» Blog » Seiko

Seiko 5 s rapperskými prvky a fauxtinou. Úlet, nebo promyšlený tah?

Tagy: Recenze | Seiko | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 12.8.2020 | 4 MIN | 3x komentář

Při pohledu na produktové fotky – řekněme okázalejších – novinek v řadě Seiko 5 Sports se mnohým protočily panenky. I mně se upřímně vybavila píseň Božského Káji Přijela pouť. Seiko s fancy stylem šlo dál, než jsem si vůbec dokázala u Pětek představit. Naživo ale vypadá všechno trochu jinak a od kolotočů jsem musela přejít k „a proč vlastně ne“?

Modely vzbudily rozruch, i když jen na fórech a tradiční magazíny o nich (raději?) většinou mlčely.  Že by se ale setkaly s úplným zavržením ze strany fanoušků, se říct rozhodně nedá. Možná dokonce naopak. Jde o krok nečekanou stranou, kde není vůbec snadné určit, zda byste je na ruku v životě nedali, nebo si je naopak dokážete v pohodě představit ve sbírce.

Seiko 5 už od svých počátků mělo jasný cíl: zaujmout svými dostupnými automaty mladou generaci. Za těch skoro 60 let jsme v řadě Seiko 5 mohli najít ledacos. Mnohé se inspirovaly zajímavými modely z jiných řad, a tak nebylo výjimkou, když se do Pětek přitoulala verze à la Monstra nebo nejaktuálněji SKX (odtud označení 5KX).

Vždy ale platilo pravidlo, že jde o zajímavé, sportovněji laděné hodinky za dostupnou cenu. Refreshnutí řady pomocí loňské novinky Seiko 5 Sports Style zaznamenalo úspěch. Oblíbené potápky, jejichž znaky jsme v omlazených Seikách rozeznávali, patří mezi designové gró. Barevná variabilita celé kolekce pak slibovala, že si vybere každý; konzervativec i odvážnější sběratel.

Co na tom, že někteří nepřestávají brblat, že jde o potupného pokračovatele legendy SKX, bez šroubovací korunky a „jen“ se stovkovou voděodolností. Pro Prospexy málo, pro Pětky dostačující standard. A to se dá říct také o novince v 40mm pouzdru Seiko 5 Sports bez otočné lunety.

Balancování na hraně kýče a geniality Seika

Sledujeme-li snahu Seika přesvědčit Pětkami mladší generace, že mechanika je pořád (a navždy) moderní záležitost, která nemusí dosahovat desetitisícových položek, jsou novinky asi pochopitelným krokem v této strategii. Trochu rapperský styl, který září na celé kolo, není popravdě můj šálek kávy a troufnu si prognózovat, že nepůjde o masovou záležitost.

Pětky jsou ale různorodá kategorie a s každým dalším modelem směřují k tomu, že si v nich vybere každý, kdo jen trochu prahne po kvalitních, ale dostupných automatech. Navíc japonského Seika…

Seiko 5 Sports SRPE71/72/74K1

Seiko 5 Sports SRPE71/72/74K1 s rapperským prvkem

Co je na nich vlastně tak šokujícího? Vedle toho, že jsou kompletně zabaleny do jednoho z odstínů zlata, je to prvek archaismu na lunetě. Zatímco vše ostatní, tedy vzhled číselníku, pouzdra, včetně rozměrů, zůstal věrný 5KXkám a cítíme z nich tedy odkaz potápek, luneta je dost mimo známý styl.

Tvar, vroubkování i mechanická vůle se jednosměrně otáčet jsou známé, ale vložka má jakýsi pískovaný povrch, připomínající výsek neopracovaného zlata. To by ještě neudělalo tolik parády, kdyby číslice nebyly v gotickém stylu. Tento „ancient font“ působí starobyle, v pomyslném rozporu se snahou o moderní hodinky.

Právě tato kombinace starých prvků potápek SKX, nových Pětek a neznámých archaismů je to, co vyvolává buďto pocit totálního úletu a kýče, nebo příjemné osvěžení, které zaujme svébytností sobě vlastní.

