» Blog » Seiko

Seiko 5 Sports x Bruce Lee 55th Anniversary představení – Drak přichází

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 14.9.2023 | 2 MIN | 8x komentář

Seiko představilo další limitovanou edici, tentokrát s legendárním mistrem bojových umění Seiko 5 Sports 55th Anniversary Bruce Lee. Budete chrlit oheň, učit se jeden kop nastotisíckrát, plést vánočku z břišáků, to vše jen abyste je získali.

Nedá mi to, abych nezačala tím, že podobné spolupráce se zvučným jménem jsme tady už měli. Samozřejmě, že narážím na dvě limitky Seiko Brian May. Obě vyprodané během… fakt rychle.

Seiko 5 Sports: Red Special Briana Maye - Rocková Limitka
24.1.2020 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports: Red Special Briana Maye - Rocková Limitka

A stejně jako Brian May, ani Bruce Lee není náhodným výběrem. Je znám – krom své bojové a herecké kariéry – i tím, že nosil právě Seiko 5. A Právě Seiko 5 Sports slaví letos 55. výročí a model Bruce Lee je tak oslavou nejen této nejdéle nepřetržitě prodávané řady Seiko, ale také samotného Bruce, od jehož úmrtí letos uplynulo 50 let.

„Miluješ-li život, neztrácej čas, protože čas je to, z čeho se skládá život.“ Bruce Lee

I když Bruce tragicky zemřel v roce 1973, ve věku pouhých 32 let, stihl zanechat silnou stopu. Kolik z vás si teď říká „jo, dyť na něm jsem vyrostl“.

Seiko muselo s ohledem na pietu zvolit citlivé, a přitom jasně vymezující designové prvky, které by nenápadně, ale bez diskuzí odkazovaly na mistra kung-fu.

Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací
9.8.2019 - Agáta Vřeská
Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací

Jako základ opět zvolilo model Seiko 5 Sports, v přepracovaném stylu aka 5KX z roku 2019. Průměr je tedy tradičních 42,5 mm v pouzdře, které dobře známe.

Opět jde o klasickou ocel, ale s černou úpravou hard coating. Stejně tak je černá i vložka lunety (působí dle fotek jako keramická), která nese znaky vycházející z podstaty bojového stylu Bruce Leeho Jeet Kune Do. Do angličtiny přeloženo jako “Using no way as way; having no limitation as limitation.” V češtině možná něco ve smyslu: „Nepoužívat žádný styl jako styl; nemít žádné omezení jako omezení." Logo tohoto umění pak najdeme na zadní straně hodinek, vygravírované na proskleném dýnku.

Přes něj je vidět také automatický strojek, kalibr 4R36, opět dobře známý, používaný napříč kolekcí Seiko a nabízející rezervu okolo 40 hodin, hacking, ruční nátah a komplikaci day-date. Číselník kryje hardlexové sklíčko a voděodolnost je standardních 100 metrů.

Ručky a indexy jsou žlutě vyhraněné, uvnitř naplněné černou luminiscencí. Ta ze zkušeností neslibuje přílišnou záři, zato koresponduje s černým číselníkem a vypadá fakt stylově.

A všimli jste si toho draka? Ano, jemný vzor podle nákresu samotného Bruce se opakuje také na vnitřní straně koženého řemínku a speciální krabičce, ve které bude ještě druhý NATO řemen. A v typické žlutočerné barvě. Proč asi.

Cena bude 13 590 Kč. V prodeji budou od října a kolik se jich podaří dostat do Česka je vždy trochu ve hvězdách. Předobjednávky je možné ale dělat už nyní.

Když to vezmu kolem a kolem, limitovaná edice (mimochodem 15000 kusů pro celý svět, což se zdá jako vždy zbytečně moc, ale stejně jich obvykle nakonec pochybí), působí celkem nenápadně. Dokud se nepodíváte na detaily. Dokud jej nedáte na žlutý nylon. Dokud necítíte jejich sílu, vycházející z filozofie Bruce Lee.

Kdybych měla na závěr ještě parafrázovat Bruce Lee: „Berte věci tak, jak jsou. Udeřte, když musíte udeřit. Kopejte, když musíte kopat. Získejte další hodinky, když musíte získat další hodinky.“

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!
31.7.2023 - Aleš Pavelek
Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 226 dny, reagovat
Riadne sebazaprenie vyžaduje považovať 15000 (slovom: pätnásť tisíc) ks za limitovanú edíciu... asi skôr tak edícia pre limitovaných. 13590 Kč za hardlex nad 4R36 - hanba vás do krámu nechodí fackovať? Slečinka, dovolím si sformulovať Vašu filozofiu: Na nic nehleď, hlavně to prodej ;)
Agáta Vřeskápřed 225 dny
Marku, já zase nechápu vaši filozofii a absenci konstruktivních komentářů. To si hold nevyberete... ;)
Marekpřed 225 dny, reagovat
To boli 3 konštruktívne body z môjho repertoára - čo si viac môžete priať? :) No chcem ešte podotknúť: som verný používateľ radu 5 - nielen Seiko, a v prípade hodiniek to už je vyše 20 r. takže čo sa nich samotných týka, vytknúť im niet čo.
Jaroslavpřed 225 dny, reagovat
Slovo limitované znamená,že je něčeho omezený pocet. Rozhodně to neznamená že je něčeho málo ty trubko ????
Vít K.před 224 dny, reagovat
Za mě Seiko ukazuje další parádní kousek. Líbí se mi jak jejich limitky jsou hravé a plné nápadu v designu. Zároveň si cením, že skvělým poměrem cena/kvalita dokážou k hodinkám přitáhnout další nadšence.
Marekpřed 224 dny, reagovat
Jardo, všetkého na tomto svete je len nejaký konečný počet...
Michalpřed 217 dny, reagovat
Pan Marek asi nemá a chtěl je když tak uděláme sbírku :-)))))
Marekpřed 217 dny, reagovat
Michale ste veľmi štedrý - dajte to na pomoc Ukrajine

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 15000 ks
13 590 Kč nedostupné