» Blog » Seiko

Seiko Prospex Land Solar SSC911 Speedtimer recenze – Větší brácha v novém kabátu

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické

Jakub Pitucha | 4.4.2023 | 5 MIN

Když před více než dvěma lety přišlo Seiko s novými speedtimery na solární pohon, způsobilo naprostý „boom“ v hodinkovém světě a jeho „panda“ model s černými subciferníky na bílém pozadí jsme mohli vidět téměř všude. A nedávno tento hit znovu oživilo, když vyšlo vstříc těm, pro které bylo 39 milimetrů málo a přineslo novou, lehce upravenou 41mm variantu Seiko Speedtimer SSC911, na kterou se podíváme v dnešní recenzi.

41 – trefa do černého!

Čím jiným bychom měli začít než nejznatelnější změnou, kterou Seiko na svých solárních speedtimerech udělalo… Nové SSC911 (a barevné verze Pepsi SSC913 a Cola SSC915) porostly o 2,4 mm na šířku (tedy z původních 39 na 41,4 mm), ale pouze o 0,4 na délku. Na výšku si zachovaly příjemných 13 mm.

Těmito rozměry Seiko posunulo svůj model trochu blíž mainstreamu, kde je velikost 41 mm považována za zlatý střed. Hodinky si tak dle mého názoru najdou mnoho dalších příznivců, kteří si příliš nepotrpí na menší hodinky.

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

U rozměrů ještě chvíli zůstanu, je totiž důležité zmínit další změnu, kterou u SSC911 najdeme, a to je rozteč nožek. Ta nově činí nezvyklých 21 mm, nestandardní velikost, která nám hledání nových náramků či řemínků trochu ztíží. A že by se to hodilo. Po mé minulé recenzi na Hamilton Pan Europ si říkám, že by podobný kožený rallye řemínek, ať už v černé nebo hnědé barvě, sedl na Speedtimery jako ulitý.

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy
10.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy

Zpracování

Tím ale nechci náramek SSC911 nijak hanit ani kritizovat, podle mého názoru je velmi kvalitně zpracovaný. Co se týče přesných rozměrů, z původních 21 mm se postupně zužuje až k 18 mm. Pyšní se plnými články i koncovkami a výbornou překlápěcí sponou, kterou zdobí decentní gravírovaný nápis „SEIKO“.

Náramek je stejně jako pouzdro hodinek z vrchní strany broušený, z boční strany leštěný a vyrobený z nerezové oceli. Na ruce působí velmi příjemně a myslím si, že k celkovému vzhledu hodinek krásně ladí. Jediná věc, co mě na náramku opravdu mrzí je absence propracovanější mikroregulace – podle mého názoru by se ji Seiko v této cenové relaci nemuselo bát do modelu zakomponovat. Takto máme jen jednu dírku k dobru, a to nemusí vždy stačit.

Luneta s tachymetrickou stupnicí je oproti původní oceli z hliníku. Nad lunetu lehce vyčnívá vypouklé safírové sklo hodinek opatřené antireflexní vrstvou.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Osvědčený solar

Stejně jako v předešlých SSC813, najdeme v hodinkách strojek V192. Jak již bylo zmíněno výše, jedná se o solární model; tudíž se nemusíte strachovat o to, zdali máte hodinky dostatečně natažené nebo kdy se vám vybije baterie. Při plném nabití vydrží šlapat celých 6 měsíců. Ale možná si říkáte, jak se dozvíte, že jsou hodinky nabité?

Stejně jako na jeho menším bráškovi zde nechybí ukazatel nabití baterie. Ten najdeme na spodním subciferníku, který je označen písmeny „F“ (full, plný) a „E“ (empty, prázdný) a vypadá i funguje podobně, jako například ukazatel stavu paliva v nádrži auta. S jediným rozdílem, že při nedostatku „šťávy“ nebudou hodinky potřebovat natankovat, ale položit na slunné místo (nebo klidně blízko vaší lampičky na nočním stolku).

