» Blog » Seiko

Seiko Cocktail Time představení – Semiskeletonizované číselníky a nové  drinky

Tagy: Představení | Seiko | Klasické

Agáta Vřeská | 26.9.2022 | 4 MIN | 1x komentář

Seiko překvapilo rozšířením své oblíbené kolekce Cocktail Time o dva nové modely v limitované edici. Kromě struktury a barvy nabídnou číselníky poprvé v této kolekci specifický průhled na strojek. Oba modely vznikly opět podle originálních drinků barového mistra Hisaihi Kishi. Představujeme Seiko Presage SSA455J1 Illumine a Presage SSA457J1 Red Brick.

Vlnky na číselníku

Největším lapačem pozornosti a novinkou v barové kolekci je průhled na strojek přes číselník. Ten je ve tvaru vlnek vycházejících od setrvačky a odkrývající tak nepokoj, rubínové uložení i další část strojku.

Světlý model má jemnou strukturu připomínající ledové krystaly, kterou jsme u Koktejlek už několikrát viděli. To nic nemění na její kráse a unikátnosti. Model SSA455J1 vznikl podle koktejlu Illumine.

Seiko Presage Honeycomb. Medová recenze limitovaných „koktejlek“
14.2.2020 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Honeycomb. Medová recenze limitovaných „koktejlek“

Tmavší model sice strukturu nemá, zato však získal nádherně sytou karmínovou barvu s lehkým kouřovým efektem. V okrajích se tedy barví téměř do černa. Inspirací byl koktejl Red Brick.

Drinky i tentokrát namíchal světoznámý barman, majitel STAR BAR v Ginze a držitel mnoha ocenění mistr Hisaishi Kishi, který svým uměním přispěl už k tolika proslulým drinkům. A hodinkám. Tentokrát čerpal inspiraci právě z Ginzy a drinky evokují toto rušné místo Tokia.

Oba číselníky pak doplňují pro Koktejlky typické dynamické Dauphine ručky, vteřinová ručka ve tvaru barového míchátka a zkosené indexy připomínající šťopku barových skleniček, které v některých místech přesahují průhledy na strojek.

Klasické Cocktail Time s novým strojkem

Kromě semiskeletonizovaného číselníku se poprvé objevuje také strojek, který za tímto účelem vznikl. In-House kalibr od Seika 4R72 má zlatou úpravu z obou stran, jednoduché zdobení a 24 kamenných uložení.

Jinak vychází z klasických 4R strojků a nabídne tak 41 hodin rezervy chodu, hacking, možnost dotažení přes korunku a běží na 3Hz frekvenci.

V pouzdru rozeznáváme elegantní Koktejlky s průměrem 40,5 mm, od nožky k nožce 47,5 mm a tloušťkou 11,6 mm. Opět jsou s klenutým minerálním sklíčkem Hardlex a průhledným dýnkem s číselným označením limitovaného kusu. Voděodolnost je 5 ATM.

Světlý model je na černém telecím řemínku s překlápěcí sponou a tmavá varianta na hnědé kůži. Každá varianta bude omezena na 5000 kusů pro celý svět, dostupná by měla být říjen/listopad 2022 a cena bude 15.490 Kč.

Seiko Presage Coctail Time jsou vždy originální a stylové, i když věřím, že ne každý v nich najde zalíbení, obzvláště v takto výrazném provedení. To ale nic nemění na tom, že barová kolekce má v hodinkovém světě specifické postavení a stejně jako každý máme rádi jiný drink, každý z nás sáhne po jiných hodinkách...

Jaké byly mé první myšlenky na nové Koktejlky?

3 věci, které (mě) možná zamrzí

Za prvé, pokaždé u 4R strojků opakujeme to stejné: je to základní strojek, ale zato spolehlivý dříč, vycházející ze stejně milovaných 7S. Ano, 4R jsou dříče, ale základní jsou jak v rezervě chodu, přesnosti, tak i zdobení. S tím bych neměla problém, ale u semiskeletových hodinek je to přeci taková škoda!

