» Blog » Seiko

Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 16.2.2022 | 5 MIN | 3x komentář

Černá je nová černá. Jestliže se barevné trendy číselníků v posledních letech měnily od modré, přes zelenou až po zdá se nastupující červenou, „stealth“ styl hodinek je nesmrtelný. Neuvěřitelně sexy záležitost, která hodinky pozvedává na jiný level. Povrchové úpravy sice mají své nevýhody, ale kdo by se tím trápil ve chvíli, kdy uvidí novou Black Series Seiko Prospex Diver's? Tady je malá ochutnávka.

Černý koncept

Black sérii s oranžovými akcenty Seiko začalo už dva roky nazpět, v roce 2020. V rámci oslav 55 let od vydání prvních profi potápek vydalo tři černé modely: Sumo (SPB125), Sumo s chronografem (SSC761) a MM300 (SLA035). Do kompletní černé úpravy zahalilo později třeba i solární Tuňáky (SNE577), Monstra (SRPH13) i Samuraje (SRPH11).

Black Series 2020 k 55. výročí potápěčských Seiko.

Black Series 2020 k 55. výročí potápěčských Seiko.

Černá tady má evokovat temnotu pod mořskou hladinou v noci, oranžová pak světla svítilen potápěčů, které touto tmou pronikají. Noční potápění je totiž zajímavým zpestřením už tak adrenalinového koníčku. Já bych se tak hluboko asi neodvážila ani ve dne, natož v noci, ale pokud jde o hodinky, nemůžu jim upřít jejich originální sportovní styl, který díky barevné úpravě získaly.

Černá v kombinaci s výraznější oranžovou funguje zkrátka skvěle a tak není divu, že Seiko dál tlačí na pilu a zahrnuje fanoušky dalšími modely.

Jako zástupce své black série pro rok 2022 vybralo v podstatě tři stálice střední třídy – reedici prvních potápek z roku 1965 (známé jako 62MAS), reedici z roku 1968 s korunkou na čtvrté hodině a konečně celkem nedávno obnovenou reedici Willardů z roku 1970.

Seiko Black series 2022.

Seiko Black Series 2022 zahrnuje modely z 60.-70. let.

Všechny tři modely jsou fanouškovské základně důvěrné známé a kromě toho, že je Seiko osazuje svým kalibrem 6R, občas je uvede i v limitce se svým špičkovým potápěčským kalibrem 8L35 (označované jako SLA). To se v tomto případě stalo u modelu Willard, který bude navíc v prémiové variantě pod označením SLA061J1 jako čtvrtý jezdec této Black série.

Seiko Prospex SLA061J1 se strukturovaným číselníkem.

Seiko Prospex SLA061J1 se strukturovaným číselníkem.

S oranžovými detaily si Seiko ve své nové černé edici opravdu pohrálo. Vyznačilo část potápěčské stupnice, a namísto oranžové minutové ručky použilo oranžový luminiscenční nátěr. To se samozřejmě projeví v noci, kdy minutová ručka fosforeskuje oranžovou barvou. Barevně je odlišen také nultý luminiscenční bod, takže čitelnosti v nočních podmínkách se opravdu nedá nic vytknout.

Luminiscence je ve třech barevných odstínech. Krom toho, že to vypadá fakt dobře napomáhá rozlišení i dobré přehlednosti a čitelnosti.

Luminiscence je ve třech barevných odstínech. Krom toho, že to vypadá fakt dobře, napomáhá rozlišení i dobré přehlednosti a čitelnosti.

Čitelnosti se nedá nic vytknout ani za denního světla. Přestože jsou i ručky v černé úpravě, takže by snadno mohly splývat s černým podkladem číselníku, díky bohaté krémové barvě luminiscence je perfektně odlišena také hodinová ručka i indexy.

Pokud jde o parametry, tak se prakticky nic nemění a všechny tři modely nabídnou vše, na co jsme zvyklí.

Seiko Prospex SPB253J1 Modern Re-interpretation 1965

Šedesát pětky patří mezi mé asi nejoblíbenější potápky od Seika. Ne kvůli tomu, že byly první, ale pro jejich univerzální, a přesto stále neokoukaný design. Jsou natolik „klasické“, až jsou mezi ostatními Seiko Diver's vlastně unikátní. Seiko je za ta léta už uvedlo v nespočtu variant, a černá jim rozhodně sluší.

