Segmenty – Co to je a kde je hledat?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.6.2023 | 1 MIN | 3x komentář

Segmenty jsou úseky, na kterých se snažíme běžet opravdu rychle a jednoduše být první. Sice nám pomáhájí, ale často nás taky ničí. A naše sportovní hodinky nás na ně upozorňují.

Segmenty jsou značené úseky (různě rozeseté po naší zemi), na kterých lze virtuálně závodit s celým světem. Tyto segmenty by se daly dělit ještě na běžecké a cyklistické a také by se mohly dělit podle "brandu". Své vlastní segmenty má například i Garmin nebo aplikace třetí strany Strava. Ty na Stravě jsou ale známější a více používané.

Strava – Sociální síť a trenínkový deník pro sportovce
22.6.2023 - Matěj Urbaczka
Strava – Sociální síť a trenínkový deník pro sportovce

Segmenty jsou různých druhů a můžete si dokonce segment sami založit. Třeba – máte jednu běžeckou trasu do práce a chcete mít ponětí, jestli se zlepšujete nebo zhoršujete. Řešení? Založte si segment. Standardně jsou ale segmenty na profláklých místech – kopcích, dlouhých rovinkách, sebězích a tak podobně. Jak Garmin, tak Strava nabízí možnost nahlédnout na segmenty na webu nebo v telefonu. Nebo si segmenty můžete dokonce nahrát do hodinek (Strava nabízí pouze placenou verzi) – a hodinky vás pak upozorní, že se daný segment blíží.

Na webu jsou segmenty přehlednější

Na webu jsou segmenty přehlednější

Na Stravě se mi líbí, že vám při vítězství na daném segmentu appka pogratuluje a "nasadí" korunku. Jste prostě král/královna segmentu.

Je dobré závodit v tréninku s ostatními?

Segmenty jsou na jednu stranu moc fajn. Člověk si zazávodí, trošku se prožene při klasickém tréninku, ale všeho moc škodí. Takže někdy to člověka může nutit běžet zbytečně nepříjemně rychle jen proto, aby byl někde první. I takový loudal jako já jsem někde první :-)

Trošku to pak kazí "vyčůraní" lidé, kteří si zapnou monitoring běhu a segment zdolají na kole. To pak zamrzí a celá podstata jde vy víte kam.

[[M1930]]

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Danpřed 193 dny, reagovat
Ahoj kluci, prosím o radu. Rád bych si nastavil několik svých oblíbených tras na běh a kolo jako segmenty. V návodu jsem se dočetl, že to jde v Connectu. Když otevřu příslušnou aktivitu a sjedu až dolů pod grafy, měla by tam být záložka "Segmenty". Tu já tam ale nemám... Mám tam jen "Statistiky", "Okruhy" a "Čas v zónách". V nastavení soukromí mám segmenty povoleny. U zvolené aktivity mám i povolenou viditelnost pro všechny... V návodu Garmin uvádí doslova : "Klikněte na záložku Segmenty (pokud zde záložku "Segmenty" nevidíte, je třeba přepnout na cyklistickou či běžeckou aktivitu a obnovit stránku.)". Tento postup jsem buď špatně pochopil a tím pádem ho dělám špatně a nebo prostě nefunguje. Předem díky za radu a přeji krásný den. Dan
Matěj Urbaczkapřed 192 dny
Ahoj, Dane. Je třeba mít aktivitu povolenou pro všechny. Je to paradox, ale aktivitu je třeba povolit pro všechny v telefonu, aby se to uložilo, a pak jít na velké PC, zde sjet opravdu dolů na tabulky a tam vybrat segmenty a dát "založit segment". Taky mi to chvilku trvalo. Posílám screen, jak by měla vyapdat ta spodní tabulka, je u Tebe bude v češtině.:-)
Danpřed 189 dny
Ahoj Matěji, díky za reakci... ale bohužel to tam pořád nemám. V telefonu mám aktivitu "odemčenou" pro všechny a v PC také. Přesto segmenty dole nemám... Screen od Tebe mi bohužel nedorazil. Přikládám screen jak to u mě vypadá... Asi jsem v koncích :( Díky moc, Dan

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.