» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 4 představení – Že by Samsung konečně dohnal Apple?

Tagy: Zprávy | Samsung | Chytré

Dominik Hok | 11.8.2021 | 4 MIN | 11x komentář

A je to tady. Samsung Galaxy Watch 4 je na světě. Přináší dosud nevídanou funkci, která zjistí procento tuků a svalů ve vašem těle a dokonce s nimi poprvé i bezkontaktně zaplatíte.

Co přínáší Galaxy Watch 4 nového:

  • upustilo se od operačního systému Tizen a přešlo se na Wear OS od Googlu (nadstavba One UI Watch 3.5)
  • hodinky se nabízejí v základní (průměr 40 a 44 mm) a Classic verzi (průměr 42 a 46 mm)
  • menší verze mají displej o velikost 1,19 palce, větší 1,36 palce
  • přibyl BIA senzor schopný odhadnout tuk, svaly a vodu v těle
  • od 27. srpna s Galaxy Watch 4 i zaplatíte
  • procesor by měl být o 125 % rychlejší a o 880 % vyšší grafický výkon (čipset Exynos W920)
  • zvětšila se paměť RAM i vnitřní úložiště
  • s novým systémem se dočkáte také Google map přímo v hodinkách
  • vylepšený monitoring spánku ve spolupráci s chytrým telefonem

Co je důležité vědět:

Samsung Galaxy Watch 4 bude v prodeji až od 27. srpna, ale můžete si už u nás vytvořit předobjednávku. Má to své výhody. Když si je předobjednáte, dostanete duální bezdrátovou nabíječku zdarma. Normálně stojí 1599 Kč a mít ji zdarma, to se dá, ne? :)

Naše videopředstavení:

Sbohem a šáteček, Tizene. Teď jde na scénu Wear OS

Každá generace Galaxy Watchů běžela na operačním systému Tizen. Teď Samsung sáhl po pomoci od Googlu a nová generace běží na operačním systému Wear OS s nadstavbou One UI Watch 3.5. V praxi to znamená, že si Samsung touto nadstavbou přikrášlil operační systém k obrazu svému. Stejně jako to dělá s Androidem u Galaxy telefonů.

Otázkou je, má to nějaké výhody? Za mě rozhodně. Podpora aplikací třetích stran na Galaxy Storu byla slušná, ale mít k dispozici celý Google Play? S takovou podporou bude válka proti Applu trochu snažší.

Navíc je teď konektivita s Android telefony na vyšší úrovni a po spárování s telefonem by se měly všechny dostupné aplikace nainstalovat také do hodinek. A také si můžete pokecat s hlasovou asistentkou Bixby, která se také v Samsungu objevuje poprvé.

Wear OS = mizivá výdrž baterie. Platí to stále?

Když jste dříve do lesa zakřičeli "Wear OS!", ozvěnou se vám vrátilo "Slabá výdrž baterie!", tak to prostě je. Jak je to ale teď s novou nadstavbou od Samsungu? Bohužel furt stejné. Papírově Samsung udává výdrž baterie až 40 hodin pro menší (247 mAh) i větší verze (361 mAh).

Co mě ale potěšilo, je dobíjení, kdy se za 30 minut hodinky nabijou dostatečně na 10 hodin provozu. Stovka procent se objeví zhruba za hoďku a tři čtvrtě.

Galaxy Watch 4 je ve dvou kabátcích a dvou velikostech

Čtvrtá generace se nabízí ve dvou verzích – základní a Classic. Classic verze je o něco dražší, má elegantní otočnou lunetu a tělo z nerezové oceli. Základní verze vizuálně připomíná Galaxy Watch Active 2, má hliníkové tělo a nemá lunetu.

Základní verze má pak dva průměry – 40 a 44 mm. Classic verze 42 a 46 mm. Větší průměr má kvůli lunetě. Za mě je to od Samsungu velice chytrý krok, kdy umožní uživatelům si vybrat mezi sportovnější a více městkou verzí. Zatímco verze Classic jde ve šlépějích klasického Galaxy Watche, tak verze bez přízviska "Classic" pokračuje ve sportovnější tradici Galaxy Watch Active.

Co si budem, design se povedl. Je to čistá elegance a musím uznat, že zapracování řemínku se opravdu povedlo.

Displej se trochu zmenšil, ale je pixelově bohatší

Obě verze mají displej o velikost 1,19 a 1,36 palce. Ačkoliv předchozí generace měla větší displej (1,2 a 1,4 palce), nový model si vysloužil více pixelů. Přechozí generace totiž měla rozlišení 360x360 px a ta nová 450x450 px. Menší verze se dočkala 396x396 px. Už se těším, až to vysoké rozlišení a jemnost (330 ppi) uvidím naživo.

Displej chrání odolné sklíčko Corning Gorilla Glass DX.

BIA senzor dokáže rozpoznat složení našeho těla

Úplnou novinkou a ne-li (v odvětví smartwatchů) světovým prvenstvím je BIA senzor. Ten dokáže z vašeho zápěstí odhadnout složení vašeho těla, což se nejvíce hodí pro zkoumání procent tuků a svalů v našem těle. Znáte to třeba z chytrých vah.

K měření stačí přiložit prsty na obě tlačítka a během 15 vteřin hodinky získají zhruba 2400 potřebných údajů.

Samsung už je obecně docela popředu, jelikož už v předchozích generacích jsme našli EKG, měření krevního tlaku, ale také pulzní oxymetr či snímač tepové frekvence.

Zaplatím s chytrými hodinkami od Samsungu?

Otázka, která visí ve vzduchu už několik let a na území Česka byla odpověď dlouho negativní. ALE! S novým systémem Wear OS teď Samsungy přešly na Google Pay, které bude podporované na konci srpna. Od 27. srpna tedy hodinkami od Samsungu zaplatíte!

Nový procesor by měl posunout svižnost a vykreslování systému

Samsung u nové generace přešel na novější procesor Exynos W920 a tento procesor by měl být o 125 % rychlejší a o 880 % vyšší grafický výkon. Zatím je to jen teorie, ale zní to dobře. Svou svižností teď Apple Watche doslova válcoval trh, tak uvidíme, co zmůže svěží jihokorejský vítr.

Potěší také nárůst paměti RAM na 1,5 GB a vnitřního úložiště na 16 GB. Předchozí generace měla paměť RAM 1 GB a vnitřní úložiště 8 GB.

Samsung vytěží benefity od Googlu. V hodinkách najdeme i mapy

Postavení nové generace na operačním systému od Googlu má jednu další a nesporně velkou výhodu. Google mapy. Ačkoliv předchozí generace měly nějaké navigační funkce, tak plná podpora Google map může být obrovským krokem kupředu.

Chrápete? Tak to je pro Galaxy Watch 4 dobře

Samsung na konferenci Unpacked vyzdvihl také vylepšený monitoring spánku, který teď dokáže spolupracovat s telefonem Galaxy. Kromě hodinek vás může také monitorovat telefon, který zaznanemává vaše chrápání a podle toho upravit naměřené hodnoty spánku.

Co čtvrtá generace podědila a rozhodně to stojí za to:

  • EKG a měření tlaku
  • pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence a GPS
  • ovládání gesty
  • dotyková/mechanická luneta k pohodlnému ovládání hodinek
  • možnost telefonování
  • LTE verze, která je nezávislá na telefonu
  • hudební přehrávač a podpora streamovacích služeb

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vítězslav Švarcpřed 984 dny, reagovat
Hodinky vypadají super, ale... Všechny jejich funkce asi nevyužijí stoprocentně všichni. V materiálech Samsungu je uvedeno, že na jejich biometrické funkce (BIA, EKG či měření TK) je třeba vlastnit některý z telefonů Galaxy s jejich nástavbou One UI. Dále je třeba údajně mít jejich aplikaci Samsung Health Control, která je ke stažení pouze v Samsung store. Kompatibilita některých nástavbových funkcí tak bude značně omezená :-( Velmi rád bych se mýlil, protože hodinky bych rád zakoupil, ale vzhledem k tomu, že nevlastním telefon značky Samsung, nový telefon si kvůli hodinkám kupovat nechci :) https://news.samsung.com/global/galaxy-watch4-and-galaxy-watch4-classic-reshaping-the-smartwatch-experience https://mobilenet.cz/clanky/nove-hodinky-od-samsungu-nefunguji-s-iphony-ani-s-mobily-huawei-44275
Kubaspřed 972 dny
Také mě FirstParty podpora trochu zklamala, přestože mám nový samsung telefon.. Nicméně již nyní jsou nástroje (aplikace třetích stran na telefon) které tyto funkce zpříztupní na jakémkoliv androidu :)
Radekpřed 983 dny, reagovat
Dobrý den, mám otázku zda rozdíly mezi verzí Classic a Watch 4 bude opravdu jen v lunetě ? Mají verze classic něco ještě navíc co u W4 chybí? U Active 2 proti Watch 3 to byl chybějící oxymetr tuším. Jak to bude nyní u nabízených verzí s/bez lunety? Děkuji
Dominik Hokpřed 981 dny
Zdravím, Radku. Zatím vím o těchto rozdílech – průměr pouzdra, luneta a materiál (classic je z nerezové oceli, základní z hliníku).
ivetanemcova@email.czpřed 684 dny, reagovat
Hodinky vlastním a nejdou mi stáhnout jiné ciferniky. Hlásí mi to - při připojování k síti došlo k potížím. Nevím si s tím rady
Matěj Urbaczkapřed 680 dny
Zdravím Iveto, zkusil bych resetovat připojení Wi-Fi, čili úplně smazat síť a přihlásit ji znova.
Shrekpřed 653 dny, reagovat
Koupil jsem si hodinky Samsung watch 4 lte. 1tyto hodinky nemají vydrž jak uvádí výrobce musím je nabíjet obden i když je třeba nenosim. 2 ze začátku bez problému zakoupil jsem esimkartu a fungovaly bez problému a teď když z nich chci zavolat tak jen přes mobil jinak si z nich nezavolam. 3 ze začátku nebyl problém poslat si tam písničky atd teď bohužel mužů přehrávat jen když mám u sebe mobil jinak ani ťuk a to jsem je zkoušel resetovat a znova spojit s mobilem.Takze za mne hodinky které stojí skoro 12.000 mně zklamaly měl jsem obyčejné KW88 za 3.300 a bez problému dalo se z nich volat i bez mobilu ne jak s těchto drachejch já říkám pořád čím dražší tím je potom větší hovno takže samsungy prodám a seženu si obyčejné na co je mi v hodinkách měření tlaku na to mám tlakoměr a ostatní funkce když z nich nemohu volat takže za mne špatná volba zklamaly.
Lubošpřed 550 dny, reagovat
Nejde nainstalovat Samsung health, i v případě, že se přihlásím k účtu. Jak na to, je k dispozici nějaký návod?
Matěj Urbaczkapřed 550 dny
Zdravím, Luboši, jaký máte typ telefonu?
Lenka Novotnápřed 435 dny, reagovat
Dobrý den, koupila jsem si Samsung Galaxy watch 4clasic s tím, že jsem si do předu zjišťovala, jestli budou komunikovat a telefonem Huawei P30lite. Ač je uváděno, že komunikovat mají, ano si neškrtnou...Poradíte mi prosím, jak na spárování? Díky L. N.
Matěj Urbaczkapřed 434 dny
Zdravím, Lenko, máte staženou aplikaci Samsung Wearable přes AppGallery?

Hodinky zmíněné v článku