» Blog » Seiko

Seiko Alpinist Mountain Sunset. Evropská limitka, pod kterou roztajeme

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 15.1.2021 | 3 MIN

V zemi vycházejícího slunce představili novou limitovanou edici Seiko Alpinist Mountain Sunset SBP202J1. Půjde o exkluzivní model pouze pro Evropu, a protože vyjde v roce 2021, omezilo jej Seiko na 2021 kusů.

Pokud je vám tento koncept povědomý, nejspíš jste zaznamenali loňské Seiko Alpinist Mountain Gacier SPB199J1. Úžasný ledovcový odstín číselníku zaujal natolik, že 2020 kusů zmizelo z evropských pultů během okamžiku. A vypadá to, že podobný osud čeká i novinku s šedým odstínem.

Číselník, jež má zachycovat jednu z neskutečných barev, které můžete pozorovat v horách při západu slunce, může na první pohled působit trochu mdle až nudně. Opak se ale zdá pravdou. Za maskou myšího kožíšku se ukrývá klasická pohádka s bezchybným koncem.

Usedlý tón vyvažují decentní červené prvky na kompasové lunetě. Dotek, který nás vrací k "Red Alpinistům". Horskou svěžest tomu pak dodává bílá v kombinaci se stříbrnými odlesky ruček i indexů. Nutno uznat, že jde o chladný kousek, ale dejte na má slova: na ruce pod ním nejeden roztaje.

Parametrově jde o naprosto stejný model Seiko Alpinist, jaké představil japonský mág před rokem. Číselník má charakteristické rysy alpinistů, včetně vnitřní otočné azimutální lunety a nezaměnitelných katedrálních ruček s bohatou vrstvou LumiBrite. Aplikované indexy i arabské číslice jsou v leštěné úpravě stříbrné oceli.

Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou

Pouzdro má velmi příjemné rozměry: 39,5 mm v průměru, na výšku 13,2 mm a délka od nožky k nožce pak 46,4 mm. Hodnoty, které ocení většina mužů a které patří mezi velké přednosti Alpinistů. Úprava pouzdra je v kombinaci kartáčovaných a leštěných ploch, včetně lesklé lunety. Okamžitě zaujme korunka na čtvrté hodině, kterou lze otáčet vnitřní kompasová luneta. Korunka na třetí pozici je šroubovací a slouží samozřejmě k nastavení času, data, případně nátahu strojku.

Sklíčko kryjící číselník je safírové, opatřené vnitřním antireflexem a lupou přes datumovkou - jedno z nových poznávacích znamení současných Alpinistů. Model zapadá do sportovní řady Prospex Land, a tak nechybí skvělá voděodolnost 200 metrů.

Dýnko je opět šroubovací a přes safírové sklo můžeme vidět pracují samonavíjecí strojek 6R35 s rezervou chodu 70 hodin a frekvencí 21 600 polokmitů za hodinu.

Seiko SPB201J1 bude v kombinaci s hnědým telecím řemínkem s překlápěcí sponou. K šedému číselníku se to možná nezdá jako jasná volba, vlastně, kdybych to nejdřív neviděla, nevěřila bych, že to k sobě bude ladit. Přírodní tón hnědé kůže ale dává hodinkám vyniknout a ukázat se v celé své kráse. Výsledek díky tomu funguje, jak má. S rozpětím 20 mm mezi nožkami nicméně nebude problém nahradit jej za cokoli dalšího.

Ve speciálním boxu tentokrát nebude druhý náhradní řemínek (jako tomu bylo u limitky 2020), ale Seiko se rozhodlo jít cestou o něco nižší ceny. Sběratele ale jistě potěší alpinistický odznak.

Těžko hádat, zda Seiko udělá z limitek Alpinistů svou tradici. Ale pokud ano, těším se, co přinese rok 2022. Do té doby si pojďme užít horský západ slunce. Seiko Prospex Land SPB201J1 by měly být v prodeji v únoru 2021 s doporučenou cenou 21 990 korun.

Seiko Alpinist prolomil ledy vloni, když jej Seiko po dlouhých letech uvedlo na celosvětový trh. Do té doby se jednalo sice o kultovní model z roku 1995, ale mimo Japonsko jste jej oficiálně nesehnali. Historie se přitom táhne až do 60. let, kdy Seiko vytvořilo své první hodinky cílené na japonské horaly.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře