» Blog » Seiko

Rocková Limitka Seiko 5 Sports: Red Special Briana Maye

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Agáta Vřeská | 24.1.2020 | 4 MIN | 4x komentář

Popravdě, první slovo, které mě napadlo, když jsem tyhle rudočerné Seika viděla, bylo: kulervoucí. Naprosto a jednoznačně fantastické. Novinka vznikla ve spolupráci s hudebníkem a členem slavných Queenů kytaristou Brianem Mayem, ale než se v květnu 2020 dostane na pulty, bude nejspíš už rozebrána. Takže pojďme se s ní seznámit, dokud je čas!

Seiko často dokazuje, že umí vytvořit příběh, který si všechny fandy obmotá kolem zápěstí a ještě navíc získá nové příznivce. To, co se ovšem povedlo v limitce už tak povedených nových Seiko 5, tady dlouho nebylo.

Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek
17.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports Brian May "Red Special" představení – Brian má druhou generaci hodinek

Kytarista Brian May, kterého díky působení v Queenu není třeba nijak zvlášť představovat, spolupracoval několik měsíců se Seikem, aby vytvořili jedinečné hodinky inspirované jeho legendární kytarou „Red Special“. Podle ní dostaly nové Seika jméno a samozřejmě vzhled. A když jsem mluvila o těch příbězích, tak tady je ten o Red Special:

Limitované Seiko 5 Sports Brian May Red Special

Legenda jménem „Red Special“

Kytaru, která pro své typické zbarvení dostala jméno Red Special, vyrobil sám Brian May se svým otcem na počátku 60. let, a to kompletně ručně, pouze s použitím ručního nářadí.

„Krk byl vyřezán ze dřeva starého krbu, který měl už tehdy 100 let. Tělo bylo vyrobeno z laťovky staré dubové vložky a pokryto mahagonovou dýhou, kterou Brian zabarvil a vyleštil. Inovativní tremolo systém navržený Brianem, představoval ručně vyřezávanou kobylku z měkké oceli, přičemž tah strun je vyvažován pružinami motocyklových ventilů. Pro dokončení bylo zapotřebí vyrobit improvizované rameno tremola z části držáku sedlové brašny na kolo, zakryté kusem silné pletací jehly.“ Tolik citace z oficiálních stránek Seika.

Legendární kytary

Legendární kytara "Red Special", kterou Brian May vyrobil vlastnoručně se svým otcem

Vidět ji mohli fanoušci po celém světě a Mayovi dělala na koncertech společnost víc jak půl století. Barevné schéma kytary se stalo hlavním motivem designu číselníku Seiko 5 Sports. Důvodem spolupráce není ale jen vzdání holdu výjimečnému hudebníkovi, Seiko si podle mě rozhodně nevybírá spolupráci náhodně. V tomto případě Seiko připomíná, že diverské Seika dělají společnost Brianovi už od 70. let.

Brian May a jeho Red Special

Brian May a jeho Red Special

Brian May a SEIKO

Své první Seiko Diver´s si koupil Brian během jednoho z prvních turné s kapelou Queen v Japonsku na začátku 70. let minulého století (´75 nebo ´76). Od té doby na ně nedá jako většina seikařů dopustit. Trochu vznikly spekulace ohledně toho, kteréže Seika hudebník vlastně aktuálně má, protože identifikovaný model na jeho zápěstí s ref. 7548-7010 se začal vyrábět až v roce 1984. Zmíněný model, který stál předlohou kultovních SKX007 z roku 1996, tedy pravděpodobně zakoupil až později.

Faktem ale zůstává, že Seika s oblíbeným potápěčským designem cestovaly s hudebníkem a jeho kytarou desítky let, ať už ty původní, nebo ty současné. A snad tomu bude i v případě nových Pětek.

Brian May a jeho Seiko 7548-7010

Seiko Diver´s dělají Brianu Mayovi spolčnost už desítky let

Neodfláknutá limitka

Seiko 5 Sports SRPE83K1 Red Special bude v číslované limitované edici 9000 kusů. Číslo limitky najdeme vypáleno na spodní hraně dýnka, které jinak zůstalo průhledné a navíc s Brianovým podpisem.

Dýnko nese podpis Briana Maye a číslo limitované série

Dýnko nese podpis Briana Maye a číslo limitované série

Hlavním spojením zůstává číselník, barevně kopírující kytaru Red Special a vzorem imitující strukturu dřeva. Nylonový černý pásek má připomínat popruh, na kterém Brian May nosí svou kytaru.

Číselník barevným schematem odkazuje na kytaru

Číselník barevným schematem odkazuje na kytaru. Společným jménem je "Red Special"

Majitele potěší také další povedené detaily. Především dárková kazeta navržena podle cestovního pouzdra kytary a pamětní mince. Ta pro změnu připomíná šestipenci, kterou Brian léta používal jako trsátko.

