» Blog » Seiko

Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 21.12.2021 | 3 MIN

Na jaře 2022 se můžeme těšit na nové potápěčské King Samurai SRPH61K1 od Seika s výstižným jménem Shu-Iro. Odvážná kombinace rumělkově červené a zlatých akcentů dává tušit hodně silný potenciál. Zvlášť když se jedná o limitovanou edici určenou pouze pro Evropu.

Samurajové patří v produkci Seika k dobře známým a oblíbeným potápěčským modelům. Spolu s Želvami a Monstry tvoří základní vstupní bránu do tohoto mechanického světa odolných hodinek s typickými designovými prvky.

Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv
13.5.2020 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv

Stejně jako Želvy, i Samurajové prošly vcelku nedávno velkým upgradem, ze kterého se zrodil King Samurai – modely s lepšími materiály, ale při zachování všech oblíbených propozic. Královské verze mají oproti klasickým safírové sklíčko, zvětšovací sklo nad datumovkou a keramickou lunetu. Navíc byly představeny s vaflovitou strukturou číselníku, která se opakuje také u této limitované novinky Shu-Iro.

To, co vyvolává příjemné mrazení je rumělková barva číselníku. Jde o tradiční barvu Shuiro, kterou používali na svých brněních námořní ozbrojené síly Suigun. Suigunové se objevovali už od starověku a sehráli výraznou roli v námořní bezpečnosti. Tuto výraznou barvu údajně používali jako důkaz své odvahy. V Japonsku z nich na některých místech vyvstala třída samurajů, což je pro model docela příznačné.

Tvrdilo se, že nosit tuto červenou, nejnápadnější barvu na bojišti, dokazuje, že jste stateční a odvážní a že vaše odvaha může inspirovat nejen vás samotné, ale celý váš oddíl.

Seiko to pozvedlo ještě zlatými detaily, díky kterým hodinky získávají dojem vznešenosti. Zdánlivě až moc odvážná červená vypadá na zápěstí neskutečně dobře a přináší svěží vítr do modrozelených vod Seiko potápek.

U pouzdra se nic nemění. Zůstávají i ostře zkosené nožky, díky nimž si utvrdily svou přezdívku, protože připomínají hladký zásah samurajského meče. Průměr pouzdra je 43,8 mm, od nožky k nožce 48,4 a tloušťka 12,8 mm (13,4 s kyklopem).

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Jak už zaznělo, novinka nabídne safírové sklo (s vnitřním antireflexem) a vložka jednosměrně otočné lunety je z černé keramiky. Najdeme na ní vyznačenou minutovou stupnici, kde prvních 15 minut je v sytě zlatém odstínu a zbylých pětačtyřicet minut v méně výrazném. Nechybí ani luminiscenční nultý bod. Silně světelkující Lumi-Brite tvoří výplň také zlatých ruček a širokých indexů v typickém samurajském tvaru.

Nepřekvapí ani 200 metrová voděodolnost a samozřejmě ISO potápěčská certifikace 6425, která je u prospexovských potápek standardem. Vysoká voděodolnost je podpořena také šroubovacím dýnkem (na kterém najdeme číslo limitky) a šroubovací korunkou s vroubkováním připomínající část jílce katany.

King Samuraje Shu-Iro budou na tříčlánkovém ocelovém náramku s překlápěcí sponou s pojistkou, mikroregulací a s potápěčskou extenzí. Kromě toho bude ve speciálním, slavnostně vyhlížejícím boxu také druhý, silikonový řemínek.

Celkově jde o hodně zajímavou limitku, která asi nezaujme ani tak svou spojitostí s japonskou historií, jako spíše originální cihlovou barvou ve spojení se zlatými detaily, které se ani u Seika jen tak nevidí. Navíc jde o limitovanou edici cílenou na evropské milovníky Seika a kvalitních mechanických potápek obzvlášť.

Uvidíme tedy, jak si Shu-Iro podmaní naši domovinu. Z limitovaného počtu 3500 kusů zatím není jasné, kolik se jich dostane do Česka, ale věřím, že pár kousků se podaří uchvátit. Očekáváme je březen/duben 2022 s cenou 19 990 Kč.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře