» Blog » Seiko

Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické

Jiří Hons | 3.10.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Minimalistická elegance spojená s absolutně přesným časem kdekoliv na světě. Bez natahování a nutnosti měnit baterii… Prostě spolehlivý gentleman, který nikdy nejde pozdě. To jsou Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1.

Potomek průkopníka

Těžko říci, zda přelom šedesátých a sedmdesátých let minulého století znamenal quartzovou revoluci, nebo krizi. Pro spoustu výrobců mechanických hodinek to krize bezesporu byla. Na druhou stranu se tehdy svět posunul kupředu, k hodinkám tak přesným, že to doposud bylo jen nemyslitelným snem. A průkopník, který se v roce 1969 dostal k odchylce v řádu vteřin ne za jeden den, ale za měsíc – to byly Seiko Astron (přesněji Seiko Quartz-Astron), prapředek modelu, který si dnes představíme.

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Quartzové strojky se staly běžnou záležitostí, a tak i Seiko Astron inovovaly – například původní bateriový zdroj nahradil solárně dobíjený akumulátor a bez přehánění astronomickou přesnost dnes zajišťuje synchronizace času pomocí GPS signálu. Král přesných hodinek tak o trůn nepřišel.

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás
25.4.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

Přesnost bez kompromisů

Dnešní hodinky umí kde co. Ale ruku na srdce – opravdu jsou nutné desítky funkcí právě v hodinkách, když mobilní telefon hravě zvládne to samé? Seiko Astron GPS Solar jdou cestou minimalismu – poví jen, kolik je hodin a kolikátého v měsíci se píše v kalendáři. Tedy to základní, co mají hodinky umět.

V podání Seiko Astron GPS Solar ale s absolutní přesností a spolehlivostí. Navíc v elegantním hávu. Jsou to hodinky pro toho, kdo chce mít na zápěstí přesný čas a nežene se za přetechnizovanými výstřelky tam, kde nejsou nutné. Prostě poctivé hodinky. Ne stopky, ne meteorologická stanice. Hodinky.

54 200 Kč (doručíme do 18.6.)

Titanový gentleman

Pouzdro i náramek jsou vyrobeny z titanu, který hodinkám propůjčuje jak příjemnou hmotnost (pouhých 110 gramů), tak i elegantní lesk, ještě zdůrazněný kombinací leštěných a matných ploch.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Celkově má osmiúhelníkové pouzdro univerzální průměr 41,2 mm s výškou 12 mm, jsme tedy v zóně nositelnosti prakticky pro kohokoliv. Mimochodem, kontrast různě upravených částí je velmi decentní a příjemně se na něj dívá – hned po ciferníku, o kterém se ještě zmíním, je to jeden z oku lahodících detailů, které se opravdu povedly.

Výrobce pouzdro doplnil klasicky umístěnou, dvoupolohovou korunkou (není šroubovací, nicméně jsme u WR 100 m, kde toto není potřeba) a dvojicí podlouhlých tlačítek nad a pod ní. Vše slouží k intuitivně vymyšlenému seřizování, které pochopíte hned po prvním přečtení návodu.

Příjemným překvapením je náramek, který je stejně jako pouzdro chráněný proti poškrábání, a to povlakem hrdě nazvaným Super-hard coating. Ač to tak na první pohled nevypadá, má náramek šířku pouhých 14 mm. Ano, oproti běžně používaným 18–22 mm je to opravdu málo.

Což není na škodu, náramek ani při nošení nepůsobí nijak subtilně a na zápěstí krásně sedne. Stejně jako u pouzdra je i na něm vidět perfektní opracování do posledního detailu a navíc vůbec, ale vůbec nechrastí – takže rozhodně palec nahoru. Za zmínku pak stojí překlápěcí spona s mikroregulací pro úpravy délky i pro ty nejnáročnější.

Wafle pro každý den

Co zaujme na první pohled, je úprava ciferníku takzvaným gilošováním, respektive spíše waflováním. Na rozdíl od wafliček použitých například u některých modelů Audemars Piguet nebo Tissot jde zde o obdélníčky, které tvoří efektní 3D strukturu. Ta je v kombinaci s geniálně zvolenou šedomodrou barvou přímo pastvou pro oči.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Ono waflování je jen další detail, který se opravdu povedl a perfektně podtrhuje určení celých hodinek jako takových – dává jim neoddiskutovatelný nádech neokázalého luxusu, vhodného do každého prostředí a pro každý den. Opět tedy bod k dobru.

Ciferník – minimalismus a účelnost

Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 sází na jednoduchost – a stejný přístup je vidět i na osazení ciferníku. Nenajdeme zde číslice, ale jen podlouhlé markery, u dvanáctky se zdvojením. Stejně jako ručky jsou pokryty osvědčeným nátěrem LumiBrite. Jsme u Seika, takže svítí s přehledem až do rána, stačí je běžným způsobem nosit. Ano, všichni víme, že tohle Seiko prostě umí. Ale stejně to potěší.

Pod dvanáctkou najdeme logo výrobce spolu s hrdě přiznanou příslušností k řadě Astron, nad šestkou se nachází informativní označení GPS a SOLAR, abyste nebyli na pochybách ohledně použitých technologií. Jednoduchá datumovka je umístěna u pozice čísla tři. Bude správně ukazovat datum až do roku 2100, což nám všem patrně naprosto vystačí.

Hned na druhý pohled zaujme subciferník u pozice osm. Zde se dozvíte, jak jsou hodinky nabité, zda je nemáte přepnuty do režimu Letadlo a dole se krčí značky, které přijdou vhod při seřizování. Pro tyto účely slouží i písmenka N a Y v prostoru minutových indexů. Ty ale spatříte až při detailnějším pohledu.

Vše kryje safírové sklíčko s antireflexním povlakem – a ten funguje skutečně skvěle, z většiny úhlů máte reálný dojem, že zde žádné sklíčko prostě není.

56 800 Kč (doručíme do 18.6.)

Absolutní přesnost kdekoliv na světě

Nejpřesnější hodiny, které momentálně existují, jsou takzvané atomové, kde je měření času odvozeno od kmitů atomů (převážně Cesia 133) v krystalové mřížce. Dostáváme zde úžasnou odchylku zhruba 1 s za více než milion let (u nejmodernějších modelů se uvádí dokonce sekunda za 300 milionů let) – což by mělo uspokojit i ty největší puntičkáře.

Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Takové hodiny jsou ale opravdu velké a na zápěstí je nedostaneme. Můžeme si ale jejich údaje vypůjčit – některé hodinky se proto seřizují pomocí rádiového signálu. Jenže… když se dostanete z dosahu vysílače, zbyde vám už „jen“ klasická přesnost quartzové technologie. Ano, mělo by to stačit. My ale chceme to nejlepší…

A Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 tohle umí kdekoliv na světě, kde máte nerušený výhled alespoň na část oblohy. Po jediném stisku tlačítka si jejich kalibr, typ 3x62, naladí časový signál jednoho nebo více GPS satelitů a – voilá – hodinky jsou seřízeny, a to naprosto přesně, včetně datumu. Klidně i když třeba ztroskotáte u břehů Severní Koreje. Tam je sice otázkou, jak dlouho vám hodinky zůstanou na ruce, ale přesně rozhodně půjdou.

V rámci Evropy, USA a některých dalších destinací si poradí i s letním časem. Fajnšmekr si pak může čas opravit i o takzvanou „leap second“, tedy korekci diference mezi časem atomových hodin a zemskou rotací. Což je v podstatě zbytečné, ale… Ano, samozřejmě, že jsem to na hodinkách, které se mi dostaly do rukou, udělal. Když přesnost, tak přesnost.

V letadle pozor

Jelikož se bavíme o hodinkách, které jsou určitě vhodné i pro cestování, je nutno zmínit režim Letadlo. Ten známe dobře třeba z mobilních telefonů, nastaví se opět jednoduše a je určitě dobře ho za letu použít – kdo by stál o ovlivňování palubního přístroje prostředku, kterému svěřil svůj život…

Solární klasika

Jsme téměř u konce, ovšem nemůžeme zapomenout na solární dobíjení. Ke mně se hodinky dostaly téměř plně nabité. V tomto stavu by měly fungovat půl roku (bez vystavení světlu). Ve tmě časem přecházejí do šetřícího režimu, kdy se zastaví pohyb ruček a takto vydrží až dva roky.

Nízkou úroveň nabití poznáte buď podle ukazatele rezervy baterie, nebo když vteřinovka začne poskakovat vpřed ne po jedné, ale dvou vteřinách. Pak stačí vystavit je světlu – na přímém slunci se do plna nabijí za 30 hodin, na jednodenní provoz by mělo stačit deset minut. Pro běžné použití tedy naprosto dostačující parametry.

Závěrečné slovo

Chcete elegantní hodinky, které jdou vždy přesně? Nepotřebujete, aby vládly desítkami funkcí, ale to, co dělají, aby zvládaly na jedničku s hvězdičkou? Pak si je pořiďte. Nebudou to pravé pro potápěče a vyznavače extrémních sportů. Kdo chce ale hezké, kvalitní hodinky z rodu technologických průkopníků, tomu poslouží výborně. Jsou pokračovatelem historie, nezklamou vás, a navíc se na ně hezky dívá. Tak proč ne.

Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost
22.4.2022 - Igor Kratochvíl
Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost

Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána
14.2.2024 - Lukáš Hamřík
Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petr Pidimapřed 173 dny, reagovat
Dobrý den takže limitovaná edice je jenom se stříbrným ciferníkem? Děkuji za odpověď Petr Pidima. Nebo tel 720970170
Agáta Vřeskápřed 172 dny
Zdravím Petře, ano, v tomto provedení je limitka pouze se stříbrným číselníkem. Další limitované Astrony přibyly v říjnu, designově jsou ale jiné.

Hodinky zmíněné v článku

54 200 Kč (doručíme do 18.6.)
56 800 Kč (doručíme do 18.6.)
Limitovaná edice 1500 ks
54 200 Kč nedostupné