» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 10.6.2022 | 3 MIN | 4x komentář

Nový strojek, nový náramek a poprvé v historii řady Seiko 5 také GMT! Ano, bez nadsázky a snahy o zkrášlený úvod, představujeme jedno z největších překvapení tohoto léta a hozenou rukavici pro všechny fanoušky – Seiko 5 Sports GMT Series.

Asi nikomu, kdo sleduje dění okolo Seika neuniklo, že se Seiko v posledních letech zaměřuje právě na svou řadu Seiko 5. Od roku 2019, kdy představilo designové obrození, jsme zaznamenali tolik nového – základní linka je dnes už v nespočtu barevných variant, dostali jsme modely bez potápěčské lunety, khaki a pilot styl a v neposlední řadě i dámskou revoluci v podobě drobných Seiko 5 Sports.

Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací
9.8.2019 - Agáta Vřeská
Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací

Seiko 5 Sports „Field“ recenze – Nový přírůstek do řady Seiko 5
6.10.2021 - Lukáš Lenart
Seiko 5 Sports „Field“ recenze – Nový přírůstek do řady Seiko 5

Ale nový strojek s komplikací GMT? To tady ještě nebylo. Jakože… Nikdy. Seiko 5 je ve skutečnosti nejdéle nepřetržitě prodávanou řadou Seika (první byly v roce 1968, když počítáme Seiko 5 Sportsmatic, tak dokonce 1963), ale co mi paměť sahá, je to poprvé, co na těchto sportovních evrdejkách máme právě GMT.

12 790 Kč (doručíme do 22.5.)

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka
27.2.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka

Seiko je představilo ve třech barevných provedeních: černé, modré a oranžové. Černá (ref. SSK001) je klasika klasik, která na první pohled působí nudně, ale nesmrtelná kombinace černé s červenou je docela vražedná. Můj favorit je ale modrá (ref. SSK003) s batmanovskou lunetou. Nejvíce ale září oranžová (ref. SSK005), kterou známe z pomerančových SKX, Monster i současných Pětek.

Radši videorecenzi? Tady je:

Pouzdro jakoby z lisu vypadlo nám už dobře známých Seiko 5 Sports aka SKX. Velikost narostla pouze o 5 milimetrů na 42,5 mm. Překvapením je, že tloušťka narostla pouze na 13,6 mm (oproti 13,5 mm), což je vzhledem k přidané komplikaci parádní.

Vděčíme za to zcela novému in-house strojku 4R34. Nabídne standardní 4R rezervu 41 hodin, běží na 3Hz frekvenci a má 24 kamenných uložení. Nejedná se nicméně o „pravé“ GMT. Nemá nezávislou ručku, ale půjde ovládat povytažením korunky v první poloze. Ale to se vzhledem k ceně dalo čekat.

Pravé, nebo taky cestovatelské GMT (One GMT) se vyznačuje tím, že 12hodinovou ručku nastavíte nezávisle. Nejčastěji povytažením korunky do první polohy můžete hodinovou ručkou posouvat. To umožňuje rychlé nastavení času v jiné časové zóně, zatímco GMT ručka dál nezávisle ukazuje domovský čas.

Oproti „pravé GMT" mají tzv. „called" či "office" GMT tu vlastnost, že při povytažení korunky do první polohy otáčíte ve směru hodin GMT ručkou. Hlavní 12hodinová ručka tedy nejde rychle samostatně posunout po hodinách. Kancelářské GMT jsou u mechanických strojků cenově dostupnější a běžnější než pravé, cestovatelské GMT.

Na strojek bude průhled přes dýnko, jak jsme u Pětek zvyklí, a nepřekvapí ani to, že budou mít minerální – pardon, Hardlexové – sklíčko. Co už možná ne každému přiroste k srdci, je čočka nad datumovkou. Zdá se, že sklíčko bude vystouplé nad lunetu a zkosené, takže opticky hodinky zmenší.

Na ručkách a indexech nebude chybět LumiBrite, voděodolnost zůstává na 100 metrech a korunka bude zacvakávací.

Nové cestovní komplikaci je přizpůsobený i design. Základy SKX zůstaly, ale minutovou stupnici nahradila otočná 24hodinová luneta v bicolor úpravě. Číselník zůstal potápěčský, čistý, ale přibyla samozřejmě výrazná GMT ručka a nápis GMT.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Často se řada Seiko 5 Sports vnímá jako „zabiják“, nebo naopak „nenucený pokračovatel“ původních prospexovských SKX. U novinky je to stále vidět a ještě to zdůrazňuje nový jubilee náramek, který u Pětek rozhodně není běžný. Zatímco u SKX… Na podobnost ostatně naráží i samotné Seiko, čímž dokazuje, že své modely nevydává po náhodě, ale poslouchá, co chtějí jeho fanoušci.

12 790 Kč (doručíme do 8.4.)

Nebudu lhát, když řeknu, že dle mého skromného názoru jsou nové Seiko 5 Sports GMT totální střela, za kterou se otočí i ti, kteří Seiko z různých důvodů nepodlehli. Sportovní cestovatelský design, zajímavá komplikace, velikostní zlatý střed… Seiko ve svých Pětkách našlo zlatou žílu a nechává ji krásně tepat s občasnými gejzíry tohoto nestárnoucího kovu. No, to bylo trochu moc poetické, ale musíte uznat, že se to Seiku (opět) zatraceně povedlo.

Nejde o nic přepychového, ani revolučního, když se to vezme kolem a kolem. Ale je to pohlazení pro všechny seikaře a vyznavače krásných hodinek. Prostě další dostupná lahůdka od Seika.

Dostupné by měly být v létě a předpokládaná cena je 11 890 korun, což bude (opět) některým připadat na původní Pětky docela dost, ale rozhodně adekvátní vzhledem k automatickému strojku s GMT a Pětkovým specifikacím. Tohle léto se mi začíná skutečně líbit.

Infografiku bude kvůli GMT linii třeba změnit... :)

Infografiku bude kvůli GMT linii třeba změnit... :)

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!
31.7.2023 - Aleš Pavelek
Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!

Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany
17.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 653 dny, reagovat
Ahoj Agátko, vylepšené pětky, imitace GMT, minerální sklo, hliníková luneta a hlavně vylepšená cena, směrem nahoru. Neříkám že nejsou pěkný, zvláště ty modré, možná pro nějakého fandu do sbírky.Ale když vlastniš o několik tříd lepší hodinky, tak tohle přeci nebudeš nosit?Pokud Seiko nepůjde s cenami dolů, tak ho ostatní převálcují,nelze žít z minulé slávy věčně!
Agáta Vřeskápřed 653 dny
Jirko, tenhle názor jsem čekala a nijak ho nechci vyvracet. Seiko ale podle mě je docela v pozici, že pokud si někdo chce koupit právě Seika, prostě si je koupí. Bez ohledu na to, že podle prostého součtu materiálů by měly stát méně. Ne všechno se dá poměřovat na poměr cena/výkon. Někdy je to o té historii, slávě, jménu, drobnostech, kvůli kterým někdo tíhne k dané značce, i když za stejné peníze může mít v některých ohledech lepší. Čím déle jsem ve světě hodinek, tím pravdivěji vnímám tvrzení, že výběr není ani zdaleka taková záležitost chladného rozumu jak si někdy myslíme. :)
Jiří Ludvikpřed 653 dny, reagovat
Agi, Ty mě naštveš a já Ti koupím pořádný hodinky, aby jsi už dala pokoj s touto značkou!????????Už se na ty vietnamské kukačky, nikdy nepodiváš!!!????????
Agáta Vřeskápřed 653 dny
Tak platí. ;) Jak mě přesvědčíš hodinkami, Seiko si u mě ani neškrtne. Do té doby jsou ale moji srdcovkou. :)

Hodinky zmíněné v článku