» Blog » Seiko

Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko i moderní reinterpretace

Tagy: Představení | Zprávy | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 25.2.2021 | 4 MIN | 5x komentář

Seiko představilo pozoruhodně věrnou reinterpretaci svých prvních Alpinistů, prvních japonských sportovních hodinek z roku 1959, které byly určeny pro muže hor – „yama-otoko“. Zatímco limitovaná edice Seiko Alpinist 1959 Re-creation si odnáší designovou podobu, moderní verze nabídne odkaz v dostupnější podobě.

Seiko Alpinist 1959 Re-creation SJE085J1

Seiko Alpinist je oblíbená a dnes už se nebojíme říct kultovní záležitost. Seiko v posledních letech obnovilo výrobu „Alpinistů“, které se inspirovaly třetí generací těchto sportovních hodinek z roku 1995. Ale je to poprvé, co se vrací skutečně k úplnému úpatí horského modelu – Seiko Laurel Alpinist z roku 1959.

Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou

Šlo o první cíleně sportovní hodinky z produkce Seika, určené pro muže pohybující se v japonských pohořích. Silně vycházely z prvních náramkových hodinek Seiko Laurel, ale byly přizpůsobeny pro náročnější podmínky. Dýnko bylo šroubovací, aby se zabránilo vniknutí prachu, písku, vody. Kožený řemínek chránil hodinky před potem a pro lepší čitelnost za šera měly luminiscenci na ručkách i indexech. Body 3, 6, 9 a 12 byly tvarovány dle vrcholků hor a správný horal je uměl použít jako kompas.

Moc pěknou recenzi si můžete přečíst i na Fratellowatches, kde se autor vyjdřuje i k tomu, že právě původní Alpinisty Seiko nikdy nepřivedlo zpět k životu. To se právě změnilo.

Seiko přeneslo velkou část tohoto designového dědictví do nového limitovaného modelu Seiko SJE085J1 Alpinist 1959 Re-creation omezeného na 1959 kusů.

Odkaz najdeme hned ve tvaru pouzdra, který se i přes modernější kalibr 6L35 oproti originálu zvýšil údajně jen o jeden milimetr. Klasické kulaté pouzdro má průměr 36,6 mm a výšku 11,1 mm, na které navazují úzké zkosené nožky. Rozměr se může zdát na dnešní zvyklosti malý, ale odpovídá právě historické předloze a velikost se navíc opticky zvětšuje díky Bund řemeni.

Seiko totiž model nabízí na robustním koženém řemenu, který je originálu velmi blízký, má stejný typ prošití a sponu s originální signaturou S. Právě volba koženého řemenu typu Bund dodává okamžitý nostalgický pocit. A zásadně model posouvá ke sportovní hranici.

Také číselník se snaží o věrné zachycení Seiko Laurel Alpinist. Ať už se podíváme na ručky, nebo specifické indexy. Ty jsou na pozicích světových stran tvarovány do štítů s luminiscencí LumiBrite, která nechybí ani na ručkách.

Co přibylo, je datumové okénko. Funkce jistě praktická a mnohými vítáná, ale za mě by černý lesklý číselník mohl zůstat v nenarušené podobě i bez něj. A co mi bohužel nejvíce chybí, je samozřejmě samotný nadpis Alpinist, nahrazený slovem Automatic, byť si cením podoby fontu a také nepoužití loga X řady Prospex, což se jen tak nevidí. Sklíčko je safírové s vnitřním antireflexem a konvexní, což jen podtrhuje vintage styl.

Celkově hodinky působí velmi umírněně, na klasickém koženém řemínku budou dokonce svádět až ke společenskému nošení. Uvnitř se ukrývá strojek 6L35 z vyšší řady Seiko, s 28.800 frekvencí a 45 hodinami rezervy chodu, který mimo jiné umožnil i opravdu tenké tělo hodinek.

Limitovaná edice má na rok vzniku odkazující počet kusů 1959. Dostupné budou na konci léta 2021 a cena bude 79900 Kč. Edit: podle ofic. distributora je model vyprodaný. :(

Seiko Prospex Alpinist Modern Reinterpretation SPB241J1, SPB243J1 a SPB245J1

Možná odvěká snaha posouvat se v každé započaté lince dál a dál vedla Seiko k uvedení dalších tří modelů, které se inspirovaly Seiko Laurel Alpinist, ale mnohem více odpovídají současným specifikacím moderních Prospexů. Pro nás to ale znamená také cenově dosažitelnější odkaz.

Do stálé kolekce se tak zařadí tři modely. S legitimně zeleným číselníkem SeikoSPB245 na černém koženém řemínku s překlápěcí sponou, s krémovým číselníkem na ocelovém náramku Seiko SPB241 a šedým číselníkem Seiko SPB243 na ocelovém tříčlánkovém náramku.

Změn oproti věrnější limitované edici je tady více. Pouzdro se posunulo k modernějšímu průměru 38 mm, stále ale velmi vítaný a dobře sedící rozměr. Číselník už není tak jednoduchý, tady si Seiko neodpustilo logo Prospexu, zmínit 200 metrovou voděodolnost, ani aplikované logo Seiko. Kombinace leštěných a broušených ploch z nich činí opravdu vydařené sportovně-elegantní spojení.

Rovněž se posunulo datumové okno na třetí pozici. Co naopak nahrává původní předloze, jsou stejné dauphine ručky s luminiscencí, kterou Seiko barvilo do žlutého tónu ve snaze dosáhnout falešné patiny. Ve tmě pak LumiBrite vydává krásně tyrkysově modré světélkování. To najdeme také na indexech, včetně trojúhelníkových na pozici 6, 9 a 12. Vteřinová ručka je ale více prospexová.

Dýnko je u všech modelů průhledné a odkrývá tak in-house strojek střední kategorie 6R35 se 70hodinovou rezervou při 3Hz.

Modely nejsou ničím (až na standardní loga) zbytečně přeplácané ani přetížené. Na první pohled jde vlastně o velmi nenápadné hodinky. Retro prvky jim ale dodávají potřebné ozvláštnění a ve sportovní kolekci Prospexu se jistě neztratí.

Seiko Alpinist Prospex 1959 Modern Reinterpretation budou k dispozici v srpnu 2021. Cena za model na koženém řemínku bude 19990 Kč, na ocelovém pak 20990 Kč.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Arouspřed 1103 dny, reagovat
Dobrý den, píšete, že dýnko je u všech modelů průhledné a odkrývá tak in-house strojek střední kategorie 6R35 se 70hodinovou rezervou při 3Hz. Na netu jsem viděl fotky s plným dýnkem. Jak to tedy prosím je? Děkuji za info.
Agáta Vřeskápřed 1102 dny
Dobrý den, hodinky jsme zatím neviděli naživo, ale podle Seika mají mít skutečně průhledné dýnko. Jakmile dorazí, budeme vědět víc. :)
Arouspřed 1096 dny, reagovat
ok, děkuji za rychlou reakci a už se těším, až dorazí:)
Martinpřed 447 dny, reagovat
Dobrý den, lze hodinky sehnat i s plným dýnkem bez průhledu na strojek? Děkuji za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 443 dny
Bohužel, originál lze koupit pouze s proskleným dýnkem.

Hodinky zmíněné v článku