» Blog » Seiko

Seiko 5 od GUCCIMAZE – Originálního designéra, který tvoří pro Nicki Minaj, Adidas i Jägermeistera

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.5.2021 | 2 MIN

Přestali jsme je už počítat. Za posledních pár měsíců přišlo Seiko s tolika limitkami v řadě Seiko 5 Sports, že už z toho brzo bude samostatná řada. Některé jsou více povedené, některé zase méně. Novinka Seiko 5 GUCCIMAZE patří k těm nejpovedenějším, tak se na ni v krátkosti mrkneme.

Ve spolupráci se slavným japonským umělcem vznikly hned dvě limitované edice Seiko 5 Sports Guccimaze. První, v modro-černém provedení SBSA135 je limitována na 1500 kusů a dostane se i na náš trh. Druhá, celostříbrná s označením SBSA131J bude pouze v 300 kusech a je určená jen pro vybrané butiky.

Popravdě mi to nevadí, protože ta modro-černá je rozhodně povedenější. Navíc Guccimaze zařadil pro něj typickou lehce jedovatě zelenkavou barvu pro vteřinovku a indexy a toto spojení působí moderně, zajímavě a sportovně.

GUCCIMAZE, známý také jako Yuta Kawaguchi, se narodil v roce 1989 v Tokiu. Poté, co vystudoval design a mediální komunikace pracoval pro designovou agenturu, ale v roce 2018 přešel na volnou nohu.

Abych se přiznala, jméno Guccimaze nebo Yuta Kawaguchi jsem dosud v životě neslyšela, slavný je spíše v uměleckých kruzích a samozřejmě ve své domovině. Ale jeho limitka mi přijde povedená a rozhodně nabízí zase něco jiného. Design je ale vždy věcí vkusu, takže věřím, že pro mnohé to bude už příliš. Navíc jde o limitovanou edici, což znamená nárůst ceny o několik tisíc, než je běžná kolekce. Přitom parametrově se na hodinkách nic nemění.

Sklíčko je minerální, přesněji Hardlexové, průměr pouzdra zůstal na 42,5 mm a voděodolnost na 100 metrech. Kromě toho, že jde o limitku a dost možná sběratelský kousek, jde tedy o staré dobré Pětky. Věřím ale, že design a originalita kousku některé zaujme natolik, že po nich s radostí sáhnou.

GUCCIMAZE se proslavil svým specifickým grafickým stylem – trojrozměrnými typografickými formami, které vyjadřují pocit hmatatelné ostrosti, zasazené do živých, jedovatých barevných schémat. GUCCIMAZE spolupracoval na vizuálech pro Budwaiser, Adidas, RedBull, Jägermeister nebo třeba na tvorbě grafiky alba slavné rapperky Nicki Minaj. Jeho práce najdete na jeho Instagramu nebo webu.

Podpisový design japonského umělce totiž najdeme prakticky na celých hodinkách. Například na lunetě je grafika, která vznikla rozložením a složením písmen Seika. Stejný motiv se objevuje také na číselníku. Pro Seiko ji navrhl samozřejmě přímo Guccimaze.

Na sponě hodinek pak najdeme číslici 5 v grafickém stylu Guccimaze. Samotný náramek je pak klasicky ocelý oyster náramek s překlápěcí sponou a pojistkou.

Na dýnku nás čeká nápis Seiko 5 S (podle řady Seiko 5 Sports) v typografii umělce. Dýnko je průhledné a uvnitř pouzdra je samozřejmě automatický 4R36 strojek, který najdeme v celé kolekci Seiko 5 Sports. Není tedy nijak zdoben, ale zato jde o spolehlivý kalibr, který běží na frekvenci 3Hz a nabízí okolo 40 hodin rezervy chodu. Na dýnku najdeme také číslo limitky.

Poslední odkaz na Guccimaze najdeme na krabičce, která je speciálně pro tuto limitku. V balení je také nálepka, asi pro opravdové fandy Guccimaze.

Vzhledem k omezenému počtu 1500 kusů pro celý svět se do Česka dostane jen pár kousků, proto zájemcům doporučuji s předobjednávkou spíše neotálet. Předpokládaná cena je 12 590 korun a očekáváme ji v červenci 2021.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 1500 ks
12 590 Kč skladem