Průměr pouzdra je 40,5 mm s délkou od nožky k nožce 47,6 mm a tloušťkou 13,2 mm a podle mě jde o jedny z nejlépe padnoucích potápek od Seika. Sklíčko je safírové s vnitřním antireflexem, tělo ocelové a uvnitř je in-house 6R35 se 70 hodinami rezervy chodu. Cena byla pro Česko stanovena na 31.990 korun.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Prospex SPB255J1 Modern Re-interpretation 1968

V roce 1968 Seiko přišlo s modelem, který měl 300metrovou voděodolnost a z funkčního hlediska zajímavě umístěnou korunku na čtvrté hodině. Brzy se jim začalo přezdívat MarineMaster a rozpoznatelný design se, byť v menších úpravách, zachoval dodnes.

Black edice má 200metrovou voděodolnost a 3Hz kalibr 6R35. Průměr pouzdra je 42 mm, s výškou  48,8 mm a tloušťkou 12,5 mm. Celkově jde o robustní větší potápky. Sklíčko je i tady safírové s vnitřním antireflexem. Cena pro Česko je 31.990 korun.

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!
19.11.2021 - Boris Pralovszký
Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

Seiko Prospex SPB257J1 Modern Re-interpretation 1970

I když Seiko raději odkazuje na rok vydání 1970, nebo na spojení s japonským dobrodruhem Naomi Uemurou, podle vzhledu hodinkám neřekne nikdo jinak než cpt. Willard. Hodinky se proslavily filmem Apocalypsa Now a tuto přezdívku jim už nikdo neodpáře. Od uvedení reedice před nedávnou dobou se z Willardů stal víc než oblíbený model, který má co nabídnout i s odhlédnutím od příběhu a historie.

Černá limitka má průměr 42,7 mm, na výšku pouze 41,6 mm a tloušťka je 13,2 mm. Polštářovité pouzdro s krytou korunkou ukrývá opět automatický strojek střední třídy od Seika 6R35 s hackingem a ručním nátahem, stejně jako u předchozích dvou modelů. Plné šroubovací dýnko nese rytinu Big Wave a číslo limitovaného kusu. Cena pro Česko je 34.590 korun.

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

Butikový Willard SLA061J1

Musí se jim nechat, že struktura číselníku opět nezklamala. Připomíná strukturu písku na mořském dně a v této černé variantě se jedná o opravdu krásný detail. Jako jediný ze čtveřice black serie bude na ocelovém náramku, samozřejmě v prémiové úpravě, stejně jako pouzdro v typickém willardovském designu.

Uvnitř bude zmíněný kalibr 8L35, který je postaven na strojcích Grand Seika a Prospexy s tímto strojkem jsou vždy mimořádné potápky. Není divu, že limitka o počtu 1000 kusů bude pouze pro vybrané butiky a k nám se ani nepodívá. Cena byla stanovena na 3300 euro.

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Všechny tři dostupné varianty, tedy krom modelu SLA061, se dodávají na textilním řemínku, který byl navržen speciálně pro sportovní Seika. Jde o tradiční techniku pletení zvanou Seichu, která se používá například pro ozdobnou šňůru, která drží bederní šerpu japonského kimona. Seiko tento typ řemínků, které jsou podle něj až čtyřikrát pevnější v tahu než běžné látkové řemínky, představilo tuším tak rok zpátky.

A zatím asi nemá důvod přestat jej u potápěčských modelů používat. Kromě pevnosti by měl být odolný i vůči degradaci na slunečním světle, což se u hodinek určených k vodním aktivitám rozhodně sejde.

U potápek od Seika si ale vždy pochvaluji silikon, na kterém se často dodávají. Tyhle řemínky jsou totiž pevné, velmi pohodlné, s ocelovým poutkem a vypadají dobře i mimo podvodní aktivity. Takže je určitě vítaným benefitem, že v balení kromě zajímavého textilu najdeme také klasický černý silikon, který k černému pouzdro rozhodně pasuje.

Kromě speciální prémiové limitky Willardů SLA061 budou všechny tři modely v počtu 5500 kusů pro celý svět. Dostupné by měly být březen/duben 2022.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

Seiko Presage Arita Porcelain SPB267J1 představení – Proslulý japonský porcelán na zápěstí
28.1.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Arita Porcelain SPB267J1 představení – Proslulý japonský porcelán na zápěstí

Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"
17.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"

Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení
15.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Lukášpřed 793 dny, reagovat
Seiko nikdy nezklame !
Kamilpřed 792 dny, reagovat
Tak tohle se hodně povedlo.
Jiří Ludvikpřed 786 dny, reagovat
Hodinky jsou to pěkný, cenová politika firmy hrůzostrašná, oni si pořád neuvědomují, že nejsou sami na trhu. Za tu cenu, textilní pásek? No,už to raději nebudu komentovat....????

Hodinky zmíněné v článku