» Blog » Seiko

Seiko Ginza District – Představení limitek v barvách japonské čtvrti Ginza

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 21.9.2021 | 4 MIN

Dvě nové limitované edice k oslavám 140. výročí založení Seika nabízí skutečně nevšední strukturu i barvu číselníků. Modely Seiko Ginza District jsou inspirovány dlažebními kostkami a typickou barvou Ginzy, čtvrti, se kterou je Seiko úzce spjato. Očekáváme je na konci října 2021, pojďme se zatím podívat, na co se můžeme těšit.


Seiko pro svou příkladnou designovou originalitu zvolilo již existující modely z řady Prospex Land a Presage. Oba mají číselník tvořený z malých obdélníkových kostek specifické barvy. Jde o zvláštní odstín modré a šedé, nejblíže k tomu bude asi petrolejová. Pro hodinky jde rozhodně o velmi ojedinělou barvu, která strhne mnoho pozornosti.

Inspiraci si Seiko vzalo z barevného tónu, „který evokuje současný dojem z mnoha moderních a architektonicky zajímavých budov, definující dnešní Ginzu.“ Při procházení fotek zvláště večerní Ginzy je třeba uznat, že tento dojem není jen výplod po zajímavosti dychtících designérů ze Seika.

Rainy Night, Tokyo, Zdroj: Artpal

Rainy Night, Tokyo, Zdroj: Artpal

Struktura pak napodobuje dlažební kostky Ginzy. Prvně mi evokovala vitráže, ale vysvětlení Seika je určitě adekvátnější. S Ginzou je Seiko spjato skutečně úzce a každý detail je tak vytvořen na počest této slavné čtvrti. Právě v Ginze otevřel zakladatel Seika Kintaro Hattori svůj první obchod. A dodnes zde najdeme jeden z nejkrásnějších butiků Seika, včetně muzea. Vliv Seika na japonský trh s hodinkami navíc připomínají majestátní hodiny na věži budovy Ginza Wako.

Ginza Wako, Zdroj: wikipedia.org

Ginza Wako, Zdroj: wikipedia.org

„Složitý vzor číselníku obsahuje dva různé vzory slunečních paprsků, které při změně úhlu pohledu vytvářejí stále se měnící dojmy, které zachycují texturu a dojem z dlažebních kamenů Ginza.“

Také vteřinová ručka nezůstala bez pozornosti. U obou modelů má pastělově modrou barvu, která rovněž není náhodná. Jde o tradiční japonskou barvu, pojmenovanou po ulici Komparu, kde se kdysi soustředil noční život Ginzy.

„Modrá barva vteřinové ručky s jemným zeleným tónem byla poprvé použita ve střední éře Meidži (1868–1912), okamžitě si našla přízeň mezi mnoha gejšami, které tam žily, a poté se postupně stala oblíbenou barvou širší veřejnosti.“

Seiko Prospex Land Alpinist SPB259J1

Prvním modelem z kolekce Ginza District je reinterpretace původních Seiko Alpinist z roku 1959, jejichž design Seiko představilo na začátku roku 2021. Původní Alpinist byly první cíleně sportovní hodinky Seika určené pro horaly. Později z nich vycházely dnes ikonické modely Alpinist s vnitřní kompasovou lunetou.

Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou

Reinterpretace původní předlohy je designově jednodušší, ale velmi pěkně vyvážená. Na číselníku najdeme typické indexy připomínající vrcholky hor a všechny nesou luminiscenční vrstvu, stejně jako ručky. Průměr pouzdra je 38 mm a tloušťka 12,9 mm. Je z nich cítit jemné retro, ale velmi nadčasové a velmi vkusně provedené.

Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko
25.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Alpinist 1959 Re-creation. Věrná podoba prvních sportovních hodinek Seiko

Přestože na první pohled působí Seiko Prospex Ginza District SPB249J1 spíše elegantněji, jsou ve sportovní řadě Prospex, takže nechybí 200metrová voděodolnost, šroubovací dýnko a korunka. A samozřejmě logo Prospexu na číselníku. Sklíčko je safírové s antireflexní vrstvou a navíc je vypouklé, což podtrhuje retro dojem z hodinek.

Hodinky mají uvnitř automatický strojek 6R35, který běží tempem 21600 polokmitů za hodinu a nabízí rezervu chodu 70 hodin. Má možnost hackingu i ručního nátahu. Strojek bude navíc možné pozorovat přes průhledné dýnko, které ponese také číslo limitovaného kusu.

Právě limitovaná edice, spojení s oslavou 140. výročí Seika, originalita číselníku a barevného tónu jsou jasnými lákadly. Prospex SPB259 Ginza District bude omezen na 3500 kusů pro celý svět, cena bude 20390 Kč (což je překvapivě stejná cena jako za stejné, nelimitované modely) a dostupné by měly být na konci října 2021.

Seiko Presage Style60's SSA445J1

Druhý model ze série Ginza District je z řady Presage. Designově jde o model, který jsme rovněž viděli v první polovině roku 2021 jako kolekci Style60‘s. Seiko si tady vzalo inspiraci z modelu Seiko Crown Chronograph z roku 1964. Spojilo tak sportovní styl původního modelu s elegantnějším pojetím typickým pro řadu Presage.

Seiko Presage Style60
19.5.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Style60's – Představení retro kolekce

Nabídlo dvě varianty, jednu s jednoduchým číselníkem s komplikací datumovky, a druhou s open heart. Právě průhled na setrvačku mechanického strojku, který jakoby odkrývá subciferník s 24h stupnicí, přinesl zajímavý designový aspekt. A Seiko toho využilo při spojení s kolekcí Ginza District v podobě modelu Presage Style60's SSA445J1.

Průměr pouzdra je 40,8 mm, tloušťka 12,8 mm. I tady najdeme vypouklé sklíčko, nicméně jde o minerální sklíčko Hardlex, které už případným škrábancům neodolává tak spolehlivě jako safír.

Voděodolnost je 50 metrů, což je hodnota typická pro Seiko Presage, kde se nepředpokládá, že s hodinkami budete zdolávat nějaké větší nástrahy než společenskou akci nebo den v kanceláři.

Jak prozrazuje průhledné dýnko, uvnitř je automatický strojek základní úrovně Seika 4R39. Rezerva chodu je okolo 41 hodin a běží rychlosti 21 600 polokmitů za hodinu.

Seiko Presage SSA445 je limitován 4000 kusy, cena je stanovena na 16190 korun a opět je čekáme na konci října.

Do Česka se od obou mnodelů dostane jen několik kusů, takže pokud vám modely s číselníky v barvách Ginzy nedají spát, doporučujeme předobjednávku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku