» Blog » Seiko

Seiko Presage Style60's – Představení retro kolekce

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 19.5.2021 | 6 MIN | 3x komentář

Seiko se vrací do 60. let. Nová kolekce Style60‘s si bere inspiraci ze slavného Crown Chronograph, ale bez chronografu. Zdravý poměr vintage a moderny patří mezi hlavní přednosti všech modelů.

Historické pozadí

Seiko přivádí k životu své historické modely často. Možná dokonce častěji, než je zdrávo. V poslední době začalo navíc rozlišovat mezi Modern Reinterpretation a Re-creation. U moderní reinterpretace si bere pouze inspiraci z historických kousků, ale přetavuje je do moderní podoby. U znovuvzkříšených modelů se naopak snaží co nejvěrněji zachytit historickou podobu předlohy.

V případě nové linky Style60 se nesnaží pouze balancovat mezi retro a moderním stylem, ale také mezi elegantním a sportovním. Všechny modely jsou totiž inspirované chronografem z roku 1964, ale zařazeny do řady Presage, kde jsme zvyklí na eleganci a spíše společenské modely.

Předlohou kolekce Style60 je model Seiko Crown Chronograph, první náramkové japonské hodinky s chronografem, které Seiko představilo v roce 1964. Šlo o dokonalé načasování, neboť Tokio hostilo Olympijské hry a Seiko bylo oficiální časomírou.

Seiko Crown Chronograph z roku 1964, první japonský chronograf náramkových hodinek

Seiko Crown Chronograph z roku 1964, první japonský chronograf náramkových hodinek

Crown Chronograph byl jedinečný model, nejen pro své japonské prvenství. Chronograf s ručním nátahem měl kalibr 5719 se sloupcovým kolem a běžel na vysoké frekvenci 5,5 Hz. Design byl poměrně jednoduchý a ovládání stopek bylo zajištěno pouze jediným tlačítkem na druhé hodině. Významným designovým prvkem byla otočná luneta se stupnicí.

Designové oživení Seiko Crown Chronograph jsme viděli už v Prestige Line v roce 2020, kdy Seiko uvedlo tři modely v limitované edici 1964 kusů. Zůstala otočná luneta, ale komplikace stopek zmizela. I přes sportovní prvky spadají Seiko Prestige Line do řady Presage a snad to byl právě velký zájem o tyto limitky, který Seiko popostrčil k opětovnému návratu do 60. let.

Seiko Presage Prestige Line 2020 Limited Edition 1964pcs

Seiko Presage Prestige Line 2020 Limited Edition 1964pcs

Nebo zkrátka současná politika Seika. Tak či tak, nová kolekce Style 60‘s se znovu vrací k mechanickému chronografu z roku 1964, opět bez stopek a opět v řadě Presage, kde se snaží vyvážit sportovní povahu původních chronografů s elegancí společenských hodinek.

V nabídce je celkem 7 modelů. Čtyři s datumovkou a tři s open heart na číselníku. A je to vůbec poprvé, kdy se v řadě Presage setkáme s modely na NATO řemínku…

Seiko Presage Style60 Open Heart

Seiko Presage Open Heart Style60‘s se nabízí ve třech variantách. První model SSA423J1 má bílý číselník (i když na promo fotkách od Seika to působí více béžově, živé fotky se kloní spíše ke slonovinově bílé) se stříbrnými ručkami a indexy na ocelovém oyster náramku. Varianta SSA425J1 má černý číselník a konečně SSA426J1 v bronzovém odstínu pouzdra i ruček se nosí na NATO hnědém řemínku.

Pouzdro dostalo moderní rozměry 40,8 × 47 × 12,8 mm. Co se musí Seiku nechat je to, jak si pohrálo se zpracováním. Velmi pěkně tady kombinuje broušené a leštěné hrany a výsledek je v tomto ohledu povedený.

Úzká luneta s jednoduchou 60minutovou stupnicí je tentokrát pevná, bez vroubkování. Sklíčko je bohužel pouze Hardlexové, zato vypouklé, což podtrhuje celkový retro nádech hodinek.

To, co vidíme přes open heart na číselníku, je setrvačka strojku 4R39. Strojek můžeme sledovat také přes průhledné dýnko. Běží na 3 Hz frekvenci, tedy 21 600 polokmitů za hodinu. Z komplikací nabízí ruční nátah, hacking a také 24h ukazatel.

Právě zajímavé uspořádání open heart a 24h subčíselníku upoutá zřejmě značnou část pozornosti. Jako by právě subčíselník poodkrýval srdce strojku, jako u domovních dveří, když poodsunete kryt kukátka a podíváte se, kdo stojí za dveřmi.

Jde o základní úroveň strojků od Seika, proto nepřekvapí rezerva chodu 41 hodin a téměř nulové zdobení. Současně jsou to ale o spolehlivé kalibry, se kterými se v řadě Presage setkáváme často, a umožňují dosáhnout dostupné ceny.

I když s tou cenou to asi bude diskutabilní. Běžně 4R strojky můžete mít za polovinu ceny a nepochybuji, že to bude nové edici 60‘s vytýkáno. Jen pro srovnání, v kolekci Cocktail Time najdeme modely s open heart v ceně 13 tisíc. Jsou ale na kůži, bez 24h ukazatele.

V celkové produkci Seika Presage se tedy zdá, že cena je nastavena relativně střízlivě. Co mě ale trochu zvedá ze židle, je nylonový řemínek u verze s povrchovou úpravou SSA426J1.

NATO řemínky jsou skvělé, o tom žádná. U Pětek, nebo jiných sportovních modelů. Nebo coby ideální varianta na letní nošení. Ale Seiko se rozhodlo své modely Style 60‘s pojmout elegantně, zařadit je do řady Presage. A tomu nejluxusněji vypadajícímu modelu navlékne nylon?

Ne, že by se k tomu ta hnědá nehodila. K bronzu pasuje perfektně. Ale jako první volbu bych viděla jednoznačně kůži. Od Seika to byl nicméně údajně vyloženě záměr, neboť se snažilo o to víc navodit vintage nádech 60. let. A v tomto případě i nabízet všechny modely za stejnou cenu – ocelový náramek je vyvážen cenou povrchové měděné úpravy od Seika.

Vyměnit řemínek je ale to nejmenší a dokonce i na tom NATO je to pořád za mě nejzajímavější model z této open heart Style60‘s trojice.

Seiko Presage Style60

Osobně se mnohem víc kloním k variantě bez open heart. Jindy by tomu snad bylo právě naopak, ale v tomto případě jsou modely pouze s datumovkou zkrátka vyváženější. A dokonce i bez datumovky bych si dokázala tyto sportovně-elegantní modely v nepřehnaném vintage stylu  představit.

Pouzdro je pro celou kolekci stejné. I tady je tedy průměr 40,8 mm. Nožky jsou mírně zkosené a hodinky by díky tomu měly lépe sedět na zápěstí.

Designová inspirace Crown Chronograph je tady mnohem více hmatatelná. Čistotu tříručkového číselníku narušuje pouze zmíněná datumovka, pěkně orámováná v barvě indexů. Dauphine ručky nesou LumiBrite, v některých případech dokonce v nažloutlém odstínu, aby navodila historický pocit patiny.

To platí také pro sklíčko. Opět ale pouze minerální, vypouklé, které nicméně zajímavě zkresluje pohled na číselník z určitých úhlů. Uvnitř hodinek najdeme základní strojek Seika 4R35 na který nechybí průhled přes dýnko.

Kolekce pak zahrnuje čtyři základní modely lišící se barvou číselníku a vložky lunety. SRPG03J1 se slonovinově bílým číselníkem a černou lunetou, SRPG05J1 s modrým číselníkem a lunetou, no a konečně SRPG07J1 v zajímavém odstínu khaki zelené pro číselník a lunetu. Čtvrtý model pod označením SRPG09J1 je jako jediný na sportovnějším NATO řemínku černé barvy, stejně jako číselník a luneta.

Závěrečné nebo možná jen první myšlenky

Nemůžu se ubránit mírným rozpakům. Mohlo by se zdát, že nejtěžší bude ukočírovat právě to vyvážení elegance se sportovním stylem předlohy. Ale to se Seiku podařilo vcelku bez problému.

Ani očividné charisma se jim nedá upřít. Vintage style je velmi příjemný, dodává hodinkám pocit serioznosti a potřebnou zajímavost. Vizuální odkaz na slavný historický model doplňuje příběh v pozadí.

Je dobře, že Seiko nezvolilo zbytečnou robustnost, která by mohla retro styl hodinek zbytečně zabít, současně ale nejde ani o úplně malé hodinky.

Nepochybuji, že si hodinky najdou své příznivce, kteří třeba loni pokukovali právě po Prestige Line oslavující Crown Chronograph, ale na které se kvůli limitce nedostalo. Všechny modely z nové Style60's budou v běžné kolekci, takže získat nějaký do sbírky nebude problém.

Přesto mě tyto retro modely nechaly v poměrně chladném bodě. Snad že v této cenové kategorii už máte značné možnosti a vybírat je opravdu z čeho. Style60 totiž bohužel zklamává v použitém kalibru, snad i minerálu, ale především asi v absenci nějaké drobnůstky, která by hodinkám dodala jiskru.

Trochu to zachraňují méně obvyklé barvy a neotřelý styl. A nelze nepřiznat, že čím více se s nimi budete seznamovat, čím více času jim věnujete, tím více se vám dostanou pod kůži. Ale to si nechme až na osobní setkání. Očekáváme je v polovině léta 2021.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany
17.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Monikapřed 1066 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky Seiko Presage Automatic Open Heart SSA426J1 jsou opravdu moc pěkné...čistě informativně nebudete mít na ně někdy nějakou akci? :-)
Agátapřed 1065 dny
Zdravím, Moniko, bohužel, o ničem zatím nevíme :)
Jirkapřed 1055 dny, reagovat
Předobjednáno. Za mě hodně povedený kousek - vyhrál model - SRPG07J1

Hodinky zmíněné v článku