Klíčové atributy 5KX zůstaly nepozměněny. Pouzdro má stále průměr 42,5 mm, výška zůstala na 13,4 mm, rozměr lug to lug 46. Hodinky stále pohání automatický 4R36, za který se nestydí ani modely v základním levelu Seiko Prospex. Číselník pak stylem odráží SKX, resp. 5KX.

Seiko chytalo bronz. A opálilo se do perfektního odstínu!

Můj jasný kandidát. „Bronzová“ varianta Seiko 5 SRPE80K1 vypadala na produktové fotce tak nějak… nevyváženě, nepatřičně. V reálu je ale bronzová patina neskutečně zajímavá. Zatímco růžové zlato už na mě bylo trochu moc, z bronzu jsem bez přehánění nadšená. A na ruce? Pánové, předsudky stranou, tohle musíte zkusit.

10 990 Kč (doručíme do 26.4.)

Nějaké nedostatky ale najdeme a už na první bližší pohled je jasné, že Seiko nezačalo dělat hodinky v bronzu, ale jde o barevnou úpravu klasické oceli. Falešný půvab historismu je v kombinaci s (rovněž u Seika doposud neznámou) strukturou číselníku dokonalý. Co to jen připomíná? Snad nějaký meteorit, škrábance, nebo možná polstrování starého křesla. Barevný odstín je v černo šedé, takže velmi tlumené, razí jen bílé okénko na day-date, které je kontrastně „jako nové“.

Zlatavým odstínem je doladěno lemování indexů, ruček i vteřinových indexů na chapter ringu. A stejně tak loga a nápis Automatic. Že by Seiko šetřilo na lumi, když jde o módnější záležitost? Ani nápad! LumiBrite je neošizený, v lehce odlišném odstínu pro ručky a indexy.

Tvar, velikost pouzdra a všechny další parametry zůstaly stejné jako u 5KX. Luneta nemá číslování, ale je jednosměrně otočná. Na 4R36 s 41hodinovou rezervou vidíme přes průhledné šroubovací dýnko.

Kombinaci silikonu a koženého prvku jsme už viděli u loňských 5KX (konkrétně u Specialist Style). I tady to sedlo přesně k zamýšlenému stylu. Silikon je měkký, na ruce příjemný a hnědá kůže z vrchní strany dotváří celkový efekt něčeho lepšího. Ve spojení s černošedým číselníkem a bronzovým pouzdrem je pak hnědočerný řemínek designově dobře vymyšlený.

Celkově nemůžu jinak, než tento hipsterský koncept Seika ocenit. Vyžádá si vlastní styl majitelů, ale to většina hodinek Seiko. Každopádně, povedený experiment. V nabídce je i varianta ve stříbrné fauxtině SRPE79K1.

Seiko 5 Sports SRPE79/80K1

Seiko 5 Sports SRPE79/80K1 s falešnou patinou

Pocity po jízdě na horské dráze?

Tohle bude jen začátek. Seiko nás pomalu rozmlsává, aby nás dostalo do pozice „musím vyzkoušet ještě Ruské kolo“. Co připraví příště si netroufám odhadovat, ale bude to barevné, trochu šílené a sběratelsky žádané. Může si to dovolit. Je to Seiko.

Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek
17.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Luboš K.před 1346 dny, reagovat
Skvělý článek, děkuji za něj. Já bych to nazval "Seiko Humberto". :)
Josef Nistlerpřed 1346 dny, reagovat
Před časem jsem narazil na Chronomagu na tuto krásnou předělávku od Jero Nimo Hodinář - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3660956323933269&set=pcb.10163788172525430&type=3&theater&ifg=1 Bronzová patina přímo od výrobce sice nejde až do takového detailu, ale je moc hezká a určitě stojí za cestu k nejbližšímu prodejci, minimálně na okouknutí. :) Jinak pěkný článek, děkuji.
Milan Bartošpřed 1345 dny, reagovat
Bronzové jsou podle mne nejlepší. A mají nádherný pásek.

Hodinky zmíněné v článku

10 990 Kč (doručíme do 26.4.)
10 190 Kč nedostupné
8 990 Kč nedostupné
10 690 Kč nedostupné
10 690 Kč nedostupné