Jako další ukazatel vybití hodinek je nastaven pohyb sekundové ručky na levém subciferníku; při velmi nízkém stavu baterie začne poskakovat místo jedné sekundy rovnou po dvou.
Aby solární stroj správně fungoval, musí mít někde ukryté i solární panely, ty po chvíli zkoumání uvidíme právě v menších subcifernících.

A i když mě osobně se tato charakteristika „seikovských“ solarů líbí, najdou se mnozí, kteří se proti této „viditelnosti na první pohled“ ostře vyhrazují. A já s jejich argumenty nemůžu nesouhlasit. Je totiž pravdou, že konkurenční značky, jako například Citizen se svými Eco-drive zvládá „hru na schovávanou“ skvěle, a to za stejnou, ne-li menší cenu.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Poslední, pravý subciferník strojku nám ukazuje 24hodinovou škálu, která je dle mého názoru zajímavým zpestřením. Co kdybyste náhodou někdy skončili za polárním kruhem nebo v ponorce, 20 tisíc mil pod mořem, odkázáni jen a pouze na své Seiko Speedtimer? Jak byste poznali, jestli je zrovna 5 hodin ráno nebo 5 hodin odpoledne? Ano, v tomto okamžiku budete za 24hodinový subciferník opravdu rádi.

3, 2, 1… START!

Ano, tímto narážím na chronograf, kterým jsou speedtimery ikonické. Jde snad o nejoblíbenější komplikaci klasických hodinek (když nepočítáme notoriety jako daydate) a zvládnete s ním vážně všechno; od stopování vajíček na tvrdo až k měření času olympijským vítězům. A když jsme u olympijských úspěchů, určitě není na škodu zmínit pár úspěchů historických, které má Seiko při vytváření přesných časomír za sebou.

Dalo by se říct, že vše začalo v roce 1964, kdy Seiko přišlo se stopkami schopnými měřit jednu setinu sekundy. Pokračovalo to ikonickými hodinkami Crown Chronograph, tehdy ještě stále bez automatického nátahu. O pár let později, tedy v roku 1969 přišlo Seiko s jedněmi z prvních automatických chronografů, Seiko Speedtimer 6139, které známe i dnes (jak v automatické, tak solární variantě).

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Méně Daytony, více Seika

Starší model solárních Speedtimerů, byl často přirovnáván k Rolex Daytona a jisté designové podobnosti zde určitě najdeme. To však neplatí pro nové SSC911, které se vrací ke starému Seiko DNA. Nejlépe to vidíme na „pepsi“ modelu SSC913P1, které jako by z oka vypadly původním 6139.

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Všechno má své místo

Tak by se dal shrnout vzhled nových Speedtimerů, oproti staré verzi mi totiž připadají o mnoho kompaktnější. Největší zásluhu na tom má číselník, který díky větším rozměrům dostal o něco více místa a nově je zabalen do lehce stříbrné, až krémové barvy. Spodní subciferník nám o trochu porostl a tím proporčně vyrovnal celkový vzhled a nově nenajdeme číslování přímo na ciferníku, ale na rámečku okolo.

Tento důležitý krok přidal hodinkám na hloubce a ciferník nepůsobí „plochým“ dojmem. Změnou prošly také veškeré indexy, ty jsou širší a spolu s minutovou a hodinovou ručičkou jsou opatřeny luminiscenční vrstvou (na starším modelu byly luminiscencí opatřeny pouze indexy 3, 6, 9 a 12).

Slovo závěrem

Vyplatí se pořídit si nové Speedtimery? Já si myslím, že určitě ano; za cenu sice trochu vyšší, ale stále adekvátní, dostanete parádní chronograf s příběhem, pár užitečnými funkcemi navíc a osvědčeným strojkem bez starostí na několik let. V mé sbírce jednou chronograf od Seika určitě nebude chybět a jestli o jeden speedtimer rozšíříte i vy tu svou, záleží už jen na vás.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex Solar Diver
3.9.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Solar Diver's recenze – Malé, ale drahé?

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku