» Blog » Seiko

Seiko Astron SSJ007J1 recenze – Kosmická dokonalost

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické

Igor Kratochvíl | 22.4.2022 | 8 MIN | 1x komentář

Důvodů, proč se zamilovat do hodinek je mnoho – někdy je to zajímavý příběh, perfektní zpracování, jindy hraje roli jejich pouhá přítomnost na zápěstí oblíbené filmové hvězdy. A pak jsou hodinky, po kterých zatoužíte kvůli jejich technologické jedinečnosti. V dnešní recenzi nahlédneme právě na jeden takový skvost a symbol hodinářské evoluce, přichází dokonalý pan Astron SSJ007J1, hvězda japonské společnosti Seiko.

Astron není žádnou novinkou, ale etalonem inovace, který udává rytmus hodinářské techniky již od roku 1969. Právě tehdy totiž spatřil světlo světa úplně první model této řady a spolu s ním i revoluce v podobě prvních quartzových hodinek, které vznikly právě v laboratořích Seiko. Značka svůj patent nabídla konkurenci a strojek s pohonem quartz začal zaujímat dominantní postavení na trhu. Model Astron je od té doby společností Seiko vnímán i prezentován jako ztvárnění perfektního zpracování a především špičkové technologické úrovně výrobků značky.

První Seiko Astron z roku 1969, které znamenaly revoluci v hodinářství.

První Seiko Astron z roku 1969, které znamenaly revoluci v hodinářství.

Historie značky Seiko ve významných milnících
25.11.2018 - Martin Koňařík
Historie značky Seiko ve významných milnících

Neuvěřitelná lehkost bytí

Krásné věci se mají rozbalovat pomalu, a proto se i já zaměřím nejprve na obal. Ne, nebudu tentokrát hovořit o balení jako takovém (avšak buďte si jistí, že i zde dostanete jen to nejlepší), ale o materiálech, které tento hi-tech skvost chrání a obklopují a současně stojí za fascinující lehkostí tohoto šperku.

Mezi nejsilnější první dojmy, které se vám při uchopení hodinek Seiko Astron vryjí do paměti, je jejich až neuvěřitelně nízká hmotnost (konkrétně 99 g) v kontrastu s na první pohled poctivým a bytelným provedením. Tuto astrální lehkost má na svědomí titan, který dominuje prakticky všem kovovým částem, od pouzdra až po poslední článek na náramku.

V případě modelu SSJ007J1, který jsem měl tu čest recenzovat, má náramek finiš v podobě dnes tak populárního kartáčování a přiznám se, že právě tento druh povrchové úpravy patří mezi mé nejoblíbenější. Nejen pro jeho nadčasovost a příjemnost na dotek, ale i praktičnost.

Na kartáčovaném povrchu se totiž objeví až skutečně hlubší rýhy a šrámy, což zvlášť u náramku dražších hodinek oceníte. U již zmíněného titanu se jistě hodí připomenout jeho speciální tvrzenou povrchovou úpravu, kterou se Seiko pyšní, a která by měla zaručit odolnost a trvanlivý krásný vzhled.

Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán
3.10.2023 - Jiří Hons
Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán

Zapínání je řešeno trojdílnou sponou, kterou musím pochválit za její hladký chod a současně jistý pocit při zapnutí, což je opět vizitkou precizního a příkladného zpracování. Odjištění spony provedete jedním elegantním a velmi příjemným stiskem oboustranného tlačítka, dostatečně velkého pro letmé nahmatání, avšak současně pevného natolik, že jeho náhodné odjištění opravdu nehrozí.

U spony budete marně hledat miniaturní otvory pro jemné doladění délky, toto mají hodinky Astron vyřešeno jinak a opět skvěle – tlačítko stačí pevně stisknout a pásek můžete ihned vyladit v rozsahu plus mínus 5 mm. Hovořím-li o náramku, nesmím opomenout nejen jeho šířku v místě stěžejky, která je 21 mm, ale především i antialergennost materiálu, která potěší všechny citlivé majitele těchto luxusních hodinek.

Pro milovníky tradice i retra

V posledních letech Seiko nabízelo řadu Astron silně sportovně stylizovanou a musím se přiznat, že to byl i jeden z důvodů, proč mě, milovníka klasického designu, právě „astrony“ nechávaly dlouho chladným. Nejsem totiž příznivcem přehršle subčíselníků, komplikací a indikací, mám rád jednoduchost.

64 175 Kč Prodej ukončen

U aktuální kolekce tedy mé srdce konečně doslova zajásalo radostí. Seiko se totiž nápadně inspiruje designem prvních modelů z konce šedesátých let, díky čemuž hodinkám dominuje úžasná a promyšlená čistota, přehlednost a také parádní „hranatost“, prvním modelům tak vlastní.

Tím se tak dostávám k pouzdru, nejdominantnější a hvězdnou krásou oplývající části. Snad nejsilnějším dojmem, který ve vás pohled na pouzdro zanechá, je decentní, avšak nepřehlédnutelný třpyt, kterým hodinky doslova přitahují. Ten mimo jiné způsobuje takřka magicky černá keramická a skvostně vypadající luneta.

Tento pomyslný prstenec má velmi rafinovaně broušené a na první pohled lineární hrany, při pečlivém prohlédnutí však zjistíte, že jsou mírně zakřiveny, což dodává titanovému pouzdru pocit hloubky a nekonečného prostoru. Zábrusy jsou rovněž přechodem mezi kulatým a již zmíněným hranatým tvarem a mohu říci, že jde o fantastický designový detail.

Vnitřní luneta hodinek je na první pohled zcela nenápadná, lemována pouze jemnými minutovými mezníky, střídajícími se s výrazným značením po každých pěti dílcích. Bystré oko však nepřehlédne drobný a zcela nenápadný symbol letadla (na indexu 42. minuty) a miniaturních písmen Y (index třináctky), LS (na minutě 37) a písmene N (to najdete na minutě dvaapadesáté). Právě tyto drobné detaily patří k zásadním pomocníkům při nastavení a indikaci stavu hodinek, o kterých si řekneme později.

Mezi nejvýraznější části ciferníku patří pětiminutové indexy, tvořené masivními a ostře broušenými pilíři, které mimo jiné způsobují již zmíněný krásný třpyt. U indexu trojky své místo našlo již tradiční datumové okénko, vůči kterému nemám jedinou výhradu. Typografie bílých číslic na černém podkladu je příkladná a čitelnost data je přímo prvotřídní. Po celou dobu s hodinkami jsem neměl jediné pochyby o tom, kolikátého dnes právě je, a to i přes poměrně hlubší zapuštění okénka. Skvělá práce, Seiko!

Ciferník neúnavně obíhají v neomylné přesnosti tři tradiční ručky – nekompromisní minutovka, poměrně masivní hodinovka, jejíž vzhled ještě umocňuje zakončení šípovitého tvaru a samozřejmě vteřinovka, štíhlejší a ostřejší než meč japonského samuraje. Ta se po obvodu ciferníku pohybuje v rázných vteřinových intervalech, takřka plynulý chod známý z automatických hodinek zde tedy samozřejmě nečekejte.

Ručky, podobně jako indexy, disponují velmi příjemnou a čistě jasnou luminiscencí Lumi-Brite, která si zaslouží pochvalu za jasnost a barevně příjemné podání, trošku slabší už je to s její výdrží, což je však jen minimální výtka z mé strany.

Podíváte-li se na model Astron, budete v něm spatřovat vesmír na mnoha místech. Jedním z nich je i ciferník se specifickou povrchovou úpravou, která působí díky černé barvě v kombinaci s jemnými mikro drážkami jako pocukrovaná meteorickým prachem. Tuto nádhernou vesmírnou nekonečnost jen velmi citlivě kontrastuje decentní logo SEIKO a nápisy „Astron“, „GPS“ a „Solar“, charakterizující klíčové a špičkové technologie, kterými hodinky disponují.

To vše perfektně chrání prvotřídní odolné safírové sklíčko, které navíc okem takřka nespatříte díky skvělé dvojité antireflexní vrstvě s názvem Super-clear coating, kterou si zamilujete.
Na pravé straně pouzdra se nachází dvě velká tlačítka sloužící k nastavení hodinek a korunka, na které mi v této cenové kategorii trošku chybí logo výrobce. Tento z praktického hlediska nic neznamenající detail však mnohonásobně vyváží příjemná manipulace s korunkou, způsobená výraznými, avšak nijak ostrými hranami.

Zadní stranu hodinek chrání kovové, neprůhledné a šroubovací dýnko s výrazným symbolem linie Astron (zeměkoule v kříži), logem značky a řadou dalších více či méně důležitých informací. Z praktického hlediska vás může nechat klidnými ta o voděodolnosti, kterou hodinky zvládnou i ve slušných 200 metrech. Z hlediska efektního je doslova parádní v dnešní době ne příliš vídaný text „Made in Japan“, svědčící o tom, že v ruce držíte něco, čeho si Seiko skutečně cení a výrobu modelu Astron mimo ostrov zkrátka nepustí (doufejme).

K samotnému pouzdru hodinek bych snad dodal jen to, že díky rozměrům 39 × 46,1 mm a tloušťce nepatrně přesahující 12 mm, patří model Seiko Astron SSJ007J1 ke středně velkým a dokonale padnoucím hodinkám, s jejichž společností vydržíte celý den bez sebeméně nepříjemného pocitu na ruce.

Přesnost, která hvězd se dotýká

Na řadu přichází konečně to, co zajímá technické fandy (a asi i nejčastější potenciální majitele hodinek) pravděpodobně nejvíce: srdce v podobě strojku 3X22, technologie a to, proč jsou vlastně Astron zase něčím výjimečným, stejně, jako tomu bylo i na počátku vzniku jejich slavné éry.

Seiko v případě kolekce GPS SOLAR sáhlo doslova a do písmene jak nejvýše to jen šlo a dotklo se až samotných hvězd. Hodinky totiž k neustálému sledování přesného času využívají GPS satelity na oběžné dráze naší planety, díky čemuž má majitel prakticky nepřetržitý a dokonalý přehled o čase v daném pásmu.

FAQ - synchronizace času přes GPS
30.3.2018 - Martin Koňařík
FAQ - synchronizace času přes GPS

A když mluvíme o přesném čase, jde skutečně o ten nejpřesnější, s konkrétní odchylkou 1 sekunda za 100 000 let! Pokud ani přesto neholdujete nejmodernějším technologiím nebo nedůvěřujete přesnosti signálu, umí hodinky samozřejmě plnohodnotně pracovat i v manuálním režimu s měsíční tolerancí srovnatelnou s odchylkou hodinek quartz na vysoké úrovni, tedy v řádu vteřin.

Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Přestože je nastavení a aktualizace samotného času otázkou stisknutí jediného tlačítka, rozhodně doporučuji před prvním použitím pečlivě prostudovat manuál. Není nijak dlouhý ani náročný a odměnou za chvilku s ním strávenou bude řada klíčových a praktických rad nejen o používání samotných hodinek, ale i o jejich velmi sofistikovaných funkcích.

Zmínil jsem se o drobných písmenech a piktogramu letadla po obvodu ciferníku. Ty například slouží k okamžité indikaci stavu baterie, toho, zda se hodinky nachází v módu „letadlo“ (pro případ nutnosti vypnutí veškerého signálu při cestování letadlem) nebo zda v pořádku proběhla poslední synchronizace hodinek se satelitem.

Zmínit musím i skvělý spořič energie, který v případě nedostatku světla „uspí“ všechny mechanické části hodinek a ty se vrátí do stavu aktivity až poté, co je přísun světelné energie opět dostatečný. Chod času je v tomto mezidobí hodinkami samozřejmě neustále pečlivě monitorován. S tím samozřejmě souvisí i solární dobíjení baterie, takže i při ne příliš náročné údržbě lze bez přehánění hovořit téměř o nesmrtelnosti.

V případě naprostého nedostatku světla zaručuje Seiko chod hodinek po dobu šesti měsíců, na „unavenou“ baterku vás navíc upozorní i do očí bijící rychlé pohyby vteřinovky, která v takovém případě skáče rovnou po dvou dílcích, což určitě dobře znají i všichni majitelé hodinek Citizen s technologií Eco-Drive.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Tady Astron, přistáváme!

Dámy a pánové, vesmírný výlet našeho exkluzivního lunárního modulu s japonským původem se blíží ke konci, připravte se na přistání v podobě verdiktu. Všem, kteří četli recenzi pečlivě je již dávno jasné, že půjde o to nejpříjemnější usednutí, doslova jako do peřinky, protože hodinky Seiko Astron jsou z mého skromného úhlu pohledu zážitkem po všech stránkách.

Potěší náročné technofily, uspokojí milovníky špičkových materiálů, stanou se chloubou všech, kteří chtějí oslnit něčím výjimečným, umí pobavit svými funkcemi a v neposlední řadě vám budou bezvadně a spolehlivě sloužit. Spatříte-li hodinky Seiko Astron na něčí ruce, můžete si být téměř jisti tím, že jejich majitel je opravdový technický fajnšmekr.

Je tedy vůbec něco, co bych modelu SSJ007J1 něco vytknul? Hledal bych dlouho, i když něco by se přeci jen našlo. Je to jeho skromné vzezření na fotkách od výrobce, protože ten pravý zážitek si uvědomíte, až když tento skvost ze země vycházejícího slunce ucítíte v rukou a na vlastní dotek si užijete jeho dokonalost. A co můžeme od následující generace modelu Astron očekávat? Nechme se překvapit a věřme, že to zůstane ve hvězdách a možná i dál!

Mohlo by vás ještě zajímat:

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás
25.4.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje
16.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomášpřed 682 dny, reagovat
Perfektní článek. Kulaté hodinky v 39mm působí malé ale tyto mají své kouzlo a nosí skvěle.

Hodinky zmíněné v článku

54 200 Kč nedostupné
59 300 Kč nedostupné