» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 (PRO) představení – Mechanická luneto, budeš mi chybět

Tagy: Představení | Samsung | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.8.2022 | 5 MIN | 9x komentář

Samsung po roce vydává další model svých hodinek s názvem Samsung Galaxy Watch 5 a Samsung Galaxy Watch 5 PRO. Ačkoliv "střeva" hodinek zůstala téměř nedotčená, navenek se odehrálo mnoho razantních změn.

Samsung byl vždycky značkou s ryze chytrými hodinkami, které se nejlépe cítily ve víru velkoměsta. Zavolali jste si, napsali zprávu, pustili hudbu, omrkli nejnovější trendy na YouTube anebo si objednali pizzu. Ano, všechno tohle hodinky stále umí a asi umět budou. Příbývají ale i funkce pro dobrodruhy a sportovce, které jsme v Samsungu ještě neviděli.

Pojďme tedy v rychlosti mrknout, co je na modelech Galaxy Watch 5 a Watch 5 PRO nového:

Samsung Galaxy Watch 5:

  • 4 barvy
  • Safírové sklíčko
  • Nárůst váhy
  • Větší baterie / rychlejší nabíjení
  • Vylepšený widget spánku
  • Prodloužená výdrž baterie
  • Smart Switch – přenos dat ze starých hodinek
Samsung Galaxy Watch 5 ve 4 barevných kombinacích

Samsung Galaxy Watch 5 ve 4 barevných kombinacích

Samsung Galaxy Watch 5 PRO:

  • Úplně nový model s jiným designem
  • Titanové pouzdro / safírové sklíčko
  • D-buckle řemínek
  • Prodloužená výdrž baterie
  • Vylepšený widget spánku
  • Teplotní senzor
  • Smart Switch – přenos dat ze starých hodinek
  • Offline navigace / Track Back navigace

Pokud jste si pořádně prohlédli úvodní obrázek, zjistili jste jednu zásadní věc. Ani na jednom z modelů není mechanická otočná luneta, kterou měli uživatelé hodinek Samsung asi nejradši. A prozatím se ji bohužel nedočkají. Na internetu ale kolují zvěsti, že bychom se mohli později dočkat právě i modelu s otočnou lunetou.

No a teď na to pojďme pořádně.

Sportovní verze zůstala a přidala se ještě sportovnější

Dalo by se říct, že verze Samsung Galaxy Watch 5 je nástupce řady Galaxy Watch 4, které byly založené sportovněji než verze Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Právě Classicy se prozatím nedočkaly pokračování linie a místo nich přichází sportovnější Galaxy Watch 5 PRO, který mi je (minimálně vzhledem) hodně sympatický.

Na základní verzi se moc změn neodehrálo. Pouzdro zůstalo úplně stejné, čili dvě velikosti 44 a 40 mm za použití hliníku. Myslím, že na tomto pouzdře není co zkazit a minimalistický vzhled se mi líbil už na předchozí variantě. Oproti minulé generaci jsou hodinky o něco těžší. 33,5 g ve verzi 44 mm a 28,7 g ve verzi 40 mm. Bude to z důvodu větší baterie a také kvůli použití safírového sklíčka místo Gorilly.

Použití safíru jako prémiového materiálu vřele vítám stejně jako fakt, že je na obou modelech.

Pojďme ale na úplnou novinku, kterou reprezentuje model PRO, ze kterého mám po celém těle husí kůži, což už se mi dlouho u takového měšťáka nestalo. Sexy křivky modelu PRO mě nepřestávají překvapovat. Titanové pouzdro v jedné velikosti 45 mm (ženy mají prozatím smůlu) doplněné o safírové sklíčko a celkový outdoorový look. Ačkoliv zmizela otočná luneta, inženýři se rozhodli mini lunetku, která zůstala, vystrčit nad sklíčko a tím ho chránit před odřením anebo vysypáním (safír by se poškrávat neměl, ale je křehčí než minerál).

Model PRO také přichází s novým typem řemínku nazývaným D-buckle, který funguje na principu překlápěcí spony s uchycením na magnet. To vše na silikonovém řemínku s typickým Samsung vykousnutím u pouzdra. Celé hodinky nakonec váží 46,5 g, což je ideální váha pro outdoorové sportovní hodinky!

Woow! Nadšení je veliké a doufám, že hodinky budou stejně přitažlivé i naživo. A nebojte, pokud se ptáte na LTE varianty, PRO i ne-PRO verze je má.:-)

Vnitřnosti zůstaly stejné, avšak baterie se zvětšila

Značka se vykašlala na novoty v podobě senzorové obměny, a tak jsme zůstali u stejné výbavy jako na modelu Samsung Galaxy Watch 4. Takže krom základu tady máme BIA tracker, který měří poměr tuků, svalů a vody v těle a také EKG. Mírnou změnou oproti minulé generaci je, že si můžete nastavit, kolik chcete například ubrat tuků a přidat svalové hmoty a hodinky vám navrhnou trénink a příjem kalorií. Takže se v podstatě stávají opravdovým trenérem na zápěstí.

To vše se Samsung snaží podrthnout větší výdrží baterie, kde se vykašlal na reálné hodnoty výdrže a nabídl pouze mAh. Hodnoty nechám přehledně v tabulce:

Samsung Galaxy Watch 5 44 mm
Samsung Galaxy Watch 5 40 mm Samsung Galaxy Watch 5 PRO
Velikost baterie mAh
410
284

590

Je škoda, že Samsung prozatím nenabídl reálné hodnoty výdrže, ale na internetu jsem našel, že model PRO by měl dát minimálně 80 hodin v režimu smartwatche a 20 hodin na GPS. 3,5 dne v režimu smartwatche opět není moc, ale 20 hodin na GPS už není vůbec zlé! Jsem zvědav, kde bude realita...

U aut jsme zvyklí znát hodnotu za jak dlouho se dostane z 0 na 100. Samsung se rozhodl udat hodnotu z 0 na 45. A to procent baterie. Na takovou hodnotu se dostanete za 30 minut nabíjení, což není vůbec špatné a pokud potřebujete rychle dobít (například před spánkem), celkem se to šikne.

Nové typicky netypické funkce

Jako vždy se musí nové hodinky vytasit s nějakými novými funkcemi. A za mě se Samsung pustil i do vod jim dříve neznámých. Pokud bych měl začít právě těmito funkcemi, v hodinkách Galaxy Watch 5 PRO najdete možnost offline navigace, kdy si do hodinek můžete nahrát GPX soubor a nechat se navigovat po něm. Tak stejně hodinky dostaly i funkci Track Back, což znamená, že když se ztratíte někde v pustině, klepnete na tlačítko "navigovat zpět", povede vás to po stejné cestě zpět na start.

Foto vypůjčeno z TechRadar

Foto vypůjčeno z TechRadar

Funkce, které už dostaly všechny hodinky jsou například vylepšený spánkový widget anebo Smart Switch. Druhá zmiňovaná funkce vám má pomoct přenést si jednoduchým způsobem data ze starých hodinek do nových, což mi přijde jako super užitečná fíčura. Tato funkce byla dříve dostupná jen pro telefony a teď se rozšířilo pole působnosti.

Novinkou je vylepšený widget spánku, který měří veškeré spánkové fáze a dle toho vám přidělí i nějakého zvířecího tvora, který zřejmě spí stejně dobře anebo špatně jako vy. Co tato funkce přináší nového se dozvíte v pozdější recenzi.

Závěr nechám otevřený

Na papíře vypadají hodinky skvěle a moc se těším na reálné testování. Ještě více pak na verzi PRO s novými outdoorovými fíčurami. Konečný ortel si tedy povíme v recenzi a zatím nám můžete napsat do komentářů, jak se vám nové hodinky líbí!

Mohlo by vás zajímat:

Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka
27.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Štefan Nugettapřed 614 dny, reagovat
Zajímavý příslib do brzkého budoucna je plná navigace s Google Maps v hodinkách bez telefonu...
Janpřed 613 dny, reagovat
Dobrý den, pochopil jsem to správně tak, že watch 5 PRO budou mít import GPX souborů, ale watch 5 (classic) tuto funkci nemají?
Matěj Urbaczkapřed 613 dny
Zdravím Jane, ano, je to přesně tak.:-)
Wolfpřed 610 dny, reagovat
Tak na jednu stranu si u mě šplhli návratem k safírovému sklíčku (gorilla glass invictus stojí za prd, hned jsou na něm vlasové škrábance), na stranu druhou mě dost namíchli absencí mechanické lunety. Byla to ikonická feature samsungových hodinek od dob galaxy gear s3 která poskytovala možnost ovládání bez ťápot na displayi a zároveň chránila samotný display i před nárazy a poškrábáním (ta mini je tam fakt hodně platná... nehledě na vzniklý neestetický černý pruh po obvodu displaye, stejný jako u sportovní verze, snad v budoucnu napraví). Zvětšenou kapacitu baterie chválím, byla hodně potřeba (výdrž watch4 při normálním používání max den - den a půl v závislosti na modelu). Docela zvědavý jsem na možnost měření teploty, o kterém se v souvislosti s novým modelem hodně mluví. Byl by docela praktický. Shrnuto, hodinky jsou to pěkné, dobře vybavené (hlavně pro sportovce), ale nijak zvlášť nepřevyšují předchozí model a díky výrazně sportovnímu designu se příliš nehodí jako doplněk ke společenskému stylu oblékání. I tak dobrá práce a doufejme, že se množství modelů této řady ještě rozšíří tak, aby nalákalo i zákazníky z řad "kravaťáků".
Jiřípřed 607 dny, reagovat
V článku hovoříte o možnosti měření teploty, ale v technické specifikaci o senzoru teploty není zmínka. Co je tedy pravda?
Dominik Hokpřed 603 dny
Zdravím, kolega je testuje a říkal snímač teploty je zespodu. Každopádně, teď je na dovolené a připravuje se na závod. Až bude mít po, tak se na to podívá a napíšeme. :)
Svatavapřed 509 dny, reagovat
Zdravim, me by zajimalo, proc ten mensi model (40mm vzhled ala pro holky) ma o tolik mensi velikost baterii oproti 44mm?? Nikde jsem se nedocetla proc tomu tak je???? Tenhle rozdil me hodne odrazuje od nakupu ????????????
Matěj Urbaczkapřed 508 dny
Zdravím, Svatavo, s tou baterií to až tak dramatické není, protože oba modely vydrží shodně okolo jednoho až dvou dnů v závislosti na používání hodinek.
Dagmarpřed 289 dny
Mám 40 mm a s jednou tréningovou aktivitou denně, zapnutým BT, zapnutou wifi, měřením tepové frekvence každých 10 minut (+ po celou dobu aktivity), čtením SMS a stále zapnutým displejem mi vydrží rovné dva dny.