» Blog » Seiko

Seiko King Turtle: očekávaný upgrade kultovních želv

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 13.5.2020 | 5 MIN | 2x komentář

Ještě než se o nich stačilo něco napsat, stihl jim fanklub dát královskou přezdívku. Seiko Prospex King Turtle dostaly upgrade, o který fanoušci dlouho prosili, přesto, když je konečně tady, rozdělil příznivce na dvě skupiny. Jednu, která je vítá se vším všudy, a druhou, která nemůže skousnout cenu, kterou si úpravy vyžádaly. Co je u želv nového, a jak pravdivé je to s tou „přestřelenou“ cenovkou?

Co zůstalo?

Změny, kterých se Seiko želvy dočkaly jsou spíše estetické a přidaly modelům především na atraktivnosti a můžeme říct i odolnosti z dlouhodobějšího měřítka. To hlavní z genetické výbavy oblíbených mořských plazů ale zůstalo. Pořád se bavíme o obdivovaných a hlavně solidně stavěných potápkách, kterým pod skořápkou běží původní in-house strojek 4R36 s day-date komplikací. Tří hertzový dříč je známý svou spolehlivostí a umí běžet s odchylkou nějakých 10 sekund denně, i když udávané hodnoty jsou samozřejmě vyšší.

Zachovány byly i rozměry, včetně 45mm pouzdra s výškou 13,2 mm a délkou „lug to lug“ 47,7 mm, což z nich vždycky dokázalo vytvořit hodinky, které se nosí pocitově menší a velmi pohodlně. Nic se nezměnilo ani na milovaném želvím vzhledu, včetně jedinečně tvarovaného pouzdra s korunkou na čtvrté pozici a šroubovacím dýnkem s „Big wave“ Prospex vlnou. Seiko neriskovalo ani se změnou ruček či indexů a nechybí ani pořádná dávka vlastní luminiscence LumiBrite.

Korunka zůstala bohužel bez signování, jinak ale nic nechybí

Korunka zůstala bohužel bez signování, jinak ale nic nechybí

Safírové sklíčko

Pojďme tedy na to, co se vlastně změnilo. První změnou, která si vyžádala kontroverzní poznámky, je safírové sklíčko, které nahradilo původní Hardlex. Ten je sám o sobě předmětem dlouhých debat, zda jde vlastně o obyčejný minerál nebo je to něco „lepšího“. Osobně s ním mám skvělou zkušenost, nicméně úplnou imunitu vůči budoucím škrábanečkům taky nečekám.

Souhlasit musím i s dobrou čitelností a čistotou, safír si obvykle vyžádá alespoň jednostranný antireflex, vnitřnímu se dostalo i King Turtle. Co se mu nedá upřít je samozřejmě jeho tvrdost a odolnost vůči škrábancům. Z dlouhodobého hlediska je safír jednoznačně dobrou investicí a mnozí majitele regulérních želv si je takto postprodukčně vytunili. Dá se tedy pochopit, proč právě po safíru už v základu se tolik volalo.

Co jsme nejspíš nečekali, je protáhlý kyklop přes celý day-date. Druhá novinka, a opět hned s otazníkem. Možná čočku shledáte jako praktickou, pro čitelnost, zajímavou, dodává to „jiný look“. Nebo se dost možná sami řadíte k početné skupině, která nemůže kyklopy vystát, a je jedno, zda jsou na želvách, monstrech nebo rolexkách. Nicméně – King Turtle je dostaly do vínku, a osobně se řadím mezi první skupinu, která by se sice bez lupy obešla, ale po chvíli strávené s novými želvami je to vlastně příjemná součást integrity královských potápek.

Luneta s keramikou

Uklidňující zvuk cvakající lunety je nutností, bez kterého bychom se my seikoholici neobešli. Tuto hypnotickou část nám navíc nově Seiko vylepšilo. Detailistům jistě neuniklo jiné drážkování lunety. Je drsnější, lépe se s ním manipuluje a věřím, že i designoví konzervativci jej shledají pocitově propracovanější než doposud.

Vložke je nově keramická a luneta má drsnější drážkování; Foto: s laskavým svolením aBlogtoWatch.com

Vložka je nově keramická a luneta má drsnější drážkování; Foto: s laskavým svolením aBlogtoWatch.com

Tou podstatnější změnou (a po safíru druhou hlavní) je keramická vložka lunety. Ta nahradila hliníkovou a jde to poznat na první pohled. Jednoznačné plus ať už jde o vzhledovou atraktivnost nebo praktickou stránku věci. Keramická vložka vypadá fantasticky, leskle, hladce, z dlouhodobého hlediska je samozřejmě odolnější než snadno poškrábatelný hliník. A hlavně – i po tomhle bylo slyšet volání, že „by to bylo fajn“. Tak tady to je, a rozhodně to fajn je.

Číselníky z Oak Royal

Nejviditelnější novinkou je struktura samotného číselníku. Seiko představilo tři modely King Turtle (a další budou zřejmě přibývat): s černým číselníkem na ocelovém náramku, zeleným číselníkem na pryži a „vlnkovým“ modrým číselníkem na černé pryži.

Poslední jmenovaný spadá do série „Save the ocean Great White Shark“, sledovat tak můžeme stejný motiv včetně ploutviček, oproti základním želvám má dožluta zbarvenou lumi a zlatavou potápěčskou stupnici na tmavě modré keramické lunetě.

Oblíbená série Save the Ocean dostala své King Turtle

Oblíbená série Save the Ocean dostala své King Turtle

Černý model je poměrně utilitární, ale oživuje ho zlatá vteřinovka a Diver´s označení. To hlavní spočívá ve struktuře číselníku, která je čtvercová. Ne náhodou je v souvislosti s ní zmiňován Audemars Piguet a jeho Grande nebo Mega Tapisserie.  Podobný motiv najdeme i u jiných značek, a Seiko si jej také v poslední době oblíbilo. King Turtle nejsou rozhodně jediné.

Velkou novinkou jsou číselníky černého a zeleného modelu, které dostaly 3D vaflovou strukturu.

Zlatý detail vteřinovky v kontrastu s černým číselníkem vypadá perfektně

Zlatý detail vteřinovky v kontrastu s černým číselníkem vypadá perfektně

Stejnou „tapiserii“ najdeme také u atraktivně zeleného khaki modelu, subjektivně nejzajímavějšího z celé trojky. Zelenkavou barvu dostal i chapter ring, v kontrastu s černou keramikou v lunetě a zlatými detaily jde o dobře vymyšlené hodinky.

3D tapiserie je zvláště u zeleného modelu fantastická; Foto: s laskavým svolením Used with permission from aBlogtoWatch.com

3D tapiserie je zvláště u zeleného modelu fantastická; Foto: s laskavým svolením aBlogtoWatch.com

A cena?

To důležité bylo řečeno, nezbývá, než se dotknout ošemetného tématu „king price“. U želv jsme si zvykli, že jde o velmi dostupné potápky, které vydrží hodně. Nejen pro ISO 6425 je bez obav můžeme vzít na „kancl diving“, ale i do skutečných hlubin. Záleží model od modelu, běžně jsou želvy za nějakých 10-12 tisíc, a za dané peníze dostáváme skutečně mnoho.

Upgrade si vyžádal zvýšení o několik tisíc (16 690 korun na pryži, 17 590 korun na oceli) a King Turtle tak jsou na půl cesty od základních želv a potápek střední příčky jakými jsou třeba Sumo. S novými želvami nepřichází jen materiálový posun v podobě safíru a keramiky, jde i o celkový „fancy“ dojem, který je rozhodně znát a King Turtle vypadají i na víc, než by mohla cena prozradit.

Keramická luneta vypadá fantasticky! A stejně jako safírové sklo je i praktická. Moderní upgrade má rozhodně smysl; pořád jsou to želvy do akce, jen vypadají ještě líp.

Že by želvě královské slušel vyšší kalibr? Jistě, 6R namísto 4R by potěšil, ale to už bychom měli úplně jiné hodinky, nejspíš by se nám zvedlo pouzdro a taky cenovka – nevím, jak jinak by Seiko mohlo spravedlivě nastavit cenovou politiku pro své vyšší modely…

Cena je vždycky trochu diskutabilní a každá změna (zvlášť u tak kultovního modelu!) si vyžádá odlišné pohledy. Za mě jsou obě želví úrovně férové, pokud víte, co od svého mořského úlovku čekáte. King si totiž své majitele bude hledat u nadšenců do detailů, lepších materiálů a zajímavě stavěných číselníků, což 3D struktura i Shark verze rozhodně jsou. Záleží tedy ta každém, zda přidaná hodnota je adekvátně zaplacená.

King Turtle jsou ořád potápky pro skutečnou akci, jen teď vypadají ještě líp

King Turtle jsou pořád potápky pro skutečnou akci, jen teď vypadají ještě líp

King Samurai

Stejného šlechtického povýšení se dostalo i Samurajům. Seiko Prospex King Samurai má rovněž safír, kyklopa na datumovce, čtvercovou strukturu číselníku a keramickou vložku lunety. Tedy stejný mix vylepšení jako King Želvy a budou i v podobné cenové hladině. Dostupný bude ve dvou provedeních, s černým číselníkem na ocelovém náramku (ref. SRPE35) a s (fakt povedeným) bílým na černém pryžovém řemeni (ref. SRPE37).

Stejného upgradu jako King Turtle se dočkaly i King Samurai

Stejného upgradu jako King Turtle se dočkal i King Samurai

Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků
21.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 1393 dny, reagovat
Kyklopy nevyhledávám. Na druhou mi dává smysl, že se Seiko pustilo do "větších akcí". Přece nebudou dělat po sté ty samé želvy.
Radimpřed 1392 dny, reagovat
Jen škoda, že je letos v moři asi neotestuji.

Hodinky zmíněné v článku