» Blog » Seiko

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 25.4.2023 | 8 MIN | 1x komentář

Seiko Astron jsou vcelku jedinečné. Svými funkcemi, ale i zařazením. Obvykle víte, že Astrony GPS existují, ale vlastně nevíte moc jak fungují, nebo zda stojí za ty peníze. O tom všem bude dnešní článek.

Přitom samotné Seiko má v hodinářské komunitě neuvěřitelně silné postavení. Řekla bych dokonce tak silné a rozsáhlé, jak to jen jde. Fanoušci řeší na fórech prakticky každou novinku a viděla už jsem tolik upravených verzí, že není pochyb o hračičkovském umu seikařů.

Ale většinou jde o mechaniky. Od potápek, Pětek až po elegantní presážky. Astrony se tomuto spojení s komunitou jakoby vyhýbaly. Mají blíže k těm smart, než klasice. U těchto hodinek nejde o historický odkaz, nevybízí k dohadům o přesnosti. Neřešíte, zda je odchylka +5 nebo -5 sekund a v jaké poloze. Neřešíte, jakou rychlostí uhání sekundovka, nebo jak dlouho poběží než je bude třeba natáhnout.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Naše video:

Ne, u Astronů nestačí láska k mechanickým hodinkám. Tady je to o nadšení pro technologicky dokonalé hodinky. A designově často agresivně, ale rafinovaně moderní.

Přesto, nebo právě proto, jsem přesvědčena, že stejně jako mě vás dostanou, jakmile jim dáte šanci. Jeden den na zápěstí, možná i pár minut strávené s Astrony a budete vědět, že je ve sbírce nejen chcete, ale dost možná potřebujete.

64 175 Kč Prodej ukončen

Na své první opravdové setkání se Seiko Astron si pamatuju, jako by to bylo včera. Stála jsem venku a byla kosa až praštilo. Ve zkřehlých prstech jsem držela Seiko Astron. A modlila se k bohu Chronos, aby se hodinky seřídily fakt tak rychle, jak slibují. Stisknutí tlačítka… 1, 2, 3, 4. A bylo to tam. Tehdy jsem žasla nad magičností Astronů a vlastně nad ní žasnu dodnes.

Možná si říkáte „ženská bláznivá, to v ruce neměla nikdy hodinky s Bluetooth, nebo nějaké smartwatche, že je z toho tak paf?“ Měla. Ale kdo hledá nezávislost na telefonu nebo nabíječce, kdo hledá eleganci s vrcholem technologie, ten mi bude rozumět. A tady je příběh Seiko Astron a pár neskromných důvodů, proč jsou hodinářským snem.

Seiko Astron byly dlouho spojovány s ambasadorem Novakem Djokovićem.

Seiko Astron byly dlouho spojovány s ambasadorem Novakem Djokovićem.

1) Příběh Astronů

Jestliže jsem v úvodu psala, že u Astronů nejde o historický příběh, není to úplně pravda. Seiko Astron jsou vlastně jedny z nejslavnějších hodinek, které změnily hodinářství už navždy. Ale to bylo ještě dlouho před modely Astron s GPS.

Jak známo, 25. prosince 1969 představilo Seiko hodinky s názvem Astron. Byly to první quartzové hodinky na světě. Mnohonásobně přesnější než mechanické hodinky a jak se brzy ukázalo, také levnější na výrobu. Luxusním mechanickým hodinkám nastaly v 70. a 80 letech zlé časy. Pro některé quartzová revoluce, pro mnohé ale quartzová krize.

Seiko Astron byly první quartzové hodinky a začaly cestu k absolutní přesnosti.

Seiko Astron byly první quartzové hodinky a začaly cestu k absolutní přesnosti.

A s příchodem digitální podoby quartzových hodinek přicházely i vychytávky. Od kalkulačky, databanky, mini televize až po navigaci. Tím hlavním motorem inovací byla ale vždy snaha přesného času. Nejlépe absolutně přesného času.

V 90. letech se k tomu hodně přiblížily hodinky Junghans, když přišly s prvními rádiově řízenými modely. Ty dnes nabízí řada značek a stále patří mezi oblíbená řešení, jak si udržet přesný čas i aktuální datum.

Ovšem hodinářským velmocem to nestačilo. Rádiový signál nebyl dostupný všude, kdybyste cestovali napříč Amerikou nebo se potulovali po Austrálii či objevovali zákoutí Jižní Afriky, aktuální časová zóna by pro vás byla tajemstvím.

Využít GPS (Global Positioning Systém) byl logický krok, ale ne zrovna snadno aplikovatelný. Seiku se to podařilo v roce 2012, když uvedlo na trh model Seiko Astron GPS se solárním napájením.

První Seiko Astron GPS z roku 2012.

První Seiko Astron GPS z roku 2012.

I když se často setkáte s informací, že právě Seiko Astron byly první GPS hodinky, není to úplně pravda. První solární hodinky se synchronizací času pomocí GPS představil Citizen, a to v roce 2011. Neuměly ale ještě zjistit informaci o časovém pásmu a synchronizace probíhala pouze ručně.

Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Seiko Astron, které přišly o rok později, už funkci rozpoznání časového pásma uměly. Faktem ale zůstává, že obě japonské společnosti tlačily tuto technologickou novinku vpřed a vylepšují ji dodnes.

Kdybychom chtěli být v tom historickém okénku úplně přesní, tak první náramkové GPS hodinky představila jiná japonská firma. Casio. Svůj model Casio Protrek Navi uvedla na trh dokonce už v roce 1999. Ovšem GPS tam nesloužila ke zjištění času, ale polohy, a šlo tak o první hodinky s GPS navigací na světě.

Ale zpět k Astronům.

V době, kdy začínal vývoj náramkových hodinek se synchronizací času prostřednictvím GPS ještě neexistovaly čipy GPS pro příjem vysokorychlostního signálu, které by se daly do hodinek zabudovat. Společnosti si je tak musely vyvinout samy.

Oříškem bylo i to, jak do hodinek zabudovat anténu pro příjem signálu tak, aby nebyla vidět a nerušila design. Musela se zmenšit a rozptýlit po celé ploše.

Makalo se taky na rychlosti synchronizace. První GPS hodinky uměly přijmout signál za minimálně 6 sekund. I to je vysoká rychlost v porovnání třeba s rádiovkami, ale pořád to nebylo dost. Od té doby i v tomto ušli kus cesty a příjem je dnes běžně okolo 3 sekund.

A příběh neustálého zdokonalování pokračuje dodnes.

FAQ - synchronizace času přes GPS
30.3.2018 - Martin Koňařík
FAQ - synchronizace času přes GPS

2) Maximální pohodlí

Na Astronech je podle mě úžasné především to, že se o ně nemusíte starat. Jakože vůbec. Když je vybalíte z krabičky, stane se kouzlo a ručky se přemístí na přesný čas (tedy podle poslední uložené pozice).

A není to jen aktuální čas, je to naprosto přesný čas. Bez odchylky jediné sekundy. Dokonce jdou tak přesně, že rozpoznají i přestupnou vteřinu. A k času přidejte také aktuální datum (rozpoznání letního času) a možnost duálního času.

67 100 Kč (doručíme do 2.5.)

Přesný čas si hlídají několikrát denně a vyvolat synchronizaci můžete i manuálně. Pokud jste nezměnili časové pásmo, stačí stisknutí jediného tlačítka a u Astronů máte synchronizaci obvykle do 4 sekund. Pokud potřebujete zjistit i časové pásmo, obvykle je to okolo 40 sekund. Ale nemusíte nic nastavovat. Udělají to samy. To je ta bezstarostnost o které mluvím.

Na klasickou baterii by to ale neutáhly, proto je s GPS hodinkami spojeno solární napájení. Tím, že Astrony mají solární článek, odpadá nutnost výměny baterie. Takové solární články v hodinkách běžně vydrží i deset dvanáct let a pak se dají samozřejmě vyměnit.

3) Pocit luxusu

Podle mě Seiko navrhuje Astrony pro ty, kteří chtějí to nejlepší. Jejich modely jsou totiž vždy na top úrovni zpracování.

Nesnaží se být jen pěkné, ale vyloženě dokonalé v každém ohledu. Od precizně upravených ruček a indexů, až po takřka neviditelné safírové sklíčko, kterého dosahuje dvojí antireflexní vrstvou. Ta pohlcuje odlesky s účinností až 99 %, takže máte skoro pocit, jakoby tam to sklíčko ani nebylo. Ale hlavně jsou díky tomu čitelné z jakéhokoli úhlu.

Taky v materiálech pak nabízí to nejlepší. Ať už zvolíte ocel nebo lehoučký titan, na každém milimetru hodinek můžete pozorovat precizní úpravu. Však se Astrony taky leští metodou Zaratsu, která se v Japonsku používala na samurajské meče. A mistrů, kteří mohou leštit hodinky Seiko touto metodou, pomocí které je povrch až zrcadlově lesklý, je jako šafránu.

Každé Astrony jsou navíc chráněny super-hard coatingem, neviditelnou vrstvou, která zvyšuje ochranu proti poškrábání. A všechny mají voděodolnost minimálně 100 metrů.

Takže i když mají působit (a působí) luxusně, jde o hodinky, které zvládnou neuvěřitelnou škálu situací a nemusíte s nimi zacházet tak říkajíc v rukavičkách. Budou to jen hodinky k obleku? Může být. Stanou se každodenními hodinkami? Tím lépe.

4) Design

Celkem dlouho Seiko nabízelo Astrony v podobném designu, s jakými se objevily první Astrony v roce 2012.

A běžné byly i větší rozměry. Obvykle dokonce s průměrem 47 mm. V novějších už je to ale nositelnějších 43 mm.

Navíc Seiko v poslední době zařadilo i více elegantní a méně sportovní modely, u kterých upustilo od subčíselníků, označení měst na lunetě apod. Tím dostaly minimalističtější vzhled a taky menší rozměry, takže se o to více hodí k formálním schůzkám.

Seiko do Astronů dává to nejlepší i z hlediska designu a hraje si, jak má ve zvyku, i s číselníky. Zvláště u limitek je vidět barevná škála a zajímavé struktury.

Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost
22.4.2022 - Igor Kratochvíl
Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost

5) Cestovatelský zázrak

Ano, Astrony si zamiluje každý, kdo má rád pěkné hodinky, technologie, přesný čas a chce hodinky, které udělají dojem.

Ovšem pro jednu kategorií lidí jsou doslova jako stvořené. A sice pro časté cestovatele. Ať už v rámci objevování nebo pracovních povinností, Astrony se k tomu hodí jako žádné jiné.

Nejen, že je čas možné synchronizovat fakt kdekoli a fakt rychle, ale mají taky často speciální „mód letadla“, kterým se přeruší příjem GPS a hodinky tak neruší palubní přístroje.

Stejně tak se hodí i možnost sledovat duální čas nebo ukazatel dopoledních a odpoledních hodin. Když člověk často lítá, je fajn vědět, kterého je, co je za den a zda jsou čtyři odpoledne nebo ráno.

Závěrečné myšlenky a myšlenky na konkurenci

Začnu tou konkurencí. Protože tam je to vlastně docela jednoduché. Pokud vás fascinují klasické hodinky s GPS synchronizací, máte 3 volby: Seiko, Citizen, Casio.

Casio je nabízí ve své nejvyšší kolekci MR-G. Cenově se pohybují jako Astrony (okolo 80 tis. korun) a co jim chybí na společenské eleganci, to dohání na odolnosti. Ale i u nich platí, že Casio si dává záležet na těch nejlepších materiálech i zpracování.

Casio MRG-G1000

Casio MRG-G1000.

Citizen má Sattelite Wave modely v dá se říct dvou kategoriích. Jedné hodně podobné našim Seikům, které ale český distributor na náš trh dováží sporadicky. A druhá kategorie jsou modely se silně sportovním duchem, často v pilotním stylu se všemožnými stupnicemi, včetně logaritmické, takže působí komplikovaně a robustně.

Citizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E

Citizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E.

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Další možností je sáhnout po smartwatchích nebo hybridech, které vídáme čím dál častěji i u tradičních značek jako Breitling nebo Tissot T-Touch.

Pokud ale nechcete spoléhat na nabíječku, nechcete propojovat hodinky s telefonem, a chcete hodinky, které vypadají zatraceně dobře i k obleku, Seiko Astron je tady pro vás. A to je vlastně i závěrečná myšlenka.

Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán
3.10.2023 - Jiří Hons
Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?
3.4.2018 - Martin Koňařík
Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Emil Halámekpřed 8 dny, reagovat
Ty články je radost číst. EH

Hodinky zmíněné v článku

67 100 Kč (doručíme do 2.5.)
67 100 Kč (doručíme do 2.5.)
46 400 Kč (doručíme do 2.5.)
54 200 Kč nedostupné
48 990 Kč nedostupné
48 990 Kč nedostupné
43 900 Kč nedostupné
59 300 Kč nedostupné
59 300 Kč nedostupné
Zobrazit další
59 300 Kč nedostupné
46 400 Kč nedostupné
64 500 Kč nedostupné