Box ukrývá pamětní minci, která připomíná šestipenci, kterou BM používal jako trsátko

Box ukrývá pamětní minci, která připomíná šestipenci, kterou BM používal jako trsátko

Detaily potěší limitka SRPE83K1 nejen fanoušky Seika, ale i člena legendárních Queenů

Detaily potěší limitka SRPE83K1 nejen fanoušky Seika, ale i člena legendárních Queenů

S drobnostmi, které k limitovaným edicím patří, si tedy Seiko pohrálo pěkně a na své si přijdou milovníci hodinek i hudebníka. Za všechny tyto detaily si připlatíte téměř násobek ceny nových Pětek, ale v tomto případě si dovolím tvrdit, že nastavená cena 14 890 Kč bude dobře zkousnutelná.


„Jsem rád, že tyto hodinky ožívají, a jsem hrdý na to, že můj a otcův výtvor před všemi těmi lety inspiroval tuto spolupráci. Miluji své hodinky SEIKO, sloužily mi po mnoho let. Tyto nové budu nosit právem s hrdostí.“ Brian Harold May


Limitka Red Special spadá designově a taky parametry pod rodinu celkem nedávno (2019) představených Pětek. Zůstal tedy prověřený strojek 4R36 s day-date, 3H frekvencí, poměrně malou, ale uživatelsky dostačující rezervou chodu 41 hodin, na který vidíme skrze průhledný šroubovací zadní kryt hodinek.

Průhledné dýnko odkrývá strojek 4R36, který je vlastní celé nové rodině Pětek z roku 2019 i novějším želvám či samurajům

Průhledné dýnko odkrývá strojek 4R36, který je vlastní celé nové rodině Pětek z roku 2019 i novějším želvám či samurajům

Voděodolnost je jen 100m („jen“ ve srovnání s oficiálně nejmenovanou inspirací pro vzhled nových Pětek, legendou mezi potápkami SKX007). Nenajdeme tedy šroubovací korunku, zato Lumibrite má podobnou intenzitu jako jsme u potápek Seika zvyklí.

Potápěčský vzhled byl mimoto jeden z důvodů, proč právě spojení Seiko-May. Hudebník už si svůj nový přírůstek převzal, a i když bude limitka uvolněna do prodeje oficiálně až v květnu, pozitivní reakce na Red Special mi nahání trochu strach, že se u nás neohřejí ani na rychlé zkouknutí naživo. Ale to už je nejspíš úděl povedených limitek s legendárním jménem.

Brian May už (doslova) své Red Speciálky hrdě nosí

Brian May už (doslova) své Red Speciálky hrdě nosí

Zdroje:

https://www.seikowatches.com/global-en/products/5sports/special/brianmay/
https://www.aqueenofmagic.com/2020/01/21/seiko-red-special-brian-may.html

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1548 dny, reagovat
Nová kolekce Seiko 5 pro mě znamenala měsíce natěšeného čekání, ale i jedno obrovské zklamání v podobě (u Seiko) naprosto nepochopitelné ergonomické chyby. Osobně jsem byl majitelem vínově červené varianty, která je jedním slovem dechberoucí, bohužel jsem s hodinkami nevydržel na ruce nikdy déle než hodinu, aniž bych nepocítil opravdu výraznou bolest v zápěstí, způsobenou nepochopitelně ostrým výstupkem na plášti hodinek v místě u korunky. Ostatně přesvědčit se může každý sám, ostrý výstupek nahmatáte prakticky okamžitě a jeho ostrost nepochopil zatím nikdo, komu jsem hodinky ukázal. Celkem v šoku byla i přímo paní prodavačka, reklamaci mi uznali a já byl nucen hodinky bohužel vyměnit za ověřené samuraje. Dodnes mě to trápí, protože designově jsou nové pětky překrásné.
Agáta Vřeskápřed 1547 dny
Zdravím, uznávám, že ostřejší hrana u výstupku pro korunku tam skutečně je, ale že by způsoboval vyloženě problém mě překvapilo. Hned jsem se ptala známých majitelů nových Pětek a podle nich jim to nevadí. Samozřejmě každý má trochu jinou ruku... Nicméně je to určitě škoda, rozhodně se shoneme, že designově jsou fantastické. Ale moc díky za postřeh ;)
Mirek Hodicpřed 1435 dny, reagovat
Je mi velkou ctí být majitelem tohoto pro fanoušky Briana Maye a Queen bez přehánění šperku, trochu jsem váhal jestli nosit, nebo bezpečně uložit, nevydržel jsem, občas tedy pro radost nosím. Zmíněný výstupek sice je, ale ani při celodenním nošení mi problém nečiní. Nejsou ani malé ani lehké, přesto se nosí dobře.
Agáta Vřeskápřed 1435 dny
Nemůžeme jinak, než gratulovat, Mirku! My v H365 jen nakoukli, když přišly a hned putovaly k budoucím majitelům. A ten číselník... naprostá senzace. Čistá závist. :) Ať dělají radost. ;)

Hodinky zmíněné v článku