» Blog » Seiko

Seiko představilo limitky k oslavám 140 let od svého založení

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 27.1.2021 | 5 MIN | 2x komentář

Seiko slaví 140 let od svého založení, a tak bylo jen otázkou času, kdy představí limitované edice ke svým kulatinám. A ten okamžik právě nastal. Ve svých nejoblíbenějších řadách Seiko uvedlo speciální modely inspirované, jak jinak, japonskou přírodou.

Seiko Presage Sharp Edged Series

Kolekci Sharp Edged představilo Seiko v minulém roce a zaujala víc, než jen novou strukturou číselníků. Při bližším pohledu je zřejmé, co mělo Seiko názvem série na mysli. U Presage modelů jde vždy o vysoce elegantní dotek a jsme zvyklí spíše na zaoblené rysy.

U Sharp Edged ale nacházíme celou řadu sportovnějších prvků a právě ostré hrany patří mezi ně. Především nožky mají výraznější zkosení, navíc zvýrazněné rozdílnou povrchovou úpravou. U základní kolekce byla čelní hrana horizontálně kartáčována, zatímco boční stranu byste mohli využít místo zrcadla. U limitky ke 140. výročí Seiko Presage SPB205J1 se podle fotografií zdá, že úprava bude přesně naopak.

Svébytnost dodávají také široké ručky s bohatou luminiscenční vrstvou. A pro skvělou čitelnost hrají také drobné lumi body u aplikovaných indexů. Ty jsou samy osobě precizně zpracovány, zkosení je v lesku a uprostřed je jemnému písku podobná vložka. Pocit sportovnějšího charakteru podporuje voděodolnost 100 metrů, se kterou se u společenských modelů Seika v řadě Presage téměř nesetkáváme.

To nejzajímavější ale přináší číselník, který má strukturu pravidelných šestiúhelníků. Jde o motiv „asanoha“, neboli v japonštině konopný list. Motiv patří mezi tradiční japonské vzory už stovky let.  Používal se například pro zdobení v období Heian (794–1185, respektive 1192 n. l.). Vzor Asanoha je silně zakořeněn a je spojován se zdravým růstem především u dětí a má chránit před újmou a zlými duchy.

Seiko umí ze své kultury těžit a přenášet ji do svých hodinek. Díky struktuře nabízí série nepředstavitelný zdroj hry světla. Seiko loni představilo několik barevných variant inspirovaných přírodními motivy. Limitovaná edice se zařadí po jejich bok, kdy designéři črtali barvy oblohy před rozbřeskem slunce. Nutno podotknout, že kombinace černé povrchové úpravy oceli se zlatými indexy a ručkami spolu s mosazným odstínem Asanoha číselníku, nabídne zřejmě pozoruhodný zážitek.

Uvnitř je automatický strojek 6R35 se 70 hodinami rezervy chodu, který můžete sledovat přes průhledné dýnko. Model Seiko Presage SPB205J1 bude omezen na 4000 kusů pro celý svět a v boxu bude také náhradní černý kožený řemínek. Doporučená cena je 32 690 Kč a očekáváme je v Česku v březnu 2021.

Seiko Prospex Sea Iriomote

V řadě Prospex představilo Seiko tři limitované přírustky s tmavě zeleným číselníkem. Jde o výběr oblíbených potápěčských modelů. Společným jmenovatelem je kromě potápěčských kvalit právě ona tajemná zelená, která má symbolizovat bohatou přírodu japonského ostrova Iriomote v prefektuře Okinawa.

Odstín bude zdá se velmi sytý, tmavý a v závislosti na světle přecházet až do černé. Povedeným detailem je zlatá vteřinová ručka a další akcenty na číselníku, které krásně kontrastují se zelenou a mají připomínat slunce nad živou vegetací téměř neprobádaného ostrova Iriomote. Ke všem bude ve speciální výroční krabičce také náhradní silikonový řemínek tmavě zelené barvy.

Seiko Prospex Sea SLA047J1

Pokračovatelé slavných MM300 vždycky budí zaslouženou pozornost. Dokonalé zpracování, Zaratsu leštění pouzdra, monoblokové pouzdro, které odolává tlaku vody do 300 metrů a jeden z nejlepších a podle Seika také nejpřesnějších automatů, které u řady Prospex můžeme najít.

Přesně takové budou limitky Seiko Prospex Sea SLA047J1. Uvnitř tiká automatický strojek 8L35 s frekvencí 28800 polokmitů za hodinu a uváděnou přesností +15~-10 sekund/den. Strojek je ručně sestavován hodináři v japonském studiu Shizukuishi.

Seiko, proslulé pro své potápěčské modely, tedy nemohlo při svých 140. oslavách MM300 vynechat. Ponechalo jim vše dobře známé a výjimečnost přináší limitovaný počet 3000 kusů a nový odstín číselníku.

Dostupnost očekáváme v Česku v březnu 2021 a cena bude 90 990 korun.

Seiko Prospex Sea SPB207J1

Silná inspirace modelem z roku 1968, jehož reinterpretaci Seiko představilo i minulý rok v podobě SPB185 a SPB187, je cítit i v limitované edici Seiko Prospex Sea SPB207.

Především jsou to velmi dynamické rysy 42mm pouzdra s korunkou na 4. hodině. Nechybí certifikace pro potápěčské hodinky ISO 6425, se kterou je spojena i perfektní luminiscence na ručkách a indexech a 200metrová voděodolnost.

Uvnitř je automatický strojek střední třídy 6R35 s komplikací data, hackingem i ručním nátahem a se 70hodinovou rezervou chodu.

Designově patří mezi nejklasičtější Seiko potápky a nová podoba s temně zeleným číselníkem udělá radost nejednomu obdivovateli. Počet kusů bude omezen na 5000 pro celý svět a v Česku je čekáme opět někdy v březnu. Cena je stanovena na 38 590 korun.

Seiko Prospex Sea Solar „Sumo“ SSC807J1

Trojici nových Prospexů uzavírá model Seiko Prospex Sea SSC807J1, který jako jediný nebude v automatu, ale nabídne praktický solární strojek.

Ani tady nejde o žádnou překvapivou novinku. Vlastně se díváme opět na loni představené Seiko Prospex SSC757J1, jen v jiné barevné podobě.

Hodinky se těší oblíbenosti pro své praktické funkce, kde nechybí ani stopky s přesností 1/5 sekundy, ukazatel nabití akumulátoru a datumovka. Současně jsou to ale stále potápěče od Seika, včetně certifikace a hlavně známého designu. Právě pro specifické prvky si model získal od fanoušků přezdívku Sumo a Seiko se tomu nijak nebrání.

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Od verze v základní sestavě Seika se liší právě specifickým odstínem zelené, číslem limitované edice na dýnku a náhradním silikonovým řemínkem.

Počet bude omezen na 4000 kusů a doporučená cena je 21 690 korun.

Seiko Astron SSH083 Yozakura

Vrcholem představení ke 140. výročí jsou Seiko Astron. U nich si Seiko může dovolit vyhrát si s designem a předvést to nejlepší ze své technologie.

V roce 2020 jsme mohli vidět zlato-černou limitku Kintaro Hattori k oslavám narození zakladatele Seika. Černá luxusním Astronům sluší, a tak ji pro své výjimečné hodinky zvolilo Seiko i tentokrát. Jde o Super-Hard Coating úpravu, kterou má Seiko patentovanou. Kromě černočerné barvy by úprava měla zaručovat také vysokou odolnost vůči poškrábání.

Co ale tento model (kromě GPS solárního strojku, který vám zmáčknutím jediného tlačítka synchronizuje čas kdekoli na světě) činí skutečně jedinečným, je číselník. I tady Seiko vybralo něco z typické japonské přírody a přes safírové sklíčko s antireflexem, které takřka dokonale pohlcuje odlesky, můžete obdivovat třešňové květy pod hvězdnou oblohou. Japonština pro to má i slovo: yozakura.

Na světě bude jen 1500 lidí, kteří si limitku Seiko Astron SSH083 s fialovým odstínem přinesou domů. Cena bude 2300 Euro.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1185 dny, reagovat
Seika jsou pro mne zvláštní kapitola. Jejich hodinky mne dokážou zaujmout. Snad je to tím pro Japonce typickým odkazem na tradici, místo, historii. Ať už se jedná třeba o číselník, jeho barvu, jeho výrobu, materiál, prostorovou úpravu. Za mne tím dodávají svým hodinkám "příběh" a ten dokáže prodávat. Možná to bude pro někoho znít nepochopitelně, ale na druhou stranu to mé zaujetí nikdy nepřešlo do stavu, že bych si je chtěl koupit nebo o nich snil. I když jak se říká "nikdy neříkej nikdy". Některé modely z řady Seiko Presage mají k tomu, abych svůj postoj ke značce změnil, hodně blízko.
Agáta Vřeskápřed 1185 dny
Romane, já to kdysi měla podobně. Ale jak jednou podlehnete, je to konec. Nebo možná začátek nenasytné sbírky :)

Hodinky zmíněné v článku