» Blog » Seiko

Seiko „Arnie“: Vzpomínka na Commando a Predátora

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Bohumil Vopršal | 28.1.2020 | 4 MIN | 6x komentář

Mám-li jedním slovem popsat své první setkání s reedicí legendárních, světově úplně prvních analog-digi potápěčských hodinek s alarmem a stopkami Seiko „Arnie“, bude to slovo znít: překvapení (vysvětlím níže).

Balíček s nimi mi doručila přepravní společnost o posledním adventním víkendu uplynulého roku (jde o podzimní novinku 2019) a já při rozbalování cítil jakési rozechvění: Za chvíli si nasadím hodinky, které měl Arnold Schwarzenegger na zápěstí v roli majora Alana „Dutch“ Schaefera v kultovní akční sci-fi Predátor (1987)! Odolný stroj do džungle. Do bahna. Do vody. Do boje s mimozemšťany. Kamkoli.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Arniho Arnie ve filmu Predator

Arnieho Arnie ve filmu Predator (1987)

Proč „překvapení“ aneb První dojmy

Po překonání dvojice bělostných a bezchybně lícujících krabiček z lakovaného kartónu (či jak se tomu velmi solidnímu papíru říká) jsem je spatřil: Krásné, nové a bez chybičky… Překvapení spočívalo v tom, že jsem si je představoval obrovské. Ale ony přehnaně obrovsky nepůsobily! Vlastně jen přehledně a vyváženě. Člověk si ani neuvědomí, že hodinky mají průměr 47,6 milimetru!

Možná překvapí, že i přes průměr 47,6mm nepůsobí Seiko Arnie přehnaně obrovsky

Po přiložení na ruku se dojem nezměnil. Tvar pouzdra a nožek plus přizpůsobivý silikonový řemen nebrání pohodlnému nošení téměř na každé mužské ruce (chce to vyzkoušet, pochopitelně; zaznamenal jsem případ, kdy čerstvý majitel s útlým zápěstím svůj kus prodával dál ne kvůli rozměru hodinek, ale proto, že mu po zapnutí přečnívala velká část řemenu ven z poutka; a jemu bylo líto ten přebytečný kus silikonu odstřihnout, protože mu přišlo, že by tím Seiko „Arnie“ jako celek degradoval).

Silikonový řemen u Seiko SNJ028P1

Silikonový řemen u Seiko SNJ028P1

Dojem „velikosti“ ovšem mohou svými rozměry navodit šroubovací korunka na pozici 3 a dvě – taktéž šroubovací – funkční tlačítka na pozicích 8 a 10. Tady se bytelností nešetřilo a povolit všechny tři ovládací prvky z továrního „zašroubování“ vyžaduje trochu až nehodinkové síly. Jinak své funkce plní příkladně.

K povolení šroubovací korunky a dvou tlačítka se

K povolení šroubovací korunky a dvou tlačítek se "zámkem" je třeba trocha síly

Co hodinky všechno umí

Použitý strojek Seiko H851 je poháněn světelnou energií. Voděodolnost činí 200 metrů (20 barů) a umožňuje tedy potápění s přístrojem. V analogové sekci Seiko „Arnie“ zobrazují čas pomocí ruček s tradičně výbornou luminiscencí.

Analogové ručky mají typicky skvělou luminiscenci Lumibrite

S analogovým zobrazením také úzce souvisí jednosměrně otočná potápěčská luneta, chráněná plastovým okružím (tzv. „shroud“) s vybráním pro palec a ukazovák pro otáčení. Luneta se pohybuje proti směru chodu ruček s příkladnou pravidelností „cvaků“ a jde velmi kultivovaně nastavit počáteční značkou proti minutové ručičce (což dovoluje sledovat čas od počátku ponoru či jakékoli jiné události).

Pouzdro je chráněno plastovým okružím

Pouzdro je chráněno plastovým okružím

Digitální sekce umožňuje zobrazit aktuální čas, automatické datum do roku 2100 a čas v jiném pásmu (lokální čas – symbol „L“ vpravo na displeji); dále jsou k dispozici stopky a budík (symbol „AL“ na displeji).

Hodinky výrobce dodává ve třech provedeních: Černo-stříbrné (SNJ025P1), černo-zlaté (SNJ028P1) a „Pepsi“ (červeno-modré SNJ027P1).

Černo-stříbrné (SNJ025P1), černo-zlaté (SNJ028P1) a „Pepsi“ (červeno-modré SNJ027P1)

Černo-stříbrné (SNJ025P1), černo-zlaté (SNJ028P1) a „Pepsi“ (červeno-modré SNJ027P1)

Posledně jmenované mají na ciferníku jako jediné nápis PADI, upozorňující, že jde o speciální edici, vydanou ve spolupráci s Asociací profesionálních potápěčských instruktorů (Professional Association of Diving Instructors). Provedení PADI je sice nejméně „arnoldovské“, ale disponuje pravděpodobně největším MI (tzv. „Machr Indexem“), což rozhodně nemíním nijak zle.

Seiko SNJ027P1 v

Co jste možná nevěděli

Hodinky Seiko „Arnie“ si na zápěstí kdysi nejlepšího kulturisty světa zahrály hned v několika filmech. Vedle výše zmíněného Predátora to bylo třeba neodolatelné filmové „béčko“ Commando (1985), v jehož závěru hlavní hrdina plukovník Matrix zcela sám z asi tisícovky těžce ozbrojených vojáků zlého diktátora „vyrobí“ tuny sekané, kontaminované vystříleným olovem. Na začátku filmu tomuto bývalému členovi speciálních jednotek unesou dceru a on – jakmile (jen tak mimochodem) vyskočí ze startujícího boeingu – na hodinkách nastavuje odpočet času, který mu na její záchranu zbývá.

Filmová kamera při tom detailně zabírá jeho Seiko „Arnie“, z nichž ovšem zůstalo pouze pouzdro a uvnitř vůbec nemají původní stroj! Hrdina tak odpočítávání času spouští na hodinkách, které neodpovídají realitě. Důvod? Původní (ani dnešní) Seiko „Arnie“ nemají funkci časovače. Proto prý filmaři do Arnieho hodinek „nacpali“ digitální modul Casio, který tuto funkcí měl. Aby se vešel, bylo nutné nechat vyšroubovanou vodotěsnou korunku, což je v záběru jasně vidět… Tak nebo onak má svalnatý Rakušan celý film na ruce Seika „Arnie“; jen v tomto detailním záběru je použit onen podivný „bastl“.

Závěrečné shrnutí (bez nároku na úplnost):

Plusy:

200 m vodotěsnost
Ana-Digi zobrazení
Zpracování
Design z rodiny Seiko Tuna („tuňák“), sedící většině uživatelů bez ohledu na rozměr a tvar zápěstí
Velmi příjemný řemen
Rozumná hmotnost
Efektní vzhled (ve verzi PADI nepřehlédnutelný)
Příběh původního modelu

Minusy:

Relativně malý displej
Minerální sklíčko (Hardlex)
Maximální obvod „jen“ 21 cm (na neoprén jen pro útlá zápěstí)
Někomu může vadit nápis Made In China na dýnku

Na dýnku může zarážet nápis Made in China

Na dýnku může zarážet nápis Made in China

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1511 dny, reagovat
Tak mám ten pocit, že onen čerstvý majitel, který hodinky prodával kvůli přečnívajícímu pásku jsem byl já a důvod jsem uváděl i v inzerci :). Jinak souhlas s autorem: hodinky jsou nádherné a jejich velikost je opticky velmi šikovně vyřešena. Přesnost hodinek je příkladná, stejně jako zpracování. Šroubování všech tlačítek je otrava, ale tato funkce k Arnie prostě patří. Až na ten dlouhý pásek, ten je skutečně problém pro lidi s úzkou rukou a přiznám se, že i nápis Made In China je trošku degradující.
Agáta Vřeskápřed 1510 dny
Tak se mi zdá, že ta tlačítka potrápila snad každého, kdo je měl zatím v ruce :) Ale přesně jak píšete - k Arnie se to prostě hodí, stejně jako rozměry.
Bohumil Vopršalpřed 1501 dny
Jojo, jste to Vy. Ta upřímnost sdělení v inzerátu mě dostala a prostě jsem si na to při psaní recenze vzpomněl... :-)
Mirekpřed 1509 dny, reagovat
Já tedy nevím, ale na ukázce toho filmu má Arnie hodinky jiné než uvedené zde...
Mirekpřed 1509 dny, reagovat
Já tedy nevím, ale na ukázce toho filmu má Arnie hodinky jiné než uvedené zde... EDIT: pardon už to vidím že to zde píšete...
Bohumil Vopršalpřed 1501 dny
Nic se neděje :-) Chce to "Udržet prst na myši", dokavad člověk nedočte do konce :-)

Hodinky zmíněné v článku