» Blog » Seiko

Seiko Cocktail Time 2020: nové drinky, velikost a barové skleničky

Tagy: Recenze | Seiko | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 19.10.2020 | 6 MIN

Seiko Cocktail Time, které se zařadily do elegantní řady Presage, milujeme pro jejich originální styl, barvy a cenu, za kterou získáte pokaždé něco mimořádného. I když byly původně určené jen pro domácí trh, brzo dobyly svět a Seiko nás od té doby nenechá v klidu. Každý rok přijde něco nového. Pro rok 2020 namíchalo pět originálních drinků s pozměněným designem i velikostí.

Tři modely se zařadí do standardní sestavy Cocktail Time: výrazně červené Negroni SRPE41, tmavě modré Old Clock SRPE43 a zářivě zelené Mojito SRPE45. Další dva modely jsou v limitované edici 5000 kusů: ledově modrá Frozen Margarita SRPE49 a v oranžovo-růžových tónech vyladěná Tequila Sunset SRPE47.

Ve tvaru celoleštěného pouzdra s rovnými krátkými nožkami a tenkou lunetou bezpečně rozeznáváme Koktejlky. Uvnitř opět tiká in-house automat 4R35, který můžeme sledovat přes průhledné dýnko. Něco se ale přece jen změnilo. Tentokrát se do designu nových Cocktail Time ukrylo víc než jen pečlivě namíchaný drink.

Seiko Presage Cocktail Time 2020

Seiko Presage Cocktail Time 2020

Nová velikost, struktura číselníku i indexy

Je to vůbec poprvé za těch deset let, co nás Seiko opíjí hodinkami podle barových drinků, kdy se setkáváme s arabskými číslicemi. Až doposud jsme mohli vidět fasetované kapkovité indexy. Když už se Seiko do této inovace pustilo, rozhodlo se tomu dát nějaké barové pozadí. Font arabských číslic je tedy údajně inspirován písmem z etiket starých láhví, „a font printed on a vintage bottle kept on a shelf.” Ještě nemám dostatečná léta (nebo vůli), abych si to mohla na nějaké ze svých „vintage bottle“ v mé poličce ověřit, ale designovému příběhu Koktejlek to dodává na zajímavosti.

Podobně jako struktura číselníku v retro stylu. Je nápadná, neobvyklá a setkáváme se s ní u Seiko Presage poprvé. Připomíná broušení na starých barových křišťálových skleničkách. Old school glass vyniká o to víc v kombinaci s výraznou barvou každého z modelů.

Vzor na číselníku je inspirováno výbrusy na starých barových skleničkách. Číslice mají font podle etiket starých likérových láhví.

Vzor na číselníku je inspirován výbrusy na křišťálových barových skleničkách. Číslice mají font podle etiket starých likérových láhví.

Spolu s vypouklým sklíčkem a ocelovými ručkami se nám tak dostává zajímavé hry světla a barev. A to k barovému pultu i Koktejlkám rozhodně patří. Seiko nezapomnělo ani na vteřinovou ručku v podobě barového míchátka. Hodinová a minutá ručka zůstaly v typickém Dauphine stylu.

Lehce překvapivá je ovšem nová strategie, pokud jde o velikost pouzdra. Pánské Koktejlky jsme byli zvyklí vídat vždy o průměru 40,5 mm (dámské alternativy pak v 34mm pouzdře). Nová pětice se s průměrem 38,5 mm postavila někde mezi a Seiko je pyšně může vydávat za unisexové.

Trochu jako by si nebylo jisté, pro koho je vlastně chce vyrobit. Ale ve výsledku jde o geniální tah. Nejsou ještě příliš malé, aby se hodily jen k obleku, ale rozhodně ani příliš velké, aby si pánové s menším zápěstím měli důvod stěžovat.

Aby nepřirozeně trčely z pod košile, je to poslední, co u oblekovek potřebujete. Pravda, u Seiko Presage se to občas může přihodit. Neblaze tomu napomáhá vypouklé sklíčko a sem tam i nějaká ta komplikace navíc, která zvedne výšku strojku a tím i celého pouzdra. Každému sedne něco jiného, proto v Seiku zřejmě hledali optimální hraniční bod a našli jej v 38,5 a výšce necelých 12 mm.

Limitka s oranžovým nádechem Tequila Sunset bude vypadat úžasně i na dámském zápěstí.

Limitka s oranžovo-růžovým nádechem Tequila Sunset bude vypadat úžasně i na dámském zápěstí.

Současně si ale přijdou na své i dámy. I když už je v kategorii dámských hodinek můžeme považovat za větší a u dámských Presage jsme zvyklí na pouzdra o 4 mm menší, rozhodně budou pro mnohé ženy pohodlně nositelné. Ostatně, výrazné barvy hodinek je předurčují k tomu, aby na sebe poutaly pozornost. Tady je efekt zaručený. Zvláště limitované edice podle mě zamotají ne jedné milovnici mechanik hlavu (ne, už teď v tom nejste samy…).

Seiko Presage Cocktail Time Negroni SRPE41J1

Velmi specifický odstín červeného číselníku je inspirován hořko-sladkým drinkem Negroni. Podle legendy vzniknul v roce 1919 v italské Florencii. Za jeho krásně rudou barvu může italský bylinný likér Campari.

Negroni: 1 díl ginu, 1 díl sladkého červeného Vermutu a 1 díl Campari. Podává se s plátkem pomeranče a ledem.

Výraznou barvu Seiko Negroni vyvažuje chladná ocel a výsledná kombinace je velmi příjemná. Pro formální příležitosti jsou snad až příliš vyzývavé, ale v mnoha dalších situacích prokážou svému majiteli bezchybnou službu. Seiko Negroni je na hladkém koženém řemínku tmavě hnědé barvy s překlápěcí sponou.

Seiko Presage Cocktail Time Old Clock SRPE43J1

Starý potemnělý bar, zručný barman zkušeně kombinuje ingredience pro výsledný dojem i chuť. Jistým pohybem k vám vyšle přes pult skleničku s omamným mokem krásně modré bravy. Přihodí třešničku a v přítmí místnosti se zdá, že vše má výraznou hloubku.

Stejně jako reliéf tmavě modrého číselníku Seiko Old Clock. Upřímně, netuším, co se do tohoto drinku dává. Snad je to tajný recept Seika, podobně jako jeho designové umění, kterým nás okouzluje. Kombinací se stříbrnými ručkami a aplikovanými indexy vznikl velmi sofistikovaný a harmonický model. Seiko své Old Clock umístilo na řemínek z hladké kůže modré barvy i prošití.

Seiko Presage Coctail Time Mojito SRPE45J1

Nezaměnitelná chuť i vůně máty se staly inspirací pro Seiko Mojito. V tomto modelu se odehrává trochu designové drama. Už tak výrazný vzor číselníku získává další rozměr v podobě bylinkového odstínu, umocněn zlatými ručkami i indexy. To vše v ocelově stříbrném pouzdru na koňakově hnědém řemínku. Ale všechna čest designérům v Seiku, protože výsledek funguje!

Mojito: 4 díly bílého rumu, 3 díly limetkové šťávy, třtinový cukr, soda a čerstvá máta. Mátu, cukr a limetkovou šťávu rozmělníme ve vyšší sklenici. Přidáme sodu, rum a podáváme s ledem a lísky máty.

Opticky větší arabské číslice v menším pouzdře a vypouklé Hardlex sklíčko podtrhává retro dojem Koktejlek. Temperamentní barevný styl hodinek se báječně hodí k latinskoamerickému mojitu a výsledný dojem při vhodně zvoleném outfitu rozhodně nezklame.

Seiko Presage Cocktail Time Limited Edition Tequila Sunset SRPE47J1

Zatímco modely v základní sestavě mají sice výrazné, ale tlumené odstíny, limitky nesou světlé a svěží barvy. Stejně jako typicky letní drinky, podle kterých získaly jméno i zabarvené. První z nich je Tequila Sunset. Růžovo-naoranžovělý odstín se u hodinek jen tak nevidí.

Tequila Sunset: 3 díly Tequily, 1 díl ostružinové brandy, 6 dílů pomerančového džusu. Džus s tequilou a ledem protřepáme v shakeru, nalijeme do skleničky a opatrně přidáme ostružinovou brandy. Podáváme s ledem a plátkem pomeranče.

Vytvořit podobné zbarvané jako při západu slunce jistě nebylo snadné. S paprskovým efektem číselníku si ale rozumí. Originální edici Seiko limitovalo 5000 kusy pro celý svět. Zůstaly všechny parametry, včetně automatického strojku s 41hodinovou rezervou, průhledného dýnka a signované korunky. Limitka je ale na ocelovém náramku typu mesh a ve speciálním boxu najdeme také kožený řemínek tmavě hnědé barvy. Řemínky mají rychloupínací systém quick release, takže výměna je bezproblémová.

Seiko Presage Cocktail Time Limited Edition Frozen Margarita SRPE49J1

Exotický odstín Frozen Blue Margarity se přenesl také do limitované edice Koktejlek. Světle modrá je opravdu ledová, zvláště na ocelovém náramku, ale příjemná. Zřejmě se nestanou každodenními hodinkami, ale kamkoli je vezmete, vzbudí zaslouženou pozornost.

Frozen Blue Margarita: 4 díly tequily, 2 díly curaçao, 2,5 díly limetkové šťávy, 2-4 díly agávového sirupu, led. V shakeru dobře promícháme, podáváme ve skleničce s hranou ozdobenou limetkovou šťávou a solí, s plátkem limetky.

Limitka je číslována na dýnku hodinek. Speciální je také krabička, ve které jsou tyto Presage dodávány. A stejně jako Tequila Sunset, také Frozen Margarita je na ocelovém mesh náramku a koženém řemínku, tentokrát modré barvy a prošití.

Seiko Cocktail Time. Pro své nezaměnitelné a často velmi unikátní číselníky se staly vyhledávanými modely. Jejich příběh se začal psát v roce 2010, kdy Seiko představilo několik modelů inspirovaných podle barových koktejlů pro japonský trh. Zájem, který na sebe strhly, vedl Seiko k tomu, že své Koktejlky zařadilo do celosvětové produkce. Dnes patří do modelové řady Seiko Presage a ani po deseti letech jejich popularita neslábne... Více se o jejich zrodu můžete dozvědět v článku Seiko Cocktail Time dobývají svět.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"
17.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku