» Blog » Seiko

Modro-bílé limitky Seiko k oslavám 140 let od založení

Tagy: Představení | Zprávy | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.2.2021 | 4 MIN | 7x komentář

Seiko zveřejnilo další modely k oslavám 140 let od svého založení. Tentokrát je kolekce poskládána z limitovaných modelů v lákavém modrobílém barevném schématu z řad Astron, Prospex, Presage i 5 Sports.

Seiko své oslavy zaměřuje na spojení s přírodou. Inspiraci pak implementuje do barev. Viděli jsme to modelech laděných do zelena podle ostrova Iriomote a vidíme to i u další sbírky, tentokrát po vzoru modrého nebe, po kterém plují bílé mraky, skrze něž už už prosvítá slunce. Sbírka zahrnuje 4 konkrétní modely ze všech oblíbených řad Seika, každý v bílo-modrém provedení a limitované edici. Mezi nimi potkáme i nově představené Seiko Presage Sharp Edged s komplikací GMT.

Seiko představilo limitky k oslavám 140 let od založení
27.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko představilo limitky k oslavám 140 let od založení

Astron. Seiko GPS Solar SSH093J1

Astrony představují úplně jiné pojetí hodinařiny, ale i tady můžeme mluvit takřka o dokonalosti. A sice na úrovni technologického pokroku. Od roku 1969, kdy Seiko představilo první Astrony, ušlo dlouhou cestu. A každý z modelů současné řady Astron je tak trochu malé mistrovské dílo.

Seiko Astron GPS Solar SSH093J1 nejsou výjimkou. Disponují moderním strojkem 5X53, který zajistí rychlý příjem GPS signálu kdekoli na planetě, snadné přepnutí mezi hlavním a duálním časem, mód letadla a samozřejmě solární napájení.

Hodinkám se nedá upřít důmyslná propracovanost, 200metrová voděodolnost, moderní proporce a vzhled. Modré je tady poměrně hodně, a tak modelu nechybí živý a velmi sportovní design.

Seiko Astron SSH093J1 bude v limitované sérii 1400 kusů pro celý svět, s cenovkou 62990 Kč a dostupný během léta 2021.

Prospex. Seiko Diver's SPB213J1

Loňský rok byl bohatý na dostupné reinterpretace slavných 62MAS. Ať už šlo o limitku SPB149J1, nebo modely v základní sestavě SPB147J1 a SPB143J1. Nepřekvapí proto, že právě tento model si Seiko zvolilo i jako výroční.

V parametrech se nic nezměnilo. Máme tady pouzdro o průměru 40,5 mm a výškou 13,2 mm. Uvnitř najdeme známý 6R35, datumovku pak na třetí hodině. Nechybí LumiBrite na ručkách a indexech a 200metrová voděodolnost včetně potápěčské certifikace.

Co se ale mění jsou právě barvy. Musím říct, že jsem nečekala, jak dobře zafunguje spojení modré s bílou. Sněhově čistý číselník je doplněn o modrou sekundovou ručku a část indexů. Poznámky kolemjdoucích si jistě vyslouží modrá vložka lunety, která na produktových fotkách vypadá mdle, v reálu se ale zdá, že půjde o lesklý, pravděpodobně keramický povrch v lehce petrolejové barvě.

Model Seiko Prospex SPB213J1 bude k dispozici v létě 2021 v počtu 6000 kusů a zdá se (a bylo by to přinejmenším milým překvapením), že si za „prémiový“ pocit limitky nepřiplatíte nic oproti běžné sestavě. Předpokládaná cena je 34 390 Kč.

Presage. Seiko GMT SPB223J1 Edged Series

Seiko Presage Sharp Edged je kolekce představená v loňském roce a sklidila velké úspěchy, mnozí ji dokonce vzdáleně přirovnávali ke Grand Seiku. Ale v cenové hladině, která je z naší sféry. Ve verzi bez GMT komplikace a rezervy jsme z ní už viděli zajímavý model v černém pouzdře, se zlatými ručkami a mosazným číselníkem SPB205J1 v rámci oslav 140. výročí. Teď přichází ještě sportovněji naladěna, a vypadá skvěle.

Zásadní změnou je právě komplikace GMT a rezervy chodu. Datum byl z okénka přesunut do subciferníku na šesté hodině. Pro celou novou sérii GMT Edged byl použit automatický strojek 6R64, který u Seika v celosvětové produkci vidím poprvé. Rezervu chodu má slušných 45 hodin, 29 kamenných uložení, běží na frekvenci 28800 polokmitů. Poprvé byl představen u modelu Landmaster v roce 2018 při příležitosti 25. výročí kolekce Landmaster, který zůstal pro japonský trh. Vzhledem k ceně, zajímavé komplikaci GMT a povedenému designu se dá čekat, že máme v řadě Presage novou celebritu.

Designově jde opět o velmi zajímavou kombinaci bílé s modrou a samozřejmě u Edged série typickou strukturu číselníku, a motivem asanoha – konopného listu.

Model Seiko Presage Automatic GMT SPB223J1 Seiko 140th Anniversary bude k dispozici v létě 2021 a předpokládaná cena je 39 790 Kč. Limitován bude 3500 kusy. Tady už snad není možné chtít víc.

Pětky. Seiko 5 Sports SRPG47K1

Jedním z nejlákavějších pokušení budou jednoznačně 5KX v modro-bílém schématu. Nejen, že jde o oku lahodící design, toto jsou dostupné, sportovní hodinky jako stvořené na léto!

Je to vůbec poprvé, kdy v řadě Seiko 5 Sports vidíme bílý číselník a hned s vaflovitou strukturou. Model je díky modrým ručkám a hliníkové vložce lunety krásně svěží a jedinečný. Především jde ale o vstupní položku na seznamu limitovaných edicí pro 140. výročí Seika.

Seiko 5 Sports SRPG47K1 je limitován – řekla bych až pozoruhodným číslem – 11000 kusy. Nevím, zda jsem u nás někdy viděla tak vysoké číslo. A přitom bych se dokázala vsadit, že právě Pětky budou první, které zmizí z pultů. Cena totiž nepřekračuje (jak jsme jinak viděli u LE Seiko 5 Sports) běžnou cenovku standardní kolekce. I když věřím, že mnohým se bude za i očekávaných 8 290 Kč zdát na Pětky příliš. Za mě značka ideál.

Uvnitř je ověřený 4R36, který najdeme ve všech 5 Sports i základní kolekci Prospexu. Seiko 5 Sports SRPG47K1 očekáváme v létě 2021.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vandapřed 1157 dny, reagovat
Dobrý den, já bych měla dotaz, když jsou hodinky na předobjednání jak dlouho by se asi na hodinky čekalo. Děkuji za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 1157 dny
Zdravím, Vando, u každého modelu je uveden termín zahájení prodeje, očekáváme je zhruba na konci léta. Nicméně se to může trochu lišit. :) Předobjednávkou ale budete mít větší šanci, že se na vás limitka dostane.
Mordechajpřed 1157 dny, reagovat
Ty prospexy, to si dělaj srandu! něco mi říká, že je budu v létě nutně potřebovat...
M.M.před 1157 dny, reagovat
Já těm novým pětkám nikdy nepřišel na chuť. Zlaté SKX. Tyhle jsou asi první, které bych dokázal vzít na milost.
Jankopřed 1157 dny, reagovat
Mi to připomíná SPB179
Scarlettepřed 1156 dny, reagovat
Překvapuje mě, jak rychle vydáváte články o novinkách! Astrony vypadají jako povedený kousek. :)
Vikpřed 1153 dny, reagovat
Hezký článek, jako vždy!

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 6000 ks
32 700 Kč (doručíme do 6.5.)
Limitovaná edice 11000 ks
8 290 Kč nedostupné