» Blog » Seiko

Seiko Monster: Jaká je už 4. generace legendárních potápek?

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Agáta Vřeská | 7.8.2019 | 5 MIN

Máloco mě v posledních dnech potěšilo tak, jako zjištění, že i my budeme odolávat útokům monster. A pravděpodobně marně. Řeč je samozřejmě o modelech z řady Seiko Prospex přezdívané fanoušky „Monster“. Na trh vyráží tři modely už 4. generace.

Stejně jako předchůdci, mají modely SRPD25/27/29K1 typické znaky, podle kterých je zaručeně poznáte. Především zůstaly zubaté výseky v lunetě, kopírující stejný vzor na pouzdru. Právě tato vybrání po bocích připomínají zakousnutí nebo šrámy po drápech monstra. Druhým poznávacím znakem jsou velké ručky a indexy s pořádnou dávkou LumiBrite.

Typické znaky monster: výseky v lunetě i pouzdře, výrazné ručky i indexy, lumi, monster řemínek

Typické znaky monster: výseky v lunetě i pouzdře, výrazné ručky i indexy, lumi, monster řemínek

Rozměr pouzdra je 42,4 mm v průměru bez korunky. Na dnešní dobu tedy zas tak monstrózně nepůsobí, ale berme v potaz, že na svět přišly seiko-monstra téměř před dvaceti lety a v době narození se pouzdro mohlo jevit trochu předimenzovaně. Výška 13,4 mm taky není nic hrozného a váha necelých 200 g pro modely s ocelovým tahem k monstrům patří. Hodinky se navíc na zápěstích usídlí celkem pohodlně díky robustním, ale krátkým nožkám. Rozpětí mezi nimi je 20 mm, což je ideální. Ať už varianta s ocelovým tahem nebo silným pryžovým páskem, obě působí adekvátně. Na kůži nebo NATO řemínku by monstra zřejmě působily skoro až směšně.

S trochu šíleným designem je třeba u monster počítat, co ale u této novinky 2019 rozhodně zaujalo, je možná až extrémně velký kyklop (lupa na ukazateli data a dne v týdnu). Pravda, u několika verzí starších monster jsme se s ním v této obří velikosti už střetli, ale šlo spíše o výjimky (například limitky Red, Sun nebo Moon Monster). Na druhou stranu, jsou to monstra, trochu extravagance jim sluší. A kompenzuje to absenci „zubů“ coby indexů z 2. generace. I tak tyhle „krásky“ nebudou zřejmě pro každého…

Nové Seiko Monster jsou na silném pryžovém řemínku nebo monster ocelovém tahu

Nové Seiko Monster jsou na monster ocelovém tahu nebo silném pryžovém řemeni

Designově se ostatně nejvíce blíží spíše prvním monstrům SKX779 z roku 2000. V nich jsme ale mohli najít ještě kalibr 7S26 bez hackingu (zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky) a možnosti manuálního natažení. Na jeho bázi ale běží novější kalibr 4R36, se kterým se setkáváme u Seika často a vlastně rádi (srov. např. nové želvy). Nepatří sice mezi kalibry vyhledávané pro zdobnost, ani v nich nemůžeme čekat Spron 510, ale podobně jako 7S jsou 4Rxx ceněny pro svou spolehlivost, a u případných oprav je dostupnost náhradních součástek celkem jednoduchá stejně jako opravy, a tedy v důsledku levnější. Automatický strojek má frekvenci 21600 polokmitů za hodinu, tedy 3 Hz, 24 kamenných uložení, rezerva je 41 hodin a maximální odchylka udávaná Seikem je +45/-35 sekund za den. Ale tyto hodnoty jsou Seikem hodně nadsazené, a majitele potěší řádově lepší přesnost. (A to bez nadsázky, podle zkušeností se 4R36 dostávají na slušných +-25s, při správné regulaci ještě o kus níž.)

Monstra patří do velké rodiny Seiko potápek v řadě Prospex. Nepřekvapí tak šroubovací dýnko ani korunka. Ta je na čtvrté pozici, z estetického hlediska to ne každému sedne, ale prakticky méně překáží nejen na potápěčském zápěstí. Zmiňovaná luneta je jednosměrně otočná (120 poloh, proti směru hodinových ručiček) s potápěčskou stupnicí. Všechny tři modely mají lunetu s černou PVD úpravou, což jim dodává temnější dojem, zároveň ale letošní ocelovo-černá kombinace působí o dost umírněněji a možná až konvenčněji než někteří zářivější bratranci (třeba v porovnání s Classic Monster SKX781 s oranžovým číselníkem, které se staly doslova ikonické). Letošní příšerky šly barevně nejdál u modelu SRPD25 s tmavě modrým číselníkem.

Monstra s krásným modrým číselníkem.

Monstra s krásným modrým číselníkem

Barevná zdrženlivost ale nesnižuje jejich potápěčské kvality. Fandové se zapřísahají za jejich odolnost a rozhodně patří mezi zajímavé alternativy, pokud zvažujete solidní potápky s trochu netypickým vzhledem. Voděodolnost 200 metrů a certifikace ISO 6425 mluví za vše. Čitelnost je perfektní díky minimalistickému rozvržení číselníku i širokým indexům a výrazným ručkám. Obojí navíc s LumiBrite. Ve tmě i hlubinách bude zářit dostatečně a v odstínu tyrkysově modré. Všechny modely mají odolné tvrzené minerální sklíčko Hardlex.

Nové monstery SRPD25/27/29

Tři nové monstery SRPD25/27/29K1

Zbývá od sebe odlišit jednotlivé modely. Monster SRPD25K1 má ocelový tah s mikroregulací na sponě a potápěčskou extenzí. Krom černé lunety je v ocelové barvě, číselník v tmavě modré, která je celkem impozantní a hra světel stojí zato. Monster SRPD27K1 se odlišuje černým ciferníkem a černým pryžovým řemínkem s typickou harmonikou u pouzdra. A poslední Monster SRPD29K1 je vlastně pětadvacítka, ale kompletně v černé. Černý číselník, černá PVD úprava lunety, pouzdra včetně korunky i ocelového monster tahu.

Ještě než se dostaneme k závěrečnému ortelu nad novými monstry, musím udělat mou oblíbenou historickou odbočku. Rodokmen Seiko Monster je totiž celkem působivý. S první generací, dnes označovanou jako Classic Seiko Monsters, se setkáváme na přelomu tisíciletí. Nesou označení SKX779 a SKX781 a byly rozšířením potápěčské linie SKX. To ony udaly vzhledové prvky, kterými se monstra vyznačují dodnes – robustní pouzdro, výrazná lumi, zubaté pouzdro i luneta, široké indexy a velké ručky. Kalibr pocházel ze 7S family, konkrétně 7S26 s day-date s 21 kameny.

1. generace Seiko Monsters SKX779 a SKX781 udaly základní vzhled monster legendě

První generace Seiko Monsters SKX779 a SKX781 s kalibrem 7S26 udaly základní vzhled monster legendě

Druhá generace byla (designově) ještě děsivější. Indexy ve tvaru zubů připomínaly chřtán mihule, a i přes tento až šílený dojem se stala velmi oblíbenou. I díky upgradu strojku z 7S26 na 4R36, který přinesl už zmíněný hacking a možnost manuálního dotažení.



Druhá generace s typickými

Druhá generace s typickými "tesáky" SRP307 a SRP309 s novým kalibrem 4R36

Třetí generace od tesáků upustila a byla lehce usedlejší, tou výraznější změnou byl ale strojek 6R15, pro který byla celkem vyhledávaná. Ubyla sice komplikace dne v týdnu, zato pero bylo ze slitiny Seika Spron 510, čímž narostla i rezerva chodu na 50 hodin.

Třetí generace SBDC25 a SBDC23 měla díky kalibru 6R15 rezervu chodu 50 hodin

Třetí generace SBDC25 a SBDC23 měla díky kalibru 6R15 rezervu chodu 50 hodin

Tím ale genealogie monstrózní rodiny Seika nekončí. Za těch skoro dvacet let přišla řada limitek, Baby Monsters, Night, Trek či Land Monsters. A to jen na okraj. Prokousat se všemi modely by vydalo na samostatný a pěkně tučný článek. V roce 2019 přišlo Seiko se čtvrtou generací a jsem bez přehánění nadšená, že se objeví i u nás na Hodinky-365.cz.

Čtvrtá generace SRPD25 a SRPD27 z rou 2019 se vrátila ke kalibru 4R36

Čtvrtá generace SRPD25 a SRPD27 z roku 2019 se vrátila ke kalibru 4R36

A slibovaný verdikt pro Monstra 4. generace? Uhlazenější vzhled i barvy jim sluší. A přitom typické znaky, pro které se staly ikonou, zůstaly. Navíc se jedná o hodinky, které si na potápěčské jen nehrají, ale naopak splňují vše potřebné. A to hlavní – za velmi příznivou cenu, která začíná na 11 690 Kč. Pokud vás tedy vzhled nevyděsil, ale naopak láká, novinka léta 2019 Seiko Monster je rozhodně horký kandidát do sbírky.

UPDATE

  • 1/2020 Seiko představilo v rámci kolekce Save the Ocean Great White Shark také „Monstra“ (ref. SRPE09K1). Mají všechny designové prvky Great White Shark (modrý číselník s vlnami, ploutvička na 8. pozici a na konci vteřinové ručky) a součásně jsou ve stylu 4. generace Monster. U nás je model v prodeji od února 2020.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku