» Blog » Seiko

Seiko Chronograph SSB395P1 – Recenze 140th Anniversary modro-bílé limitky

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Jaroslav Holeš | 23.9.2021 | 3 MIN

Znáte ten pocit, když v ruce držíte dárek omotaný načančanou stužkou? Ten pocit, kdy vás jemně mrazí  v prstech, kdy jste v očekávání a se zvědavou nejistotou se při rozbalování balíčku opatrně snažíte odhadnout a zjistit, co asi bude uvnitř? Tak přesně tenhle pocit u hodinek Seiko Quartz Chronograph SSB395P1 140th Anniversary Limited Edition… mít nebudete. Jednoduše proto, že tady už dopředu přesně víte, na čem jste.

Foto: Hodinky 365, Andrzej Malysz

Hrdě se hlásím ke skupině chronografofilů a pevně věřím, že tahle vymazlená Seiko-stočtyřicítka potěší nejednoho stejně postiženého nadšence. Řekněme, že příliš neschvaluji škatulkovaní tikajících mazlíčků na sportovní, společenské či volnočasové, ale při tloušťce pouzdra 12,3 mm z ušlechtilé oceli ve stříbrném zpracování je více než zřejmé, že pod manžetový knoflík nažehlené košile tenhle kousek budete jen stěží schovávat.

Také průměr pouzdra 41 mm, ostatně i jako celoocelové provedení 'tedy včetně náramku', napovídá, že pánové v oblecích mají v tomto případě spíše smůlu. Při celkové  váze 152 g a s ohledem na výše uváděné si na své přijdou zejména sportovněji ladění muži. Pokud by byl tento chronograf prvním chronografem, který vůbec držíte v ruce, mohl by se vám číselník zdát poněkud nepřehledný, možná až přeplácaný. Ale už při druhém a dalším pohledu objevíte precizní řád podpořený vysokou japonskou precizností.

Foto: Hodinky 365, Martin Jaroš

Kruhový číselník je zakryt, jak jinak, Hardlexem. V tomto případě bez antireflexu. Možná záměr, neboť dle mého lépe vynikne barevné provedení, kdy dominuje jasně bílá barva vkusně rozbitá sytou modří tachymetrické stupnice. Ve stejném modrém odstínu jsou provedeny i lemy ruček a indexů.

Luminiscenční vrstva 'Seiko LumiBrite' na indexech a ručičkách umožňuje odečítat čas i ve zhoršených viditelnostních podmínkách. Tři menší subciferníky, vycentrované vertikální a svislou osou v dolní polovině ciferníku, měří vteřiny hlavního času, minuty  stopek chronografu a pravý pak slouží jako 24h ukazatel, takže víte, zda je dopoledne či odpoledne. Číslice těchto malých budíků jsou v černé barvě.

Foto: Hodinky-365, Martin Jaroš

Čtvrtá pozice v horní části ciferníku hodinek je určena pro logo společnosti Seiko, které je vyobrazeno společně s označením chronograf a sdělením výrobce, že hodinky jsou vodotěsné do 100 m, tedy 10 BAR. Ovšem jako obvykle udáváno a měřeno v 10 barech statického vodního sloupce. Paušálně řečeno, s těmito hodinkami si můžete bez obav zaplavat, a ani sprcha jim vadit nebude. Ale na nějaké vrcholové sportovní potápění s nimi rozhodně zapomeňte.

Design číselníku bych zakončil zmínkou o datumovce mezi indexy pozic ´4´ a ´5´. Osobně si myslím, že by datumovka zasloužila nějaké, alespoň minimální zvýraznění. Snad i číslice detekující aktuální datum by mohla být, řekněme tučnější. Ale jako u každé nové hračky, bude to otázka zvyku. Větší problémy s odečítáním aktuálního data bych v tom tedy nehledal.

Foto: Hodinky-365, Andrzej Malysz

Postranní tlačítka pohledově v právě části pouzdra ovládají stopky. Na úrovni indexu ´2´ je tlačítko s klasickým dvojklikem start a stop. Tlačítko druhé, v úrovni indexu ´4´, po stisknutí slouží jako reset naměřených hodnot. Po vzoru přístrojů sportovních časoměřičů je horní tlačítko o poznání robustnější a příjemný detail v podobě bílého lemu po obvodě dává pozorovateli jasně na srozuměnou. Pozor! Stopky!

Dýnko na zadní straně hodinek je šroubovací. Je jenom škoda, že ani na něm a ani nikde jinde nenajdete číslo limitky. Srdcem i duší Seiko SSB395P1 je bateriový quartzový strojek 8T63. Tento strojek by se neměl zpožďovat či předcházet o vice než 15 sekund za měsíc. Cvrkot uvnitř pouzdra zajišťuje baterie hodinek SR936SW, která je schopna vydržet v hodinkách v rozmezí 2-3 let. Pokud její životnost skončí a baterie doslouží, není problém jí následně vyměnit v jakémkoliv autorizované prodejně, kde vám následně budou schopni udělat i tlakovou zkoušku, zda hodinky stále drží požadovanou voděodolnost.

Foto: Hodinky 365, Martin Zdražil

Celkově sportovní nádech Seiko Quartz Chronograph SSB395P1 140th Anniversary Limited Edition podtrhuje i ocelový náramek s překlápěcí sponou. Jsem spíše fanda kožených tahů, ale v tomto případě proč vlastně ne. Bylo-li by libo změnu, tak stěžejky o rozměru 22 mm dávají dostatečný prostor pro výměnu za něco… Za něco třeba jiného.

Foto: Hodinky 365, Martin Zdražil

S ohledem na vše výše uváděné hodnotím tento quartzový kousek japonských mistrů jako velice zdařilý a na oslavu 140. výročí založení firmy si s ním rozhodně ostudu netrhli. Při klasickém porovnání parametrů výkon versus cena nemůžete pořízením těchto hodinek udělat sebemenší chybu. Jsem přesvědčen, že udělají radost širokému spektru případných nositelů a doporučuji zařadit tento model na vyšší příčky vašeho zamýšlecího listu. Na stupnici od 1-10 vzestupně dávám 8,5 hvězdičky.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku