» Blog » Samsung

Chytré hodinky Samsung nově měří EKG a krevní tlak

Tagy: Zprávy | Samsung | Chytré

Dominik Hok | 31.3.2021 | 2 MIN | 17x komentář

Měření EKG a krevního tlaku na hodinkách Samsung se dostává do dalších 31 zemí. A co je to nejlepší? Jednou z nich je i Česká republika. Funkce byla spuštěna během března a sledování našeho zdravotního stavu posouvá zase o kus dále.

Tuto funkci hojně využívali už například v USA, ale v Evropě jsme se dočkali až teď. Jediným zbývajícím krokem ke spuštění bylo udělení certifikátu CE, který potvrzuje bezpečnost, zdraví a ekologický standard tohoto zařízení v rámci Evropského hospodářského prostoru.

Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?
8.8.2023 - Dominik Hok
Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?

Důležité je zmínit, že měření krevního tlaku a EKG bude dostupné pouze na Samsung Galaxy Watch Active 2 a Samsung Galaxy Watch 3. Starších zařízení se tato změna netýká. Současně je měření dostupné pouze v kombinaci s telefonem Samsung Galaxy.

Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balancující na pomezí sporttesteru a smartwatche
2.7.2020 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch Active2: Hodinky balancující na pomezí sporttesteru a smartwatche

Kromě České republiky bude tato funkce dostupná také v těchto zemích: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Island, Irsko, Itálie, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, Chile a Spojené arabské emiráty.

Co je potřeba k měření tlaku a EKG na hodinkách Samsung?

Samozřejmě novější model Galaxy Watch a chytrý telefon Samsung Galaxy s nainstalovanou aplikací Samsung Health Monitor. Při aktualizaci aplikace Galaxy Wearable se vám aplikace automaticky nainstaluje do telefonu.

Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pro Apple Watche, ale ještě musí dozrát
19.8.2020 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch 3: Slušný rival pro Apple Watche, ale ještě musí dozrát

Jak samotné měření probíhá?

Při prvních třech měřeních krevního tlaku je potřeba zapnout měření současně na hodinkách a na tlakoměru. Po každém měření do aplikace Samsung Health Monitor zadáte hodnoty z tlakoměru a hodinky se podle nich zkalibrují. Poté už měříte pouze hodinkami.

Měření EKG probíhá obdobně. Probíhají opět tři testovací měření a je potřeba přiložit prst na vrchní tlačítko. Dále stačí jen počkat 30 vteřin a znáte výsledky.

Je však důležité, že u obou typů měření by člověk měl být úplně v klidu a nemluvit.

Elektrografie je schopná rozlišit abnormální srdeční rytmus, tedy fibrilaci síní. Měření by se nemělo srovnávat s tím lékařským, ale opakované upozornění by mohlo být dobrým impulsem k návštěvě specialisty.

Jak chytré hodinky měří krevní tlak?

Jak bylo zmíněno, ke správnému měření krevního tlaku hodinkami je potřeba nejprve kalibrace s tlakoměrem. Samotné měření pak probíhá v kombinaci dvou senzorů – snímače tepové frekvenceEKG. Pomocí těchto dvou senzorů hodinky dokážou určit čas, za který se krev dostala ze srdce až k zápěstí. Pokud je krevní tlak vyšší, krev se dostane od srdce k zápěstí rychleji. Pokud nižší, tak se ze srdce do zápěstí dostane pomaleji.

Jak chytré hodinky měří EKG?

Při standardním EKG se na pacienta nalepí desítky náplastí s elektrodami, které snímají elektrickou aktivitu srdce. Na hodinkách se to měří pomocí uzavření elektrického obvodu těla nositele. Proto přikládáte při měření EKG druhý prst na tlačítko. Začátkem tohoto obvodu je snímač tepové frekvence, který je na spodní straně a kruh je uzavřen tlačítkem na boku pouzdra. Hodinky poté jsou schopné zaznamenat elektrickou aktivitu srdce.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Zuzanapřed 1108 dny, reagovat
Dobrý den Dominiku, děkuji za výstižný článek. Potřebuji se ujistit, první měření krevního tlaku současně hodinkami a tlakoměrem, jde o srovnání hodnot po měření? A měření 3x po sobě, je důležité doba mezi měřením? Předem děkuji za odpověď.
Dominik Hokpřed 1108 dny
Zdravím, při současném měření jde o zkalibrování hodnot naměřených hodinkami a tlakoměrem. Hodinky si potřebují přiřadit hodnotu krevního tlaku s rychlostí za jakou naměřili, že se dostane krev ze srdce do zápěstí. A ano, měřit můžete klidně třikrát hned po sobě. Co vím, tak doba mezi měřeními se nikde nedoporučuje. :)
Jirkapřed 1108 dny, reagovat
Dobrý den. Bohužel nemůžu potvrdit výše uvedené tvrzení ohledně aplikace Samsung Health Monitor. Vlastním GW3 a také nejnovější aktualizaci z února a tuto aplikaci nemám ani v hodinkách, ani v telefonu. Na stránkách Samsungu se píše, že musí být spárování provedeno s telefonem Samsung Galaxy. Já mám telefon Xiaomi a aplikace se mi neobjevila, takže mi měření tlaku ani EKG nefunguje. Samozřejmě to může být pouze marketingový tah, ale já toto měření k dispozici stále nemám.
Dominik Hokpřed 1107 dny
Dobrý den, Jirko. Děkuji za připomínku. Je pravda, že aplikace se dá stáhnout pouze na Galaxy Store, takže je to současně dostupné pouze na telefony Samsung Galaxy. Ale věřím, že brzy bude aplikace dostupná i na Google Play či App Store. Nemyslím si, že by si takovou funkci Samsung syslil pouze pro "samsungáře".
Klarapřed 1084 dny
Dobrý den, presne jak píše Jirka. Doposud se mi aplikaci nepodařilo zprovoznit (ani přes Galaxy store), byť mam nejnovější aktualizaci. Zkoušela jsem všechno mozny a aplikace se mi neobjevila.
Dominik Hokpřed 1080 dny
Zdravím, Kláro. Pokud máte telefon Samsung a máte Galaxy Store, aktualizujte tuto aplikaci a nainstalujte si Samsung Health Monitor. Tato aplikace by tam měla být. Úplně jsem z vašeho popisu nepochopil, jestli myslíte, že se vám aplikace neobjevila v telefonu nebo v hodinkách. Pokud aplikace nemáte v hodinkách, klikněte na "Přidat widget" a mělo by tam také být Samsung Health Monitor.
Jitkapřed 1101 dny, reagovat
Zdravím Dominiku, slyšela jsem, že Samsung hodinky jdou hůře připojit k android telefonům a často se odpojí bez důvodu. Máte osobně vyzkoušeny hodinky a nebo jste tohle tvrzení slyšel? Děkuji za odpověď
Dominik Hokpřed 1101 dny
Zdravím, Jitko. Samsungy máme odzkoušené s Androidem i iOSem a neměli jsme žádné problémy. Toto tvrzení jsem popravdě neslyšel. Vím jen, že některé funkce nejsou dostupné při spárování s iPhonem, ale jinak nic. :)
Jirkapřed 1101 dny
Dobrý den, Jitko. S tímto, co píšete, mám osobní zkušenost, také vlastním GW3. Hodinky se často zdánlivě bez důvodu odpojovaly a už se třeba nepřipojily. A to i když jsem seděl v práci u stolu a telefon jsem měl na stole, tedy blízko. Popravdě jsem byl v jednu chvíli hodně naštvaný. Říkal jsem si že u takovýchto hodinek by to mělo šlapat bez problémů. Nicméně problém není v hodinkách, ale v nastavení systému na telefonu. Hledal jsem na internetu a našel jsem postup řešení. Je potřeba nastavit u aplikací Samsung (Galaxy Watch Plugin, Galaxy Wearable, Samsung Health) aby se nevypínaly a aby se opakovaně spouštěly. Může to být dáno i řízenou optimalizací baterie u některých telefonů (Huawei, Xiaomi). Ale opravdu je to jen o správném nastavení. Od té doby co jsem to upravil v nastavení již tento problém nemám.
Dagmarpřed 1088 dny, reagovat
Dobrý den, je možné provést kalibraci znovu( opakovaně)? V případě, že ano, jakým způsobem? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 1085 dny
Zdravím Dagmar, pro rekalibraci měření si je třeba otevřít aplikaci Samsung Health Monitor a v ní otevřít historii měření krevního tlaku. Poté už jen v menu stisknout na tlačítko "zkalibrovat znovu". Pokud byste měla nějaké další dotazy, neváhejte mne kontaktovat na emailu: matej.urbaczka@gmail.com
Štěpánka Trappovápřed 514 dny, reagovat
Dobrý den, Po namereni EKG mi neustále ukazuje fibrilace síni. Mam navštívit lékaře? Děkuji moc
Matěj Urbaczkapřed 513 dny
Dobrý den, Štěpánko, pokud necítíte žádný fyzicky problém a není Vám nijak zle, doktora nevyhledávejte. Pokud máte nějaké přetrvávající potíže, můžete zvážit navštívení doktora.
Mariepřed 411 dny
Ahoj. Jak jsi dopadla? Navstivila jsi dr.? Me to ted ukazalo parkrat taky, tak nevim, zda mam silet nebo to neresit...
Hanapřed 367 dny, reagovat
Dobrý den, vlastním chytré hodinky Samsung Galaxy Watch 5. V uživatelské příručce v kapitole Samsung Health je uvedeno, že aplikaci Samsung Health Monitor pro měření krevního tlaku a EKG nemohou používat osoby mladší 22 let. Nevíte, jaký je důvod pro omezení zrovna věkem 22 let? Také bych se chtěla zeptat. Když si měřím krevní tlak na levé ruce chytrými hodinkami a na druhé ruce tlakoměrem, měla bych naměřit stejné hodnoty? Jelikož na obou končetinách jsou rozdílné tlaky, tak jeslti se tato chyba odrstarnila díky kalibraci hodinek a nebo je třeba po měření chybu kompenzovat? Předem děkuji za odpověď.
Dominik Hokpřed 366 dny
Zdravím, Hano.Toto jsou opravdu specifické dotazy a obrátil bych se spíše přímo na Samsung.
Zdeněkpřed 225 dny, reagovat
Jen takový dotaz na všechny. Zkoušeli jste někdo probrat s kardiologem relevantnost měření a naměřených hodnot?