» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Vojenské

Lukáš Hamřík | 27.2.2024 | 7 MIN | 2x komentář

Kdybych měl dojmy z nových Seiko 5 Sports Automatic GMT vyjádřit jedinou větou, řekl bych, že se jedná o velmi praktickou symbiózu dvou ne tak úplně vzdálených světů. Skvěle čitelný číselník s velkými číslicemi a vojenským časem se zde setkává s GMT lunetou doprovázenou čtvrtou ručkou. Na první pohled mohou připomínat slavné světáky jako Rolex Explorer II či Tudor Black Bay Pro. Ovšem za zlomek ceny a s japonským rodokmenem. Pojďme se na ně společně podívat blíže!

Sen každého výsadkáře

Bližší prozkoumání odhaluje následující fakt – tyto hodinky v rukou působí opravdu velice bytelně. Pravděpodobně je to dáno tím, že se zde setkává velice kompaktní průměr 39 mm s poněkud vyšší tloušťkou 14 mm. Na jednu stranu bychom to mohli vnímat jako určitý neduh, často přeci u hodinek žádáme co možná nejkompaktnější rozměry. Na stranu druhou je však nutno poznamenat, že mají-li hodinky něco vydržet, o to víc hodinky určené do boje nebo nehostinného prostředí, může být bytelnost na úkor rozměrů vítaným kompromisem.

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Reálná tloušťka hodinek, zdroj: https://www.fratellowatches.com

A ono to s nimi koneckonců není tak špatné, jak to zprvu může znít. Jen to zkrátka nejsou Hamilton Khaki Field Mechanical, ale klasické "pětky". Ono to k tomuto srovnání tak trochu vybízelo, stále se zde přece bavíme o hodinkách vycházejících z designu vojenských "field" hodinek. Ten se zde manifestuje především v podobě jednoduchého černého číselníku, na kterém jsou umístěny vysoce kontrastní bílé číslice. Tyto číslice jsou pak výrazně větší, než tomu bývá u běžných hodinek. Je to tak kvůli snadné čitelnosti v bojových podmínkách.

11 790 Kč (doručíme do 6.5.)

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

To poslední, co chcete v bojové zóně dělat, je zdlouhavě luštit z hodinek aktuální čas. Voják se zkrátka podívá a hned musí vědět, kolik je hodin. Osobně mohu říci, že to opravdu funguje. Nejsnáze se čas odečítá právě z vojenských hodinek, kde je prodleva mezi pohledem na číselník a vyhodnocením času téměř nulová. Moderní vojáci však již pravděpodobně ocení i trochu jinak vybavené hodinky, než tomu bylo například v polovině minulého století.

Jaké hodinky jsou vojenské? Názory skutečných vojáků.
4.1.2018 - Jakub Szabo
Jaké hodinky jsou vojenské? Názory skutečných vojáků.

Pokud zůstaneme u číselníku, tak na něm dále nalezneme 24hodinový armádní čas, luminiscenční bloky, datumovku a čtyři středové ručky. A právě čtvrtá ručka souvisí s hlavní funkcionalitou těchto hodinek – sledování času ve dvou časových zónách. To je možné díky pevné lunety s GMT stupnicí, která číselník dokola lemuje. Přesný popis toho, jak takové GMT hodinky fungují, napsala kolegyně Eliška ve svém článku.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Jak je již u Seiko 5 tradičně zvykem, číselník je chráněn hardlexovým sklem. Zda je absence safíru klíčovým determinantem (ne)nákupu, nechám na vás. Pokud však mám hrát roli ďáblova advokáta, musím poukázat na fakt, že k odolným hodinkám může nakonec opravdu více sedět minerální sklo nebo Hardlex. Je to dáno jeho vyšší odolností vůči nárazům, která v dané situaci může být důležitější, než odolnost vůči škrábancům. Perfektním příkladem jsou hodinky Casio G-Shock, u kterých se právě s minerálním sklíčkem setkáme nejčastěji.

Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?
2.12.2018 - Martin Koňařík
Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

Matně broušené pouzdro pak není žádným inovativním výstřelkem. Jedná se o stejné pouzdro, jaké bychom našli u modelů Seiko 5 Sports Field. Stejný je i průměr pouzdra 39 mm, což je za mě osobně naprosto skvělá velikost.

Seiko SRPG27K1, dostupné

Seiko SRPG27K1, dostupné "field" hodinky s kompaktními rozměry.

Právě zmenšení pouzdra vnímám jako jednu z nejvítanějších změn při porovnání se starší generací Seiko 5 Sports. Hodinky si nyní mohou užít i lidé s menším zápěstím a Seiko tak ctí současné trendy zmenšování. Dalším příjemným rozměrem je rozteč nožek, která činí velmi oblíbených a rozšířených 20 mm. Sehnat řemínek by tedy mělo být zcela bez problému.

Poslední a již zmíněnou dimenzí je pak tloušťka pouzdra, která činí 14 mm. Té přispívá zejména průhledné šroubovací dýnko a rotor. Tloušťka o to více vyniká v kombinaci s kompaktnějším průměrem pouzdra. Fakticky je však stejná jako u jejich GMT příbuzného, modelu SSK001K1. Jak již zmiňuji výše, osobně mi to přijde v pořádku, vzhledem k zamýšleným scénářům využití hodinek tohoto typu.

Seiko SSK001K1, dosavadní král dostupných GMT automatů.

Seiko SSK001K1, dosavadní "král" dostupných GMT automatů.

Samozřejmě nemohu vynechat náramek, na kterém hodinky dostanete. Ten pro mě byl pravděpodobně největším, respektive nejpříjemnějším překvapením. Jedná se o ocelový  náramek ve stylu engineer. Ten představuje svěží závan změny, neboť nejčastěji jsme se u "pětek" setkávali s náramky typu oyster nebo jubilee. Je kvalitně zpracovaný a hodinky na něm vypadají velice stylově. Zapínání je pak řešeno klasickou překlápěcí sponou.

Hodinky jsou k dostání rovněž v černé variantě, která potěší všechny milovníky nenápadného "stealth" designu. Pakliže by stříbrná varianta byla rytířem ve středověkém brnění, černá verze by byl hbitý ninja, jež se nenápadně pohybuje ve stínech. Barevné provedení obou variant hodnotím velice kladně a věřím, že si najdou své příznivce. Odstínu bylo dosaženo za použití klasické PVD úpravy.

Seiko 4R34 – Pracovitý dříč, na kterého je spolehnutí

Pod průhledným dýnkem můžeme spatřit strojek, který je snad stejně tak "profláklý" a spolehlivý, jako celá kolekce Seiko 5 Sports. Jedná se o známý kalibr 4R34, který Seiko používá převážně u modelů s komplikací GMT zobrazení času. Jeho hlavní poznávací znamení jsou 4 ručky a datumovka. Nejedná se o žádný revoluční technologický skvost, který by vám vyrazil dech svou přesností nebo bezprecedentními vlastnostmi. Je to ovšem spolehlivý dříč, který dokazuje, že i za poměrně málo peněz si lze poslechnout hodně muziky.

Kalibr Seiko 4R34 – neoslní krásou, ale poměrem cena/výkon.

Kalibr Seiko 4R34 – neoslní krásou, ale poměrem cena/výkon.

Frekvence 3 Hz, 24 kamenných uložení, odchylka -35 až +45 sekund denně, ruční i automatický nátah (oboustranný), hacking, datum, 41 hodin rezervy chodu, Diashock, Diaflex a čtvrtá ručka – toť kompletní výčet toho, co vám tento kalibr nabídne. Atraktivní balíček funkcí, které ve své cenové kategorii nemohou urazit snad nikoho. Kalibry ze Seiko "pětek" mají dlouhý rodokmen, stačí se podívat na historii jejich předchůdců ze série 7S. Jsou designovány tak, aby měly dlouhou životnost s minimální nutností servisní údržby.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Seiko 5 Sports – Legendární evergreen hodinkového světa

Existuje nějaká konzistentnější kolekce hodinek, než jakou je Seiko 5 Sports? Domnívám se, že takových bychom napočítali nanejvýš na prstech jedné ruky. Už od 60. let si "pětky" drží pověst dostupných a kvalitních automatických hodinek. Lze je navíc sehnat v tak nepřeberném množství designů, že by je nestíhal uspokojivě střídat ani sám čtyřruký bůh Višnu. Osobně o nich rád hovořím jako o ideálních adeptech na první automaty. Ovšem ať už má člověk rozsáhlou sbírku, nebo hledá jedny hodinky na všechno, s "pětkami" rozhodně nešlápne vedle.

Pouhý zlomek modelů Seiko 5 Sports, zdroj: https://www.seikowatches.com/th-th/products/5sports/special/55th/index

Pouhý zlomek modelů Seiko 5 Sports, zdroj: https://www.seikowatches.com

První "pětky" přišly na trh již roku 1963. Úkol byl tehdy jasný – vytvoření dostupných automatických hodinek, které by oslovily především mladší zákazníky. Ono pověstné číslo "5", které můžeme na číselnících "pětek" spatřovat dodnes, odkazuje na pět klíčových vlastností, kterými by každé pětky měly disponovat. Jednalo se o automatický nátah, datum, voděodolnost, odolnou konstrukci a korunku na čtvrté hodině.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Časy se však mění a původní seznam atributů musíme brát trochu s rezervou. Tak například korunku na pozici 4.hodiny již u některých modelů nenajdeme. Co ale najdeme vždy, je nárazuvzdorné uložení setrvačky Diashock nebo odolné pero Diaflex. Co se nezměnilo, je obliba "pětek" napříč celým spektrem hodinkových nadšenců. Domnívám se, že v každé sbírce nesmí nějaké ty "pětky" chybět!

Vlastní postřehy

Hodinky jsem si k recenzi vybral, protože mě už na první pohled okouzlily svým vzhledem a zpracováním. Rovněž jsem nemalým fanouškem hodinek s "field" designem, což mou volbu nadále podpořilo. Všichni kolegové, kteří mě s nimi v redakci potkali, pak reagovali velice podobným způsobem. Byli z nich nadšení! Aby však tato recenze nepřipomínala spíše nekritickou ódu, pokusím se v následujících řádcích shrnout své nejdůležitější postřehy.

Nové "pětky" jsou kvalitně zpracované, funkční a vcelku předvídatelné. Jak jsem již v článku zmínil, nejedná se o žádnou revoluci. Je však velmi příjemné vidět, co je japonské Seiko schopno zákazníkům nabídnout za cenu okolo 12 000 Kč. Důležité je poznamenat, že se nově jedná o nejlevnější automaty s komplikací GMT v naší současné nabídce. Užitná hodnota, kterou zde člověk dostane, je k poměru ceny naprosto fantastická. Není to sice žádná vysoká hodinařina, ale všechno zkrátka funguje. A dokonce to i dobře vypadá!

Japonské značky zcela očividně dominují v segmentu dostupných automatických hodinek. Značky jako Orient, Seiko a Citizen mě svou nabídkou nepřestávají překvapovat. Samozřejmě je zde pak naprosto oddělená debata, týkající se luxusního segmentu. V rámci té bych přece jenom ještě nějakou dobu zůstal věrný evropské produkci. Otázkou ale je, na jak dlouho. Budoucnost hodinařiny bude rozhodně zajímavá.

Co si o hodinkách značky Seiko myslíte vy? Podělte se s námi o své názory v komentářích. :)

Co jsme se v Japonsku naučili o Seiku
13.8.2018 - Radek Vyhlídal
Co jsme se v Japonsku naučili o Seiku

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze
1.3.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze



Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiřípřed 57 dny, reagovat
Já osobně vlastním pouze jedny hodinky Seiko (zatím). Jedná se o model Spirit s průměrem 40mm, quartzovým pohonem, chronografem a kvalitním černým koženým páskem. Design hodinek je laděn do sportovně-elegantního stylu, což koreluje s mými každodenními aktivitami. Možná jediná věc, kterou bych vytkl, je absence safírového sklíčka. U této značky oceňuji funkčnost, styl a praktičnost. Rozhodně se nejedná o poslední hodinky tohoto Japonce, které budou velebit mou skromnou sbírku.
Miroslavpřed 22 dny, reagovat
Já vlastním Seiko Kinetic a jsou super.Ještě mám Orient Mako 3, automatické a trochu pokukuji po Seiko Alpinist....! Zdravím - Mirek.

Hodinky zmíněné v článku

11 790 Kč (doručíme do 6.5.)