se objevovat karbon, silikon, křemík… V tom vidím určitou budoucnost.

Omega (Michaela Jetmarová, gen. ř. zl. Dušák) Po koronavirové periodě jsem zaznamenala v klenotnictví Dušák poptávku klientů po ikonických modelech. A poptávají vyšší značky. Malinko je cítit stagnace ve střední kategorii hodinek. Ne, že by ty značky měly horší nabídku, ale spíše zákazníci, kteří do té doby nenakupovali a chtějí volné prostředky investovat, se orientují na ikonické modely.

Děkujeme za rozhovor.

Autoři: Eliška Měrková, Agáta Vřeská

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře