» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenze – Prodloužila se výdrž a co dál?

Tagy: Recenze | Samsung | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.9.2022 | 6 MIN | 17x komentář

Není tomu dávno, co vyšly dva nové modely hodinek Samsung s označením Galaxy Watch 5 PRO a Galaxy Watch 5. Asi jako další značky, i Samsung se dal na svět outdooru a model PRO směřovali právě pro tuto skupinu lidí. A jak se jim to povedlo?

Pokud se v minulosti řeklo Samsung Galaxy Watch, bylo to synonymum pro čistokrevné městské hodinky s opravdu nabouchanou základnou chytrých funkcí a také s opravdu malou výdrží baterie. Hodinky vydržely nabité okolo jednoho až dvou dnů. Toto se ale výrobce snažil u nového modelu změnit

Co je tedy nového:

  • delší výdrž baterie
  • safírové sklíčko
  • upravené pouzdro, aby lépe sedělo na ruce
  • možnost navigace po křivce (pouze verze PRO)
  • možnost TrackBacku (pouze verze PRO)

Vyplatí se přejít ze čtyřek na 5 nebo 5 PRO?

Ze čtyřek na pětky se určitě přechod nevyplatí. Kromě baterky a trošku lépe "zahnutého" dýnka, nevidím důvod proč přejít. Samsung Galaxy Watch 5 PRO je pak jiná písnička a jsou to docela jiné hodinky. Mnoho lidí určitě nenadchne absence otočné korunky, ale i tak. PROčka mají konečně KULE.

Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka
27.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka

Jeden design zůstal neměnný

U "základní" verze pětek design zůstal stejný. Pouzdra jsou ve velikosti 40 a 44 mm a opět vypadají jako trošku Hi-Fi hliníkové čipy na bazén. Jejich minimalistický design se ale určitě hodí pro bussinesmany, kteří potřebují mít jednoduché hodinky pod košili.

Jediné, co se změnilo, je malá tečka vedle snímače tepové frekvence na dýnku, která snímá naši teplotu v noci. No a snímač tedy nově vystupuje z pouzdra. Je vystouplý docela dost, a tak se bojím o nepěkná "tetování". Tedy obtisky snímače na vaší kůži.

To je další z faktorů, který ovlivňuje spoustu vlastností hodinek. Řemínek a jeho utažení. Jediné hodinky, které mi jakžtakž sednou správně na ruku jsou ty nejmenší a to je docela zlé. Pokud si vezmu větší rozměry, mezi hodinkami a řemínkem se tvoří díra, která ovlivňuje měření tepu a vypadá nevzhledně. Samozřejmostí je výkus okolo pouzdra, takže neoriginální řemínek bude vypadat trošku hůře.

Pojďme mrknout na zoubek zajímavějšímu modelu, a to modelu 5 PRO. Nový koncept hodinek se mi moc líbí. Minimalistická luneta vystupující z pouzdra mě okamžitě zaujala a vůbec mi nechybí otočná mechanická.

Pouzdro tvořené z titanu je opět hodně uhlazené, ale přesto vcelku budí dojem robustnosti a ryzí krásy. Průměr pouzdra je 45 mm (nesedne asi každému) a výška je 14,6 mm, což je docela dost. Na to, že Samsung uvádí výšku 11 mm... Nevím, kde udělali soudruzi chybu, ale někdo kdo to měřil, musel být opravdu mimo.

Řemínek u PROček také doznal změnu a dostal úplně nový systém zapínání. Teď řemínek funguje jako překlápěcí, s magnetickou sponou, která funguje opravdu dobře. Jediný problém vidím opět v nastavení řemínku, kdy se mi prozatím nepodařilo správně nastavit set-up, aby mě řemínek neškrtil a taky aby nebyl volný a opět netvořil mezery.

Jinak je design opravdu povedený a hodinky i přes svou tloušťku se nosí dobře. Váha 46 g nevadí ani při spánku.

Nakonec vám nechám všechny údaje v tabulce, kde najdete míry o trošku přehledněji:

GW 5 (40 mm)
GW 5 (44 mm)
GW 5 PRO
Šířka 40 mm
44 mm
45 mm
Výška
13 mm
13 mm
14,6 mm
Váha 29 g 33 g 46 g

Gorilu nahradil safír

Stará dobrá Gorilla byla nahrazena u všech modelů Safírem, což beru jako plus z důvodu ochrany displeje. U základního modelu luneta nevystupuje z pouzdra, a tak poškrábání rozhodně hrozí. Se safírem můžete být víceméně v pohodě.

Pro přehlednost dám rozměry opět do tabulky:

GW 5 (40 mm)
GW 5 (44 mm)
GW 5 PRO
Displej
450 x 450 pixelů 450 x 450 pixelů
450 x 450 pixelů
Velikost
1,19" 1,4" 1,4"

Displej je tedy největší u největších modelů, což dává docela rozum. Nejvyšší DPI má ale podle pixeláže ten nejmenší displej, protože má stejně pixelů jako jeho větší kolegové.

Senzorově pořád stejná písnička

Senzorově jsou na tom modely úplně stejně, a tak není třeba popisovat každý zvlášť. Teoreticky i prakticky se tato kategorie oproti předchozímu modelu vůbec nezměnila. Najdete zde akcelerometr, barometr, gyroskop, tepák, pulzní oxymetr, EKG, kompas a teploměr. No a samozřejmě GPS. Co se týče GPSky, tak Samsung je snad jediná firma, která do nového modelu nevložila vícepásmovou GPS.

Teploměr funguje při měření spánku jako další senzor, který vám pomáhá měřit teplotu a lépe vyhodnocovat spánek, ale bohužel jsem nezaznamenal, za své testování, že by to k něčemu bylo anebo, že by to dokonce vyhodnocovalo...

Sportovec tělem ve verzi PRO

Samsung se snažil udělat outdoorové hodinky. Tělem (pouzdrem) je verze PRO skoro srovnatelná s Garminem. U duše už to ale malinko pokulhává. Čekal jsem nějaké rozdělení a u verze PRO trošku jiný mechanizmus sportovních aktivit. Třeba normální zapínání aktivity, které nestartuje jako nějaká firma s nakousnutým jablíčkem.

U PRO verze je tedy jediným rozdílem navigace po křivce, kterou ale prozatím můžete spustit jen při aktivitě cyklistika nebo chůze, což není úplně potěšující okolnost. Další věcí je, že funkčnost nahrání GPX souboru, prozatím není úplně valná a bohužel se mi do hodinek nepodařilo dostat ani jeden soubor z Mapy.cz.

Nakonec se mi tam podařilo ale dostat jeden soubor z jiné stránky a navigaci jsem rozjel. Pak už tedy vše fungovalo jak má. Hodinky, pokud je máte připojené k telefonu (a mobilním datům) dokážou také navigovat přes Google mapu, kterou si stáhnout pro tu danou trasu.

Jinak vás u obou modelů čeká strhující nabídka sportovních aktivit, kde mysleli úplně na veškeré aktivity, které si můžete přát. Nechybí žádné důležité outdoorové ani indoorové akvitiy.

Mechanická luneto, sbohem!

Jak už je z obrázků a popisu poznat, Samsung se prozatím rozloučil s mechanicky otočnou lunetou okolo displeje.  Hodinky se tedy ovládají dotykově v kombinaci s dvěma tlačítky. Ale ovládání je pak klasika – lišta nahoře skrývá ovládací centrum, skrolováním dolů se dostanete do menu a pohybem doleva, doprava otevřete widgety, které si můžete navolit podle sebe.

Pro rychlejší ovládání můžete ještě použít neviditelnou digitální lunetu okolo rámečku displeje.

Ovládání je intuitivní a myslím, že zrovna s tím mít problém opravdu nebudete. Pokud byste přecejen měli, můžete si projet základní "výukový" program, který se vám ukáže ihned po spárování.

Chytré funkce jsou stále základem těchto modelů

Samsung opět vyniká svou chytrostí. Ať už jde o možnost rozšířit si aplikace v obchodě Play, nebo o variantu LTE verze, do které můžete nahrát e-SIM. Samozřejmostí je volání skrze propojený Bluetooth z telefonu, odepisování na zprávy (ať už přednastavenou volbou anebo volnou odpovědí) anebo platba kartou.

Trošku mě zklamalo, že hodinky stále nepodporují hlasové zadávání a rozkazy v češtině, protože Bixby se česky zatím nenaučila. I tak je příjemné poklepat rukou (možné nastavitelné gesto), otevřít Bixby a nastavit si třeba časovač anebo další funkce.

Fitness funkce na vysoké úrovni

Hodinky vám přes den měří aktivní kalorie, počet kroků, aktivní čas a samozřejmě i tepovou frekvenci. Tu ale neměří každou vteřinu, jen každou minutu. Ve widgetu fitness funkcí se pak dozvíte souhrn veškerých těchto aktivit a při scrollování dolů zjistíte na grafu, ve které části dne býváte nejaktivnější.

Věc, která se nezměnila, je ta, že pokud chcete využívat pokročilé metriky jako měření tuků, vody a svalů v těle, EKG a tlakoměr, je zapotřebí mít hodinky spárovány s telefonem Samsung Galaxy.

V hodinkách také najdete měření stresu a SpO2, které již není podmíněno telefonem značky Samsung.

Rozporuplný model téměř beze změn

Model jako obvykle sliboval dost, ale očekávání splnil tak na polovinu. Reálná výdrž baterie je opět okolo dvou dní a upřímně, pokud máte čtvrtou generaci, nevyplatí se přejít.

Klasická verze se téměř nezměnila a PRO verze je masterpiece, co se vzhledu týče, ale tam jeho kouzlo končí. Nechci lhát, a tak píšu jen holá fakta. Hodinky mě nadchly designově, ale funkčně a baterií se nijak zvlášť nevyšvihly.

Určitě si najdou své kupce, protože jsou to chytré městské střely a existuje spousty lidí, kterým nevadí nabíjet častěji.

A co vy? Jaký máte pocit z Pětek a PRO modelu?

Mohlo by vás zajímat:

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

SOUBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8
2.2.2023 - Filip Debrecenyi
SOUBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8

Garmin Venu 2 Plus představení – První s možností telefonování
4.1.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus představení – První s možností telefonování

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Danielpřed 485 dny, reagovat
Dobrý den. Garmin Venu 2 nebo Samsung galaxy watch 5. Co myslíte?
Matěj Urbaczkapřed 483 dny
Zdravím, Danieli, pokud potřebujete spíše telefon na ruce a chytré funkce, zvolil bych Samsung Watch 5 na úkor baterie. Pokud chcete od všeho trošku, velkou výdrž baterie a sportovní zázemí Garminu, zvolil bych Venu 2.
Tomaspřed 481 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych váš názor Garmin venu 2 nebo Garmin forerunner 255. Hodinky převážně sport a to běh,kolo,chůze atd. Děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 478 dny
Zdravím, Tomáši, pokud chcete hodinky více na sport, zvolil bych Forerunner 255 z důvodu větší výdrže baterie, propracovanějších sportovních i fitness metrik a ačkoliv je Forerunner celoplastový, tak bude na sport odolnější.:-)
Kajapřed 433 dny, reagovat
Zdravim,aky mate nazor na presnost EKG,tlaku krvi a pulzu meranych Samsung watch 5 Pro.Doporucil by ste ich.Potrebujem si tieto funkcie sledovat. Dakujem
Matěj Urbaczkapřed 432 dny
Zdravím, Kájo, co se týče tlaku a tepovky, tak hodinky bez problému sedí. U tlaku je největší problém, že musíte často kalibrovat s klasickým tlakoměrem (co 20 dní). Senzor EKG jsem prozatím neměl možnost vyzkoušet oproti zdravotnickému zařízení, a tak Vám s jistotou nemůžu říct, jestli funguje správně.
Petrpřed 429 dny, reagovat
Dobrý den. K těm pokročilým funkcím je zapotřebí mobil Galaxy jaké řady? Musí být nejvyšší řada "S"? Nebo funkce pojedou i s řadou "A"? Děkuji
Dominik Hokpřed 429 dny
Zdravím, mělo by to být kompatibilní se všemi telefony Galaxy, které mají Galaxy Store.
Kajapřed 429 dny, reagovat
zaujimaju ma komentare k k smart hodinkam
Samuelpřed 426 dny, reagovat
Dobrý den pánové, kdyby jsme porovnavali galaxy watch 5 vs huawei gt3 aktiv, nezavisle na ceně, které podle vás vítězí? Mockrát děkuji za odpověď
Matěj Urbaczkapřed 425 dny
Zdravím, Samueli, každý by vyhrál v jiném prostředí. Huawei by vyhrál ve výdrži baterie, sportovních aktivitách a možná přesnosti tepové frekvence. Samsung v jeho chytrosti, placení, odepisování na zprávy a pokud jste majitelem Samsung telefonu, tak má navíc tlak a EKG.:-)
Jan Kotaspřed 421 dny, reagovat
Zdravím. Chci se zeptat jak dostanu messenger a facebook do hodinek watch 5 pro? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 420 dny
Zdravím, Jane, můžete dostávat pouze noticikace, na které můžete odpovídat. Bohužel, Samsung neumožňuje surfování na Facebooku přes jejich aplikaci v hodinkách.
Matespřed 396 dny, reagovat
Co si vybrat Samsung Galaxy Watch Classic 4 LTE Samsung Galaxy Watch 5 PRO nebo Garmin Venu 2 Přesností měření tepovka oxymetr atd. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 394 dny
Zdravím, skrze přesnost tepové frekvence a pulzního oxymetru bych si vybral Garminy. Pokud ale chcete funkci EKG a tlaku, je třeba sáhnout po Samsungu.
Vlastimilpřed 395 dny, reagovat
Dobry den, jaky je rozdil mezi typy watch 5 PRO a watch 5 PRO LTE? Predem dekuji
Matěj Urbaczkapřed 394 dny
Zdravím, Vlastimile, jediný rozdíl je v tom, že hodinky s přízviskem LTE mají možnost nahrát do sebe eSIM a tak můžete z hodinek volat nezávisle na připojeném telefonu.

Hodinky zmíněné v článku