» Blog » Seiko

Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 17.3.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Co má Seiko společného s hlinikovými kufry? Vlastně vůbec nic, ale rozhodli se pro spolupráci, ze které vznikly tři modely Seiko Presage Sharp Edged ZERO Halliburton.

Seiko celkem nedávno představilo ve své kolekci Presage Sharp Edged tři modely ve spolupráci s americkým výrobcem zavazadel Zero Halliburton. Zdánlivě dvě zcela odlišná odvětví spojuje podle Seika „prémiová kvalita Zero Halliburon, která je známá svou odolností, spolehlivostí a prvotřídním designem“. Podobný koncept totiž Seiko nastavilo také u své kolekce Sharp Edged, která má být elegantní, ale se zvýšenou odolností, se špičkovým designem nebránícím spolehlivosti a lehce sportovnímu šmrncu.

Popravdě, nějaké kufry mě nechávají chladnou. Nikdy jsem o nich neslyšela a i když věřím, že na jejich odolnosti a spolehlivosti něco je, hodinky se svým zavazadlem potřebuje sladit asi málokdo. A já mezi ně určitě nepatřím.

Seiko Sharp Edged Zero Halliburton tedy nejspíš nebudou tahákem kvůli této spolupráci, ale pro zajímavý design a unikátní číselník, který díky vazbě na Zero Halliburton vznikl.

Spolupráce Seiko a Zero Halliburton proběhla už v minulosti (2016), kdy Seiko vyrobilo potápěčské limitky v řadě Prospex.

V limitované kolekci vyšly ocelové tříručky SPB277 se strojkem 6R35 v bílo-modré kombinaci a dva GMT modely. První v podobném, bílo-modrém barevném konceptu SPB269 a druhý v černé hard-coating úpravě SPB271. Právě černé GMT jsem měla k dispozici, takže se pojďme podívat na detailnější recenzi.

Bílo-modré varianty Seiko Zero Halliburton SPB277 a SPB

Bílo-modré varianty Seiko Zero Halliburton SPB277 a SPB269.

Uvnitř modelů s GMT tiká in-house Seiko strojek střední třídy 6R64, který nabízí právě zmíněnou komplikaci GMT, datumovku a ukazatel rezervy chodu, která je 45 hodin. Seiko jej pro náš trh představilo právě v sérii Sharp Edged GMT v roce 2021.

Strojek má celkem 29 kamenných uložení a běží na frekvenci 4 Hz, tedy 28 800 polokmitů za hodinu. Co se přesnosti týče, tak tam mám zkušenosti vynikající. Podle Seika je povolená odchylka od +25 do -15 sekund za den, nicméně mně dělaly maximálně do +5 sekund za den.
Nechybí samozřejmě ani hacking vteřinovky a možnost ručního nátahu přes korunku. A vrnění strojku při natahování je opravdu příjemné.

Hodinky s GMT mají standardně dvě hodinové ručky a 24hodinovou stupnici. Díky tomu dokážou ukazovat čas ve dvou časových zónách najednou. Ideální je to například pro cestovatele, kteří potřebují mít přehled o domácím i místním čase. Současně je to ale také designové zpestření a zajímavá komplikace u mechanických hodinek.

Přestože jsme v řadě Presage, která je známá produkcí elegantních až společenských modelů, kolekce Sharp Edged tuto zvyklost svým příchodem zásadně rozbořila. Ocelové pouzdro je dynamické, s ostřejším zkosením nožek. Ostatně název "sharp edged" je příznačný.

Rozměry jsou poměrně uvážlivé. Průměr je 42,2 mm, od nožky k nožce mají 49,2 mm. Zkosení nožek zápěstí vcelku pěkně kopíruje, takže sedí na ruce víc než dobře. Tloušťka vlivem komplikací narostla na 13,7 mm, pohodlnosti při nošení to ale nebrání.

Se sportovnějším zaměřením souvisí také 100metrová voděodolnost, se kterou jsme se u Presage doposud běžně nesetkávali. Nicméně korunka je pouze zacvakávací, nikoli šroubovací. I tak nemám u Seika problém vysoké voděodolnosti důvěřovat.

Pouzdro je z boku leštěné, zatímco z horní části broušené. Určitě dobrá zpráva pro všechny, kteří nesnášejí otisky a viditelné vlásečnice na pouzdře.

Dýnko je průhledné a najdeme na něm jednak logo Zero Halliburton, jednak číslo limitovaného kusu a samozřejmě průhled na strojek. Rotor je zdobený tokijskými pruhy, jinak jsou pouze můstky v broušené úpravě bez většího zdobení.

Zajímavé je pak také napojení tříčlánkového náramku na pouzdro. Středový článek (který má navíc leštěné okraje) lehce jakoby vystupuje. Opticky to jde nejvíce vidět u napojení na pouzdro, kdy středový článek je v rovině s nožkami, zatímco boční jsou snížené. Celkově to vytváří zajímavý, ale za mě nerušivý 3D efekt.

Spona je masivní, překlápěcí, a u černé varianty samozřejmě v kompletně černé úpravě. Co je podle mne škoda, je pouze jeden mikro stupeň regulace délky. Alespoň tři stupně by byly o dost užitečnější. Přeci jen, dopasovat hodinky přesně na zápěstí je to hlavní. Spona je pak signovaná, stejně jako korunka.

Celkově budete na zpracování jen marně hledat nedostatky, jediné zklamání u černé varianty byla povrchová úprava mezi články, která se třením odírala a při zalomení článku to šlo lehce vidět. Tohle je ale neduh, který se u Seika (ale i jiných značek) bohužel objevuje pravidelně.

I přesto je černá limitka mým osobním favoritem, protože působí přitažlivě moderně. Modrá polovina hliníkové vložky lunety je v tmavém odstínu, a celkový koncept nijak nenarušuje, vlastně je vítaným decentním zpestřením.

Nejatraktivnější je na kolekci Zero Halliburton bezesporu číselník. Tomu zůstala struktura konopného listu asanoha, kterou známe z kolekce Sharp Edged, ale je narušena vertikálními pruhy v lesklé, jakoby lakované úpravě. Dvojité žebrování není náhodné, odkazuje právě na spolupráci s výrobcem zavazadel Zero Halliburton. Konkrétně jde o řadu Pursuit Aluminium, u které najdete nejen typické žebrování, ale u světlých variant také modrý úchyt.

Kromě struktury je číselník ale zajímavý i sám o sobě. Dominují ostře zakončené ručky ve sportovním stylu a precizně leštěné zkosené indexy. Obojí nesou víc než bohatou vrstvu luminiscence. A intenzita LumiBrite je tady opravdu ukázková a mé nadšení v tomto ohledu neznalo ve tmě mezí. :)

Zatímco u tříručkové varianty narušují bělost číselníku pouze modré ručky a klasické datumové okénko na třetí hodině, u GMT variant je to pestřejší. Na deváté hodině je indikátor rezervy chodu a na šesté hodině je datumovka ve stylu subčíselníku. Přiznám se, že tento typ nemám úplně v oblibě a jsem v tomhle trochu konzerva. Asi je to dáno menší přehledností a jistou asymetričností značení.

Na druhou stranu je díky tomu symetrický číselník jako celek, protože koncept doplňuje logo Seika a označení řady. A protože se bavíme o modelech s GMT komplikací, nechybí samozřejmě druhá hodinová GMT ručka.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Nastavení tedy probíhá tak, že při povytažení korunky do první polohy nastavujete hlavní hodinovou ručku po hodinách. Otočením o 24 hodin posunete i datum. Při povytažení do druhé polohy už nastavujete klasicky ručky minut, tím se posouvá i hodinová a GMT ručka.

Všechny modely z kolekce Zero Halliburton jsou v polykarbonovém obalu připomínající zavazadla Zero Halliburton a samozřejmě tím i unikátní spolupráci Seika s tímto výrobcem.

Když se na hodinky Presage Zero Halliburton podíváte jako celek, neubráníte se myšlence, že jde o krásné hodinky, s číselníkem, který je originální a svou kvalitu zpracování křičí do světa. Rozhodně máte dojem, že na zápěstí nosíte dobře vyrobené a promyšlené hodinky. Ostatně celá Sharp Edged kolekce se často přirovnává ke Grand Seiku.

Mně se nejvíce vlichotila do přízně svou elegancí mixnutou se sportovním a praktickým duchem. Obvykle se k této sportovní elegantnosti dostávají výrobci přes nějaké uhlazenější chronografy. Tady na to šlo Seiko po svém, jinak, a výsledek stojí za to. Sharp Edged jsem ostatně vcelku nedávno zařadila mezi nejzajímavější mechaniky od Seika, a to i přesto, že jsou na trhu vcelku krátce.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Limitky Zero Halliburton pak lákají jednak na specifický designový detail na číselníku, jednak na svou limitovanou povahu, ale jak jsem zmínila na začátku recenze – kvůli kufru si je nekoupíte. Kvůli kvalitě a estetické hodnotě ano.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení
15.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení

Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"
17.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"

Seiko Presage Style60
19.5.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Style60's – Představení retro kolekce

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 771 dny, reagovat
Tvorcovia prezieravo vynechali dámsku variantu z opatrnosti, aby nebol oheň na streche, keď by si obdarovaná domýšľala či jej pán nenaznačuje, že má velký kufer :)

Hodinky zmíněné v článku