» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balancující na pomezí sporttesteru a smartwatche

Tagy: Recenze | Samsung | Chytré

Dominik Hok | 2.7.2020 | 11 MIN | 11x komentář

Jihokorejská firma Samsung na podzim minulého roku představila chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Active2. Hodinky výrobce popisuje jako „osobního asistenta pro zdravý životní styl“ a toto zařízení může být správnou volbou pro někoho, kdo hledá hodinky na pomezí kategorií chytrých hodinek a sporttesterů.

Watch Active2 při sportu nepřekáží a ve společnosti neurazí

Na první pohled Samsung Galaxy Watch Active2 ihned upoutají minimalistickým designem, který může i nemusí potěšit, ale rozhodně neurazí. Mně se do rukou dostala menší verze s průměrem pouzdra 40 milimetrů (prodává se také verze s průměrem 44 milimetrů).

Osobně bych tuto menší verzi doporučil spíše pro dámy, protože na mužském zápěstí působí spíše jako čip ke skříňce na plaveckém bazénu než jako chytré hodinky pro sportovce. Kromě velikosti těla a displeje je jediným rozdílem mezi jednotlivými verzemi kapacita akumulátoru, která je u menší verze 247 mAh a u větší 340 mAh. U obou verzí je rozhodně pozitivní váha nepřesahující třicet gramů.

Hodinky disponují Super AMOLED dotykovým displejem o velikost 1,2″ zasazeném v hliníkovém rámu doplněným o silikonový pásek, který pohodlně sedí na ruce, ať už při běžném nošení nebo sportování. V okraji kruhového dotykového displeje je digitální otočná luneta, kterou předchozí generace Watch Active postrádala. Ovládání skrze lunetu není vůbec nešikovné, řekl bych až velice povedené, a citlivé na dotek.

Pravý bok hodinek doplňují dvě mechanická tlačítka. Stisknutím spodního tlačítka se dostanete na domovskou obrazovku a do menu s aplikacemi, a horní vyvolává akci „Zpět“. Mezi tlačítky naleznete mikrofon sloužící k pohodlnému telefonování chytrými hodinkami. Na levém boku se skrývá reproduktor. Zespod hodinek je optický senzor pro měření tepové frekvence, které už je v dnešní době standardem.

Displej hraje milióny barev viditelnými i na přímém světle

Rozlišení displeje hodinek je 360x360 pixelů, které v kombinaci s šestnácti miliony barev nabízí opravdu krásný pohled. A to i za slunečného počasí. Jas displeje lze redukovat na škále od jedné do desíti a na přímém slunci mi pro jasnou viditelnost bohatě stačila úroveň šest.

Čitelnost je dobrá i na přímém slunci

Čitelnost je dobrá i na přímém slunci

Barevně povedený displej chrání odolné sklo Gorilla Glass DX+ a nešikovní uživatelé rozhodně ocení, že hodinky splňují vojenský standard MIL-STD-810G potvrzující vysokou odolnost. Hodinky se vám díky voděodolnosti 5 ATM nepovede jen tak utopit. Nicméně potápěčům by se to povést mohlo. Voděodolnost hodinek zvládne sprchování a plavání, potápění už bohužel ne.

Hodinky vydrží při standardním chodu téměř dva dny

V odolném těle hodinek se skrývá baterie, u které výrobci zaručují téměř dvoudenní standardní chod. Já jsem při běžném používání hodinky dobíjel každý druhý večer, takže ano – potvrzuji. V úsporném režimu (vypnuté barvy, Wi-Fi, pouze oznámení nevyžadující data) se doba do vybití protáhne až na dvojnásobek. V režimu „Pouze hodinky“ výdrž stoupne až na čtyřicet dní, ale hodinky budou mít pouze jedinou funkci – ukazovat čas. Což je u dnešních chytrých hodinek poměrně málo.

Ke stoprocentnímu nabití hodinky potřebují zhruba dvě a půl hodiny odpočinku na magnetické dobíjecí stanici. Majitelé mobilních telefonů Samsung rozhodně ocení možnost reverzního nabíjení, kdy hodinky nabíjíte přiložením k zadní straně telefonu. Reverzní nabíjení je možné i s jinými značkami telefonů, ale je potřeba si ověřit, jestli je váš telefon schopný dobíjet Galaxy Watch Active2.

Operační systém hodinek nabízí intuitivní prostředí, ve kterém se neztratíte

Pokud se od vnějšího popisu přesuneme k tomu, co hodinky umí, tak musím hned na úvod vyzdvihnout přehledné, jednoduché a intuitivní uživatelské prostředí operačního systému Tizen. Probuzením hodinek (stisknutím tlačítka, pohybem či dvojklikem) se dostaneme na domovskou stránku s ciferníkem. Hodinky nabízejí velké množství ciferníků podle vašich preferencí. Já jsem upřednostnil ciferník zaměřený na zdraví, kde se zobrazuje čas, tep, počasí, aktuální stav baterie, počet kroků a také ukazatel splněných denních cílů (spálené kalorie, minuty cvičení a hodiny, kdy jsem v pohybu).

Domovská strana s ciferníkem je výchozím bodem odkud se nalevo dostanete k notifikacím z telefonu a napravo k nastavitelným funkcím jako je třeba statistika pohybu, výběr způsobu cvičení, měření tepu, podrobné počasí, ale také třeba ovládání Spotify. Tyto různé pomůcky si můžete nastavit libovolně podle svých preferencí.

Ovládání hodinek usnadní přehledné menu a otočná luneta

Co se mi hodinky dostaly do ruky (nebo spíše na ruku), tak jsem neměl žádný problém najít jednotlivé funkce. Pokud člověk nechce jezdit doleva a doprava, tak stačí stisknout tlačítko MENU, ve kterém vidíte všechny funkce a aplikace. Ovládání hodinek si můžete usnadnit také pohybem prstu po digitální lunetě na okraji displeje. Pokud by vám množství funkcí a aplikací přišlo nedostačující, tak stačí otevřít Galaxy Store se širokou nabídkou dalších aplikací (např. Spotify, Strava, internetový prohlížeč, barometr, kalkulačka, překladač a podobně).

Uživatelé Androidu jsou v telefonech zvyklí na horní „rolovací“ lištu. Obdoby této lišty se dočkají i v prostředí Watch Active2. Najdete tam zapnutí úsporného režimu, regulaci jasu, ovládání režimů Always-on (vždy zapnuté hodinky), Dobrou noc (noční režim, kdy se hodinky nerozsvěcují a neupozorňují na příchozí oznámení), Kino (ztlumení notifikací, vypnutí režimu Always-on), Nerušit a Letadlo. Dále v liště naleznete například svítilnu, zapnutí Wi-Fi, GPS a několik dalších funkcí.

Hodinky nabízí monitoring cvičení, a dokonce i tréninkové programy

Výrobce popisuje hodinky jako „osobního asistenta pro zdravý životní styl“. Toto pojmenování se snaží dokázat nejen pomocí monitoringu cvičení, ale také skrze spoustu tréninkových programů, které v hodinkách naleznete. Jedná se například o běh, plavání, cyklistiku, chůzi, ale převážně o fitness cvičení doplněné animací.

Samsung Galaxy Watch Active 2 nabízí nejrůznější sportovní módy

Samsung Galaxy Watch Active2 nabízí až 40 sportovních aktivit

Osobně mě během cvičení obtěžovala jedna věc. Když například běžím, tak mě nejvíce zajímá aktuální rychlost, uběhnutá vzdálenost, průměrná rychlost a tepová frekvence. Watch Active2 sice všechny tyto údaje ukazují, ale bohužel to rozdělují do několika stran. Abych všechny tyto údaje mohl sledovat, musím složitě přejíždět mezi stranami. Na úvodní straně monitoringu naleznu uběhnutou vzdálenost, čas a aktuální rychlost, ale abych se dozvěděl tepovou frekvenci a průměrnou rychlost, tak se musím pohybem prstu dostat na další stranu a podobně. Ačkoliv to zní jako malichernost, tak během tréninku to může být nepříjemné. Veškeré informace o cvičení se ukládají do aplikace Samsung Health, kterou můžete stáhnout na Google Play nebo App Storu.

Zapomnětlivci rozhodně ocení automatickou detekci cvičení

Doběhnout do cíle a uvědomit si, že jste si nezapnuli monitoring cvičení, může být opravdu nepříjemná zkušenost. Tyto chytré hodinky mají pro zapomnětlivce šikovnou funkci automatické detekce cvičení. Watch Active2 dokážou automaticky rozpoznat 7 sportovních aktivit: běh, chůzi, eliptický trenažér, dynamický trénink, veslovací trenažér, cyklistiku a plavání. Pokud se zrovna nevěnujete jednomu z těchto sportů, tak hodinky jednoduše zařádí cvičení do kategorie „Jiné cvičení“, nebo si před tréninkem musíte jednoduše vzpomenout a vybrat z nabídky téměř čtyřiceti sportovních aktivit.

Na konci cvičení hodinky zhodnotí vaše počínání

Při dokončení cvičení vám hodinky „vyplivnou“ souhrnnou statistiku vašeho dosavadního počínání. Doba cvičení, vzdálenost a spálené kalorie jsou samozřejmostí. Hodinky dále dodávají graf tepové frekvence během tréninku. Mimo jiné také minutáž podle zón srdečního tepu, kterou rozděluje jako maximální (více než 90 % vašeho maximálního srdečního tepu), intenzivní (70-90 %) a střední (50-70 %). Jednoduše řečeno udávají hodinky počet minut, kdy byl pro vás trénink maximálně intenzivní, intenzivní a podobně.

Poslední informací, pokud se zrovna věnujete cyklistice či běhu, je pak mapa vyznačující trasu. Velká škoda je, že hodinky v trajektorii barevně nevyznačují intenzitu v dané části podle tepové frekvence. Člověk by tak mohl trasu na mapě přiblížit a uviděl by, v jaké částí to pro něj bylo náročnější. Mapa však jen ukáže, kudy jste se zhruba pohybovali a přiblížení bohužel nefunguje.

Spotify nebo vlastní hudba v úložišti? Pro Watch Active2 žádný problém

Sport a hudba v uších? To k sobě v dnešní době už tak nějak patří. Galaxy Watch Active2 nabízí jak možnost nahrání vlastní hudby do úložiště chytrých hodinek, tak také možnost stažení aplikace Spotify, která je přímo dělaná pro operační systém Tizen. Aplikace je přehledná a jednoduše se ovládá. Pokud si stáhnete své playlisty z aplikace Spotify, tak hudbu můžete poslouchat offline a telefon můžete nechat doma. Hudbu si můžete pouštět přes bezdrátová sluchátka nebo přímo z reproduktoru hodinek, který je upřímně lepší, než jsem očekával.

S hodinkami zjistíte kvalitu vašeho spánku. Ať už to je odpolední šlofík nebo noční spánek

Kromě cvičení dokážou hodinky během dne monitorovat srdeční tep, stres, a dokonce i spánek. Tepovou frekvenci hodinky mohou měřit nepřetržitě, každých 10 minut, nebo pouze ručně. A musím říct, že měření je velice přesné. Při současném měření tepové frekvence kvalitním tlakoměrem a těmito hodinkami mi oba přístroje naměřily naprosto stejnou hodnotu. Podle tepové frekvence hodinky dokážou také poznat, jestli jste ve stresu. Při přepnutí do režimu „Dobrou noc“ začínají hodinky sledovat váš spánek a měří jeho kvalitu. Po probuzení tak můžete zjistit, jak dlouho jste během noci byli vzhůru, nebo kdy jste byli v lehkém, hlubokém či REM spánku.

Samsung Galaxy Watch Active2 je ve 3 barevných variantách, každá ve 2 velikostech

Samsung Galaxy Watch Active2 je ve 3 barevných variantách, každá ve 2 velikostech

Přijdou si na své vrcholoví sportovci? Odpověď bude pravděpodobně negativní

Ačkoliv hodinky měří také množství vydané a přijaté energie, kofeinu, vody a disponují množstvím sportovních funkci, tak jsou vhodné spíše pro aktivní smrtelníky než pro vrcholové sportovce. To potvrzuje také nemožnost připojení hrudního pásu a nastavení zvukové signalizace při dosažení horní hranice tepové frekvence. Koukat neustále na hodinky, abych zjistil, jakou mám tepovou frekvenci, je opravdu nepraktické a trochu mě mrzí, že na to vývojáři nemysleli.

Watch Active2 nejsou určené vrcholovým sportovcům, spíše aktivním lidem, kteří ocení prodlouženou ruku telefonu

Watch Active2 nejsou určené vrcholovým sportovcům, spíše aktivním lidem, kteří ocení prodlouženou ruku telefonu

Hodinky lákají na měření EKG, které je ale v ČR stále nedostupné

Jedním z velkých důvodů, proč si pořídit právě Watch Active2, bylo měření EKG. Uživatelé se měli dočkat aktualizace umožňující toto měření už na začátku tohoto roku, ale Samsung stále nezískal povolení. Na konci května vyšla zpráva, že funkce se už používá v domovské zemi firmy Samsung (Jižní Korei) a v České republice bychom se jí měli dočkat do konce roku 2020. Hodinky s touto funkcí budou schopné poznat srdeční arytmii a měřit kromě tepu také krevní tlak.

Majitelé zařízení iPhone jsou ochuzeni o několik funkcí

Tyto chytré hodinky jsem testoval na svém iPhonu a už když se mi dostaly do ruky, tak jsem uvažoval nad kompatibilitou s mým telefonem. Výrobce uvádí, že hodinky si rozumí i s mobilním telefonem s operačním systémem iOS. Já jsem však očekával nějaké rozdíly, což se také potvrdilo.

Při spárování s iPhonem přijdete o funkci Samsung Pay (což není taková škoda, protože to stejně v ČR dosud nefunguje) a nemůžete si nastavit rychlé odpovědi na SMS zprávy. Ikonku e-mailové schránky v menu neočekávejte a také nebudete mít možnost odeslat screenshoty do vašeho telefonu. Což například u psaní recenze může být docela problém.

Jablíčkáři přijdou o pár funkcí

Jablíčkáři přijdou o pár funkcí

Obecně je problematická synchronizace. Pokud si například nastavíte budík v iPhonu, tak v hodinkách se nastavení nijak neprojeví. Uložené Wi-Fi sítě z iPhonu se vám také nesynchronizují s hodinkami a je potřeba hesla ručně znovu zadávat. Synchronizace kalendáře či aplikace Zdraví s hodinkami také bohužel není možná.

Obecně lze tedy říct, že Watch Active2 si s iPhonem rozumí, ale pokud to vezmeme metaforicky, tak to je jako když rodilý mluvčí hovoří s cizincem. Nějaká část komunikace vypadává, v něčem si prostě nerozumí. Proto radši vyhledá někoho, s kým si rozumí lépe (telefon s Androidem, ideálně z řady Samsung Galaxy).

Ano, ne? Pro koho?

Hodinky jsem testoval téměř týden a musím říct, že kdybych se rozhodl pro tento model hodinek, tak bych určitě sáhl po širším ciferníku. Testovanou verzi bych doporučil spíše ženám nebo mužům s menším zápěstím. Hodinky se staly mým společníkem, který se díky minimalistickému vzhledu hodí jak ke košili, tak i k prodyšnému triku doplněnému o hydrovak na zádech.

Na hodinky si rychle zvyknete

Na hodinky si rychle zvyknete a sednou skoro ke každému outfitu

Pokud bych vlastnil telefon s operačním systémem Android (ať už Samsung Galaxy, nebo cokoliv jiného), tak Samsung Galaxy Watch Active2 rozhodně nejsou špatná volba. Jestli se spokojíte s dvoudenní výdrží baterie, tak dostanete stroj, který zvládne telefonovat, surfovat na internetu, v budoucnu snad i platit, a který vám bude dělat sparing partnera k vaší cestě za zdravějším já. Navíc s váhou do třiceti gramů o tomto asistentovi ani nebudete vědět. Samozřejmě neříkám, že by nebyly hodinky vhodné pro majitele iPhone telefonu. Jen bude muset počítat s horší synchronizací a absencí několika funkcí.

Menší velikost sedne i na drobnou dámskou ruku

Menší velikost je ideální pro drobnou dámskou ruku

Hodinky jsou ideální kombinací chytrých hodinek se sporttesterem pro méně náročné. Pro vrcholového sportovce hledajícího srovnatelné množství a přesnost sportovních funkcí, jako například u hodinek značky Garmin, budou hodinky pravděpodobně nedostačující a měl by proto sáhnout spíše po něčem jiném. Pokud ale nechcete chytré hodinky zaměřené na ryze sportovní funkce, ale jste aktivním člověk, tak Samsung Galaxy Watch Active2 mohou být něčím přesně pro vás.

Odkaz na naši videorecenzi:

Klady a zápory:

minimalistický design
nízká hmotnost
ideální pro uživatele vyhledávající kombinaci chytrých hodinek a sporttesteru
digitální luneta
příjemné uživatelské prostředí

horší synchronizace s iOS
méně přehledné zobrazení monitoringu při cvičení
slabší výdrž baterie
chybějící navigace
nemožnost připojení hrudního pásu
absence zvukové signalizace při vysoké tepové frekvenci

Funkce hodinek:

  • Monitoring tepové frekvence, cvičení, pohybu, stresu a spánku.
  • Možnost ručního nahrávání spotřeby vody, kofeinu a monitoring vydaných a přijatých kalorií.
  • Telefonování, možnost rychlých odpovědí na SMS zprávy (vyjma Apple telefonů).
  • Do hodinek si můžete stáhnout internetový prohlížeč a surfovat na internetu či si pouštět videa na YouTube.
  • Široká škála vzhledu ciferníku.
  • Při delší neaktivitě vás hodinky upozorní, abyste se začali hýbat.
  • Možnost připojení bezdrátových sluchátek a poslechu hudby (přes aplikaci Spotify nebo z úložiště hodinek).
  • Měření EKG, které zatím není v ČR povoleno, ale uživatelé by se ho mohli dočkat během roku 2020.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mončapřed 1365 dny, reagovat
Nad Samsungami právě uvažuju, zvažuji je s Fitbity, nebo jsem ještě přemýšlela, jestli nepočkat na nové Samsung Watch 2. Co byste doporučil vy? děkuji za radu, Monča
Dominik Hokpřed 1365 dny, reagovat
Zdravím Vás, Mončo. Pokud jste člověk, který shání (jak už titulek tohoto článku napovídá) hodinky na pomezí chytrých hodinek a sporttesteru, tak rozhodně nešlápnete vedle. Co se týče srovnání první generace Samsung Galaxy Watch a Samsung Galaxy Watch Active2, tak v odvětví sportu rozhodně vedou Watch Active2. Mají prokazatelně přesnější měření a obecně je uživatelské prostředí přizpůsobené sportovcům. Vy se ale zajímáte o Samsung Galaxy Watch 2. To momentálně vůbec nemůžu srovnat. Aktuální informace jsou takové, že hodinky budou mít měřic srdečního tepu, EKG, GPS a podobně. Jenže to je vše, co už Watch Active2 má. Co se týče přesnosti a dalších sportovních funkcí, tak to je ve hvězdách. Pro zajímavost - aby se tyto chytré hodinky nepletly s Watch Active2, tak výrobci uvažují nad názvem Samsung Galaxy Watch 3. Co se týče Fitbitů, tak pokud to srovnám například s Fitbit Versa 2, tak je to docela slušný soupeř. Cenovku má o něco níže, voděodolnost je stejná a hmotnost víceméně taky. Mínusem může být uživatelské prostředí pouze v angličtině a nemožnost stažení playlistů ze Spotify k poslechu offline. Dalším mínusem oproti Watch Active2 je neexistence GPS (využívá GPS pouze z telefonu). Velkým plusem je však možnost placení hodinkami skrze Fitbit Pay, které většina bank v České republice podporuje. Takže souhrnně: Co bych doporučil já? Pokud přeci jen trochu více táhnete ke sportu, tak bych sáhl po Watch Active2. Pokud nejste tak náročná ohledně sportovních funkcí a ovládáte angličtinu, tak bych zakoupil Fitbit Versa 2, se kterými si po tréninku můžu zaplatit i pivko.Oboje chytré hodinky mají něco do sebe, záleží na preferencích. Ohledně Samsung Galaxy Watch 2 (nebo 3?) bohužel nemůžu napsat nic jiného než - čas ukáže. Dominik z Hodinky-365
Mončapřed 1360 dny
Moc děkuji za odpověď, právě to placení mě u Samsungů mrzí, jinak bych měla jasno. Zkusím počkat na ty nové Samsung Watch, třeba to pak rozhodnou za mě. Ještě jednou díky za vyčerpávající informace. Monča
Milan Bartošpřed 1361 dny, reagovat
Opravdu vynikající článek.Samsung má spolehlivé výrobky a to nejen hodinky.
Dominik Hokpřed 1360 dny
Dobrý den, mockrát děkuji za pozitivní reakci. Dominik z Hodinky-365
Palitapřed 1346 dny, reagovat
moc hezka recenze obsahujici vse co me zajimalo. Diky za ni ;) Nevite kdy by mely prijit na trh samsung watch 3? Nebo je to jeste hudba budoucnosti?
Dominik Hokpřed 1346 dny
Dobrý den, moc děkuji za Vaši kladnou reakci na můj článek. Jsem rád, že jste našel vše, co potřebujete. Co se týče Samsung Galaxy Watch 3, tak jste se zeptal v pravou chvíli. Samsung totiž vydal oficiální datum zrovna včera. :) Hodinky by měly přicházet na trh od 5. srpna, ale otázkou je, kdy přesně se dostanou k nám. Každopádně věřím, že to bude co nejdříve. Mějte se hezky, Dominik z Hodinky-365
Bell11před 1174 dny, reagovat
Dobrý den, děkuji za super recenzi. Potřebovala bych poradit, je možné si do hodinek samsung galaxy watch active 2 stáhnout i další aktivity? (Lyžování, běh na lyžích nebo tennis) ...Případně máte nějaký tip na aplikaci, kde bych tyto další sporty našla? Děkuju
Dominik Hokpřed 1173 dny
Dobrý den, ke stažení aplikací do hodinek se používá aplikace Galaxy Store. Můžete ji použít přímo v hodinkách nebo v telefonu. Tam najdete veškeré kompatibilní vzhledy a doplňky. :)
Romanapřed 1101 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nakolik jsou srovnatelné (lepší / horší) než Polary. Mám M430, se kterými jsem byla spokojená, ale už jsou přece jen starší a chci si koupit nové. Děkuji. R.
Matěj Urbaczkapřed 1101 dny
Zdravím Romano, tyto hodinky moc nejsou srovnatelné se sporttestrem od Polaru z důvodu, že se jedna o městské hodinky doplněné o sportovní funkce. Hodinky které máte jsou ryzí sporttester určený čistě na sport. Tyto Samsungy jsou určené spíše pro příležitostné sportovce. Je tam spousty chytrých funkcí a je to takový druhý mobil na ruce. Takže jsou rozhodně lepší do města, ale na sport si myslím, že vycházejí lépe stále ty Polary. Kdybyste měla zájem o hodinky, které jsou 50/50 město a sport, tak bych doporučil Garmin Venu, Venu SQ nebo Vivoactive.