» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pro Apple Watche, ale ještě musí dozrát

Tagy: Recenze | Samsung | Chytré

Dominik Hok | 19.8.2020 | 12 MIN | 8x komentář

Jihokorejská firma Samsung na počátku srpna předvedla své nové chytré hodinky Galaxy Watch 3, které obohatila o několik chytrých, ale i sportovních funkcí. Já jsem tyto hodinky po nějakou dobu nechal spočinout na svém zápěstí a musím říct, že většího rivala pro Apple Watche jsem na zápěstí ještě neměl.

Jihokorejci sází spíše na tradiční vzhled klasických hodinek

Samsung Galaxy Watch 3 jsou hodinky, které upoutají svým vzhledem a vyvolávají pocit nevěřícnosti, že se jedná o chytré hodinky. Po vzhledové stránce si totiž zachovávají nádech klasických hodinek a kolemjdoucím nenabízejí žádnou nápovědu, že by se jednalo o chytré hodinky. Rozhodně se najde i tady mezi čtenáři někdo, kdo chce chytré funkce uzavřené v konzervativním, kulatém pouzdře. Žádné hrany, žádný silikon, téměř žádný plast. Galaxy Watch 3 jsou doslova konzervou mezi chytrými hodinkami.

Chytré hodinky, klasický vzhled. Na ruce se vyloženě vyjímají.

Samsung nabízí tři barevné varianty a dvě velikosti pouzdra

Nejmladší Galaxy Watch se nabízí ve třech barevných variantách a dvou velikostech. Větší verze má průměr pouzdra 45 milimetrů a OLED displej o velikost 1,4 palce. Nabízí se v černé a stříbrné variantě v kombinaci s černým koženým řemínkem. Menší verze má průměr pouzdra 41 milimetrů a displej o velikost 1,2 palce. Tato spíše dámská verze se nabízí v bronzové a stříbrné barvě v kombinaci s růžovým nebo černým řemínkem.

Nová verze držela dietu a je o patnáct procent lehčí

Obě verze mají pouzdro hodinek z nerezové oceli a displej chrání odolné sklo Gorilla Glass DX. Ale upřímně bych radši doporučil nalepit ochranné sklo. Přeci jen to není safír. Nová generace tak nějak „zhubla" ze všech stran. Oproti jejímu předchůdci je o 14 % tenčí, o 15 % lehčí a o 8 % menší. Koncem tohoto roku by řadu Galaxy Watch 3 měla doplnit ještě „fajnšmejkrovská" titanová verze.

Nový model (vlevo) se oproti prvnímu modelu zmenšil ze všech stran.

Nový model (vlevo) se oproti prvnímu modelu zmenšil ze všech stran.

Tradičně nechybí ani mechanická luneta pro pohodlné ovládání hodinek

Celkový vzhled hodinek doplňují dvě mechanická tlačítka a své místo si opět našla také mechanicky otočná luneta. Ta je výborným řešením ovládání hodinek i v dešti, mrazu a v rukavicích. Navíc je mírně vystouplá, takže displej je zapuštěnější v pouzdře a chráněn proti možným škrábancům a nárazům. Já si mechanickou lunetu nemůžu vynachválit, protože je to za mě hned po klasických tlačítkách nejlepší způsob ovládání hodinek. Nojo, nejsem úplně fanda dotykového displeje na hodinkách. Přiznám se.

Menší pouzdro, menší výdrž baterie

Samsungu se povedlo do menšího, tenčího a lehčího pouzdra vložit větší displej, ale bohužel s novou generací klesla výdrž baterie. Větší verze bez nabití vydrží dva dny, menší dokonce pouhý jeden den. Nicméně, i když starší generace vydržela o něco déle, tak nová generace má o něco jasnější displej, který rozhodně oceníte na přímém slunci. A za jasnější displej samozřejmě musíte zaplatit nějakou cenu. Já jsem se upřímně s větší verzí dostal i na tři dny výdrže. Stovka procent se po připojení k nabíječce objeví na displeji za dvě hodiny, což je příjemný standard. Pokud nebudete mít po ruce nabíječku a váš telefon ovládá reverzní nabíjení, tak si můžete dobít baterii i smartphonem.

Silně podsvícený AMOLED displej nemá problém ani s přímým sluncem.

Silně podsvícený AMOLED displej nemá problém ani s přímým sluncem.

Uživatele opět provází hodinkami podařený Tizen

O příjemné uživatelské prostředí se stará operační systém Tizen, který je pro Galaxy Watch už jistým standardem. Samsung tento operační systém použil už ve třech předchozích generacích - Galaxy Watch, Galaxy Watch Active a Galaxy Watch Active2. A rozhodně není důvod k výměně. Je to něco, na co jsou už uživatelé Samsungu zvyklí a vývojáři pouze tento systém „vyšperkovávají".

Osmdesát tisíc ciferníků? Určitě si vyberou i ti největší vybíravci

Po aktivaci displeje (pohybem ruky, poklepáním na displej či stisknutím tlačítka) se vám zobrazí ciferník a vypisovat, co na něm najdete, je upřímně zbytečné. Není to tím, že bych byl líný a nechtěl obeznámit čtenáře. Je totiž hodně malá pravděpodobnost, že tam budete mít stejný ciferník jako já. Samsung totiž ve své aplikaci Samsung Wearable nabízí zhruba 80 000 vzhledů ciferníku a věta „vybere si skutečně každý" tady získává úplně nový rozměr. A upřímně, syté a kontrastní barvy tohoto displeje vytváří nádherný pohled. Obecně musím vyzdvihnout barevné zpracování displeje. Dovolil bych si říct, že takovou kvalitu naleznete u málokterého modelu chytrých hodinek.

Operační systém nabízí naprosto jednoduché a intuitivní prostředí, kdy nalevo od hlavní obrazovky naleznete notifikace z hodinek a telefonu. Napravo jsou nastavitelné obrazovky. Můžete si tam například dát monitoring denních aktivit (spálené kalorie, ušlé kroky, vyšlá parta apod.), počasí, spuštění monitoringu sportovní aktivit, měření tepové frekvence a ovládání hudby. Ale toto jsou pouze příklady, obecně si tam můžete navolit přesně to, co chcete.

Samsung obohatil hodinky o Microsoft Outlook pro rychlé vyřizování e-mailů

Stisknutím spodního tlačítka se dostanete do menu, kde najdete veškeré aplikace od nastavení až po kontakty, internetový prohlížeč, Samsung Health či Microsoft Outlook. Ten rozhodně ocení uživatelé, kteří potřebují během dne rychle odpovídat na maily. Můžete si dokonce přednastavit rychlé odpovědi a používat je také v rámci Microsoft Outlook.

Z vrchní strany displeje se pohybem dolů dá srolovat horní lišta, ve které naleznete režim Dobrou noc (hodinky se nerozsvěcují, nezobrazují notifikace a začínají monitorovat spánek), Nerušit (hodinky nezobrazují notifikace), Letadlo (hodinky nepřijímají žádný signál), zvukové profily, ovládání Wi-Fi a Bluetooth, režim Always-on (nezhasíná displej, bohužel rapidně snižuje výdrž baterie), režim Kino (nerozsvěcuje se displej), aktivaci úsporného režimu, vodní zámek (najde své využití při plaveckých sportech či ve sprše), svítilnu a funkci Najdi můj telefon.

Galaxy Store doplní hodinky o další stovky aplikací

Hodinky skrze Galaxy Store můžete obohatit o další stovky aplikací jako je třeba Endomondo, Strava nebo například kultovní hru Snake. Na zkrácení dlouhé chvíle, proč ne? Nabídka Galaxy Storu je skutečně široká a můžete si hodinky bohatě doplnit o aplikace třetí strany.

Na zkrácení krátké chvíle. Proč ne?

Na zkrácení dlouhé chvíle. Proč ne?

S Galaxy Watch 3 platit lze, ale u nás s nimi nezaplatíte

Co se týče bezdrátových technologií, tak hodinky samozřejmě mají Bluetooth pro synchronizaci s telefonem, Wi-Fi, GPS přijímač a NFC pro bezkontaktní platby. U poslední vyjmenované technologie ale uživatele spíše zklamu, jelikož funkce Samsung Pay je v Česku stále nepodporována. Takže... Akurátně řečeno, s hodinkami lze zaplatit, ale nezaplatíte s nimi.

Pro telefonování nezávisle na telefonu výrobce nabízí také LTE verzi

Spousta uživatelů se rozhodně bude zajímat o to, jestli s hodinkami jde telefonovat. U nás na prodejně je to velice častý dotaz, jestli to nějaké hodinky umí. Tady naopak uživatelům udělám radost. Buďto můžete s hodinkami volat přes Bluetooth, kdy je potřeba telefon mít poblíž, ale výrobce nabízí také LTE verzi s vlastní SIM kartou. Takže můžete kamkoliv odejít bez telefonu a vyřizovat své hovory.

Moderní hodinky s klávesnicí plnou nostalgie

Dalším častým dotazem je, jestli na hodinkách můžu psát. Hodinky mají klávesnici, ale její správné používání budou ze začátku bravurně ovládat spíše „starší" ročníky. Řekněme... Devadesátkové děti a starší. Je totiž dělaná na způsob tlačítkové klávesnice. Pro mě to byl příjemný nostalgický moment, u někoho jiného možná z důvodu vzteku snímač tepové frekvence zaznamená prudké navýšení.

Jo, v tlačítkách by to sice byla větší nostalgie, ale i tak mi to připomíná staré časy.

Jo, v tlačítkách by to sice byla větší nostalgie, ale i tak mi to připomíná staré časy.

Jablíčkáři se u hodinek nedočkají možnosti rychlých odpovědí

Pokud ale nejste nostalgici jako já, tak vás Samsung potěší hlasovým zadáváním textu. Co se týče rychlých odpovědí, tak tady jihokorejská firma také nezklamala. Teda, tak trochu napůl. Ale nemůžou za to! Možnost rychlých odpovědí hodinky mají, ale pouze pro uživatele Androidu. Uživatelům iOSu to neumožňuje samotný Apple, který to nabízí pouze na Apple Watch.

V senzorové výbavě naleznete akcelerometr, gyroskop, barometr, optický snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr, ale také snímač okolního světla (podle něj hodinky přizpůsobují jas displeje) a EKG.

Když se mi hodinky dostaly do ruky, tak mě trochu překvapilo, že tam vlastně žádný pulzní oxymetr není, ale naštěstí se objevil po aktualizaci softwaru. Ze zajímavosti jsem vyzkoušel i přesnost tohoto senzoru v porovnání s lékařským pulzním oxymetrem. Zatímco pulzní oxymetr mi pětkrát naměřil okysličení 97 %, tak hodinky v pěti měřeních naměřily 98, 94, 97, 97 a 96 %. Proto spíše doporučuji provést více měření, zprůměrovat a brát získaná data spíše orientačně. Ale to platí obecně pro chytré hodinky s pulzním oxymetrem. Nechci tím shazovat jen Galaxy Watch 3!

Vzhledově klasické hodinky, odolností vojenský standard

Co se týče odolnosti, tak na pohled spíše fashion zaměřeným hodinkám není co vytknout. Jejich kvalitní zpracování potvrzuje vojenský standard MIL-STD-810G. Hodinky tedy snesou nárazy, vibrace, prach, bláto, ale také vodu. Poslední (pro hodinky) nebezpečnou složku utvrzuje voděodolnost 5 ATM. S hodinkami je tedy možné i plavat.

Samsung nemyslel pouze na bezpečí hodinek, ale také na to vaše. Proto hodinky dokážou detekovat pád a nehodu. Jestli něco takového zaznamenají, tak vás požádají o potvrzení, že jste v pořádku. Pokud dotaz nepotvrdíte, tak automaticky odešlou zprávu přednastaveným (až čtyřem) nouzovým kontaktům.

A jak to mají hodinky se sportem?

Abych se přiznal, tak já jsem Samsung Galaxy Watch 3 chtěl moc vyzkoušet, protože se podle výrobce dost posunuli v rámci monitoringu sportovních aktivit. Výrobce slibuje pulzní oxymetr, odhad hodnoty VO2Max, ale také monitoring pravidelnosti běhu, symetrie nášlapů, měření kontaktu se zemí, ztuhlosti a jiného.

Já jsem celý natěšený s hodinkami vyběhl a hned mě jako první překvapilo měření průměrné kadence kroků v reálném čase během sportovní aktivity. To předchozí generace Samsung Galaxy Watch Active2 neměla a musím uznat, že mě to příjemně překvapilo. Dále hodinky na prvním datovém poli ukazují tempo, dobu trvání, vzdálenost a srdeční tep. Napravo uživatel nalezne další datové pole s průměrným tempem, počtem spálených kalorií a kadenci kroků. Nalevo od hlavní obrazovky je ovládání hudby (ať už z telefonu nebo přímo z hodinek). Na druhé obrazovce napravo uživatele čeká odpočet kol (čas, tempo na jeden kilometr) a na poslední se nachází podrobný přehled o tepové frekvenci (aktuální, průměrný a maximální srdeční tep).

Po doběhnutí jsem (jako starý ješita) čekal na výsledek odhadu hodnoty VO2Max. No, upřímně jsem se nedočkal. Totéž platilo i pro pokročilou metriku běhu, kterou jsem zmiňoval už výše. Doufal jsem, že se data objeví aspoň v aplikaci Samsung Health, ale bohužel, ani tam nic. Říkal jsem si: Co je tedy špatně?

Tak dlouho jsem nad tím hloubal, až jsem zjistil, že za to zase může ta zpropadená aktualizace (stejně jako u pulzního oxymetru). Po aktualizaci jsem opět spustil sportovní aktivitu a k datovým polím přibyl ještě odhad symetrie běhu v reálném čase. To slouží k procentuálnímu porovnání doby kontaktu se zemí obou nohou. Ideální je symetrie 50 na 50, kdy levá noha je v kontaktu se zemí po stejnou dobu jako ta pravá. Najednou se objevil také odhad hodnoty VO2Max a pokročilá metrika běhu. U mé předešlé aktivity se ale tyto údaje neobjevily, tak mi nezbývalo, než to nechat na další běh. Ale už jsem byl příliš unavený, abych svůj pravidelný okruh běžel znova. Navíc bylo hrozné vedro. Tak zítra. Nicméně, pamatujte na to, až budete stejně natěšení jako já a vyběhnete téměř hned po rozbalení s hodinkami ven. Prvně provést aktualizaci softwaru!

Další den jsem hodinky opět běžel vyvětrat na svůj pravidelný okruh a těšil jsem se na pokročilou metriku běhu, kterou tento model nabízí. Dnes už ale vážně. Když jsem doběhl, tak mi úsměv upřímně trošku povolil. Z pokročilé metriky běhu se stalo to, že mi hodinky napsaly, že symetrii mám skvělou, dobu kontaktu se zemí skvělou, pravidelnost taky, ztuhlost dobrou a dobu letu taky dobrou. Když už hodinky dokážou vyhodnotit tyto parametry, tak proč mi nenabídnou přesná čísla? Jaká je má doba kontaktu se zemí, jaká je přesně má symetrie v procentech? Upřímně jsem cítil zklamání a představoval jsem si podrobnou metriku běhu trochu jinak. Zvláštní je také to, že tyto údaje sice vidím v hodinkách, ale v aplikaci Samsung Health ne. Obvykle to u chytrých hodinek bývá spíše naopak.

Při sportovní aktivitě musíte mít rychlé oči, displej totiž zhasne v setině sekundy

Našel jsem ale i něco dalšího, co mě neskutečně rozčilovalo. Během sportovní aktivity se často dívám na hodinky, protože si kontroluji tepovou frekvenci, tempo a vzdálenost. Ovládání hodinek mechanickou lunetou během sportovní aktivity? Luxus. Není potřeba používat dotykový displej a pohodlně se dostanu tam, kam potřebuji. Během aktivity však displej zhasíná. A tady se objevují problémy.

Pokud zvednete ruku, poklepete na displej, stisknete tlačítko nebo pootočíte lunetou, tak se displej rozsvítí. Já jsem tedy vždy stiskl tlačítko a pootočil lunetou, abych se dostal na příslušné datové pole. A v ten moment, kdy jsem začal pošilhávat po údaji, který chci vědět, tak displej zhasl. Zkusil jsem displej znova rozsvítit. Opět zhasl. Mezi mnou a hodinkami začala hra na to, jestli se stihnu podívat na svou tepovou frekvenci. Samozřejmě, že se mi to brzy podařilo, protože už jsem věděl, kam se podívat. Ale upřímně, kdo toto vymyslel? Navíc když se doba nedá nijak prodloužit. Radši při sportovní aktivitě mějte displej v módu Always-on. Sice to bude více „sosat" baterku, ale ušetří vám to spoustu nervů. Nemáte zač.

Galaxy Watch 3? Na sport zatím to nejlepší od Samsungu

Ale toto všechno jsou jen drobnosti. „Podrobná" metrika běhu mě trochu zklamala a zhasínání displeje rozčilovalo, ale musíte počítat s tím, že to jsou chytré hodinky doplněné o sportovní funkce. Není to ryzí sporttester. Takže, budiž Samsungu odpuštěno. Obecně ale musím říct, že datová pole při sportovní aktivitě jsou velice přehledná a monitoring sportovní aktivity zatím nejlepší u této značky.

Co si o hodinkách myslím?

Tento model rozhodně jako první upoutá svým působivým a velice odolným zpracováním. Samsung sází spíše na klasický vzhled hodinek a věřím, že je to dobrý krok. Displeji prostě není co vytknout a na slunci není žádný problém s čitelností. Když se mi hodinky dostaly poprvé do ruky, tak jsem skoro až nemohl uvěřit, jak syté a kontrastní barvy dokázala tato jihokorejská firma vytvořit. Celkové zpracování? Rozhodně na jedničku.

Co se týče chytrých funkcí, tak Samsung sází na standard a abych byl upřímný, tak mi nepřijde, že by byly nějak chytřejší než předchozí modely. Možnost telefonování, podpora třetích aplikací, internetový prohlížeč a jiné, jsou určitě funkce, které mají své využití během dne, ale disponovaly jimi i předchozí modely. Co bych uvedl jako velký plus, tak je předinstalovaný Microsoft Outlook pro rychlé vyřizování e-mailů, po případě LTE verze pro vyřizování hovorů bez přítomnosti telefonu. Spoustu uživatelů by si Samsung získal skrze možnost bezkontaktního placení, ale zatím tuto funkci bohužel nemůžou nabídnout.

Abych byl upřímný, tak mi přijde, že Samsung spíše sázel na doplnění senzorů a sportovních funkcí. K optickému snímači tepové frekvence se přidal ještě pulzní oxymetr a hodinky se obohatily o podrobnější metriky. Sportovci určitě ocení odhad hodnoty VO2Max, symetrii běhu, kadenci běhu a ostatní údaje, které už ale nejsou tak podrobné. S těmito všemi funkcemi si dovolím (se špetkou troufalosti) říct, že by si našly místo i na zápěstí pokročilejšího sportovce. Ale i tak je spíše vidím na ruce obyčejného smrtelníka s vášní pro sport, než na ruce vrcholového sportovce. Dost o tom napovídá kožený řemínek, který hodinky doplňuje.

Se vší upřímností musím říct, že až hodinky budou mít možnost bezkontaktní platby, tak budou slušným rivalem pro Apple Watche vládnoucím trhu. Navíc teď Galaxy Watch 3 mají více sportovních a chytrých funkcí, takže pokrývají větší cílovou skupinu. Nicméně je cenovka docela vysoko a slušnou alternativou mohou být starší modely Galaxy Watch Active2 a Galaxy Watch. Po případě Xiaomi Amazfit nebo Suunto 7.

Klady a zápory:

konzervativní, ale moderní design
mechanická luneta
podrobnější zhodnocení sportovní aktivity
LTE verze
příjemné uživatelské prostředí

nedostupnost bezkontaktního placení a EKG
nemožnost nastavení delší prodlevy při zapnutí displeje během sportovní aktivity
slabší výdrž baterie
pokročila metrika běhu pouze formou "oznámkování"

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Darinapřed 1321 dny, reagovat
Skvělý článek, Dominiku! Píšete ale, že hodinky mají OLED displej a pak zase, že AMOLED. Co je správně? A jaký je prosím rozdíl mezi těmito displeji? Děkuji. :-)
Dominik Hokpřed 1319 dny
Zdravím, děkuji z pochvalu. Hodinky mají AMOLED displej. Byl to překlep a děkuji za upozornění. :) Mezi AMOLED a OLED displejem není víceméně žádný rozdíl. AMOLED je vlastně vylepšení OLED technologie. OLED displeje totiž fungují na principu rozsvícených a zhasnutých "minižárovek". Proto dokážou vytvořit syté a kontrasní barvy. Dokážou tedy vytvořit úplně černou barvu, protože tyto "minižárovky" zhasnou. LCD displeje jednotlivé žárovky zakrývají, ale nezhasínají. Proto LCD displej nikdy nebude tak kontrastní jako OLED displej. AMOLED displej je vlastně vylepšení technologie rozsvěcování a zhasínání těchto žárovek. Proto má pak displej lepší odezvu a sytější barvy.
Jaroslav Kejzlarpřed 1146 dny, reagovat
Jakou zvolit barevnou variantou z hlediska odolnosti, Nebude se ta černá nějak loupat, co škrábance budou horší na stříbrné nebo černé?
Dominik Hokpřed 1144 dny
Zdravím. Všechny modely mají PVD úpravu, která chrání hodinky proti poškrábání. Osobně si ale myslím, že na černé půjdou škrábance vidět trochu více.
Martinpřed 1079 dny, reagovat
Děkuji za skvělou recenzi, teď mám teda brouka v hlavě? Jaká je přesnost GPS oproti Garminu? Dá se někde najít, jaké hodinky obsahují sportovní funkce? Jde mi hlavně o běh, kolo, kolo uvnitř kruhový trénink a třeba vesla uvnitř. Cena je jako za ty Garmin Venu a ovládání se nedá srovnat. Známá má Samsung Galaxy watch, asi 3 roky a ovládání lunetou je super. Díly moc.
Dominik Hokpřed 1079 dny
Zdravím, přesnost GPS jsme upřímně mezi Garminy a Samsungy nesrovnávali. Do budoucna plánujeme testy, které by tyto informace přinesly, ale prozatím nechci zbytečně střílet od pasu, který model je lepší. Běh, jízdu na kole venku i uvnitř a veslovací trenažér dokážou hodinky monitorovat určitě. Co se týče kruhového tréninku, tam to bude složitější, protože byste musel při každé změně hledat konkrétní cvik, nebo si celý trénink nějak přednastavit. Možná to dokáže suplovat nějaká aplikace z Galaxy Store. Možná by postačila i přednastavená aktivita "Posilování", ale neměl byste rozložené jednotlivé cviky.
Martinpřed 1079 dny, reagovat
Díly moc... Teď ještě jak je to se spárováním sluchátek. Telefon mám Xiaomi a sluchátka nice boy.. Většina Samsung výrobků jsou pro Samsung výrobky.
Dominik Hokpřed 1079 dny
Zdravím, spárování by nemělo být žádný problém. Není to omezené na Samsung výrobky, spárujete veškerá sluchátka.