Strojek je sice pěkně upraven do zlaté barvy, a to jak ze spodní, tak vrchní strany, ale přesto bych těmto hodinkám přála něco víc. Já vím, já vím… Cena. A pak – jsou to Cocktail Time, tam vždy víme, na čem jsme. A pokud chceme víc – máme vyšší modely nebo Grand Seiko. Dává to smysl. Nebo?

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Za druhé, už jsem si zvykla, že "limited edition" je u Seika obvykle od tří tisíc a víc. Opět se hlásí rozum a napovídá, že aby to Seiko ve svém celkovém konceptu mohlo nabídnout za tuhle cenu, nic menšího než těch 5000 kusů se mu nevyplatí vyrábět.

Nicméně tolik kusů jednotlivého modelu mnoho jiných značek neprodá ani za léta výroby. Jak to Seiko dělá? A hlavně, neslušelo by i hodinkám pro obyčejné smrtelníky trošku té exkluzivity? Dost neobratně se asi snažím říct, že pět tisíc je na limitku dost. Ale současně, aspoň že tak, když už je Seiko nemá ve stálé nabídce. Protože kolik z nás by přišlo o tu příležitost…

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Za třetí, minerální sklíčko. Na Koktejlkách jsme na něj zvyklí. V téhle ceně u Seika jsme na něj zvyklí. Počítáme s tím. Nic jiného, než vypouklý Hardlex bych opravdu nečekala. A cokoli jiného by mě přivedlo do rozpaků, zda se pořád bavíme o Koktejlkách. Ale možná bych byla – třeba u těch limitek – v příjemných rozpacích ráda…

3 věci, které nepřestanu milovat

Za prvé, ty číselníky. Ach ty Seiko číselníky. Vím, že v poslední době se mnoho dalších značek i střední třídy snaží o zajímavé, strukturované číselníky a dost možná to můžeme nazvat trendem. Ale dost možná ne všechny z nich obstojí v testu časem a omrzí se.

Ale Seiko je na číselníky Mistr. Nejen u Koktejlek, ale u nich se umí vždy náležitě vyřádit. A přitom zůstat tak něžný, že hodinky neztrácí na eleganci, společenské noblese. Nikdy zcela střízlivé, ale nikdy zpité pod obraz. A toho se podle mě nikdy nenabažíme.

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Zdroj: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Za druhé, já ty příběhy Seiku vždycky sežeru i s navijákem. Je jedno, jestli jsou to modely s číselníky inspirované Ginzou, konopným listem, japonskými zahradami, prostě ten příběh je součást kouzla.

Hodinky Seiko Cocktail Time dobývají svět
4.6.2018 - Vojtěch Pospíšil
Hodinky Seiko Cocktail Time dobývají svět

Však si to vezměte. Někdo by řekl: červené hodinky s průhledem na strojek. Seiko? Skeletonizovaný číselník představuje vlnky rozprostírající se na povrchu koktejlů, vycházející ze srdce hodinek. Nebo tady: Zatímco jeden je světlý a jasný, druhý má karmínový odstín, zobrazující různé vizuální dimenze pulzující Ginzy…

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Za třetí, že mě Seiko nepřestává překvapovat. Nikdy nevíte, co přijde. Víte, že něco přijde a velmi často to stojí fakt za to. Ale nikdy nevíte co a kdy. Koktejlek jsme viděli už mnoho, struktur jsme viděli mnoho. Drinků jsme ochutnali spousty. Ale zase přišlo něco nového.

Jdu si dát koktejl. Co vy?

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, velikost a barové skleničky
19.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, velikost a barové skleničky

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 577 dny, reagovat
Tak možno nie pod obraz, ale spité je to dosť :) Hlavne na tých tmavých hľadám zlaté ručičky nad rovnako zlatými črevami